Belépés
2020. január 28. kedd | 5. hét | 28. nap | 03:10 | Károly, Karola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Múzeumok éjszakája - Vikingek és szarmaták a debreceni Déri Múzeum különleges tárlatain
Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: a Múzeumok éjszakája helyi programjainak zászlóshajója, a Déri Múzeum igyekszik minden évben valami különlegeset kínálni a közönségnek, ennek sikerét igazolja, hogy tavaly például hatvanezer látogatója volt az éjszakai programoknak.

Egy évvel ezelőtt a Trianon utáni Magyarországon először bemutatott Bocskai-jogar volt a különlegesség, az idén pedig a vikingek egykori csatáját, illetve a Derecske határában feltárt szarmatasírban talált leleteket bemutató tárlatok számíthatnak nagy érdeklődésre.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója hozzátette: a dániai aarhusi Moesgaard Múzeum anyagából válogatott vikingkiállítás október 14-ig lesz látható, a szarmatasír különleges leleteit azonban csak a Múzeumok éjszakáján tekinthetik meg az érdeklődők.

A részleteket ismertető Dani János régészeti igazgatóhelyettes szerint az interaktív tárlat olyan élményt kínál, amely Magyarországon, de a Kárpát-medencében is szokatlannak ígérkezik. Dániában az Illerup folyó völgye nem pusztán mocsaras folyóvölgy, hanem a vikingeket megelőző időszak, Skandinávia római vaskorának talán leghíresebb régészeti lelőhelye. A késői utókor - az aarhusi múzeum munkatársai - által készített animációs film jóvoltából a Déri Múzeumba látogatók nemcsak a tárgyi bizonyítékokat láthatják majd, de bepillanthatnak egy hatalmas csata forgatagába, és a skandináv mocsári áldozatok különös világába is.

Szakmai előadásában azt mondta, a római császárkorban sajátos, korai globalizált, még találóbban romanizált Európa létezett: a barbár világ a speciális helyi sajátosságok mellett rengeteg, a rómaiak által gyártott tárgyat (munkaeszközt, fegyvert, ékszert) használt, és több római civilizációs vívmányt vett át, bizonyítékaként a folyamatos - néha békés, néha viszont harcokkal, háborúkkal terhelt - kapcsolatoknak a birodalom és az annak határain kívül élő népek között.

A birodalom jól megerősített védvonalán kívül egy nyüzsgő barbár világ (Észak-Európában szabad germánok, az Alföldön szarmata törzsek) élte békés hétköznapjait, ezt időnként tragikus események, a rómaiakkal vagy egymással vívott véres ütközetek szakítottak szét. Erre ébreszti rá a ma emberét, aki elsősorban az ókori Róma kultúráját ismeri, a távoli dániai lelőhely anyagából, az aarhusi Moesgaard Múzeummal közösen A vikingek előtt... - harci áldozat a mocsárból című kiállítás.

A dániai Kelet-Jütlandon, az Aarhustól alig 30 kilométerre lévő Skanderborg városától északra található a ma már védett lelőhely, ahol az 1950-es felfedezését követő több nagy feltárási szakasz során eddig több mint 22 000 lelet került felszínre, négy áldozati helyszínen. Ebből mutatnak be néhányat a Déri Múzeumban, egyebek mellett azokat a fegyvereket, amelyeket egy ezer harcosból álló portyázó sereg legyőzésével zsákmányoltak a területüket véres ütközetben védő helybeliek. A harci eszközöket később rituálisan tönkretették és egy folyó mocsarába süllyesztették, onnan kerültek elő. A múzeumba látogatók két hatalmas, íves kivetítő között állva szinte részeseivé válnak a küzdelemnek, a 16 éven felülieknek ajánlott animációt a dán múzeum munkatársai készítették.

Dani János elmondta azt is, hogy ugyancsak a Múzeumok éjszakáján találkozhat a nagyközönség először azokkal a leletekkel, amelyeket Derecske közelében tártak fel a közelmúltban a múzeum régészei. A kiemelkedő történeti és régészeti jelentőségű szarmata síregyüttesben egy felnőtt férfi és egy nő, valamint két gyermek földi maradványait találták meg. A leletet nemcsak a szarmaták nem mindennapos családi temetkezési rítusa teszi rendkívül különlegessé, hanem a sírba helyezett, értékes ezüst pénzérmék is. A restaurált fémleleteket csak szombat éjjel tekinthetik meg a látogatók a Császárok erszényben című tárlaton - tette hozzá.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 21:32
Címkék: Déri Múzeum, Komolay Szabolcs, Angi János, Moesgaard Múzeum, Dani János, Déri Múzeumba,
Kommentek
Magyar Bor Nagydíj 2019 - Szigligeti és villányi borok nyerték el az elismerést
A szakmai szervezet negyedik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobb tételek Super 12 listáját - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Borszakírók Köre.

A verseny keretében a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint "kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak", majd a legtöbb jelölést kapott 12-12 fehér és vörös bort két bizottság kétszer is vakkóstolón kóstolja, illetve pontozza.

