Belépés
2019. augusztus 20. kedd | 34. hét | 232. nap | 05:58 | István
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szerzői esten köszöntötték a 95 éves Szőnyi Erzsébet zenepedagógust, zeneszerzőt
Szőnyi Erzsébet a 20. és a 21. századi magyar zenei élet, a zenepedagógia és az alkotóművészet ikonikus alakja, akinek különlegesen gazdag életművét, szellemiségét és lelki erejét hazánk szellemi életének egyik tetőpontjaként tartjuk számon - méltatta az alkotót a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke. Vashegyi György hozzátette, hogy Szőnyi Erzsébet értékítéletét, az emberekbe vetett hitét példaként állíthatjuk mindenki elé, hiszen kivételes teherbírással, akarattal és tisztességgel szolgálta mindig hazánkat.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára Kásler Miklós miniszter szavait tolmácsolva kiemelte: Szőnyi Erzsébet személyében olyan zeneszerzőt, zenepedagógust, karvezetőt köszönthetünk születésnapja alkalmából, aki egész életét a zenének, a művészetnek szentelte, mindezt a munkásságát átható töretlen magyarságtudattal, alázattal és hittel. A tanítvány tökéletesen megfelelt tanítómestere, Kodály Zoltán örökségének - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: Szőnyi Erzsébet egész életében küldetésének tekintette Kodály zenepedagógiai elveinek hirdetését.

Fekete Péter az ünnepségen miniszteri köszöntő oklevelet adott át Szőnyi Erzsébetnek, akit videóüzenetben a 96 esztendős Eősze László zenetörténész is köszöntött.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora azt emelte ki, hogy Szőnyi Erzsébet nemcsak résztvevője volt az elmúlt 100 év zenetörténetének, hanem alakítója is. "Káprázatos tehetségét, kivételes munkabírását és lenyűgöző elhivatottságát a történelem alakítására használta. Művei és zenepedagógiai tevékenysége nélkül más lenne ma a zenei világ" - hangsúlyozta a rektor.

Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zenepedagógus, zeneszerző, a nemzet művésze, Kodály Zoltán tanítványa, a Kodály-módszer folytatója és népszerűsítője érettségi után a Zeneakadémia énektanár tanszakára jelentkezett, de zeneszerzői énje már akkor megmutatkozott, énekvizsgáján saját népdalfeldolgozását adta elő. A főiskolán Viski János zeneszerzésre oktatta, a zongora szakon Szegedi Ernő és Weiner Leó volt a tanára, Kodály Zoltánnál népzenei ismereteit mélyítette el. Tanította Ferencsik János, Bárdos Lajos és Szabolcsi Bence is. Középiskolai énektanári diplomáját 1945-ben, a zeneszerzőit 1947-ben szerezte meg.

Párizsban ösztöndíjjal Tony Aubin zeneszerzésre, Nadia Boulanger zongorakíséretre, Olivier Messiaen esztétikai analízisre oktatta. Szőnyi Erzsébet I. zenekari divertimentójával elnyerte a párizsi Conservatoire zeneszerzői díját.

Hazatérve bekapcsolódott a magyar zenepedagógia újjászervezésébe. Pályája egyik legfontosabb célkitűzésének azt tartotta, hogy a Kodály-módszert világszerte megismertesse és terjessze. Egyik első zenepedagógiai munkája A zenei írás-olvasás módszertana címmel született. Később íródott az Öt kontinensen a zene szolgálatában, valamint a Zenei nevelési irányzatok a XX. században.

A kilencvenes években érdeklődése az egyházi zene felé fordult, több misét is komponált, szerzői lemeze 1984-ben és 2004-ben jelent meg.

Szőnyi Erzsébet 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, művészete elismeréseként a többi közt Liszt Ferenc-díjjal (1947), Erkel Ferenc-díjjal (1959), Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal (1995, 2004), Kodály Zoltán-díjjal (2001) tüntették ki. 2006-ban díszdoktorrá avatták a pittsburgh-i Duquesne Egyetemen és átvehette a Kossuth-díjat, 2014-ben a nemzet művésze címmel tüntették ki, a következő évben a Zeneakadémián rubindiplomát vehetett át. 2018 decemberében életműve elismeréseként megkapta a Nemzetközi Kodály Társaság Prix d'Honneur díját.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 21:21
Címkék: Szőnyi Erzsébet, Magyar Művészeti Akadémia, Vashegyi György, Fekete Péter, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kásler Miklós,
Kommentek
Ady-emlékest a Pesti Vigadóban
A kétrészes rendezvényen Ady Endre versei, 20. századi és kortárs zeneszerzők Ady-ihlette dalai és kórusművei, valamint az irodalmi élet jeles szerzőinek a költőóriást méltató írásaiból válogatott idézetek hangoznak el.

