Belépés
2019. június 20. csütörtök | 25. hét | 171. nap | 17:35 | Rafael
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája
......................................


Május 19-én végezték az utolsó simításokat azon a miseruhán, amelyet Ferenc pápa a június 1-jei csíksomlyói szentmisén fog viselni. A liturgikus öltözetet tervező és kivitelező művész, a szatmári Sabău-Trifu Cristina elmondta: az eredeti tervet követve a miseruha hátoldalán látható a romániai pápalátogatás logója a magyar nyelvű mottóval, elöl pedig a csíksomlyói kegyszobor és kegytemplom ábrázolása. Ezeket a jelképeket egységes látvány- és színvilágban kapcsolta össze a művész, aki a díszítést saját kezűleg készítette, selyem- és aranyszálat, nemes, finom, színes kelméket ötvözve, így a fehér alapra egy meleg tónusú kompozíciót készített, amelyben a sárga, barna, bordó és piros árnyalatok dominálnak, kombinálódnak. Benne van a harmónia és a melegség, a béke, amit a pápa hoz és sugároz a világnak, és a virágok mellett néhány tövismotívum is helyet kapott a bordó »zónában«, hiszen nem felejthetjük, nem hagyhatjuk ki és nem is tudjuk meg nem történtté tenni a szenvedést, amelyen a Csíksomlyón ünneplő nép is átment éppen hitéért vállalva az áldozatot és megpróbáltatást. Az infulán [püspöki süveg - a szerk.] a miseruha szín- és formavilága ismétlődik, ott a sárgásabb árnyalatok nagyobb teret kaptak" - fejtette ki Sabău-Trifu Cristina. A miseruhát a művész szatmári műhelyéből a látogatást megelőző héten szállítják át Csíksomlyóra.

Forrás és fotó: Romkat.ro
Magyar Kurír
maroka, 2019. május 20. hétfő, 23:50
Címkék: Elkészült Ferenc, Sabău-Trifu Cristina, Magyar Kurír, utolsó simításokat, június 1-jei, liturgikus öltözetet,
Kommentek
Csíksomlyói pápalátogatás
Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket
2019. május 23., csütörtök | 22:11
A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét.
A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.
maroka, 2019. május 24. péntek, 09:03
A szolnoki vár újonnan feltárt része is látható lesz a művésztelepen
értéket, mert az Alföldön hasonló méretű 16. századi épület nem található a templomokat leszámítva.

Szalay Ferenc elmondta: a 115 éves Szolnoki Művésztelep fejlesztésének célja a meglevő művészeti és kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, de rendezvényteret, látványműtermeket, stúdiókat és parkolókat is kialakítanak.

Szólt arról, hogy a Szolnoki Művésztelep tavaly indult fejlesztése hetven százalékban már elkészült, a beruházás a tervek szerint jövő év tavaszára valósul meg.

Kiemelte: a beruházásokat megelőző ásatásokon feltárt emlékeket megőrzik az utókor számára.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a közelmúlt régészeti feltárásain azonosították az Árpád-kori várat nyugat felő övező vizesárkot, amelynek legalsó szintjéről a Vatya-kultúra cseréptöredékei kerültek elő. Ebből lehet következtetni arra, hogy az ispáni várnak bronzkori előzménye volt. A késő Árpád-kori rétegben egy pontkörökkel
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 15:02
Sétálóutcává alakították a nagykanizsai Ady utca egy részét
Dénes Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) a csütörtöki avatáson felidézte, hogy két évvel ezelőtt kapott a város kormányzati forrásból kétmilliárd forintot infrastrukturális fejlesztésekre, amelyből 20 helyszínen indultak el utak és járdák felújításai. A rekonstrukciók a város több pontján jelenleg is zajlanak, a tervek szerint az ősz végére fejeződhetnek be.

A fejlesztések egyik elemeként - a városlakók régi álmát megvalósítva - alakították át a város első sétálóutcájává az Ady utcát a főtérhez közeli szakaszán. A 290 millió forintot meghaladó átalakítás keretében a térkövezés mellett elvégezték az útszakasz közműveinek és bekötéseinek teljes cseréjét is - jelezte a polgármester.

Hozzátette, hogy néhány éve kereste meg őt Velenczei Ferenc helyi vállalkozó, aki néhai feleségével egy a kereskedővárosi múltra utaló szoborkompozíciót ajánlott fel a városnak. Sörös Rita kaposvári szobrászművész Kereskedőfeleségek című életnagyságú alkotása így kerülhetett az újonnan átadott sétálóutca főtérhez
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 16:32
250 éves festmény: Utolsó vacsora
tartozó Szent Ferenc-kolostor építési munkálatait. A munkákat persze siker koronázta, így röpke kilencvenöt évvel később, 1654-ben vére felszentelhették a templomot, húsz évvel később pedig a kolostort.
Az évszázados falak közt ma számos védett műtárgy látható, így festmények egész sora, köztük a kolostor nagy ebédlőjét díszíti Utolsó vacsora, mely egy perui kecsua festő, Marcos Zapata tehetségét dícséri..........