A 2019-es Super 12 listákon ezúttal összesen 14 borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Villány (5) és Szekszárd (4), míg Balatonfüred-Csopak, Eger, Etyek és Tokaj 2-2 tétellel szerepelt a döntősök között.

A Magyar Bor Nagydíjjal járó trófeák és oklevelek
velemenyezd, 2020. január 03. péntek, 12:23
Moholy-Nagy és magyar kortársai a Galleria d'Arte Modernában
meghatározó művészeti intézménye volt. Mind a tanárok, mind a diákok között sok magyart találni, a legfiatalabb oktató például Moholy-Nagy László volt, akit az alapító Walter Gropius hívott meg Weimarba, majd 1937-ben Chicagóba költözött, hogy a New Bauhaus igazgatója legyen - idézi fel a Római Magyar Akadémia az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Moholy-Nagy Bauhausban töltött éveiről és azt követő időszakról sokat tudnak szerte a világban, művei megtalálhatók Európa és az Egyesült Államok nagy múzeumaiban. Kevéssé ismert azonban, hogyan kezdődött a művész pályája, milyenek voltak fiatalkori alkotásai, melyeket még Magyarországon, illetve berlini első éveiben készített - emlékeztet a közlemény.

A római Galleria d'Arte Moderna és a debreceni Déri Múzeum szervezésében, a Római Magyar Akadémia közreműködésével megvalósuló kiállítás elsődleges célja ezért, hogy bemutassa Moholy-Nagy kevéssé ismert, korai alkotói korszakát, valamint hogy magyar kortársai néhány alkotásán keresztül bemutassa
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:05
Emkléktáblát avattak Debrecenben Kóti Árpád, a nemzet színésze tiszteletére
Stremeny Géza szobrászművész által tervezett emléktáblát a színművész születésének 85. évfordulója alkalmából egykori lakóháza, a Darabos utca 4. szám alatti társasház Hunyadi utcai homlokzatán leplezte le Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke.

A táblaavatót megelőző, a helyi Déri múzeumban rendezett megemlékezésen, amelyen ott volt Kóti Árpád özvegye is, elsőként Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház egykori igazgatója személyes hangvételű felszólalásban idézte fel az együtt töltött éveket.

"Itt van velünk, nagy mozdulatai, gesztusai velünk élnek, gyarapítják a színházi anekdotahalmazt" - mondta a színigazgató, aki szerint a kiváló színész, Kóti Árpád jól példázza "a nagy magyar vidéki színész sorsát", amely "egyszerre csodálatos és tragikus".

Vidnyánszky szerint csodálatos abból a szempontból, hogy debreceni volt, jól érezte magát a városban, szerették őt, ugyanakkor tragikus, mert a városon kívül
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 15:12
Munkácsy Mihály pályájának termékeny időszakáról nyílt kiállítás a Déri Múzeumban
Papp László, Debrecen polgármestere a megnyitón hangsúlyozta: a kiállítás apropóját részben az adta, hogy a művész 175 évvel ezelőtt született, részben pedig az, hogy több mint száz év kálvária után Munkácsy Krisztus-trilógiája végleg megtalálta helyét a múzeumban.

Emlékeztetett arra, hogy január elején a Golgota című festmény jogi értelemben is hazatalált. A polgármester bejelentette: a Golgota a magyar kormány döntésének köszönhetően nem csak letétbe került a Déri Múzeumba, hanem immár a kép kezelői jogát is megkapta az intézmény.

Papp László szerint ez a döntés a múzeumban végzett szakmai munka elismerése, és bizonyítéka annak, hogy a trilógia méltó helyen van Debrecenben.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója közölte: azzal, hogy a Golgota kezelői joga az intézményhez került, a múzeum és Debrecen műkincs vagyona 3 milliárd forinttal gyarapodott.

Papp László elmondta: a három monumentális Munkácsy-alkotást tavaly 65 ezren látták, a Déri Múzeum látogatóinak száma pedig 2018-ban
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 22:04
Debrecen fog bemutatkozni idén a nagyváradi Szent László Napokon
magyar-román viszonylatban. Rámutatott: mivel a kultúrának olyan kifejező eszközei vannak, amelyek képesek a nyelvi akadályokat is legyőzni, elsősorban ilyen, képzőművészeti és zenei kulturális műsorokkal erősítik a Szent László Napok programját. Az alpolgármester kiemelte Szent László személyét, aki - mint fogalmazott - olyan uralkodója a magyar történelemnek, aki nem megoszt, hanem összeköt.

Közölte, hogy június 26-án a debreceni Kodály Filharmónia a Szentivánéji álom című előadást mutatja be, a Déri Múzeum mézeskalács fesztiválja pedig át fog költözni a nagyváradi várba, hogy bemutassák a mézeskalácsnak azt a speciális formáját, amely csak a Hajdu-Bihar megyei városban található meg.

Hozzátette: az erdélyi városban fellép még a Hajdú Táncegyüttes, valamint debreceni Dixieland Jazz Band.

