Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 03:15 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lehűlés jön jövő héten
Lehűlés jön jövő héten
Hosszú ideje az átlagosnál melegebb, száraz idő jellemző a Kárpát-medencében, de a jövő hét közepén lehűlés érkezhet.

Hidegebb levegő érheti el térségünket észak felől a jövő hét közepén. Az hogy mekkora mennyiségben érkezik ez a hideg, még kérdéses, de a legfrissebb előrejelzések szerint csütörtöktől 15 fok alá eshet vissza a nappali csúcshőmérséklet, a hajnali órákban pedig már több helyen fordulhat elő fagy. Jelentős csapadékra viszont egyelőre kevés esély mutatkozik.
Az ECMWF modell szerda éjjelre (00 UTC) vonatkozó előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méter) hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra. Forrás: WXCharts.eu

Az ECMWF Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzése több fokos lehűléssel számol a magasabb légrétegekben (850 hPa-os szint), mely az alábbi fáklya diagrammon is látható.
Forrás: Meteoguru.com

Mit jelent a valószínűségi előrejelzés?

A hosszabb távú előrejelzésekre a meteorológusok ún. valószínűségi előrejelzéseket használnak. Ez azt jelenti, hogy egy adott időjárási paraméterre (hőmérséklet, csapadék, légnyomás stb.) több, akár 40-50 darab számítógépes előrejelzés készül. Ha ezek a prognózisok azonos vagy hasonló értékeket várnak, nagyobb az előrejelzés beválásának esélye. Bizonytalannak abban az esetben mondható az előrejelzése, ha tagok eltérnek egymástól, nagy a szórásuk.

A fentebb látható ábra az ún. fáklya diagram, ami a valószínűségi előrejelzések egyik leggyakrabban használt ábrázolása. Ez egy adott pontra vonatkozik, de léteznek nagyobb területet lefedő valószínűségi térképek is.

Talán furcsa lehet, hogy nem a 2 méteres hőmérsékletre vonatkozik az előrejelzés, de a 850 hPa-os szint (ami kb. 1500 méteres magasságnak felel meg) hőmérsékletét sokkal egyszerűbb előrejelezni, mivel ebben a magasságban a felszíni tényezők kevésbé befolyásolják a hőmérséklet alakulását.

Mit hoz a folytatás?

Vannak prognózisok, melyek további hidegutánpótlást várnak észak, északkelet felől, de ahogy azt a fenti fáklya diagram is jól szemlélteti nagy a bizonytalanság a jövő hét második felének időjárásában. Érdemes lesz követni a legfrissebb előrejelzéseket.

Borítókép: Jónás Károly

Írtta: Varga Sándor

Forrás: https://www.idokep.hu
Link
taltos1, 2018. november 08. csütörtök, 23:58
Címkék: ECMWF Budapestre, Jónás Károly, Varga Sándor, átlagosnál melegebb, hogy mekkora, legfrissebb előrejelzések,
Kommentek
Zenevarázslat: négykezes zongoraverseny és kurzus Egerben
"Találjuk meg a zenében az örömet, és mutassuk meg a gyerekeknek azt az értéket, mennyire élvezhetőek a klasszikus zenék. A verseny és a kurzus kisgyermekeknek, konzisoknak és főiskolásoknak egyaránt szól. Szabadon választott művel lehet részt venni, mindenki azt mutassa meg, amiben profi" - mondta Várnagy Andrea zongoraművész, a Zenevarázslat megálmodója az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában.

Mint elhangzott, a négykezes zongoraverseny szerepel a zeneiskolák tantervében, és több mint háromszáz gyereket várnak a négynapos eseményre. Várnagy Andrea kitért arra, hogy a helyszínnek, az egri Líceum kápolnájának nagyon jó az akusztikája és a gyerekeknek óriási élményt jelent azok között a falak között játszani, ahol a világ legnagyobb művészei is zenéltek.

