Belépés
2019. március 26. kedd | 13. hét | 85. nap | 05:31 | Emánuel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Közzétették az Esterházy Art Award idei pályázati felhívását
Az Esterházy Art Awardot 2019-ben hatodik alkalommal rendezik meg, a kiíró idén először a 2018-ban megalakult Esterházy Magyarország Alapítvány - közölték az MTI-vel szerdán a szervezők.

Mint a közlemény hangsúlyozza, az Esterházy Privatstiftung, csakúgy mint az Esterházy Magyarország Alapítvány, földrajzi helyzetének és közép-európai történelmének köszönhetően kulturális összekötő szerepet tölt be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között; kulturális tevékenységének pedig egyik fontos láncszeme az Esterházy Art Award.

A 2009-ben megalapított díj célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása, illetve a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A nyertesenként ötezer euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független nemzetközi szakmai zsűri.

A kiírás szerint a pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet indulni. A kiállításra rendelkezésre álló múzeumi terek idén először lehetővé teszik a nagyobb méretű, illetve installációs művek befogadását is, ezeknek a pályaműveknek a benyújtásánál az első körben terveket, illetve vázlatokat is elfogadnak.

Pályázni a www.esterhazy.at/preis honlapon lehet június 10-ig.

A beküldött pályázatokból a szakmai zsűri előreláthatóan húsz pályázót jelöl a díjra, munkáikból december 13-tól a Ludwig Múzeumban lesz látható kiállítás.

A díjátadó ünnepséget a kiállítás december 12-i megnyitóján tartják meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 17:22
Címkék: Esterházy Art Award, Esterházy Art Awardot, Esterházy Magyarország Alapítvány, Esterházy Privatstiftung, Ludwig Múzeumban, kiíró idén,
Kommentek
Közzétették a fiatal alkotók produkcióit szemléző nagyváradi HolnapUtán Fesztivál programját
Az erdélyi társulat által hetedik alkalommal szervezett seregszemlén három ország nyolc társulatának 12 előadását láthatja a közönség május 1. és 5. között. Az ötnapos eseménysorozat célja, hogy a Kárpát-medence legjelentősebb színházi műhelyeiben fiatal alkotók által színre vitt produkciókat szemlézze, és megmutatkozási lehetőséget teremtsen pályakezdő tehetségek számára.

A VII. HolnapUtán Fesztiválon részt vesz egyebek mellett a budapesti Örkény Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a független társulatok alkotói tevékenységébe is betekintést nyújtsanak, így a fesztiválon a kolozsvári Váróterem Projekt előadása, illetve a budapesti K2 Színház és a Miskolci Nemzeti Színház koprodukciója is látható lesz.

A HolnapUtán célkitűzéseinek megfelelően a programot a magyar nyelvterületen működő színházművészeti főiskolák előadásai egészítik ki, így produkciókat mutatnak be a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Marosvásárhelyi
velemenyezd, 2019. március 21. csütörtök, 17:02
Szlovák elnökválasztás - Fennakadások után késéssel zárták az utolsó választóhelyiségeket
A választás első érdemi részeredményei várhatóan a szavazóhelyiségek bezárását követően két órával lesznek ismertek, a nem hivatalos végeredményeket vasárnap hajnalban, a hivatalos végeredményt pedig vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

Ebben az első körben nem végeztek exit poll felmérést, de a végleges urnazárás után közzétették a választás előtt közvetlenül végzett utolsó előzetes felmérés eredményeit. Eszerint Zuzana Caputová lehet a befutó 42 és 46 százalék közötti eredménnyel. Az ellenzéki liberális pártok jelöltje Maros Sefcoviccsal, a legerősebb szlovák kormánypárt jelöltjével jutna a választás második körébe.

Amennyiben beigazolódnak az előrejelzések, és a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie az érvényes szavazatok több mint ötven százalékát, akkor március 30-án második választási kört tartanak, ahová a két legtöbb voksot megszerzett jelölt jut.

Szlovákiában az ország történetében ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A
velemenyezd, 2019. március 17. vasárnap, 07:04
Hivatalos orvosi jelentés: Donald Trump nem tart diétát, de makkegészséges
mindenkori amerikai elnök évente átfogó, mindenre kiterjedő vizsgálaton vesz részt. Donald Trump pénteken a Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházban esett át egy több mint négyórás vizsgálaton.

"Örömmel jelenthetem, hogy az Egyesült Államok elnöke nagyon jó egészségnek örvend, és várhatóan elnöksége idején végig, sőt még utána is így marad" - közölte Sean Conley, a Fehér Ház orvosa.

A rövid közlemény nem tér ki az elnök szívritmusára, vérnyomására vagy súlyára, mint tavaly, amikor közzétették, hogy az elnök túlsúlyos, kalóriaszegény diétát kellene követnie és ajánlatos 6-8 kilogrammot fogynia.

A 72 éves Donald Trump nem fogyaszt alkoholt, nem dohányzik, és mivel a hamburgerek és a pizzák nagy kedvelője, vélhetően nem nagyon tartja be a diétát sem. Testmozgásként szinte csak a golfot űzi, de sajtóhírek szerint gyakran sétál a Fehér Ház kertjében.

A tavalyi vizsgálata után a Fehér Ház akkori orvosa, Ronny Jackson váratlanul sajtóértekezletet is tartott, és közölte: Donald Trumpnak
velemenyezd, 2019. február 09. szombat, 07:05
V4-Németország csúcstalálkozó lesz csütörtökön Pozsonyban, közzétették a programot
Közlése szerint a tanácskozás délben kezdődik a pozsonyi várban. A várhatóan egy-másfél órás találkozó után a résztvevők közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen, majd délután a V4-országok miniszterelnökei külön egyeztetést is folytatnak egymással - mondta a sajtófőnök.

