Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 03:29 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Longyearbyen a világ legészakibb települése
Longyearbyen a Norvégiához tartozó Spitzbergák (Svalbard) legnagyobb települése és egyben fővárosa. 2075 lakosának többsége norvég és orosz. A nevét "John Munroe Longyear" amerikai üzletemberről kapta, a norvég "byen" szó várost jelent.
Mivel a település jóval a sarkkörön túl helyezkedik el, október végétől február közepéig "sarkköri sötétség", míg április közepétől augusztus közepéig "sarkköri világosság" van. Longyearbyen éghajlata tundra.
A települést 1906-ban alapította John Munroe Longyear, egy szenet bányászó társaság (Arctic Coal Company of Boston) legfőbb tulajdonosa. 1943-ban a németek lerombolták a várost, majd a második világháború után újraépítették.
Az 1990-es évek elejéig a szénbányászat adta a legtöbb munkahelyet Longyearbyenben, és a hétköznapi életben is minden a bányászatban rejlő üzlet köré csoportosult. Manapság már számos tevékenység és lehetőség közül választhatnak a közösség lakói: többek között egy úszócsarnok, egy mászófal, egy nagy sportcsarnok, egy élelmiszerbolt, három pubszerű klub, három hotel, egy kemping, egy templom egy mozi (vasárnaponként) és egy éjszakai diszkó is a rendelkezésükre áll, nem beszélve a turistákat megcélzó számos ajándékboltról.

Svalbard templom
A bányászat még mindig a lakosság felének a megélhetését jelenti. Azonban, kitűnő infrastruktúrájának köszönhetően évről évre, fokozatosan növekszik a turizmusra és különböző kutatási tevékenységre fordított figyelmük. Ionoszférikus és magnetoszférikus kutatásokat végeznek.

A Svalbard Egyetemi Központ (UNIS)
1993-ban megnyílt a Svalbardi Egyetemi Központ (University Centre In Svalbard). Négy norvég egyetem összefogásával jött létre az intézmény, melyben olyan kurzusokat találunk, mint geofizika, sarkköri biológia, geológia és sarkköri technológia, melyekből még doktori fokozatot is el lehet érni. Évente 300 diákot fogad, azonban egy új kutatóközpont létrehozásával most szándékoznak ezt a számot megnövelni. Az egyetem tanulói általában Nybyenben laknak, ahol nemrég újítottak fel hat bányászszállót.

A Longyearbyen iskola
A legtöbb látogató tavasszal és nyáron érkezik. Nagyon népszerű a tavasz a Spitzbergákon, hiszen ez azon kevés helyek egyike, ahol nem szükséges külön engedély ahhoz, hogy motoros szánt vezessünk.
Ez a hely a világ legészakibb települése, amely könnyen megközelíthető, hiszen a város szélén még repülőteret is találunk (Svalbard Airport). 2004-ben 9000 utas vette igénybe a repülőtér szolgáltatásait.
Ahol tilos meghalni
A holttestek a permafroszt (olyan talaj, amely legalább két éven keresztül fagyott állapotban van) miatt nem bomlanak el, ezért a helyi temetőt az 1950-es évek óta nem használják, a holttesteket Norvégia más városaiba szállítják át temetésre. A problémás esetek elkerülése érdekében a súlyos betegeknek és az időseknek is el kell hagyniuk a szigetet.
schuro, 2018. március 13. kedd, 20:53
Címkék: John Munroe Longyear, Arctic Coal Company, Svalbard Egyetemi Központ, Svalbardi Egyetemi Központ, University Centre In Svalbard, Svalbard Airport,
Kommentek
Város ahol tilos meghalni.
Longyearbyen a Norvégiához tartozó Spitzbergák (Svalbard) legnagyobb települése és egyben fővárosa. 2075 lakosának többsége norvég és orosz.

Longyearbyen város központja

Mivel a település jóval a sarkkörön túl helyezkedik el, október végétől február közepéig "sarkköri sötétség", míg április közepétől augusztus közepéig "sarkköri világosság" van. Longyearbyen éghajlata tundra.

Longyearbyen látképe

A települést 1906-ban alapította John Munroe Longyear, egy szenet bányászó társaság (Arctic Coal Company of Boston) legfőbb tulajdonosa. 1943-ban a németek lerombolták a várost, majd a második világháború után újraépítették.

Longyear város
schuro, 2017. június 09. péntek, 22:05
10 hihetetlenül színes város.
Terre, Olaszország


Santorini, Görögország


Longyearbyen, Norvégia


Jelly Bean Row, St John's, Newfoundland,
schuro, 2014. július 14. hétfő, 23:15
Pyramiden az orosz szellem város (14 kép).
településen.

Pyramiden szabadon meglátogatható, azonban az épületekbe tilos engedély nélkül bemenni a balesetveszély miatt; legtöbbjük le is van zárva. A település hajóval vagy hómobillal közelíthető meg. Vezetett látogatások is vannak angol, norvég és orosz nyelven.

A legközelebbi települések az apró kutatótelep, Ny-Ålesund 115 km-re nyugatra, valamint a főváros, Longyearbyen 195 km-re délnyugatra.

A világ legészakibb Lenin
schuro, 2013. december 05. csütörtök, 22:20
Napi fárasztó
10 után a WC sem használható . . .

Ha a törvényalkotás gépezetébe hiba csúszik, az bizony súlyos következményekkel járhat. Elég bent felejteni egy elavult jogszabályt, vagy rosszul megszerkeszteni a szöveget és máris a fél internet a törvényhozókon röhög.