"Minden résztvevő ajándékot kap, arany-, ezüst-, bronz- és nívó fokozatot is el lehet érni. A zsűri elnöke Balázs János, tagja Mocsári Károly, Eckhardt Gábor, Jónás Gabriella, Gábos Judit és Kovács Géza" - sorolta a
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 10:41
Prédikátor néven tér vissza Pajor Tamás
által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

A dal szövegét Pajor Tamás írta. A Patrióta című dal olyan neves előadókat hozott össze egy klipben, akik széles skálát fednek le stílusuk, világnézetük és életkoruk alapján. Nemcsak a videoklipben tűnnek fel, hanem néhány sor erejéig saját zeneiségüket és hangzásukat is belecsempészik a dalba. Közreműködött például Deniz, FankaDeli, Fatima, Geszti Péter, Jónás Vera, Oláh Gergő, Szikora Róbert, a Punnany Massif frontembere, Wolfie, Varga Miklós, Gesztesi Károly pedig harmonikán játszik.

"A produkció arra vállalkozik, hogy bemutassa: gondolkozhatunk bár a legkülönbözőbb módon az életről, a szülőföldünkről, de abban hasonlítunk, minden nehézség ellenére szeretünk itt élni. A dal arra is példát kíván adni, nem kell mindenben egyetértenünk ahhoz, hogy jóban legyünk egymással. Humorral könnyebben vehetjük az akadályokat, a másik ember elismerése és szeretete 2019-ben is képes felülírni a gyűlölet hangját" - fogalmazott az énekes-rapper.

Pajor Tamás
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 17:01
Skandináv krimiket idéző thrillert készített Ujj Mészáros Károly
A fordulatos thriller főhősét, Évát Balsai Móni alakítja. A történet szerint Éva, a gyermekét egyedül nevelő, pánikbeteg nyomozónő több furcsa halálesetet fedez fel az osztályára kerülő ügyek között. Első ránézésre mindegyik öngyilkosságnak, vagy balesetnek tűnik, de Éva több apró részletre is felfigyel, amelyek alapján arra gyanakszik, hogy valójában gyilkosságokról van szó.

Ujj Mészáros Károly az MTI-nek elmondta, hogy tudatosan választotta a skandináv krimik műfaját. "Nagyon tetszett a skandináv krimik közül például A híd című sorozat vagy a Tetovált lánynak az első része" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy ezek mind erős hangulatú, színvonalas munkák, amelyek a gyilkos felkutatása mellett másfajta témákat is érintenek.

Az X - A rendszerből törölve sok szállal kapcsolódik az elmúlt évtizedek magyar valóságához, onnan veszi a témáit, de a nyomozónő személyes drámája is múltbéli eseményekhez kötődik - fejtette ki a Liza, a rókatündér alkotója, hozzátéve, munkájukat segítette Réti László
velemenyezd, 2018. október 31. szerda, 10:11
Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz péntek
Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz péntek esteTeljes holdfogyatkozás lesz július 27-én, pénteken az esti órákban, több mint másfél órán át a Föld árnyékkúpjában tartózkodik majd égi kísérőnk.

Július utolsó hétvégéjén pénteken este megfelelő idő esetén látványos csillagászat eseményben lehet része azoknak, akik a szabad ég alatt töltenek el pár órát. Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása fog bekövetkezni. A jelenség látványát még pluszban növeli, hogy az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű Mars is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben.

