Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 03:30 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Viszkis című filmet már 15 ezren látták Romániában
Január 26-án tartották Bukarestben a film országos premierjét, amelyen a szakmai közönség megtapsolta az alkotást. A Vándormozi és a Taylor Projects olyan településeken is bemutatta a filmet, ahol nincsen filmszínház.

A Taylor Projects eredeti terve szerint Ambrus Attila csíkszeredai származása okán a filmet csak Erdélybe vitték volna el. A rendkívüli érdeklődés miatt azonban számos bemutatót tartottak a Kárpátokon túl is, Románia észak-keleti részétől a déli megyékig számos városban láthatták a nézők. A film így eljutott például Suceava, Galac (Galati), Medgidia, Karánsebes (Caransebes) és Vulkán (Vulcan) közönségéhez.

Felvidéken már majdnem 500-an nézték meg A Viszkist három vetítésen a révkomáromi Tatra moziban, de hamarosan bemutatják Párkányban és más városokban is.

Pénteken kezdődik a film bemutatója a Vajdaságban Adán, majd további vetítések következnek Zentán, Szabadkán, Topolyán, Szenttamáson és sok más településen - olvasható a közleményben.

Antal Nimród alkotása Ambrus Attila életét dolgozza fel. A székely származású budapesti bankrablót a magyar rendőrség hat éven keresztül nem tudta elkapni. 13 évig tartó börtönbüntetése alatt szakmát tanult, majd megragadta az élet által számára kínált második esélyt, új életet kezdett, ma saját kerámiamárkájából él.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 02. péntek, 13:33
Címkék: Taylor Projects, Ambrus Attila, Vajdaságban Adán, Antal Nimród, film országos, szakmai közönség,
Kommentek
A társadalmi béke helyreállítását sürgette Iohannis a holokauszt romániai emléknapján
A román elnök holokauszttúlélőket tüntetett ki az elnöki hivatalban tartott megemlékezésen, amelyen a román állam nevében tisztelgett a - Romániában 1941-ben kezdődött - zsidóellenes pogromok és a holokauszt valamennyi áldozatának emléke, a túlélők szenvedései előtt.

Iohannis beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a zsidók millióinak megölését eredményező antiszemitizmus is jogfosztással, gyűlöletbeszéddel, bűnbakkereséssel kezdődött.

"A diktatúrák sötét korszakát idézi az, ha egy kisebbséget azon az alapon diszkriminálnak, hogy a többségtől eltérő vallású, hitű, értéktrendű vagy származású. Amikor a társadalmi béke veszélybe kerül, és sajnos erre számos példát láttunk az utóbbi hetekben Romániában a (férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányos megerősítéséről kiírt) népszavazás előkészítése során, a társadalom valamennyi mérvadó szereplőjének párbeszédkészségére és érett hozzáállására van szükség" - mutatott rá Iohannis.

A román elnök a társadalmi béke helyreállításának
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 17:21
Augusztusban harmadával nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban
Az ACEA adatai szerint augusztusban - ami egyébként az autópiaci forgalom egyik leggyengébb hónapjának számít - az előző évi augusztusához képest 31,2 százalékkal, 1,132 millióra nőtt a forgalomba helyezett autók száma az Európai Unióban.

A legnagyobb növekedés augusztusban Romániában volt, 112,3 százalék, Lengyelországban 64,3 százalék, Litvániában 58,2 százalék.

Az augusztusi magas növekedés az új emisszió-mérési eljárás, a WLTP bevezetésének tulajdonítható. Szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban.