Az előzetes tervek szerint a V4-Németország csúcstalálkozó fő témái az Európai Unió 2021-2027 közötti évekre szóló pénzügyi kerete, a közelgő európai parlamenti választások, az EU jövője, valamint a 30 évvel ezelőtti európai társadalmi változások lesznek.
velemenyezd, 2019. február 06. szerda, 11:01
A lengyel szejm megszavazta a jegybankvezetők fizetésének nyilvánossá tételét
fizetése nem lehet magasabb a jegybankelnöki fizetés 60 százalékánál.

Az osztályvezetőktől és igazgatóhelyettesektől felfelé a jegybankvezetők fizetését ezentúl évente közzé kellene tenni az intézmény honlapján. Ez az 1995 és 2018 közötti időszakra is vonatkozik.

A szejmhez benyújtott három - egy kormánypárti (Jog és Igazságosság, PiS) és két ellenzéki - törvénytervezet közül az elfogadott végleges változat nagyrészt a PiS javaslatára támaszkodik.

A parlamenti vitával párhuzamosan közzétették az Európai Központi Banknak (EKB) a tárgyalt tervezetekre vonatkozó negatív véleményét. Az EKB szerint a jegybankvezetői fizetések csökkentése nincs összhangban az intézmény függetlenségének elvével, és negatív következménye lehet a megfelelő munkatársak felvételére és megtartására.

Hasonló indokokkal ellenezte a törvénymódosítást maga a jegybank, illetve az intézményi szakszervezetek is.

A törvénymódosítást a parlament azt követően tűzte napirendjére, hogy a Gazeta Wyborcza című lengyel
velemenyezd, 2019. január 31. csütörtök, 12:02
Nem voltak társai a németországi tömeges adatlopás feltételezett elkövetőjének
A gyanúsított 20 éves, német állampolgár, a szüleivel él Hessen tartományban, tanulói jogviszonyban áll, büntetlen előéletű. Aktív és volt politikusok, újságírók, művészek személyes adatait szerezte meg és hozta nyilvánosságra illetéktelenül.

Informatikai szakképzettsége nincs, de volt "elég ideje és érdeklődése" az adatok eltulajdonításához szükséges ismeretek elsajátításához. A nagyszabású adatlopást azzal indokolta, hogy "dühítették" az érintett közszereplők egyes megnyilvánulásai - mondta Georg Ungefuk, a ZIT vezetője.

A fiatalembert még vasárnap vették őrizetbe, informatikai eszközeit lefoglalták. Beismerő vallomást tett, és nemcsak a tettére rótt jogsértéseket ismerte el, hanem a történtek rekonstrukcióját is nagyban segítette.

A gyanúsított mély megbánást tanúsított, az eljárás révén ismerte fel tettének súlyosságát. Kihallgatása után szabadlábra helyezték, mert nem fenyeget az elmenekülés vagy a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye - mondta Georg Ungefuk.

Kérdésre
velemenyezd, 2019. január 08. kedd, 13:11
Őrizetbe vették a németországi tömeges adatlopás egy feltételezett elkövetőjét
A közlemény szerint egy 20 éves, Hessen tartománybeli fiatalembert fogtak el, még vasárnap, a lakását átkutatták. Személyes adatok illetéktelen megszerzésével és nyilvánosságra hozatalával gyanúsítják. Az ügy részleteit kedden később, sajtótájékoztatón ismertetik.

Az ARD országos közszolgálati televízió értesülése szerint a fiatalember beismerő vallomást tett.

A Spiegel Online hírportál szerint a gyanúsítottat tanúvallomások és az interneten hátrahagyott, úgynevezett digitális nyomok alapján találták meg. A szüleivel élő tanuló nem volt teljesen tisztában tette súlyával - mondták a hírportál hatósági forrásai.

A BKA nyomozói úgy vélik, hogy a gyanúsított egyedül dolgozott, társak nélkül szerezte meg és hozta nyilvánosságra aktív és volt politikusok, újságírók, művészek és más közszereplők adatait.

Korábban olyan feltételezések is megjelentek a német sajtóban, hogy a tömeges adatlopás valamely külföldi, esetleg orosz hírszerző szolgálat műve, és a májusi európai parlamenti választás
velemenyezd, 2019. január 08. kedd, 11:01
Képek, videók
Tata - Esterházy-várkasté
dnemethk
2013. szeptember 30. hétfő, 22:58
Fertőd, Esterházy-kastély
jpiros
2011. november 24. csütörtök, 06:11
Esterhazy%20Janos.jpg
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 19:04
Esterházy-palota.JPG
balazsmargit
2011. augusztus 16. kedd, 08:35
Fertőd - Esterházy-kastél
irmus
2011. április 27. szerda, 18:36
M.o.- Esterházy k..jpg
molnarjulia
2011. február 03. csütörtök, 12:41
14esterhazy_tortaszele t.j
rochlitzne
2009. augusztus 21. péntek, 19:18
Tata, Esterházy-kastély.
irmus
2009. július 31. péntek, 09:15
Esterházy Péter.jpg
ujjozsef
2009. február 09. hétfő, 06:37
Esterházy_József gróf.jpg
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 07:52
Csákvár, Esterházy-kastél
flammerne
2008. április 18. péntek, 14:49
Mikor kiírod.png
pacsakute
2012. december 07. péntek, 07:30
megalakult az MSZP
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:50
megalakult a függetlenség
lacipecsenye
2012. augusztus 29. szerda, 19:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.