Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 11:01 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
10 egészséges étel
10 kiemelkedően egészséges étel amit érdemes rendszeresen fogyasztanod!

1. Alma

Az alma önmagában, nyersen és változatos módokon elkészítve egyaránt jól beépíthető az egészséges étrendbe, legyen szó testtömegcsökkentésről vagy hízásról. Rosttartalma a koleszterinszint szabályozásában működhet közre, kvercetin antioxidáns vegyülete pedig a szabadgyökök elleni küzdelemben vehet részt. Ez a vegyület egyébként gyulladáscsökkentő és más hatásain keresztül az allergiás és asztmás tünetek mérséklésében is segíthet, mely hatást a bőséges almafogyasztás is segíthet kiváltani. C-vitamin tartalma ugyan nem kiemelkedő, de téli időszakban a legutóbbi időkig annak egyik fontos forrása volt.

Almás kókuszgolyó
Hozzávalók:
20 dkg cukorstop korpás keksz finomra darálva
20 dkg alma, héjastul finomra reszelve, és a leve is szükséges
2 púpozott evőkanál natúr (nem cukrozott) kakaópor
4 evőkanál méz
5 dkg vaj
5 dkg kókusz reszelék
Elkészítési mód:
A reszelt kókuszon kívül a hozzávalókat alaposan összekeverjük, ha túl lágyra sikerült (az almától függően), akkor plusz kakaóporral dúsítjuk, állni hagyjuk, és majd gombócozzuk. Utána a kókuszreszelékbe forgatjuk.

2. Élőflórás joghurt

A joghurt a tejfehérje allergiától vagy laktóz intoleranciától szenvedők kivételével a legtöbb ember étrendjébe harmonikusan beilleszthető. Kalciumtartalma megfelelő D-vitamin bevitel és sportolás mellett segíthet csontjaink erejét megőrizni. Jó magnézium, cink, fehérje, B2-vitamin forrás, a benne található mikroorganizmusok pedig emésztőrendszerünk egészségét segíthetik megőrizni. Az úgynevezett probiotikumok olyan élő élelmiszer alkotórészek, amelyek kedvező hatással vannak az ember egészségére. Képesek lehetnek a bélben csökkenteni a karcinogén vegyületek termelődését, gátolni a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását, növelni a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét (főleg a hasmenéssel járó fertőzésekkel szemben), kedvezően befolyásolhatják az immunrendszer működését, enyhíthetik a gyulladásos bélbetegségek, allergiás és autoimmun betegségek tüneteit.

Élőflórás szilvás joghurtos krém
Hozzá valók:
1, 25 g élőflórás natúr joghurt,
3 db mag nélküli szilva apróra vágva,
késhegynyi őrölt fahéj,
1 teáskanálnyi őrölt lenmag
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, 5 perc állás után fogyasztjuk.

3. Zab

A zab könnyen emészthető, tápláló eledelünk, a gabonák között viszonylag magas fehérjetartalommal , de gazdag az immunrendszer és a bőr megfelelő működéséhez szükséges cinkben is. Réz, mangán, szelén is számottevő mennyiségben megtalálható benne, vitaminok közül pedig a B1-vitamin és a pantoténsav. Béta-glükán rosttartalma segíthet a "rossz" LDL koleszterin szintjének mérséklésében, jó alapanyaga müzliknek, kásáknak, de levesek sűrítésére is felhasználható,

Zabkása

Hozzá valók:
3 dl sovány tej,
5 dkg zabpehely,
1 evőkanálméz,
1 teáskanál pirított búzacsíra,
Elkészítés:
A tejben elkeverjük a zabpelyhet, majd lassú tűzön, beízesítve a mézzel megfőzzük. Ha megfőtt alaposan átkeverjük a pirított búzacsírával.

