Belépés
2020. január 28. kedd | 5. hét | 28. nap | 01:40 | Károly, Karola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Merkel: Afrika stabilitása európai érdek
A kancellár a konferencia előtt a Rundfunk Berlin-Brandenburg közszolgálati médiatársaság Inforadio nevű hírrádiójának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Európának mindent meg kell tennie az Afrikával folytatott együttműködés elmélyítéséért.

A két szomszédos kontinens közös munkájával mindkét félnek hasznos helyzet, "win-win szituáció" áll elő - mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy Afrika "felébredt és fejlődik", és vannak területek, például a digitalizáció számos ügye, amelyben jóval gyorsabban halad előre, mint Európa.

A tanácskozást felvezető befektetői fórumon elmondott beszédében aláhúzta, hogy a több mint 50 országból álló kontinensnek kiemelt szerepe van a nemzetközi közösség előtt álló legnagyobb kihívások, köztük a klímaváltozás, a digitalizáció és a migráció ügyeinek megoldásában.

A világnak, így Európának is szüksége van Afrikára a közös kihívások megválaszolásához, és Afrika is számíthat Európa, valamint a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az Európai Uniót mint intézményt összefogó G20 csoport támogatására.

Azonban ehhez még inkább előre kell mozdítani a G20-csoport 2017-es német soros elnökségének idején elindított Egyezmény Afrikával kezdeményezést. Ennek lényege, hogy a G20-csoport tagjai megerősített fejlesztési együttműködéssel és munkahelyteremtő beruházásokkal segítik a résztvevő afrikai országokat, ha a közösen kidolgozott és ellenőrzött menetrend szerint korszerűsítik az állami intézményeket és a nagy alrendszereket, például az egészségügyetés az oktatást.

A résztvevő 12 afrikai ország Németországtól is több beruházásra számíthat, de ehhez a jogállamiság és az állami működés átláthatóságának további erősítésére van szükség - mondta Angela Merkel.

A kezdeményezéshez csatlakozott afrikai országok - köztük Egyiptom, Etiópia, Dél-Afrika és Ghána - állam-, illetve kormányfői, a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Afrikai Fejlesztési Bank vezetői és több európai ország kormányfőjének részvételével tartott konferencián Angela Merkel kiemelte, hogy az első két év tapasztalatai kedvezőek, és a közösen elhatározott reformok hasznosak a résztvevő afrikai államoknak. Ezt mutatja, hogy csaknem valamennyi jelentősen előrelépett a Világbank Doing Business nevű versenyképességi rangsorában.

Krisztalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: két év nem is számít sok időnek az ilyen munkában, azonban az eredmények már látszanak. A kezdeményezés hasznosságát jelzi, hogy a résztvevő államokban a hazai össztermék (GDP) átlagos növekedési üteme meghaladta a 7 százalékot, és elérte a kezdeményezéshez nem csatlakozott afrikai államok csoportját jellemző szint kétszeresét - fejtette ki az IMF vezetője.

Guiseppe Conte olasz kormányfő a többi között arról szólt, hogy az előrejelzések szerint Afrika népessége 2050-ig megduplázódik, 2,5 milliárd főre emelkedik, ami azt jelenti, hogya kontinens országait együttvéve évente 50 millió új állást kell teremteni a munkaerőpiacra belépő új munkavállalók foglalkoztatásához.

Ez hatalmas kihívás Afrikának, és támogatásra lesz szüksége, hogy sikerrel megbirkózzon vele. Ebben továbbra is lehet számítani Olaszországra, azért is, mert rendkívül nagy tapasztalatokkal rendelkezik a kontinens viszonyait, lehetőségeit illetően - fejtette ki Guiseppe Conte, rámutatva, hogy országa a harmadik legnagyobb befektető Afrikában Kína és az Egyesült Arab Emírségek után.

A konferencia alkalmából a német kormány szakminiszterei is több beruházási és fejlesztési együttműködési megállapodást írtak alá az Egyezmény Afrikával programhoz csatlakozott országok képviselőivel. A nemzetközi fejlesztési ügyekért felelős tárca összesítése szerint megegyezést kötöttek például a ghánai kormánnyal egy bio csokoládét gyártó üzem felépítéséről és egy környezetvédelmi szempontból fenntartható módszerekkel termelő textilgyár bővítéséről. A két fejlesztéssel 1500 új munkahely jön létre a nagyjából 25 millió lakosú nyugat-afrikai országban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 19:32
Címkék: Rundfunk Berlin-Brandenburg, Angela Merkel, Európai Uniót, Egyezmény Afrikával, Nemzetközi Valutaalap, Afrikai Fejlesztési Bank,
Kommentek
BÉT - Csökkenő forgalom mellett kissé erősödött a BUX a héten
90 százalékra kellene emelni ahhoz, hogy a csatlakozással elkerülhető lehessen az inflációs sokk.

Egymilliárd dollárért vásárol vissza kötvényeket az ÁKK. A keddi bejelentés szerint a jelenleginél magasabb kamatok mellett kibocsátott kötvényeket vesznek vissza, a forrásához nincs szükség új devizakötvény kibocsátásra. A bejelentéskor Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte, hogy a lépéssel a költségvetés kamatterhét és az államadósság devizaarányát is csökkentik, így javul az ország gazdasági stabilitása - áll az Equilor heti összefoglalójában.

