Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 07:10 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hasogdzsi-ügy - Megkezdte törökországi vizsgálatát a Hasogdzsi-ügyben az ENSZ-jelentéstevője
A találkozón Callamard kéttagú kísérete, Helena Kennedy angol ügyvédnő és Duarte Nuno Vieira portugál igazságügyi orvosszakértő is részt vett.

A küldöttség a hét folyamán Törökországban tartózkodik. Látogatásuk során várhatóan megbeszélést folytatnak Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszterrel, valamint Irfan Fidan isztambuli főügyésszel is.

A Habertürk tekintélyes török hírportál hétfőn azt írta: Callamard kérelmet nyújtott be a szaúdi hatóságoknak, hogy felkereshesse a csaknem négy hónappal ezelőtti gyilkosság helyszínét, az isztambuli szaúdi főkonzulátust, továbbá az ankarai szaúdi nagykövetet, de a jelentéstevő Rijádból egyelőre nem kapott választ a megkeresésre.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága múlt pénteken jelezte, hogy Callamard saját hatáskörében nyomoz, és nem ENSZ-vizsgálatról van szó. Callamard-t az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa törvényen kívüli, önkényes gyilkosságokkal foglalkozó különleges jelentéstevővé nevezte ki. Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Callamard elsősorban tehát emberi jogi szempontból fogja elbírálni az érintett "államok és egyének felelősségének mértékét, valamint a válaszlépéseket, amelyeket az egyes kormányok tettek" az incidenst követően. A vizsgálatának eredményeit és javaslatait tartalmazó jelentést júniusban nyújtja majd be az emberi jogi tanács elé.

A gyilkosság ügyében a török kormány, az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) és civil szervezetek már korábban is független és nemzetközi vizsgálatot követeltek, António Guterres ENSZ-főtitkár azonban múlt pénteken elmondta, hogy saját jogkörében nem kezdeményezhet vizsgálatot. Annak lefolytatására az ENSZ Biztonsági Tanácsa, illetve bizonyos feltételek mellett az ENSZ Közgyűlése hatalmazhatja fel. Guterres hozzátette: eddig egyetlen ország, sem pedig ezek a testületek nem terjesztettek elő erre vonatkozó hivatalos kérést nála.

Cavusoglu múlt csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök utasította a török hatóságokat, hogy tegyenek előkészületeket az ügy nemzetközi szintre viteléhez.

Az isztambuli főügyészség szerint a szaúdi királyi családot élesen bíráló Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a szaúdi külképviselet épületébe, holttestét pedig feldarabolták, majd megsemmisítették. A gyilkosság hátterében több ország Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörököst sejti, ami miatt szankciókat hozott Rijád ellen. A szaúdi vezetés kezdetben tagadta az újságíró-gyilkosságot, majd a fokozódó nemzetközi nyomás hatására kijelentette: Hasogdzsi egy spontán dulakodás közben halt meg.

Január elején Szaúd-Arábiában megkezdődött a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere, akik közül a végrehajtókra, jelenleg legkevesebb öt emberre halálbüntetés vár. Rijád szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról, így nem is gyanúsított a perben. Az eljárás tisztaságában a nemzetközi jogvédő szervezetek kételkednek. Erdogannak az a meggyőződése, hogy a gyilkosságra a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett a parancs, és többször szorgalmazta a kitervelők elszámoltatását rangjuktól függetlenül.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 28. hétfő, 15:52
Címkék: Helena Kennedy, Duarte Nuno Vieira, Abdulhamit Gül, Irfan Fidan, ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, António Guterres ENSZ-főtitkár,
Kommentek
Illegális bevándorlás - Menczer: a kerítés ott marad, ahol van
Menczer Tamás ezt arra reagálva közölte, hogy Felipe González Morales, az ENSZ-jelentéstevője közleményt adott ki magyarországi vizsgálódásáról. Ebben az államtitkár szerint a jelentéstevő "bírál bennünket azért, mert a migrációra biztonsági kockázatként tekintünk". Ennek kapcsán az államtitkár emlékeztetett, hogy mintegy 30 terrortámadás történt, melyen több mint 300-an meghaltak, több mint 1300-an megsérültek. Láttunk párhuzamos társadalmakat és számos egyéb bűncselekményt is - tette hozzá.

Az ENSZ jelentéstevője "bírál minket azért is, mert a migrációs válságról, migrációs krízisről beszélünk" - folytatta Menczer Tamás, kiemelve: "azért beszélünk erről, mert ez az igazság". A migráció nem egy megoldott kérdés, a migráció a probléma. Jelenleg is a legóvatosabb becslések szerint is 30-35 millió olyan ember ér Európa keleti és déli szomszédságában, akik bármikor hozhatnak olyan döntést, hogy elindulnak Európa felé - hangsúlyozta az államtitkár.