4. Fokhagyma

Mérsékelt fogyasztása (néhány gerezd naponta) nyers formában az érrendszer védelmében, vérnyomás csökkentésben is hasznos lehet. A fokhagymának immunstimuláns, és ettől független antibakteriális és antivirális hatása van, sőt még a fertőzést előidézni képes gombák egy része ellen is némi védelmet adhat. Véralvadásgátlókkal és más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, nagyon nagy mennyiségben fogyasztva fokozhatja a vérzésekre való hajlamot, ezért fokozott fogyasztásakor orvossal és dietetikussal ajánlott konzultálni használatát illetően.

Fokhagyma szósz
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
1 teáskanál olaj
1 dl tej
1 teáskanál liszt
Ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt szerecsen dió
Elkészítési mód:
Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a fokhagymát, majd alaposan átkeverjük a liszttel, és felengedjük a tejjel. Habzásig hevítjük, majd levesszük a tűről, és ízlés szerint fűszerezzük.

5. Sötét csokoládé

A jó minőségű (70-90%-os), flavonolban gazdag étcsokoládé javítja a bőr véráramlását kis mennyiségben, csökkentheti a vérnyomást, javíthatja az érfunkciókat, mérsékelheti az érelmeszesedés kockázatát, javíthatja az inzulinrezisztenciát, így erről a finomságról sem kell teljesen lemondanunk!

Csokis répakockák
Hozzávalók:
15 dkg friss sárgarépa, 2x2 cm-s kockákra vágva,
2 dkg étcsoki
Elkészítés:
A csokit felolvasztjuk: 3 kocka csokit összetörünk, és 2 evőkanál vízzel felöntjük, majd 1-2 percig magas Watt számon mikró sütőben felolvasztjuk.
A répakockákat fogpiszkálóra szúrva, a csokiba mártogatva esszük meg!


6. Mandula

A mandula olajtartalma miatt igen energiadús, mérsékelt fogyasztása azonban ennek ellenére is előnyös. Rost- és fehérje-, kálium tartalma jelentős, az E-vitaminnak az egyik legjobb forrása, a közvetve értágító hatású arginin aminosav is nagy mennyiségben megtalálható benne. Polifenolos vegyületei szabadgyökfogóként működhetnek testünkben, zsírsavösszetétele az olívaolajhoz teszi hasonlatossá. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra béta-szitoszterol tartalma valószínűleg pozitív hatást fejthet ki. Ha mérsékelt mennyiségben és más, egészségtelenebb ételeink kiváktására fogyasztjuk, akkor a mandula remekül beépíthető étrendünkbe!

Mandulás krém szendvicshez, kalácsra
Hozzávalók:
10 db pirított mandula finomra darálva
1 teáskanál vaj
Elkészítési mód:
A hozzávalókat alaposan kikeverjük. Ha sósan szeretnénk, akkor enyhén megsózzuk, ha édesen szeretnénk, akkor pici mézet adjunk hozzá.

7. Cékla

A cékla számottevő kálium-, magnézium- és folsavtartalma miatt érdemli meg figyelmünket, nem tartalmaz sok energiát, rosttartalma viszont magas így fogyókúrákba is könnyen beépíthető. A benne található vörös színanyagok a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenhetik, a túlzott mennyiségben káros szabadgyökök ellen is védelmet nyújthatnak.

Csőben sült cékla

Hozzávalók:
25 dkg előfőzött, meghámozott cékla, kockára vágva
1 kávéskanál olaj,
1 dl sovány tejföl,
1 db tojás,
őrölt szerecsendió, só,

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A céklát egy kiolajozott tűzálló tálba teszünk, majd az alábbi keverékkel leöntjük: 1 dl sovány tejfölbe habosra kevert 1 db tojás, fűszerezzük 1 késhegynyi őrölt szerecsendióval, sóval, majd előmelegített sütőbe rakva 20 perc alatt megsütjük.

