Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 22:22 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Húshagyó kedd- Hamvazó szerda
még több részlet: Naptárak.com | http://www.naptarak.com/hushagyokedd-es-hamvazoszerda-februar-9-es -10

Húshagyókedd - február 9. A farsang utolsó napja. Ezen a napon esznek utoljára húst a nagyböjt kezdete előtt, mely Jézus 40 napos sivatagi böjtjére utal. Időpontja a húsvét napjától függ. A húshagyókedd a megelőző vasárnappal és a farsanghétfővel a farsang farkát (háromnapok, farsangháromnapok) alkotják. Ezt a napot Nagyváty baranyai faluban madzaghagyókeddként is ismerik, mely arra utal, hogy ezután már semmilyen élelem nem lóg az éléskamrában madzagon.

Hamvazószerda - február 10. A farsang utáni nagyböjt első napja. A korai középkorban a főbenjáró bűnöket elkövetők ezen a napon nyilvánosan mezítláb, zsákszerű ruhában vonultak be a templomba. Itt a püspök megszórta fejüket hamuval, kirótta a penitenciát, meghintette őket szenteltvízzel és kiutasította őket a templomból, végül nagycsütörtökön nyertek feloldozást.
A 10. századtól megáldották a hamut is, melyet az előző évi virágvasárnap barkájából hamvasztottak. A nyilvános vezeklés megszűnte után a hamvazás szertartása a nagyböjti időszak általános bevezetőjévé vált.
A mai szokás szerint a hamut a hívő homlokára rajzolja a pap, vagy a fejére szórja. Ez a nap szigorú böjt a római katolikus vallás szerint mind a mai napig.
Bár a jelenlegi szabályozás szerint háromszor lehet étkezni, azonban csak egyszer lehet jóllakni.
Miért tart 46 napig a 40 napos böjt? Mivel a keresztény ember vasárnap nem tart böjtöt, Jézus 40 napos böjtjének visszaszámítása során a vasárnapokkal nem számolunk, csak a hétfőtől szombatig tartó időszakkal.
Valójában tehát 6 nap x 6 hét + 4 napból áll a nagyböjti időszak. Ez azonban minden napot beszámítva 7 nap x 6 hét + 4 nap, azaz 46 nap.
Ezért a hamvazószerda időpontja naptári napokat számítva a húsvétvasárnap napja előtti 46. nap.

még több részlet: Naptárak.com | http://www.naptarak.com/hushagyokedd-es-hamvazoszerda-februar-9-es -10
lovaszmarika, 2016. február 10. szerda, 17:24
Címkék: farsang utolsó, napon esznek, nagyböjt kezdete, húsvét napjától, megelőző vasárnappal, farsang farkát,
Kommentek
ITT A FARSANG, ÁLL A Bál...
gyakran a világi hatóságok se nézték jó szemmel a farsangi kicsapongásokat. A farsang vízkereszt utáni naptól ( népies neve regélő hétfő hamvazószerdáig tart. Így hát a farsang lehet hosszú, vagy rövid, ez attól függ, hogy mikorra esik húsvétvasárnap. Húsvét ugyanis mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltét követő vasárnapra esik. A legkurtább a farsang akkor, ha március 22-én, tehát a tavaszi napéjegyenlőség utáni napon telihold van és vasárnap is. Ez húsvét legkorábbi időpontja. Ilyenkor farsang húshagyója a gyertyaszentelő utáni napon van.
Szigorúan véve a farsang vízkereszttől hamvazószerdáig tart, s a szombat estétől húshagyó kedd éjfélig tartó időszak a farsangfarka, ez az ,, ereszd el a hajamat" engedélyezett időszaka . A kövércsütörtök a sonka és kocsonyafőzés-, és a vendégjárás ideje. Péntek a készülődés-, szombat - vasárnap - hétfő a mulatás napja. Kedd a sonkahagyó, szerda a csendes hamvazó, az a böjt hivatalos kezdete. A magyar farsangi időszámítás azonban engedékenyebb,
lenke1964, 2017. február 12. vasárnap, 20:35
Húshagyó kedd
Húshagyó kedd mozgó ünnep, a farsang utolsó napja.
Nevét onnan kapta, hogy régen a másnapján - hamvazó szerdán - kezdődő negyvennapos húsvéti böjti időszak teljes hústilalommal járt. Hamvazó szerda nevének eredete: az őskeresztények vezeklésként hamuval szórták be a fejüket. A XII. századtól általános egyházi szertartássá vált a hamvazkodás. A templomban azt a hamut használták erre a célra, amely az előző évi szentelt barka elégetésével keletkezett. Mise előtt a pap megszentelte a hamut, majd az eléje járuló hívek homlokát megjelölte vele. Közben a következő mondatot mondta: Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel. Húshagyókedden - húshagyatkor - igazi karneváli hangulat uralkodott.