A zenei műsor része lesz többek között Bartók Béla Öt dal Ady Endre verseire, Horusitzky Zoltán Őrizem a szemed, Bárdos Lajos Góg és Magóg fia, Deák-Bárdos György Az Úr érkezése, Szőnyi Erzsébet Új várak épültek és Kodály Zoltán Ádám, hol vagy? című műve is. Hallhatóak lesznek Tornai József, Király László, Kiss Benedek, Gál Sándor, Farkas Árpád, Serfőző Simon, Tamás Menyhért, Ágh István és Szilágyi István szövegei és versei.

Közreműködnek Újhelyi Kinga és Rátóti Zoltán színművészek; Sass Sylvia, Kertesi Ingrid, Meláth Andrea, Bándi János és Pataki Bence énekművészek; Nagy Márta és Cs. Nagy Ildikó zongoraművészek; valamint a Debreceni Kölcsey Kórus és az Erkel Ferenc Vegyeskar.

A műsor irodalmi szerkesztője Mezey Katalin, az est zenei programját Nagy Márta zongoraművész
velemenyezd, 2019. január 24. csütörtök, 13:42
124 éve született Szőnyi István festőművész és grafikus.
Károly és Réti István. Fiatalon megnősült, ám felesége hamar meghalt, 1916-ban született lányukat Anna nevű nővére nevelte fel. Már 1914-ben behívták katonának az első világháborúba, amit főhadnagyi rangban végigszolgált. Mivel szimpatizált a Magyarországi Tanácsköztársasággal, annak bukása után eltanácsolták a főiskoláról. 1920-ban rendezte első gyűjteményes kiállítását az Ernst Múzeumban. Korai képeinek plasztikus stílusa nagy hatással volt fiatal kortársaira, Aba-Novák Vilmosra, Patkó Károlyra, Korb Erzsébetre. Pályájának kezdetétől nagy tehetsége volt a rézkarcok készítéséhez, egyik leghíresebb a Behavazott falu c. 1927-ből. Főleg rézkarcai, de festményei is gyakran szerepeltek a Tamás Galéria kiállításain.

Életének fordulópontja 1924-re tehető, ekkor vette el Bartóky Melindát, akivel apósa zebegényi parasztházába költöztek. Itt találta meg azt a helyet, amely pótolni tudta az elvesztett Nagybányát.

A táj, a vidéki élet, a zavartalan természet mély benyomást tett a művészre, ekkor
ronix, 2018. január 17. szerda, 21:41
A magyar opera napja alkalmából elismeréseket adtak át az Erkel Színházban
tartalmazó, MagyarOpera200 című kiadványt. Mint mondta, kisebb részt stúdió-, nagyobbrészt pedig élő felvételek hallhatóak az anyagban, amely a magyar operairodalom elmúlt két évszázadából nyújt átfogó válogatást a Magyar Állami Operaház Zene- és Énekkara, szólistái, továbbá partneregyüttesek közreműködésével.A 2010 óta készülő lemezek tartalmazzák Erkel, Bartók, Kodály és Ránki népszerű operáit, valamint 19-20. századi és kortárs zeneszerzők ritkán hallható műveit is, amelyek között Szőnyi Erzsébet, Tallér Zsófia, Varga Judit, Balassa Sándor, Bella Máté, Bozay Attila, Dohányi Ernő, Durkó Zsolt, Fekete Gyula, Goldmark Károly, Gryllus Samu, Gyöngyösi Levente, Eötvös Péter, Lajtha László, Ligeti György, Madarász Iván, Mezei Gábor Péter, Orbán György, Petrovics Emil, Ruzitska József, Selmeczi György, Solti Árpád, Szokolay Sándor és Vajda János alkotásai is szerepelnek.

A 35 magyar operát, valamint az intézmény által megrendelt újévi nyitányokat is tartalmazó kiadványt az Opera a megjelenést
velemenyezd, 2017. november 03. péntek, 14:43
Gulácsy önarcképe 85 milliót, egy Szinyei 44 millió forintot ért a Kieselbach árverésén
Gulácsy Lajos 44 millió forintos kikiáltási árról indított Cogito ergo sum (A falu bolondja) című jelmezes önarcképe végzett a legmagasabban a péntek esti árverésen. Gulácsy műve egykor Horváth Zsigmond, majd Füst Milán és felesége, Helfer Erzsébet gyűjteményében, később a Füst Milán Fordítói Alapítvány tulajdonában volt.

A több mint 200 tételt számláló aukciós anyagból a második legmagasabb árat érte el Szinyei Merse Pál A Vezúv kitörése című műve. Az 1863-as olajképre 38 millió forinttól indult a licitálás és végül 44 millió forintnál ütötték le a romantikus és a klasszicista tájképfestészet egyik kiemelkedő darabját. A festményen a tűzhányóból éjszaka kilövellő lángoszlopok belefolynak a nápolyi öböl vizébe.

Magas áron 42 millió forintért cserélt gazdát Schönberger Armand Nagybányai táj a Keresztheggyel című festménye, amelynek induló ára 18 millió forint volt, de ugyancsak 42 millió forintért kelt el a tragikusan rövid életű Bohacsek Ede Rákosligeti tája, amelyre 16 millió forintról indult
velemenyezd, 2017. május 27. szombat, 11:09
Összesen 56 művet kínál a MagyarFeszt
Az Opera hagyományos májusünnepe Bartók A fából faragott királyfi című táncjátéka ősbemutatójának 100. és Kodály halálának 50. évfordulója alkalmából válogat a magyar opera legjavából és kiemelkedő magyar koreográfusok munkáiból - közölte a dalszínház szerdán az MTI-vel.