8. Tojás

A kutatások szerint egy egészséges ember 1-7 vagy akár több tojást is elfogyaszthat hetente, különösen ha az egyéb kockázati tényezőket (elhízás, dohányzás stb.) mérsékli. A tojás fehérjéje kifejezetten jól hasznosul a szervezetben, a tojássárgája növelheti a telítettségérzetet. Nyersen a hiedelmek ellenére soha ne fogyasszuk!

Tojásos saláta

Hozzávalók:
10 dkg főtt zöldborsó,
5 dkg főtt sárgarépa,
2 dkg csemegeuborka,
5 dkg paradicsom és paprika,
1 dl író,
1 db keményre főtt tojás vékony csíkokra vágva
Ízlés szerint: mustár, só, őrölt bors, citromlé,
Elkészítés:
A salátához az öntet elkészítjük. Az íróhoz adunk mustárt, ízlés szerint sót, őrölt borsot, citromlevet, majd alaposan kikeverjük. Hűteni félre tesszük. A salátához a kockázott zöldségeket és tojást egy keverőtálban összekeverjük, és az öntettel átkeverjük.

9. Nyúlhús

Az általában ritkán fogyasztott nyúlhús is az egészséges étrendbe jól beilleszthető, jó forrása az értékes, jól hasznosítható fehérjének, vasnak, B12-vitaminnak, ráadásul a sovány nyúlhús 100 g-ja csak 1,3 g zsírt tartalmaz.

Franciás nyúlcomb

Hozzávalók:
1 kisebb (kb. 20 - 25 dkg) hátsó nyúlcomb,
1 teáskanál olaj,
só, őrölt bors, tárkony,
30 dkg vegyes mirelitt francia köret,
1 csokor petrezselyem zöld

Elkészítés:
A nyúlcomb mind két oldalát forró serpenyőben kevés olajon átpirítjuk, majd azt ellepő vízmennyiséggel és ízlés szerinti fűszerezéssel /só, őrölt bors, tárkony/ fedő alatt többször megforgatjuk, és kb. 40 perc alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadunk 30 dkg vegyes francia köretet - 1 csokor petrezselyem zöldet és azzal együtt, kb. további 30 perc alatt, készre pároljuk.

10. Petrezselyem zöld

A petrezselyem a népi gyógyászatban mint vízhajtó, lehelletfrissítő, emésztést segítő gyógynövény ismert. Gazdag K-vitaminban, ásványi anyagokban, karotinban, vízben oldódó vitaminokban így C-vitaminban is. Mértékkel fogyasztva segíthet egészségünk megőrzésében.

Petrezselymes kivi dzsúz

Hozzávalók:
2-3 db érett kivi
2 dl víz
fél csokor apróra vágott petrezselyem zöld

Elkészítés:
2 db kivit meghámozunk, kis kockákra vágjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a petrezselyem zöldet, és alaposan összeturmixoljuk. Link
tinka1951, 2011. szeptember 22. csütörtök, 08:13
Címkék: Gazdag K-vitaminban, alma önmagában, egészséges étrendbe, koleszterinszint szabályozásában, szabadgyökök elleni, vegyület egyébként,
Kommentek
A szegfűszegről jó tudni
Miért fogyasszunk minden nap szegfűszeget?

Ha olyan természetes módszert keres, melynek segítségével megelőzheti a rákot, megoldhatja fogíny problémáit, a szegfűszeg jelentheti a megoldást. A tradicionális kínai medicina által is jól ismert szegfűszeg egy hétköznapi, de sokak számára mégis elfeledett fűszer.

Omega-3 zsírsavakban, élelmi rostokban, C- és K-vitaminban, kalciumban, magnéziumban és mangánban meglehetősen gazdag. A mangán számos fontos enzim működését közvetlenül befolyásolja és fontos szerepe van a zsír anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer működésének stabilizálásában.

A szegfűszeg antioxidáns kapacitása meglehetősen magas, éppen ezért az ORAC skála felső részében foglal helyet.