A vezető részvények közül a héten az OTP erősödött a legnagyobb mértékben, 4,24 százalékkal, pénteki záró ára 14 740 forint volt, heti forgalma meghaladta a 30,7 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama 1,34 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 455 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 1,01 milliárd forint volt.

A Mol 5,05 százalékkal gyengült a héten, pénteken 2710 forinton zárt, heti forgalma több mint 14,1 milliárd forint
velemenyezd, 2020. január 26. vasárnap, 07:04
A közel-keleti keresztények sorsáról tárgyalt Ferenc pápa az iraki elnökkel
A Szentszék közleménye szerint egyetértettek abban, hogy elsődleges célnak tekintik Irak újjáépítését és stabilitásának megteremtését, és előnyben kell részesíteni a lakosság javát és a nemzeti önállóságot szolgáló intézkedéseket.

A felek elismerték a történelmi keresztény közösség fennmaradásának jelentőségét Irakban, kiemelve, hogy szavatolni kell a biztonságukat, és helyet kell biztosítani nekik az ország jövőjének építésében. Ferenc pápa és az iraki elnök találkozóján szó volt a térséget sújtó harcokról és a humanitárius válsághelyzetekről. Mindketten szorgalmazták a nemzetközi közösség támogatását az etnikumok közti békés együttélés megteremtéséhez.

Az iraki elnököt Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Galagher érsek, vatikáni külügyminiszter is fogadta.

Az iraki delegáció tagjai úgy nyilatkoztak az olasz hírügynökségeknek, hogy szó volt Ferenc pápa tervezett iraki látogatásáról is. Az egyházfő - korábbi bejelentései szerint - az idén Irakba akar utazni, a
velemenyezd, 2020. január 25. szombat, 14:32
Óvintézkedéseket hoztak a közép-kínai Vuhanban a tüdőgyulladás-járvány megfékezésére
A 11 millió lakosú kínai metropolisz nemzetközi repülőterén és vasútállomásain ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karantén alá helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak. A hatóságok továbbá szúrópróbaszerűen átvizsgálják a Vuhanba érkező és a várost elhagyó járműveket, hogy megakadályozzák élőállatok szállítását, miután szakértők szerint a vírus eredetileg állatról terjedhetett át emberre.

Az intézkedések miatt járataikat lekéső utasoknak több kínai légitársaság a repülőjegy teljes árának visszafizetését ajánlotta fel kárpótlásképpen. A kínai állami vasúttársaság szintén kártérítést ígért azoknak, akik a városban ragadnak.

A pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt minden évben megugrik az utasforgalom Kínában. A mozgó dátumú, idén január 10. és február 18. közé eső ünnep időszaka hagyományosan utazási csúcsszezon, ezalatt mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön. A vuhani repülőtér ebben az időszakban közel 3,5
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 14:42
Varga Mihály: tovább csökken az adósságfinanszírozás költsége
A pénzügyminiszter kiemelte: a lépéssel amellett, hogy csökken a költségvetés kamatterhe, az államadósság devizaaránya és Magyarország stabilitása is javul.

Varga Mihály elmondta: az eredményes gazdaságpolitika, a kedvező piaci környezet, valamint az idei évre várható alacsony finanszírozási igény együttesen teszi lehetővé, hogy a magas kamatozású devizaadósságot olcsóbb és lényegesen hosszabb futamidejű finanszírozásra cserélje le az állam.

Ennek a stratégiának megfelelően valósult meg múlt héten a 20 éves forintkötvény kibocsátása is - emlékeztetett a tárcavezető. Mint mondta: a húszéves kötvény várakozásokon felül teljesített, a felkínált mennyiség több mint kétszeresére érkezett ajánlat, 3,01 százalékos átlaghozam mellett, összesen 22,8 milliárd forintot értékesített az Államadósság Kezelő Központ. Az olcsóbb államadósság-finanszírozást segítő újabb lépés a most meghirdetett dollárkötvény-visszavásárlás, amelynek forrásához nincs szükség új devizakötvény kibocsátására - jegyezte
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 14:41
Szijjártó: az Észak-Afrikában jelentkező instabilitás a migrációs nyomás erősödését eredményezheti
Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország nagyra becsüli Németország törekvéseit a líbiai helyzetet illetően, amely egy nemzetközi konfliktus tekintetében hasonló platformra helyezte az Egyesült Államokat, Oroszországot, Kínát és az Európai Uniót.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy a líbiai helyzet megoldásának óriási szerepe van az Európai Unióra háruló jövőbeni migrációs kockázatok alakulásában. Líbia vonatkozásában Magyarország rendkívül fontosnak tartja a migrációs aspektust, ezért minden olyan törekvést támogat, amely tűzszünethez és politikai megoldáshoz vezet. E tekintetben fontosnak nevezte, hogy az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő, Sophia nevű uniós flotta műveleteinek újraindítása semmilyen módon ne eredményezze újabb migrációs nyomás kialakulását. Valamint a művelet ne legyen arra használható, hogy hajói újabb migránsokat szállítsanak az Európai Unió területére - emelte ki.