A sarkvidéki Longyearbyen városában tilos meghalni. Az állandó farkasordító hidegben a testek nem bomlanak el, a helyi temetőben pedig hetven éve telt ház van. Ha valaki halálos beteg lesz itt, a lehető leggyorsabban elszállítják, nehogy törvényt sértsen a halálával.Szingapúrban 1992 óta tilos rágózni, ez alól csak a nikotinpótló rágógumi a kivétel, de azt is csak receptre kérhetik a dohányosok. A szigorú rendeletet azzal indokolják, hogy a legtöbb szingapúri az utcán dobálta el a rágóját, ami nem nyújtott szép látványt.A brit vámtisztviselőkkel nem érdemes
snbela44, 2012. november 27. kedd, 04:15
szeretettel
Vetítéses, nagy mesélős vacsorákat szervez. Napközben túrákra viszi a kalandra éhes turistákat. Nyáron kerekes, télen talpas kutyaszánon. Nyolcvan kutyájuk van. Etetni, gondozni, futtatni mindig akad önkéntes, álmodozó ifjú a világ legkülönbözőbb pontjairól. Kosztért, kvártélyért. Most éppen egy indiai és egy holland fiú érkezett. A felszolgálásnál pedig egy brazil lány segédkezik. Együtt esznek, isznak a vendégekkel, éjfélbe nyúlóan mesélik fantasztikus történeteiket. A népszáj szerint a főváros, Longyearbyen kocsmáit kalandban, túlélésben világbajnok Háry Jánosok népesítik be. Utolsó cseppig elfogy a leves, a jurtában megszorult füst és meleg elnehezíti a szemhéjakat. A távozóknak még büszkén megmutogatják a biogazdasággá minősített telepet, ahol sem vezetékes víz, sem áram, sem aszfaltút nincs. Rettentően keményen dolgoznak a minősítés megtartásáért, szúrópróbaszerŐ az ellenőrzés, szigorúak a szabályok, mégsem jut eszükbe, hogy valahol kiskaput keressenek. Természet- és törvénytisztelők.
Az
sayuri, 2012. április 26. csütörtök, 08:02
A város, ahol nem lehet meghal
A város, ahol nem lehet meghalni
Különös hely Európa legvégén
Egy város, ahol a különleges természeti adottságok miatt nem létezik a halál - íme, Longyearbyen.

A sarkköri és az azon túli területek különleges, érintetlen és megközelíthetetlen vidéket jelentenek a legtöbb ember számára, bár a helyiek szinte teljesen hétköznapi, átlagos módon élnek és dolgoznak. A környéken sarkvidéki tundraéghajlat uralkodik, melyre jellemző, hogy a hőmérséklet sosem emelkedik 10°C fölé, és állandóan fújó, jeges szél teszi kellemetlenné a szabadban töltött időt.

A hőmérséklet miatt a talaj csak a nyári időszakban enged fel, de ekkor is csak annak legfelső rétege, ám talán a legegyedibb jellemző, hogy október végétől február közepéig sarkköri sötétség borítja be a tájat, míg április közepétől augusztus végéig nem megy le a Nap.
A természet csodái

Ilyen területen helyezkedik el a Norvégiához tartozó szigetcsoport, a Spitzbergák fővárosa, Longyearbyen is, melyet napjainkban csak úgy
horvathnemagdi, 2011. február 20. vasárnap, 09:36
Európa legvégén.........
időszakban enged fel, de ekkor is csak annak legfelső rétege, ám talán a legegyedibb jellemző, hogy október végétől február közepéig sarkköri sötétség borítja be a tájat, míg április közepétől augusztus végéig nem megy le a Nap.


Ilyen területen helyezkedik el a Norvégiához tartozó szigetcsoport, a Spitzbergák fővárosa, Longyearbyen is, melyet napjainkban csak úgy ismer a világ, mint a várost, ahol nem lehet meghalni.
A jelenleg 1400 lakost számláló várost 1906-ban egy szénbányászattal foglalkozó vállalat tulajdonosa, John Munroe Longyear alapította - ekkoriban még mindössze húsz lakosa volt, a kibányászott szenet pedig a Longyearbyen Erőműben használták fel.
A II. világháborúban a németek lerombolták, ám az újjáépítésnek köszönhetően újra sokaknak jelentett otthont a terület, illetve megélhetést a bányászat, egészen
szisszy83, 2010. december 04. szombat, 09:45
Képek, videók
Európa legészakibb pontjá
sanci81
2016. augusztus 08. hétfő, 17:48
New Zealand legészakibb p
gabeszek
2009. január 03. szombat, 18:42
A Longyou Járatok
sanci81
2016. június 03. péntek, 18:48
A Longyou Járatok
sanci81
2016. február 17. szerda, 17:23
battlefield Bad Company 2
gemer
2011. szeptember 19. hétfő, 18:46
Company of Angels Framed
szabokatalin64
2010. szeptember 19. vasárnap, 07:34
Company of Angels Art Pri
szabokatalin64
2010. szeptember 19. vasárnap, 07:33
east--india-company
ispanne
2010. szeptember 06. hétfő, 13:51
The art company.jpg
norimano
2009. május 14. csütörtök, 11:54
bux-company.com (banner).
pazpeti
2009. február 05. csütörtök, 11:38
bux-company (2).JPG
pazpeti
2009. február 03. kedd, 11:01
bux-company (1).JPG
pazpeti
2009. február 03. kedd, 11:00
50 Cent company
puma4
2007. december 29. szombat, 14:01
death_is_company.jpg
szidi001
2007. április 25. szerda, 11:05
TN-Company_Attempts_th e_P
atkaguru
2006. december 04. hétfő, 10:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.