Továbbá az ENSZ jelentéstevője "kritizál
velemenyezd, 2019. július 17. szerda, 18:42
Hasogdzsi-ügy - Pompeo tájékoztatta a kongresszust a gyilkossággal kapcsolatos vizsgálatokról
2017 novemberében előre megfontolt szándékkal, a trónörökös közvetlen környezetében tevékenykedő emberek egy csoportja gyilkolta meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. Azt azonban mindig cáfolta, hogy a bűncselekményre Szalmán herceg adott volna parancsot, vagy ő egyáltalán tudott volna a gyilkosságról. A The Washington Post című lap ugyanakkor a Központi Hírszerző Ügynökségre (CIA) hivatkozva arról írt, hogy a trónörökös rendelte el az újságíró megölését.

Csütörtökön az ENSZ különleges jelentéstevője, Agnes Callamard - aki nemzetközi emberi jogi vizsgálatot folytat az ügyben - azt közölte, hogy "a brutális gyilkosságot szaúdi állami tisztviselők tervezték el és hajtották végre". Callamard továbbá megállapította, hogy a szaúdi hatóságok akadályozták a vizsgálatokat.

Adel al-Dzsubeir, aki tavaly decemberig a sivatagi királyság külügyminisztere volt, pénteken Washingtonban Mike Pompeo külügyminiszterrel tárgyalt. Az egyeztetés után tartott sajtóértekezleten Al-Dzsubeir azt állította: nem Szalmán
velemenyezd, 2019. február 09. szombat, 07:05
Az ENSZ jelentéstevője szerint veszélyben van a lengyel bíróságok függetlensége, Varsó ezt alaptalannak tartja
Diego García-Sayán hétfőn érkezett Lengyelországba a lengyel hatóságok tavalyi meghívására, tárgyalt a lengyel igazságügyi és külügyi tárca, az államfői hivatal és a bírák képviselőivel, valamint az emberi jogi szóvivővel is. García-Sayán jövő év júniusában készül bemutatni jelentését az ENSZ emberi jogi fórumán.

Látogatását az ENSZjelentéstevője pénteki varsói sajtóértekezletén úgy foglalta össze: első benyomása az, hogy "Lengyelországban ma veszélyben van a bíróságok függetlensége, akárcsak a demokrácia más alapszabályai, mint amilyen a jogállamiság".

Véleménye szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által elindított igazságügyi reform aláássa a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. "Támadás indult az igazságügy ellen" - mondta.

García-Sayán bírálta többek között azt, hogy "zárt ajtó mögött tárgyalnak" a bírósági reformot előkészítő két - az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő - törvénytervezetről, amelyeket szeptemberben Andrzej Duda
velemenyezd, 2017. október 27. péntek, 16:43
Az őrizetben lévő törökországi újságírók szabadon bocsátást követelte az ENSZ és az EBESZ
maradnak. A vád szerint különböző terrorszervezetek támogatásában vettek részt. A perben a lap 17 jelenlegi és egykori dolgozóját vádolják, akik hét és fél évtől akár 43 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

"A döntés méltatlan a demokráciához és figyelmen kívül hagyja az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket" - jelentette ki Harlem Désir, az EBESZ médiaszabadság-képviselője és David Kaye, az ENSZ szólás- és véleményszabadság előmozdításával és védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője. A szervezetek képviselői figyelmeztették Törökországot, hogy ejtse az újság dolgozói elleni vádakat.

"A média- és szólásszabadság elnyomása közvetlen veszélyezteti az újságírók és az újságírói szakma biztonságát Törökországban" - olvasható a közös állásfoglalásban, amely szerint szabad véleménynyilvánítás nemcsak akkor fontos, amikor "az állam hatalmasságai elégedettek a kijelentéssel."

Az egy évvel ezelőtti törökországi puccskísérlet óta Törökországban több mint száz újságírót vettek
velemenyezd, 2017. szeptember 12. kedd, 18:04
ENSZ-szakértők a civil szervezetek szóló törvényjavaslat visszavonását kérik a kormánytól
A törvény - amennyiben az Országgyűlés elfogadja - súlyosan csorbítja majd a szólás- és a gyülekezési szabadságot - állítja Michel Forst, az emberi jogok védői helyzetének különleges jelentéstevője és David Kaye, a szólás- és véleményszabadság előmozdításával és védelmével foglalkozó különleges jelentéstevő, akik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa legnagyobb független szakértői testületének tagjai.