Az augusztusi forgalomba helyezések száma a magas éves növekedéssel együtt is elmarad az 1,274 milliós júliusitól és az 1,569 milliós júniusitól is, mivel augusztus szezonálisan gyenge hónapnak számít. Júliusban 10,5 százalékkal, júniusban 5,2 százalékkal haladta meg a forgalomba helyezések
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 10:41
Az első hét hónapban 1,71 százalékkal nőttek a külföldi tőkeberuházások Romániában
Tavaly ugyanebben az időszakban 2,275 milliárd euró áramlott a román gazdaságba. Az első fél évhez mérten jelentős lassulás figyelhető meg a hetedik hónapban, hiszen január-június között a Romániába áramló külföldi működőtőke még 30 százalékkal, 2,194 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A cégbíróság adatai szerint az első hét hónapban 4,7 százalékkal kevesebb, 3337 újonnan létesített külföldi tőkéjű vállalatot alapítottak Romániában, ahol július végén csaknem 219 ezer külföldi tőkéjű vállalat működött. Ezek közül a legtöbb (több mint 46 500) olasz tőkével rendelkezett. A jegyzett tőke szerint a legnagyobb befektetőnek a holland vállalatok számítanak, amelyek több mint 5200 vállalatban 12,5 milliárd euró jegyzett tőkével rendelkeztek - írta az Agerpres hírügynökség.

A román jegybank szintén csütörtökön közölte, hogy Románia folyó fizetési mérlegének hiánya az első hét hónapban 15,5 százalékkal, 4,811 milliárd euróra nőtt.

Tavaly egész évben 1,5 százalékkal, 4,586
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 13:51
Rutte Romániában: a jogállamiság az európai partnerség alapja
A holland miniszterelnököt a román államfővel közösen tartott sajtóértekezletén kérdezték: fennáll-e a veszélye annak, hogy Románia ellen is szankciókat kezdeményezzen az unió. Rutte szerint a tagországok egyelőre azt figyelik, hogy milyen lépést javasol az Európai Bizottság.

Klaus Iohannis a felvetésre reagálva leszögezte: tévesnek tartja azt a - baloldali kormányzati - hozzáállást, hogy a nyugati partnerek beavatkoznak a román belügyekbe. A jobboldali elnök szerint ezeket a jelzéseket komolyan kell venni, mert Románia nem szigetelődhet el attól az értékközösségtől, amelynek tagja. Iohannis megemlítette: a napokban Romániába érkezik a Velencei Bizottság küldöttsége, de szerinte az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló szakértői testülete "nem bírálni, vagy kioktatni, hanem jóindulatúan segíteni" akarja az igazságügyi reformra készülő román törvényhozókat.

A sajtóértekezleten elhangzottak szerint a holland miniszterelnök romániai látogatásán a küszöbönálló (2019. január elsején kezdődő)
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 20:34
Stabilan, újabb történelmi csúcsra nőtt a foglalkoztatottság az EU-ban és az euróövezetben
második negyedévben 238,9 millió munkavállaló dolgozott az unióban, ebből 158 millió az euróövezetben. Még soha nem dolgoztak ilyen sokan, minden idők rekordja megdőlt az unióban és az euróövezetben is.

Az országokra bontott statisztika szerint a legnagyobb mértékben, 1,3 százalékkal Észtországban nőtt a foglalkoztatottak száma április-júniusban az első negyedévhez képest, majd 1,2 százalékkal Lengyelország és 1,0 százalékkal Ciprus következik. Csökkenést mértek Lettországban, Portugáliában és Romániában, egyaránt 0,3 százalékosat, valamint Bulgáriában, 0,2 százalékot

Éves összehasonlításban Málta a listavezető 5,5 százalékkal, majd Ciprus következik 4,3 százalékkal, Luxemburg pedig a harmadik, 3,8 százalékos növekedéssel. Egyedül Romániában mértek csökkenést, 1,5 százalékosat.

Magyarországon negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal, éves szinten pedig 2,3 százalékkal bővült a foglalkoztatottak szárma a június 30-án véget ért három hónapban.

A legnagyobb gazdaságok közül Németországban
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 12:11
Az első nyolc hónapban 4 százalékkal több járművet gyártott a Dacia Romániában
Tavaly január és augusztus között 203 ezer 876 járművet szereltek össze.