A húshagyó kedd régiesen húshagyat, a farsang utolsó napja. Nevének eredete az olasz karnevál szó tükörfordításából ered, latinul carnem levare "húst elhagyni" kifejezésből származik.
A húsvét előtt ezen a napon szabadott utoljára húst enni.
Húshagyó kedd mozgóünnep, nem esik minden évben
klementinagidro, 2016. február 09. kedd, 12:22
Jelmezes felvonulással temetik a farsangot húshagyó kedden Kőszegen
A történelmi kisváros apraja és nagyja öltözik be immár tizenöt éves hagyományt követve farsang "farkán", jelmezekben mennek a diákok az iskolákba, így fogadják a betérőket a belvárosi boltokban és éttermekben, de még az önkormányzati hivatalban is - sorolta.

Hozzáfűzte: kedden délelőtt 10 óra előtt iskolások népesítik be Kőszeg főterét, ahol előbb kicsikmutatják be jelmezeiket, ezt követően pedig Réparetekmogyoró Társulat interaktív gyermekműsora szórakoztatja őket.

Délután három órakor indul a hagyományos farsangtemetés, melynek során a vidám-szomorú temetési menet végigmasírozik a belvároson, majd visszatér a főtérre, ahol egy nagyszabású utcabál veszi kezdetét, délután öt órakor pedig kihirdetik a jelmezverseny győztesét és elismerő díjat kap a legmókásabb munkahely is - közölte.

Természetesen húshagyó keddel Kőszegen is véget ér a vigasság, hiszen hamvazó szerdával kezdetét veszi a böjti időszak.
velemenyezd, 2016. február 08. hétfő, 15:32
Hushagyo kedd - Hamvazo szerda
A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. A világ számos pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak e naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet.


http://minalunk.hu/leadkepek/500lead10657.jpg
borigit, 2016. február 08. hétfő, 10:59
A farsang története
A farsang a vígság azon időszakát jelzi, mely a húsvéti nagyböjtöt megelőzi. A Farsangot rendesen jan. 6-ától hamvazó szerdáig számítják. Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karnevál-nak. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik
Farsang ma

A farsang vízkeresztkor (január 6.) kezdődő és hamvazószerdáig (változó időpont) tartó, évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozat, nagyon gazdag szokáshagyománnyal. Megelőzi a karácsonyi ünnepkör, és követi a húsvéti ünnepkör, pontosabban annak kezdete, a húsvétot megelőző 40
klementinagidro, 2016. február 03. szerda, 15:29
Farsang
Velencében már István-napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a Farsang, Rómában csakis a hamvazó szerdát megelőző 11 napot mondják Farsangnak. illetve karneválnak. Sok helyen a hamvazó szerdát megelőző héten tartják a voltaképpeni Farsangot, mely minálunk húshagyó kedden éri el befejező tetőpontját a mohácsi busójárással. A Farsang hazája Olaszország, manapság is az olasz, különösen a velencei Farsang vagy karnevál utolsó hete a leghíresebb népünnepek közé tartozik.
klementinagidro, 2016. január 28. csütörtök, 19:00
Február 18. - Hamvazó szerda
Az idei évben február17-re esik húshagyó kedd, ami mozgó dátumú ünnep. Időpontja mindig húsvét időpontjától függ. /húsvéttól visszafelé számítva a hetedik vasárnap utáni kedd/ Húshagyó kedd a farsangi szezon utolsó napja. Ekkor lehetett utoljára húst fogyasztani. Sok helyen rendeznek ilyenkor karneválokat. / Részletesebben a Hónap ajánlata című részben olvashatsz erről./
akiram45, 2015. február 18. szerda, 09:12
Képek, videók
Hamvazó Szerda Barsi Balá
sacimama
2016. február 08. hétfő, 11:04
1 hamvazó szerda van ma _
lovaszmarika
2013. február 14. csütörtök, 14:51
farsang.jpg
foldinefehereva
2019. január 19. szombat, 18:35
farsang.gif
vorosrozsa66
2019. január 06. vasárnap, 14:10
farsangi_magdika.gif
vorosrozsa66
2018. augusztus 24. péntek, 23:55
farsang kn-.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang álarc.jpg
menusgabor
2018. március 31. szombat, 11:30
farsang remove.png
szelgyongyi
2018. február 15. csütörtök, 03:56
Kép 339. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:31
Kép 338. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 337. Farsang.jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:30
Kép 336. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 335. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
Kép 334. Farsang..jpg
jucinenadov
2018. február 14. szerda, 23:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.