A Szent László Napokon fellép többek között a Csík Zenekar, az Ocho Macho, Péterfy Bori és a Love Band, a Neoton Família, az Alma Együttes. Összesen 27 koncert, 32 gyerekeknek és családoknak szóló program
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 19:21
Múzeumok éjszakája - Nemesi útlevéllel a debreceni városházára
Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: reformkori hangulatban idézik meg a 170 évvel ezelőtti eseményeket, amikor öt hónapon át a cívisváros volt az ország fővárosa.

A látogatóknak a város polgármestere mutatja meg dolgozószobáját, benne azt az íróasztalt, amelyen Kossuth Lajos írta leveleit debreceni tartózkodása során.

A hajdú-bihari levéltár dokumentumai alapján abba is bepillantás nyerhetnek a Múzeumok éjszakája látogató, hogyan élték meg a városi cívis polgárok azt az öt hónapot, amíg Debrecen volt az ország fővárosa - fűzte hozzá Szendiné Orvos Erzsébet levéltár-igazgató.

Angi János, a Déri múzeum igazgatója két kiállításukra hívta fel a figyelmet. A Munkácsy születésének 170. évfordulójára rendezett tárlaton bemutatják a festő rekonstruált egykori párizsi műtermét, a Medgyessy-emlékmúzeumban pedig - amely 1950 és 1972 között a helyi mentőállomásnak adott helyett - mentőkiállítást rendeznek. Utóbbin "a vastüdőtől az egykori
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 14:02
Határon túli együttesek részvételével rendeznek néptáncfesztivált Debrecenben
érkeznek táncosok és valamennyi debreceni együttes is képviselteti magát a mintegy 700 gyermeket megmozgató eseményen.

Tiszai Zsuzsa hangsúlyozta: a bemutatkozási lehetőségen túl a fesztivál célja az is, hogy a tánccsoportok tagjai, vezetői szoros, a későbbiekben is folytatódó kapcsolatokat alakítsanak ki egymással. A négy nap alatt a városba érkező gyerekeknek számos egyéb kulturális programot is kínálnak a szervezők. A fiatalok megtekinthetik a Vojtina Bábszínház egyik előadását, ellátogatnak a Déri Múzeumba, a vidámparkba, az állatkertbe és az élményfürdőbe is.

Hozzátette: a néptáncosokkal a város közönsége is találkozhat majd, esténként a főtéren bemutatókkal, táncházzal várják az érdeklődőket. A szombati ünnepélyes megnyitót a Nagytemplomban rendezik, előtte gólyalábasokkal, zenészekkel kísért felvonulást tartanak a belvárosban. Az oktatók, pedagógusok szakmai eszmecserén vitathatják meg a többi között azt a kérdést, hogy a népi kultúra hagyományai miként segíthetik a nemzeti identitás
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 17:25
Négyezren a debreceni Méltóság futófesztiválon
és nagyok egyaránt. A mozgalom egy évtizede néhány száz fővel indult és mára már többezres a rendszeres résztvevők száma.

Idén látássérültek, állami gondozásban nevelkedők, értelmileg, tanulásban akadályozottak, valamint készségfejlesztő iskolás fiatalok is részt vesznek a nagyerdei eseményen - tette hozzá.

Porkoláb Gyöngyi kiemelte, hogy Berettyóújfalutól Nyíradonyon át Püspökladányig több mint 50 óvoda, általános és középiskola, valamint az FAG Magyarország Ipari Kft. és a debreceni Déri Múzeum is részt vesz az idei futófesztiválon.

"Célunk, hogy egyre szélesebb társadalmi csoport számára legyen fontos az életvégi emberi méltóság kérdése, ismerjék fel, hogy nincsenek egyedül, van kihez, van hova fordulni. Sokszor az információhiány és az izoláltság a legnehezebb a betegek és a hozzátartozók számára" - mondta, megjegyezve: "ez a futás nem verseny, éppen ezért nincs nevezési díja sem, egy közös ügyet képvisel minden résztvevő, az emberi méltóság ügyét, amely alanyi jogon mindannyiunkat
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 10:19
Képek, videók
debrecen déri múzeum
lacipecsenye
2012. szeptember 16. vasárnap, 12:12
Déri Múzeum
janna53
2010. december 29. szerda, 17:40
A Déri Múzeum épülete1.jp
skorpiolilike
2010. április 20. kedd, 05:23
Déri Múzeum
kabdeboklara
2008. november 06. csütörtök, 19:04
Déri múzeum
drlaca1
2008. január 28. hétfő, 21:05
Déri múzeum2.jpg
ibolya1964
2007. február 07. szerda, 16:53
Déri múzeum.jpg
ibolya1964
2007. február 07. szerda, 16:52
Debreceni Zoltán.jpg
liliana01
2019. november 06. szerda, 19:08
Debreceni_-kremes.jpg
vorosrozsa66
2018. március 27. kedd, 17:46
A debreceni run 01.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:02
A debreceni run 02.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:02
A debreceni run 03.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:01
A debreceni run 04.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:01
A debreceni run 05.jpg
chillik
2018. január 25. csütörtök, 05:01
debreceni strand.png
chillik
2017. december 06. szerda, 15:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.