- Az 1753-ban elkészült festmény tökéletes példája annak, hogy a spanyolok, illetve a kereszténység terjesztésén dolgozó misszionáriusok minden egyes alkalmat megragadtak arra, hogy az addig ismeretlen tanokat beültessék a fejekbe, így a bibliai jeleneteket az azokra tekintő emberek ízléséhez és világnézetéhez igazították. Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájával ellentétben itt gránátalma (?) helyett papaya és jukka, egy tál hal helyett egy lábaival az felé meredő sült tengerimalac, bor helyett pedig egy üveg chicha
maroka, 2019. április 18. csütörtök, 16:08
Erdő Péter bemutatta Rómában a magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programját
Szeptember 14-én a Csík Zenekar lép fel a MÜPA-ban, 15-én a NEK résztvevői különvonattal - a tervek szerint az 1938-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszus addigra helyreállított díszvonatával -, az oltáriszentség kíséretében, az esztergomi bazilikába utaznak imádságra. Itt a czestochowai pálosok jubileumi imát tartanak Boldog Özséb születésének évfordulóján. Dorogon a város koncerttel várja a NEK-résztvevőket. Szeptember 16-án mintegy tíz budapesti plébánián mutatnak be miséket más programokkal.

Elkészült, a budapesti Zeneakadémia tanárainak segítségével, a NEK-en bemutatandó lovári nyelvű mise zenei kísérete, angol és magyar részekkel is kiegészítve. Keleti liturgia helyszíne lesz a Szent István-bazilika a keleti katolikus egyházak papjainak koncelebrálásával: "fontos, hogy a vendégek lássák, hogy Magyarországon az egyház két tüdővel lélegzik, vagyis olyan területen vagyunk, ahol közel van a keleti kereszténység hagyománya is" - jegyezte meg Erdő Péter.

Kiállítás mutatja be a Műcsarnokban
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 14:32
A költészet napja - Versmaraton kortárs költőkkel
A Versmaraton célja a kezdetektől az, hogy közelebb vigye az olvasókhoz a kortárs költészetet. Ennek érdekében Az év versei 2019 antológia mintegy száz szerzője adja elő költeményeit a PIM épületében, de a kezdeményezéshez számos kísérőrendezvény és pályázat is kapcsolódik - mondta el a Versmaraton keddi budapesti sajtótájékoztatóján Zsiga Kristóf, a szervező Magyar Napló Kiadó vezetője.

Zsiga Kristóf hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a költészet napján ne csak a klasszikusok, hanem a ma élő költők is reflektorfénybe kerüljenek. Ennek érdekében több új elemmel is bővül a program: az Egyetem téren például nagyméretű LED-falon, a PIM udvarán pedig kivetítőn lehet követni a felolvasásokat. A HangHordozók pályázat résztvevői Az év versei 2018 antológiából választhatnak költeményeket megzenésítésre, a döntőt közönség előtt tartják az A38 hajón május 4-én.

Zsille Gábor költő, Az év versei 2019 antológia szerkesztője felidézte, hogy a válogatás 2002 óta jelenik meg a Magyar Napló Kiadó
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 17:28
Egy átfogó szlovák nemzetiségi törvény elkészítéséről döntöttek a szlovák-magyar kisebbségi vegyesbizottság ülé
Kalmár Ferenc, aki egyidejűleg Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa is, a találkozó legfontosabb eredményének nevezte a szerdán elfogadott ajánlást, amely egy olyan jogszabály elkészítését irányozza elő, amely elkészülte után a Szlovákiában élő nemzetiségi kisebbségek - ezen belül a magyarok - megmaradását és fejlődését lenne hivatott biztosítani. A bizottság által elfogadott ajánlások - jellegükből adódóan - nem kötelező érvényűek, ám azokkal további lépéseket előirányozva foglalkozniuk kell az érintett kormányzatoknak.

"Komoly témákat vettünk elő, komoly és időnként nehéz tárgyalásokat folytattunk" - mondta Kalmár Ferenc, aki a több mint két éves szünet után létrejött találkozó hangulatát partnerinek és együttműködőnek minősítette, ugyanakkor a tárgyalást eredményesnek nevezte.

A vegyesbizottság magyar társelnöke elmondta: a találkozón sok téma került terítékre, köztük huzamosabb ideje megválaszolásra váró kérdések is. Az elért eredmények közül - a
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 20:52
Képek, videók
elkeszult-wolf-kati-uj -da
charlotteani
2016. augusztus 13. szombat, 20:41
elkészült a konyha
orban47
2015. november 12. csütörtök, 19:16
elkészült az asztal
orban47
2015. október 11. vasárnap, 15:30
Elkészült a sütemény
1951anna
2013. március 31. vasárnap, 15:35
az elkészült sószobánk
orban47
2013. február 21. csütörtök, 11:34
Elkészült a mellény!
margo1958
2013. február 10. vasárnap, 09:19
elkészült sószobánkban
orban47
2013. január 27. vasárnap, 20:49
Elkészült a Zacher tortám
basikele
2012. december 26. szerda, 15:34
4. elkészült PIZZA.jpg
dnemethk
2012. október 27. szombat, 00:58
elkészült a finom ebéd
csilla663
2012. október 08. hétfő, 19:47
elkészült.jpg
borcsimama
2012. szeptember 12. szerda, 07:01
Elkészült a mózeskosár
borcsamama
2012. május 11. péntek, 13:50
csíksomlyói szűzanya.jpg
maroka
2019. június 08. szombat, 16:19
csiksomlyói szűzanya0305.
maroka
2019. március 05. kedd, 15:38
csiksomlyói ima0305_4.jpg
maroka
2019. március 05. kedd, 15:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.