Belépés
2020. február 16. vasárnap | 7. hét | 47. nap | 20:46 | Julianna, Lilla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Milyen ruhát adjunk a babára, kisgyerekre kánikulában?
Végre elérkezett a várva várt igazi nyár, de a hőséget elviselni felnőttként sem könnyű, a gyerekeknek pedig még nehezebb. Ilyenkor sokkal nyűgösebbek és a még nem beszélő babák nem is tudják elmondani, hogy mit szeretnének ebben a helyzetben, ezért nekünk szülőknek kell próbálkozni. Gyakran elég annyi csak, hogy a peluson kívül nem adunk rájuk más ruhát és máris jobban alszanak napközben. De éjszaka nem fáznak meg pizsama nélkül? És ha napközben kint játszik a kisgyerek, akkor mit adjak rá? Babák és kisgyerekek öltöztetése a nyári hőségben, a lakásban és a szabadban. Erről olvashattok a következőkben.
A baba öltöztetése a nyári hőségben (újszülöttek, kúszó-mászó babák)


Mindig gondoljatok arra, hogy ők még pici babák, de ugyanúgy melegük van a melegben, mint nekünk, felnőtteknek. Gondoljatok arra, ha mi magunkon is csak egy fürdőruhát tűrünk meg, akkor bizony a babát sem kell felöltöztetni például body-rugdalózó kombinációba. Ráadásul a gyerekek imádnak meztelenül lenni, ezt meg is figyelhetitek: ha melegben a néhány hónapos babáról leveszitek a pelust is, elkezd járni keze-lába, gyakran sikongat és kacarászik is!

A lakásban

Ha a lakás hőmérséklete is 25 fok felett van már és nem használtok légkondicionáló berendezést, akkor a még nem mozgó babára bőven elég egy pelus, nem szükséges rá más ruhát adni. Akik már a kúszós-mászós korban vannak, azoknak a babáknak szintén elég a pelus, de ha nincs szőnyeg a lakásban, akkor mindenképp adjatok a lábukra egy picit vastagabb zoknit vagy egy puhatalpú bőrcipőt. A napközbeni alvásoknál nem szükséges betakarni, mert gyakran ez is zavarja őket, és elég akkor is csak pelusban altatni.

Ventilátort is használhattok a baba körül, persze nem direktbe rá irányítva, de ha forog és úgy keveri egy kicsit a meleg levegőt, már akkor is kellemesebb nekik aludni, mintha ,,áll a levegő".

Éjszaka

Ha már napok óta hőség van nappal és nem gyűlnek este felhők az égen - mint tegnap - akkor éjszakára sem várható lehűlés, így maradhat a csak pelus éjjel is. Ha hűvösebb éjszaka következik, akkor pedig a pelusra elég egy ujjatlan, vagy rövid ujjú body. Zoknit csak akkor érdemes a babára adnotok, ha éjjel 20-22 fokra hűl a levegő, de figyeljetek arra, hogy ne szorítsa meg a baba bokáját a gumírozás, mert az nagyon kényelmetlen neki.

Ha például melege van (és kizárható az éhség), azt gyakran jelzi úgy, hogy elkezd mocorogni, nyekeregni, korábban felébred a megszokottnál. Tapasztaltátok már ezt? Figyeljétek a babát reggelre, mert ha body-ban aludt és meg van izzadva, akkor az is sok rá éjjelre.

Kint, a szabadban

Pici babákat érdemes babakocsiban kivinni egy kicsit, rátenni a szúnyoghálót és az esernyőt, vagy egy napernyő alá egy plédre lefektetni. Őket is be kell kenni naptejjel, ezt ne felejtsétek el és a legjobb, ha délelőtt 9-10 óra között, vagy délután 16 óra után vannak kint a levegőn.

Ha babakocsiban viszitek ki a még fekvő babát, akkor arra figyeljetek, hogy maximum csak egy textil pelenkát tegyetek alá a kocsiba, mert nagyon be tud melegedni a háta és sapkát se adjatok rá, elég az esernyő, ami árnyékot ad. Ülő babákra természetesen kell a babakalap, mert ők már izegnek-mozognak és piszkálják az esernyőt... :-)

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Ha plédre teszitek ki a bébit, akkor elég csak egy pelus és kúszó-mászó babákra pedig pluszban egy babakalap, hogyha elmozognak, akkor is védve legyen az arcuk.