"A civil szervezetek pénzügyi átláthatóságát a már létező törvények is biztosítják, az új tervezet csak hátrányosan megkülönböztetné, hiteltelenné tenné és megbélyegezné azokat civil szervezeteket, amelyek részben vagy teljesen külföldről kapják támogatásukat. A törvénynek elfogadása esetén dermesztő hatása lenne nemcsak a nézeteltérés békés kifejezésére, hanem az NGO-k és a kormány tevékenyégét figyelő, az emberi jogok megsértéseire rávilágító egyéni emberijog-védők munkájának elfogadottságára is" - állapították meg a szakértők.

Az állásfoglalás szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának több
velemenyezd, 2017. május 16. kedd, 15:24
Emmi: az ENSZ munkacsoportjának jelentése állítja szembe a család- és nőpolitikát
Az államtitkárság pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye arra reagált, hogy az ENSZ szakértői csoportjának elnök-jelentéstevője szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia azzal, hogy a nemi alapú megkülönböztetést "konzervatív családi értékekre épülő" ideológiával palástolja. Frances Raday pénteki Budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a nőkkel szembeni diszkriminációt és a nők szerepének megerősítését önálló problémakörként kell kezelni.

Az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága közleményében azt írta: az ENSZ nőkkel szembeni diszkrimináció feltárására létrehozott munkacsoportja "egyoldalúan, esetenként eltorzítva" mutatja be azokat az intézkedéseket, amelyekkel az állam évek óta támogatja a magyar nőket.

Álláspontjuk szerint az ENSZ munkacsoportja azt állítja, hogy a kormány a nőket csak háztartásbeliként és családanyaként idealizálja. Ezzel szemben állnak a kormányzat elmúlt években tett intézkedései - írták -, így "a női foglalkoztatás jelentős bővítse, az ezt
velemenyezd, 2016. május 27. péntek, 18:12
Lemondott az izraeli hadsereg gázai hadműveletét vizsgáló ENSZ-bizottság elnöke - FRISSÍTÉS (új: Asravi, Netanj
Schabas hétfőn a bizottságnak küldött levelében jelentette be visszavonulását. Indoklása szerint távozásával a bizottság jó hírét kívánja védelmezni a részrehajlásáról szóló izraeli vádak ellen.

Jeruzsálem azért tekintette objektív döntésre alkalmatlannak a nemzetközi joggal foglalkozó kanadai jogászprofesszort, mert a múltban Simon Peresz volt izraeli államfő és Benjámin Netanjahu kormányfő bíróság elé állítását követelte háborús bűnök miatt, valamint korábban tanácsadóként a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ) dolgozott, s ezért 2012-ben 1300 dollár fizetséget kapott tőlük - írta a Háárec című izraeli újság honlapja kedden.

Hanan Asravi, a PFSZ végrehajtó bizottságának tagja Izraelt bírálta a Schabas elleni vádak miatt. "Megpróbálnak mindenkit megfélemlíteni, rágalmazni, lejáratni, rendkívül nehézzé teszik, hogy bárki is olyan álláspontot foglaljon el, amely szerint Izrael elszámoltatható, az izraeli szabálysértések vagy a háborús bűnök pedig kivizsgálhatóak" - mondta a palesztin
velemenyezd, 2015. február 03. kedd, 17:22
Képek, videók
07-énSzép napot!PFS.T. 44
hegyesne
2014. július 19. szombat, 15:21
new york ENSZ palota
lacipecsenye
2012. május 27. vasárnap, 19:04
az ENSZ előtt
mecsery
2012. január 13. péntek, 01:06
new-york ENSZ palota
lacipecsenye
2011. október 15. szombat, 17:30
ENSZ BT.jpg
agica2004
2011. március 21. hétfő, 14:37
ENSZ közgyűlés
mecsery
2010. június 08. kedd, 15:46
tüntetés az ENSZ előtt
mecsery
2010. június 08. kedd, 15:46
ENSZ parkja, szobrokkal
mecsery
2010. május 13. csütörtök, 21:23
az ENSZ zászlaja
mecsery
2010. május 13. csütörtök, 21:20
ENSZ a folyópartról
mecsery
2010. május 13. csütörtök, 21:11
ENSZ környéke
mecsery
2010. május 10. hétfő, 22:27
Barack Obama Minden ügybe
mester126mari
2014. április 17. csütörtök, 08:33
orult_ugyved.jpg
lilagondolatok
2019. szeptember 20. péntek, 12:32
Úgy legyen mindig.jpg
pacsakute
2019. május 15. szerda, 09:11
Kép 1078. Csak úgy....jp
jucinenadov
2019. április 27. szombat, 00:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.