A szerdai nyitóeseményen ifjabb Johann Strauss A cigánybáró nagyoperettjéből hangoznak el részletek, a június 10-i zárókoncerten első alkalommal lép színpadra Magyarországon René Pape német születésű basszista. Az esten Verdi és Wagner művek mellett magyar kötődésű darabok is megszólalnak, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Jonas Alber dirigálja.

A fából faragott királyfi bemutatójának centenáriuma alkalmából Frenák Pál a Magyar Nemzeti Balett művészeivel és saját társulatával koprodukcióban készített koreográfiát, amely Seregi László A csodálatos mandarin és Juhász Zsolt Táncszvit koreográfiájával együtt május 28-tól a Bartók TáncTriptichon részeként látható az Operaházban.

A Fából faragott100 jubileumi esemény előtt
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 14:43
Kodály Zoltánra emlékező sorozatot indított az m5
részes sorozat idén márciustól jövő év márciusáig látható vasárnap délutánonként 5 órától. Az első részt Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából tekinthették meg az érdeklődők - mondta el Radványi Dorottya szerkesztő-műsorvezető az MTI-nek.

Hozzátette: a sorozat öt-öt perces epizódjaiban a televízió archívumában fellelhető anyagok mellett Kodály Zoltánt személyesen ismerő tanítványok, pályatársak mellett életrajzírói emlékeznek vissza a zenetudósra. Kodály Zoltánra mások mellett Szőnyi Erzsébet zeneszerző-zenepedagógus, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, Eősze László zenetörténész, Bónis Ferenc zenetörténész, Perényi Miklós gordonkaművész és Medveczky Ádám karmester emlékezik.

Az archív felvételeken Kodály Zoltán látható különböző helyzetekben szerepelve, így családi közegben, magánemberként, kórusokat látogatva, vezényelve a Zeneakadémián vagy éppen Arturo Toscanini karmesterrel egy koncerten Olaszországban - ismertette a részleteket a szerkesztő.

A műsorban bemutatnak továbbá
velemenyezd, 2017. március 10. péntek, 18:34
Kiállítás nyílt a Biblia 20. századi magyar képzőművészetben való megjelenéséről Budapesten
"Aki olvassa a mai Bibliát, szeretné meg is érteni, keresi az üzenetét, aztán engedi, hogy hasson az életére, hogy formálja azt" - hangoztatta a kiállítás csütörtöki megnyitóján Timár Gabriella, a Bibliamúzeum vezetője.

Felhívta a figyelmet arra, hogy több művész a Szentírás megértését úgy próbálta elmondani, hogy kezébe vette a ceruzát, tust, ecsetet és a festéket, hogy létrehozzon egy művet.

"Az a jó festmény, amit nem kell magyarázni" - hangsúlyozta Bogárdi Szabó István református püspök, hozzátéve, hogy a festmény, rajz, a szobor nem szorul magyarázta, ha maga mutat meg valamit.

Nagyböjt idején a Bibliamúzemban huszonöt neves magyar alkotótól grafikákat, festményeket és kis plasztikákat láthat a közönség június 3-ig. A kiállítótér két falán elhelyezkedő munkák párbeszédbe lépnek egymással. Az egyik falon a megváltás szükségessége, a bűnbeesés, a romlás, a maga felemelésére képtelen ember, valamint rejtett bibliai történetek jelennek meg a műveken. A szemben lévő falon a megváltást,
velemenyezd, 2017. március 09. csütörtök, 19:04
Képek, videók
erzsébet szentmise_4.jpg
maroka
2019. július 29. hétfő, 22:09
erzsébet szentmise_3.jpg
maroka
2019. július 29. hétfő, 22:09
erzsébet szentmise_2.jpg
maroka
2019. július 29. hétfő, 22:08
erzsébet szentmise.jpg
maroka
2019. július 29. hétfő, 22:07
erzsebet-kiralyno 2019.jp
agica2004
2019. július 15. hétfő, 18:56
erzsebet-kiralyno,.jpg
agica2004
2019. július 15. hétfő, 18:55
erzsebet-kiralyno-.jpg
agica2004
2019. július 15. hétfő, 18:54
erzsebet-kiralyno1.jpg
agica2004
2019. július 15. hétfő, 18:53
erzsebet-kiralyno-orra -el
agica2004
2019. július 15. hétfő, 18:52
erzsebet-koronazas 1953.j
agica2004
2019. július 15. hétfő, 18:51
erzsebet-meghan markle.jp
agica2004
2019. július 15. hétfő, 18:38
erzsébet-uralkodo-csal ád.
agica2004
2019. július 15. hétfő, 18:38
Kodály Zenepedagógiai I..
jpiros
2011. október 21. péntek, 10:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.