Vízparton

A babák is imádják a vizet, ezt a fürdetésnél is tapasztalhattátok. Ha van kicsi medencétek, tegyetek mellé egy napernyőt, vagy ha ez nincs, a babára adjatok egy kalapot és nyugodtan üljetek be vele és locsoljátok a vízzel. Ilyenkor nem szükséges ráadni alulra semmit: nem baj, ha esetleg belepisil a vízbe, de az úszópelus még fölösleges. Hadd élvezze a meztelenséget! Ha már hason fekvésből fölemeli és tartja a fejét, akkor kevés vízbe így is beletehetitek, persze legyen az álla alatt a kezetek, nehogy ,,beletoccsanjon"!

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Ha tóparton vagy tengerparton vagytok, akkor is bele lehet vinni kézben fogva egy picit a vízbe, ilyenkor viszont érdemes az úszópelust ráadni és egy kalapot. A nagyon csini fürdőruhát, fürdőnadrágot is kipróbálhatjátok akár az úszópelusra húzva vagy a parton anélkül, de a pici babáknál ez inkább még melegítő tényező. Legyenek minél többet pucéran, mert ez a legideálisabb a melegben a bébiknél.

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Kisgyerek öltöztetése a nyári hőségben (már járni tudó gyerekek)

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Az örökmozgó korosztálynál annyi a különbség, hogy a mozgás miatt még jobban kimelegednek a melegben. Ezért őrájuk aztán tényleg nem kellene semmilyen ruha, de ha mégis:

A lakásban

Elég a pelus, vagy ha már szobatiszta a gyerkőc, akkor egy bugyi/alsónadrág, és ha hideg a padló akkor még egy rövidnadrág, hogyha gyakran leül a földre. Ha a lakásban járólap van, akkor mindenképp adjatok rá egy szandált/gumiklumpát vagy egy vastagabb zoknit, mert azért melegben is könnyen föl lehet fázni.

Éjszaka

A nagyobb gyerekeknél már gyakran kellék a takaró és a kispárna, ilyen melegben sem kell őket elvenni, elég ha csak a paplanhuzat van az ágyban takaró gyanánt. Pizsamaként elég rájuk adni egy rövid ujjú body-t, vagy a nagyobbakra rövidnadrágos-trikós pizsamát, lányokra hálóinget. Zokni rájuk sem szükséges és ilyenkor a nyári hálózsák is túl melegnek bizonyul.

Kint, a szabadban

Ebben a korosztályban a szabadban lévő játék aktívan telik, azaz a gyerekek szaladgálnak, másznak, leülnek mindenhova. A peluson/alsóneműn kívül a fiúkra lehet adni egy rövidnadrágot, a lányokra rövidnadrágot, vagy egy könnyű pamutruhát. Füves területen homokozóban legyenek mezítláb, játszótérre viszont adjatok rájuk szandált. Ne feledkezzetek el a napvédelemről sem (naptej, széles karimájú kalap, napszemüveg)!

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Vízparton

Még nem szobatiszta gyerekekre elég egy úszópelus, akik már szobatiszták, nekik pedig tucatjával kínálnak a boltok fürdőruhákat, fürdőnadrágokat. Én azt javaslom, hogy vásároljatok fürdőruhát ennek a korosztálynak - mi Anyukák úgysem bírjuk ki, hogy ne vegyünk legalább egyet, igaz? :-) - és vagy úszópelussal kombinálva, vagy anélkül lehetnek benne a gyerekek.

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségben

Persze gyakori, hogy a csurom vizes fürdőruhát nem viselik el magukon, ilyenkor marad a meztelenség. A vízpartra érdemes gumiklumpát/gumicipőt/gumiszandált beszerezni a gyerekeknek, mert ez utóbbi kettőben a vízbe is be tudnak menni; érdemes még akkor is ezt vásárolni, ha köves tengerpartra utaztok, így nem sérül meg a lábfejük a tengerben való lépkedés közben. Ha a vízparton homokoznak, játszanak a gyerekek és nincsen körülöttük árnyék, akkor legyen rajtuk széles karimájú kalap és felülre adjatok rájuk egy fehér pólót, hogy védje őket a naptól.

Baba és kisgyerek öltöztetése a hőségbenA légkondiról...