A Hold és a Mars elhelyezkedése július 27-én kora este a csillagos háttér előtt

A teljes
taltos1, 2018. július 26. csütörtök, 23:57
Örök imádás Gazdagréten
A Szent Pio-kápolnában 2018.04.08-án az Isteni irgalmasság vasárnapján kezdődött meg az Oltáriszentség folyamatos imádása. A kápolna a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébániához tartozik. Az alábbiakban Medgyesi Zsuzsa szervező és Szederkényi Károly atya beszámolóját közöljük:
- Már négy éve megszületett a gondolat bennünk, hogy örök imádást kellene indítanunk a gazdagréti Szent Angyalok-templomban. Az elhatározás mostanra ért meg, végre elkezdjük az adorációt a Szent Pio-kápolnában. Annak idején járt nálunk Justo Lofeudo atya, az örök imádás misszionáriusainak szerzetese, és már akkor beszélt nekünk az örök imádás áldásairól az egész környékre/városra. Ő akkor éppen a váci örök imádást szervezte.
Amikor megszületett az elhatározás - amit a NEK előkészületek is inspiráltak -, hogy most már tényleg kezdjük el, akkor megkerestük Justo Lofeudo atyát, hogy nincs-e éppen valahol a környéken. Ő épp egy misszióban Bécsben tartózkodott, és így át tudott jönni, hogy a híveinket újra fellelkesítse az
maroka, 2018. május 28. hétfő, 13:14
2018. évi történelmi évfordulók 03. 14.
George Eastman feltaláló, üzletember (Kodak) (* 1854)
1945 -- Fényes Adolf magyar festőművész (* 1867)
1950 -- Nagy Sándor magyar festőművész és grafikus (* 1869)
1953 -- Klement Gottwald kommunista politikus, Csehszlovákia elnöke (* 1896)
1955 -- Fuchs Jenő négyszeres olimpiai bajnok magyar vívó (* 1882)
1957 -- Eugenio Castellotti olasz autóversenyző (* 1930)
1970 -- Mary Ann Ganser amerikai énekes-zenész, a The Shangri-Las együttes alapító tagja (* 1948)
1995 -- Moholi Károly magyar geográfus (* 1916)
1997 -- Fred Zinnemann amerikai filmrendező (* 1907)
2008 -- Chiara Lubich olasz katolikus aktivista, a Fokoláre mozgalom alapítója (* 1920)
2016 -- Lendvay Éva erdélyi magyar költő, szerkesztő (* 1935)
2018 -- Stephen Hawking angol elméleti fizikus (* 1942)

Nemzeti ünnepek, emléknapok, világnapok
Nemzetközi Pi -nap Pi-day (és kapcsolódó ünnep a július 22-i Pi Approximation Day)
Libanon: a szolidaritás napja
Ausztrália: a
ametiszt54, 2018. március 17. szombat, 16:00
2018. évi történelmi évfordulók 03. 14.
George Eastman feltaláló, üzletember (Kodak) (* 1854)
1945 -- Fényes Adolf magyar festőművész (* 1867)
1950 -- Nagy Sándor magyar festőművész és grafikus (* 1869)
1953 -- Klement Gottwald kommunista politikus, Csehszlovákia elnöke (* 1896)
1955 -- Fuchs Jenő négyszeres olimpiai bajnok magyar vívó (* 1882)
1957 -- Eugenio Castellotti olasz autóversenyző (* 1930)
1970 -- Mary Ann Ganser amerikai énekes-zenész, a The Shangri-Las együttes alapító tagja (* 1948)
1995 -- Moholi Károly magyar geográfus (* 1916)
1997 -- Fred Zinnemann amerikai filmrendező (* 1907)
2008 -- Chiara Lubich olasz katolikus aktivista, a Fokoláre mozgalom alapítója (* 1920)
2016 -- Lendvay Éva erdélyi magyar költő, szerkesztő (* 1935)
2018 -- Stephen Hawking angol elméleti fizikus (* 1942)

Nemzeti ünnepek, emléknapok, világnapok
Nemzetközi Pi-day (és kapcsolódó ünnep a július 22-i Pi Approximation Day)
Libanon: a szolidaritás napja
Ausztrália: a győzelem
skorpiolilike, 2018. március 17. szombat, 15:57
Képek, videók
Megérkezés Budapestre...
caris11935
2011. március 13. vasárnap, 13:07
Kilátás Budapestre...
caris11935
2011. március 13. vasárnap, 13:02
BudapestRetr2.jpg
jarosand
2008. június 10. kedd, 16:09
BudapestRetr1.jpg
jarosand
2008. június 10. kedd, 16:09
károly atya áldási terüle
maroka
2020. április 05. vasárnap, 22:17
károly atya0405_3.png
maroka
2020. április 05. vasárnap, 09:34
károly atya0405_2.png
maroka
2020. április 05. vasárnap, 09:33
károly atya0405.png
maroka
2020. április 05. vasárnap, 09:32
károly atya0404.png
maroka
2020. április 04. szombat, 18:42
károly atya0325_2.png
maroka
2020. március 25. szerda, 09:05
károly atya0325.png
maroka
2020. március 25. szerda, 08:57
károly atya0315.png
maroka
2020. március 15. vasárnap, 16:58
Gesztesi Károly (1963-202
dandej
2020. január 05. vasárnap, 19:25
károly atya1229.jpg
maroka
2019. december 29. vasárnap, 20:48
károly atya1113.jpg
maroka
2019. november 15. péntek, 08:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.