A gyártó szerint augusztusban több mint 27 százalékkal nőtt a járműgyártás a tavalyi nyolcadik hónaphoz képest.

Az első nyolc hónapban a Duster hobbiterepjáróból gyártottak a legtöbbet (143 790-et), majd következik a Sandero (31 632), a Logan (22 211) és a Logan MCV (14 329). A dél-romániai üzemben 23 ezer karosszéria is készült a Dacia algériai üzeme számára.

Romániában a Dacia mellett a Ford gyárt még járműveket. Az amerikai vállalat adatait a román autógyártók és -importőrök egyesülete (APIA) szokta közölni minden hónap második felében. Ők egyelőre a júliusi adatokat tették közzé. Ezek szerint az idei első hét hónapban a Ford 84 341 járművet gyártott, ami csaknem 143 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához mérten.
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 13:10
Tavaly 120 ezer fővel csökkent Románia népessége
ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés nagyobb része a továbbra is negatív tartományban lévő természetes szaporulatnak tulajdonítható: az élve születések száma 71 ezerrel elmaradt a halálozásokéhoz képest.

Jelentős fogyást okozott az is, hogy Románia továbbra is "emigráns" ország: tavaly több mint 53 ezerrel többen költöztek el egy évnél hosszabb időszakra onnan, mint ahányan letelepedtek.

Az ország népességéről szóló ideiglenes jelentésében a statisztikai hivatal rámutat: Romániában tavaly is fokozódott a lakosság elöregedése: míg a 15 év alattiak aránya (15,6 százalék) állandó maradt, a 65 év felettieké enyhén (0,4 százalékkal) emelkedett (18,2 százalékra). Az úgynevezett függőségi ráta - amely azt tükrözi, hány gyerek és idős jut száz aktív (15-65 év közötti) felnőttre - 50,1-ről 50,9 százalékra nőtt.

Románia természetes népszaporulata 25 éve, 1992-ben került negatív tartományba, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás, a szakemberek pedig a mutatók további romlására
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 11:43
Dragnea elítélése - A kisebbik kormánypárt elnöke cáfolta, hogy sürgősségi rendelettel módosítanák a büntetőjog
Romániában az ellenzéki szervezetek országszerte tüntetéssorozatba kezdtek az elmúlt hétvégén, tiltakozásul az ellen, hogy az első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök kilátásba helyezte: a kormánytöbbség most már "radikálisabb" módszerekkel fogja megvalósítani az ellenzék által óvásokkal hátráltatott igazságügyi reformot. Az ellenzék ezt úgy értelmezte: a kormánykoalíció sürgősségi kormányrendelettel akarja megszünteti vagy enyhíti a hivatali visszaélés büntethetőségét, hogy a fellebbviteli tárgyaláson megmentse Dragneát a börtöntől­.

Tariceanu azt mondta: a hétfő reggeli, Viorica Dancila miniszterelnökkel és a PSD elnökével tartott koalíciós egyeztetésen nem merült fel, hogy - azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatandó - sürgősségi kormányrendelettel, vagy úgynevezett kormányzati felelősségvállalással léptessék hatálya a büntetőtörvénykönyv és a büntető eljárás módosításait. Az utóbbi egy olyan törvényhozási eljárás, amikor a
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 14:01
Képek, videók
O.V.Romániában.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 21:08
Hunyad vára Romániában.jp
pacsakute
2016. november 23. szerda, 21:31
ősz Romániában 9.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:05
ősz Romániában 8.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:05
ősz Romániában 7.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:05
ősz Romániában 6.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:05
ősz Romániában 5.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:05
ősz Romániában 44.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:04
ősz Romániában 43.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:04
ősz Romániában 42.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:04
ősz Romániában 41.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:04
ősz Romániában 40.jpg
erzsikepuskas
2016. november 07. hétfő, 14:04
100%20Crochet%20Projec ts%
erzsimami
2007. július 22. vasárnap, 21:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.