Azt nagyon fontos megjegyeznetek, hogy a babák és a kisgyerekek sokkal érzékenyebbek nálunk felnőtteknél a hirtelen hideg-meleg váltásra. Tehát ha kint 35 fokos kánikula van és mondjuk bementek a 22 fokra lehűtött lakásba, akkor azt ne hirtelen tegyétek, hanem ha pici babáról van szó, akkor takarjátok be egy vékony pamut takaróval, ha nagyobb gyerekről, akkor adjatok rá egy pólót, vagy egy vékony pulóvert.
eva6, 2017. június 26. hétfő, 16:38
Címkék: várva várt, hőséget elviselni, gyerekeknek pedig, peluson kívül, nyári hőségben, baba öltöztetése,
Kommentek
Finndingi-vb - A harmadik helyről kezdi az éremfutamot Berecz
A címvédő a pénteki első, összességében nyolcadik futam rajtját nagyon jól kapta el - a hunsail.hu beszámolója szerint -, és remek versenyzéssel elsőként ért célba. A kilencedik futam előtt rövid szünetet tartottak, hogy a versenyzőket kíméljék a kánikulában, miközben többször változott a szél erőssége és iránya. Berecznek ebben a részversenyben nem kedvezett a széljárás, a 13. helyen végzett, összességében pedig maradt a harmadik.

A tizedik futamot lefújták, annyira forgott a szél, így a világbajnoki címvédésre nem maradt esélye a 33 éves magyar vitorlázónak, mert az új-zélandi Josh Junior előnye számára már behozhatatlan.

A tokiói olimpiára készülő Berecz a 2018-as vb-aranyérme után idén augusztusban az előolimpián is diadalmaskodott.

A világbajnokságon 60 vitorlázó indult.

Az élcsoport állása a szombati éremfutam előtt:1. Josh Junior (új-zélandi) 30 pont (összes: 46)2. Nicholas Heiner (holland) 46 pont (59)3. Berecz Zsombor (magyar) 49 pont (72)4. Giles Scott (brit) 51 pont
velemenyezd, 2019. december 20. péntek, 08:31
1. Az én 1956-om,Pestre hozattak az iskola miatt
igazsága

1. rész: PESTRE HOZATTAK AZ ISKOLA MIATT

Az én 1956-os TÖRTÉNETEM VALÓJÁBAN 1952-ben KEZDŐDÖTT. AKKOR VOLTAM 6 ÉVES. Arra emlékszem, hogy milyen NAGYON NEHÉZ VOLT AKKORIBAN az ÉLET MAGYARORSZÁGON IDŐSNEK, FIATALNAK, GYEREKNEK EGYARÁNT.
Addig nagyszüleimmel és nénikémmel éltem a kunszentmiklósi tanyán, ahol nagypapát a beszolgáltató minisztérium emberei zaklatták. Majd, nagyon meghurcolták, amikor a beszolgáltatni köteles disznó megdöglött - gutaütést kapott a kánikulában való herce-hurcától.
A KÉPEN NAGYAPA LÁTHATÓ, az utolsó betakarításkor, amiből még a JÖVŐ ÉVI VETŐMAGOT IS LESÖPÖRTÉK A PADLÁSRÓL!
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=278081&kid=1030564&sort=

NAGYAPA, az ,,ISONZÓI HŐS" ezt már nem élhette túl. Még azon az őszön meg is halt agyvérzésben. Apa FERI nevű fiatalabbik fiú testvére akkor töltötte Jászberényben a 3 éves sorköteles katonai szolgálatát, aki még az édesapja haláláról szóló értesítésről sem tudhatott. Csak,
furaila, 2019. december 13. péntek, 11:34
4. Az én 1956-om, Akinek érdeme a hibája
NEKEM , MINT VÉTLEN SZEMTANÚNAK - nagy szégyen - EZEKET A BŰNÖKET ÉVTIZEDEK ÓTA TELJESSÉGGEL HIÁBA SOROLNI!

Az én 1956-om, avagy a túlélő áldozatok igazsága

4. rész: AKINEK ÉRDEME A HIBÁJA

(A 3 rész folytatása:
https://www.facebook.com/mariailona.bona.7/posts/3518127864894272 )

1956-ban, az AUGUSZTUSI KÁNIKULÁBAN, Imre nagybátyám (az akkori miniszterelnök, HEGEDÜS ANDRÁS sógora) - birkanyírás előtt - lemosta a gémeskútnál a birkákat. Ettől aztán nagy SÁR KELETKEZETT a KÚT KÖRÜL és ekkor bízott meg azzal, hogy:
- "ITASD MÖG A LOVAKAT!"
A lovak viszont nem ittak a vályúban lévő pancsolt vízből... Ezért, nagybátyám azt tanácsolta, hogy:
- ,,Merj a vályúba tiszta vizet és szólj, ha hozhatom vissza a lovakat!".
Nem volt más választásom, ki kellett a vályúból a vizet locsálni és tiszta vizet merni a kútból.