A
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 15:52
Líbia - Merkel: a résztvevők megállapodtak a fegyverembargó betartásában
"Megállapodtunk egy átfogó tervben a továbbiakról" - mondta Merkel a kancellári hivatalban körülbelül négy órán keresztül zajló tárgyalásokat követően.

"Azt mondhatom, hogy minden résztvevő nagyon konstruktívan működött együtt" - tette hozzá. "Mindnyájan egyetértünk abban, hogy be kell tartanunk a fegyverembargót, és minden eddiginél jobban kell ellenőrizni" - fogalmazott.

António Guterres ENSZ-főtitkár hozzátette: a 12 ország és 4 nemzetközi szervezet képviselőinek részvételével tartott tanácskozáson egyetértettek abban, hogy a 2011 óta tartó líbiai konfliktusnak nem lehet katonai megoldása.

A konferencia legnagyobb eredményét ismertetve elmondta: mind a 16 részvevő vállalta, hogy a továbbiakban nem avatkozik be sem a konfliktusba, sem Líbia belügyeibe.

Ezt rögzítették a tanácskozás záródokumentumában is, amely szerint a résztvevők kötelezettséget vállalnak arra, hogy távol tartják magukat a líbiai fegyveres konfliktustól, nem avatkoznak bele az észak-afrikai ország ügyeibe, és
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 22:12
Líbia - Elkezdődött a berlini Líbia-konferencia
A kancellári hivatalba vasárnap kora délután megérkezett delegációvezetőket a két főszervező, Angela Merkel kancellár és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár fogadta. Vendégeik között van Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, Emmanuel Macron francia államfő, Boris Johnson brit és Guiseppe Conte olasz miniszterelnök.

A német kormány és az ENSZ a líbiai megbékéléshez szükséges külső, nemzetközi feltételek megteremtésén dolgozik az úgynevezett berlini folyamat keretében. A konferenciát öt magas szintű előkészítő tanácskozás előzte meg a német fővárosban. A szervezők első számú célja, hogy a 2011 óta tartó polgárháborúban egymás ellen harcoló erők külső támogatói ne küldjenek több fegyvert és katonát Líbiába. Ugyancsak törekednek arra, hogy tartós fegyvernyugvássá váljék a napokban meghirdetett tűzszünet.

A résztvevők között van Charles Michel, az európai uniós (EU-) tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke, aki
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 16:11
Medvegyev elégedett saját miniszterelnöki tevékenysége mérlegével
Medvegyev, akit szerdai lemondását követően az orosz biztonsági tanács alelnökévé nevezett ki Vlagyimir Putyin államfő, és aki továbbra is a kormánypárt, az Egységes Oroszország vezetője, azt mondta, hogy "egészében véve elégedett" azzal, ahogy a kormány miniszterelnöksége alatt működött. Emlékeztetett arra, hogy első kabinetjét az egész világot sújtó recesszió idején alakította meg, és hogy súlyos csapást jelentettek a büdzsére a Krím Oroszországhoz való "visszatérítése" - a félsziget Ukrajnától történt elcsatolása - nyomán bevezetett szankciók is.

Felidézte, hogy a gazdasági büntetőintézkedések közepette a kormánynak meg kellett szerveznie az import kiváltását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a válság és a szankciók közepette sikerült megőrizni a makrogazdaság stabilitását. Mint mondta, amíg kormányzásának elején az infláció mértéke 13-ról 15 százalékra nőtt, addig mára 3 százalékra csökkent.

"Ez a legalacsonyabb infláció hazánk történetében. Ez értelemszerűen kihat az emberek szociális
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 13:31
Képek, videók
Anyagi stabilitás elefánt
pacsakute
2015. szeptember 29. kedd, 20:37
Stabilitás-EZÜST
1vargaildyko
2015. augusztus 27. csütörtök, 08:48
Stabilitás és változékony
zgawab
2013. április 25. csütörtök, 09:05
berlin brandenburgi kapu
lacipecsenye
2012. december 29. szombat, 10:53
berlin brandenburger tor
lacipecsenye
2011. november 01. kedd, 17:52
Brandenburgi kapu Berlin
irmus
2011. március 11. péntek, 08:23
Brandenburgi_kapu-Berl in.
amarilis57
2008. február 26. kedd, 21:25
Brandenburgi_kapu-Berl in.
angolka
2008. január 24. csütörtök, 17:13
Berlin Brandenburgi kapu
vatis
2007. augusztus 07. kedd, 20:01
Szelfi-Angela Merkel.jpg
agica2004
2017. február 25. szombat, 16:36
angela-merkel-migranso k.j
menusgabor
2016. október 05. szerda, 19:11
Angela Merkel.jpg
agica2004
2014. január 28. kedd, 17:20
Angela Merkel
basikele
2014. január 02. csütörtök, 07:02
-brusszel-angela-merke l.j
agica2004
2013. július 15. hétfő, 11:59
angela-merkel-nicolas. jpg
agica2004
2012. április 27. péntek, 14:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.