Rák, fertőzések, asztma, stb.
Számos korábbi kutatás bizonyítja a szegfűszeg gyógyító hatását. A benne lévő eugenol a legfontosabb bioaktív
pacsakute, 2019. április 27. szombat, 16:14
Áfonya gyógyhatásairól
megelőzését. A daganat kialakulásának oka minden embernél különböző és eléggé összetett, azonban az mindenkire igaz lehet, hogy a DNS és a sejtmutáció bárkinél közrejátszhat a betegség kialakulásában. Azonban az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíthet elnyomni ezeket a mutációkat.

Vizsgálatok igazolják, hogy a rendszeres áfonyafogyasztás nagymértékben csökkenteni tudja a mell-, a szájüreg-, a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának a kockázatát.

A fekete áfonya K-vitaminban is rendkívül gazdag, amely vitamin a fent említett rákbetegségek, illetve a májrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.

A fekete áfonya olyan tápanyagokkal van teli, amelyek a mentális egészséget is biztosítani tudják. A motoros készségre és a rövid távú memória megőrzésére fókuszáló vizsgálatok kimutatták, hogy a fekete áfonya nagy potenciállal rendelkezik az agyi teljesítményének növelésében, így az agy táplálékának is szokták nevezni ezt az apró gyümölcsöt.

Úgy
pacsakute, 2019. április 20. szombat, 17:30
Tavaszi egészséges és hasznos táplálékok
3, Fokhagyma

A fokhagyma jótékony tulajdonságait szinte felsorolni sem lehet. A tradicionális kínai medicinában májerősítő tulajdonságai miatt is igen népszerű, avokádóval, olíva olajjal, citrommal fogyasztva kiváló táplálék az emberi szervezet számára.

4, Cseresznye

Az ősi kínai orvoslás a cseresznyét szintén kiváló, májerősítő ételként tartja számon.

5, Spárga

A spárga B-vitaminokban, folsavban, káliumban, rutinban, szelénben és K-vitaminban igen gazdag. Szabályozza a vérnyomást és erősíti a veseműködést.

6, Póréhagyma

A póréhagyma szulfidokban gazdag, melyek védelmet nyújtanak a magas vérnyomással, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Ezek a vegyületek gátolják bizonyos rákos daganatok kialakulásét is. A póréhagyma a szem egészségét is elősegíti, luteinben, zeaxanthinban, K-vitaminban és ásványi anyagokban bővelkedik.

7, Lóbab vagy fava bab

Rostokban gazdag, kalóriatartalma
pacsakute, 2019. március 14. csütörtök, 13:14
Moringáról jó tudni
szárít, íze a dióéra emlékeztet. A moringaolaj - másnéven behen olaj - gyógyító tulajdonságait már az ősi kultúrák is feljegyezték. Óriási kozmetikai értéke van, a test- és hajápolásban használják mint hidratáló és kondicionáló anyagot. Már az egyiptomi idők óta használták a bőr előkészítésében és balzsamozásában. Nagyon tartós olaj, akár 5 évig is használható, így tartósítószernek sem utolsó.

A moringaolaj gazdag dokozánsavban, sztearinsavban, palmitolajban, olaj- és linolsavban, A- és C-vitaminban és telítetlen zsírsavakban. Kiváló hidratáló és tápláló, bőrkisimító tulajdonságokkal rendelkezik. Biodízel hajtóanyagokat is előszeretettel készítenek belőle.

Moringa, a természetes víztisztító

A víz tisztítása sok helyen megoldatlan, főként a költségek miatt. A moringa fa erre is megoldást kínál. Magjai nagyon erős tisztító hatással rendelkeznek, akár a kólibacilussal is megbirkóznak. Stephanie B. Velegol nevéhez fűződik az a módszer, amelynek segítségével az üledéket és a
pacsakute, 2019. február 20. szerda, 21:53
egészség
csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. VAGYIS: a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

SPENÓT:

A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), a mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A TÁPLÁLKOZÁS TEKINTETÉBEN JÓ TUDNI!

Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek
faciendum, 2019. február 19. kedd, 20:42
Harcoljon a demencia ellen!
együtt.

A kutatók úgy vélik, hogy a zöld leveles zöldségek - például az arugula saláta és a káposzta - magas K-vitamin-szintje fontos tényező az agy egészségének megőrzésében. Ezen kívül a zöld leveles zöldségek sok folátot és béta-karotint tartalmaznak, és mindkettőt a lassabb kognitív hanyatlással kapcsolták össze.

A zöldségeknek szerencsére széles választéka van, amelyek sok-sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek szintén javíthatják a kognitív funkciókat. Például a kelbimbó K-vitaminban gazdag, a sárgarépában sok a flavonoid, illetve a béta-karotin. A karfiol pedig kolinból tartalmaz sokat, amely javítja a memóriát, az érvelést és a logikát.

A bogyós gyümölcsök az erős antioxidáns-tartalmukkal - mint például rezveratrol és kvercetin - hozzájárulnak az agyi neuronok közötti kapcsolatok számának növeléséhez, miközben megakadályozzák az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős plakkok kialakulását.

Az áfonya, a málna, a szamóca javítja a kognitív
pacsakute, 2019. február 09. szombat, 12:47
"K" vitaminról jó tudni
vehetünk magunkhoz.

Magas K1-vitamin tartalma van a káposztaféléknek, a mangoldnak, a spenótnak és a salátaféléknek.

Az állati eredetű ételek közül a tejtermékeknek és a májnak van említhető mennyiségben K1-vitamin tartalma. A K1-vitamin biológiailag kevésbé aktív, mint a K2-vitamin.

K2-vitamin megtalálható: a bakteriális erjesztéssel készült ételekben találunk, pl: savanyú káposzta, érlelt kéksajtok, kefír, túró.

Egy japán ősi szójaétel, a natto igen magas K2-vitaminban (100 gramm nato-ban 1000 mg). Ez a kissé gusztustalan, nyúlós nyálkás erjesztett szójabab a japán gasztronómiában igen kedvelt, európai szemmel kicsit bizarr, de a bátrabbak próbálkozhatnak vele.

Kisebb mennyiségben a tojássárgája és a vaj (a jó minőségű, bio / házi vajakban a legmagasabb) is tartalmaz K2-vitamint. Továbbá a tonhal, a makréla és a szardínia fogyasztók is elegendő K2-t visznek be a szervezetükbe.
Forrás :
pacsakute, 2019. február 03. vasárnap, 11:22
így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt a csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. Vagyis a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

Spenót, a gyógyító
A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), a mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatással rendelkezik. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A táplálkozás tekintetében jó tudni
Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a
pacsakute, 2019. január 30. szerda, 10:03
Képek, videók
U vitaminban gazdag ital
pacsakute
2017. február 03. péntek, 13:17
Vitaminban gazdag gyümölc
pacsakute
2013. június 30. vasárnap, 21:23
Onmagaban....
borigit
2014. november 06. csütörtök, 11:18
Önmagában a szeretet nem
suzymama43
2014. május 11. vasárnap, 15:32
Önmagában....jpg
pacsakute
2013. április 19. péntek, 07:31
Önmagában a szeretet nem
anitahajdu
2013. március 30. szombat, 13:40
A bugyi önmagában még nem
anci-ani
2012. július 24. kedd, 22:54
Önmagában a szeretet nem
jakabgasparne
2010. augusztus 11. szerda, 05:27
Önmagában a szeretet.jpg
cserkata
2010. március 09. kedd, 16:11
Önmagában a szeretet
irmus
2009. június 11. csütörtök, 18:14
az ember őnmagában képtel
jakabgasparne
2009. február 14. szombat, 06:02
önmagában a szeretet nem
jakabgasparne
2008. november 13. csütörtök, 07:46
Önmagában a szeretet...Ve
1vargaildyko
2008. október 13. hétfő, 01:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.