KÉRDÉSEM: MERTÉL MÁR VIZET - 10 éves korodban - OLYAN MÉLY KÚTBÓL, AMELYIKNEK CSAK EGY KIS
furaila, 2019. december 10. kedd, 16:57
Elzárást és pénzbüntetést kapott két állatkínzó Zalában
költözött, együtt három kutyát tartottak az udvaron.

A vádlottak az állatoknak nem biztosítottak fedett helyet, az egyik kutyát egy alig kétméteres láncra kötötték, a mozgatásáról nem gondoskodtak. Heti egy-két alkalommal etették csak őket.

Miután a másodrendű vádlott külföldre költözött, az állatok gondozását féltestvérére bízta, aki továbbra sem biztosított megfelelő ellátást számukra. Egy névtelen bejelentő értesítette a hatóságokat 2017 augusztusában, hogy a kutyák élelem és a nyári kánikulában víz nélkül, sebekkel a testükön, betegen, ellátatlanul szenvednek.

Az elsőfokú bíróság 45 nap elzárásra ítélte az elsőrendű vádlottat, társát pedig 90 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Ügyészi fellebbezés után a másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék mindkét büntetést a duplájára emelte.

Az indokolásban egyebek mellett elhangzott: a bíróság nagyobb nyomatékkal vette figyelembe az elsőrendű vádlott esetében, hogy a cselekmény idején más bűncselekmény miatt próbaidőn volt és
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 16:52
Az ercsi Mária ösvényein
műemléki szakértő. A víz minden évben tömegével rak itt le hordalékot; fatörzsek, szemét borítja el a partot. De a település lakói újra és újra kitisztítják, igényük van arra, hogy méltó környezetet teremtsenek. Ahogy a dombra vezető meredek utat is ők tették járhatóvá, lépcsőket vájva a löszfalba.
Uszadék fa mindenütt; bokrok nehezítik a forráshoz az utat. Pillangók, madarak, a leveleken át beszűrődő napfény. Szép itt. Mintegy a rejtekben bukkanunk ki a csobogó vízhez, és frissülünk fel a nyári kánikulában.
- A víznek ma is csodatévő erőt tulajdonítanak. Az 1950-es évekből származó plébániai feljegyzés számos gyógyulást tart számon, olyan emberek vallomásait, akiket hordágyon hoztak le a forráshoz, és saját lábukon mentek fel a meredeken.
............
A forrást egykor nem csak kődísz jelezte, kegykép is került fölé. Gyógyulása feletti örömében vásárolt egy Máriát ábrázoló képet Mészáros Lukács 32 éves ercsi
maroka, 2019. augusztus 15. csütörtök, 12:14
Hőség - A sínek fehérre festésével kísérletezik a német vasút
A DB mellett ausztriai és svájci vasúttársaságok is tesztelnek fehérre festett sínszálakat. A több szakaszon folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy a fehér sínek 5-7 Celsius fokkal kevésbé forrósodnak fel a kánikulában, mint a kezeletlen, sötét színűek. Azt még nem sikerült megállapítani, hogy ez elég-e a közlekedést veszélyeztető deformálódás megelőzéséhez.

Városi közösségi közlekedési társaságok is igyekeznek átvenni az Olaszországban már bevált módszert. A bajorországi Würzburgban villamossíneket festettek fehérre. A hengerelt acél korábban hőhullámok idején 60 fokig hevült és kitágult, a sínek így elferdültek, a legutóbbi nagy kánikulában, július elején viszont már nem volt gond velük - mondta a helyi közlekedési vállalat szóvivője az ntv hírtelevíziónak. Kiemelte, hogy nincs szükség különleges festékre, mert nem az anyaga, hanem egyedül a színe számít.

A világos színek növelik a felület fényvisszaverő képességét. Nem véletlen, hogy a napsugaras Görögországban sokhelyütt látni fehérre
velemenyezd, 2019. július 26. péntek, 14:52
30. évfordulóra, 3. Rész: Akinek érdeme a hibája
én is - végre szabadon élhetnénk a hazánkban!

A 30. ÉVFORDULÓRA: Az én 1956-om, avagy a túlélő áldozatok igazsága.

3. rész: AKINEK AZ ÉRDEME A HIBÁJA
(A 2. rész folytatása.)
Ismét visszatérve 1956 nyarához és a tanyához: a RÖPLAPOK földet érését követően olyan elutasítóak lettek velem, mintha én egy nagyon-nagy rosszaságot csináltam volna... (Lásd az 1. és 2. részeket!)
De nem mondták meg, hogy mi is lenne az, amit jóvá tudnék tenni.
Az augusztusi kánikulában Imre nagybátyám - birkanyírás előtt - lemosta a gémeskútnál a birkákat. Ettől aztán nagy SÁR KELETKEZETT a KÚT KÖRÜL és ekkor bízott meg azzal, hogy:
- "ITASD MÖG A LOVAKAT!"
A lovak viszont nem ittak a vályúban lévő pancsolt vízből... Ezért, nagybátyám azt tanácsolta, hogy:
- ,,Merj a vályúba tiszta vizet és szólj, ha hozhatom vissza a lovakat!".
Nem volt más választásom, ki kellett a vályúból a vizet locsálni és tiszta vizet merni a kútból.
KÉRDÉSEM: MERTÉL MÁR
furaila, 2019. július 10. szerda, 12:18
30. évfordulóra: 1. Rész: Pestre hozattak az iskola miatt
hazánkban!

1. rész: PESTRE HOZATTAK AZ ISKOLA MIATT
Az én 1956-os TÖRTÉNETEM VALÓJÁBAN 1952-ben KEZDŐDÖTT. AKKOR VOLTAM 6 ÉVES. Arra emlékszem, hogy milyen NAGYON NEHÉZ VOLT AKKORIBAN az ÉLET MAGYARORSZÁGON IDŐSNEK, FIATALNAK, GYEREKNEK EGYARÁNT.
Addig nagyszüleimmel és nénikémmel éltem a kunszentmiklósi tanyán, ahol nagypapát a beszolgáltató minisztérium emberei zaklatták. Majd, nagyon meghurcolták, amikor a beszolgáltatni köteles disznó megdöglött - gutaütést kapott a kánikulában való herce-hurcától. A KÉPEN NAGYAPA LÁTHATÓ, az utolsó betakarításkor, amiből még a JÖVŐ ÉVI VETŐMAGOT IS LESÖPÖRTÉK A PADLÁSRÓL!
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=278081&kid=1030564&sort=
NAGYAPA, az ,,ISONZÓI HŐS" ezt már nem élhette túl. Még azon az őszön meg is halt agyvérzésben. Apa FERI nevű fiatalabbik fiú testvére akkor töltötte Jászberényben a 3 éves sorköteles katonai szolgálatát, aki még az édesapja haláláról szóló értesítésről sem tudhatott. Csak, amikor már
furaila, 2019. július 10. szerda, 12:05
Képek, videók
Tanácsok kánikulában.jpg
margoboszi
2013. szeptember 10. kedd, 12:38
Káníkulában.gif
pacsakute
2013. augusztus 09. péntek, 11:13
kánikulában.gif
szuszimama
2013. június 23. vasárnap, 14:44
Mázli a kánikulában
dnemethk
2012. augusztus 09. csütörtök, 19:53
autómosás kánikulában.jpg
jpiros
2012. július 01. vasárnap, 13:31
Kánikulában jóóóó :))
anna4459
2012. június 23. szombat, 17:18
kánikulában
lovaszmarika
2012. február 18. szombat, 12:20
kánikulában
anna4459
2010. július 21. szerda, 19:06
kánikulában
famavolat
2008. május 26. hétfő, 08:19
ez nem a kánikulában kész
agica2004
2006. október 10. kedd, 22:10
kisgyerekrval.gif
triniti25
2009. július 14. kedd, 13:11
Milyen jó volna.jpg
liliana01
2019. április 12. péntek, 15:42
Milyen igaz.jpg
pacsakute
2018. december 31. hétfő, 00:51
Milyen Igaz !! Használd
alvaro-hopihe
2018. július 29. vasárnap, 11:55
Milyen igaz...
sanci81
2018. július 18. szerda, 16:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.