Belépés
2020. július 08. szerda | 28. hét | 190. nap | 23:24 | Ellák
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
10 egészséges étel
10 kiemelkedően egészséges étel amit érdemes rendszeresen fogyasztanod!

1. Alma

Az alma önmagában, nyersen és változatos módokon elkészítve egyaránt jól beépíthető az egészséges étrendbe, legyen szó testtömegcsökkentésről vagy hízásról. Rosttartalma a koleszterinszint szabályozásában működhet közre, kvercetin antioxidáns vegyülete pedig a szabadgyökök elleni küzdelemben vehet részt. Ez a vegyület egyébként gyulladáscsökkentő és más hatásain keresztül az allergiás és asztmás tünetek mérséklésében is segíthet, mely hatást a bőséges almafogyasztás is segíthet kiváltani. C-vitamin tartalma ugyan nem kiemelkedő, de téli időszakban a legutóbbi időkig annak egyik fontos forrása volt.

Almás kókuszgolyó
Hozzávalók:
20 dkg cukorstop korpás keksz finomra darálva
20 dkg alma, héjastul finomra reszelve, és a leve is szükséges
2 púpozott evőkanál natúr (nem cukrozott) kakaópor
4 evőkanál méz
5 dkg vaj
5 dkg kókusz reszelék
Elkészítési mód:
A reszelt kókuszon kívül a hozzávalókat alaposan összekeverjük, ha túl lágyra sikerült (az almától függően), akkor plusz kakaóporral dúsítjuk, állni hagyjuk, és majd gombócozzuk. Utána a kókuszreszelékbe forgatjuk.

2. Élőflórás joghurt

A joghurt a tejfehérje allergiától vagy laktóz intoleranciától szenvedők kivételével a legtöbb ember étrendjébe harmonikusan beilleszthető. Kalciumtartalma megfelelő D-vitamin bevitel és sportolás mellett segíthet csontjaink erejét megőrizni. Jó magnézium, cink, fehérje, B2-vitamin forrás, a benne található mikroorganizmusok pedig emésztőrendszerünk egészségét segíthetik megőrizni. Az úgynevezett probiotikumok olyan élő élelmiszer alkotórészek, amelyek kedvező hatással vannak az ember egészségére. Képesek lehetnek a bélben csökkenteni a karcinogén vegyületek termelődését, gátolni a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását, növelni a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét (főleg a hasmenéssel járó fertőzésekkel szemben), kedvezően befolyásolhatják az immunrendszer működését, enyhíthetik a gyulladásos bélbetegségek, allergiás és autoimmun betegségek tüneteit.

Élőflórás szilvás joghurtos krém
Hozzá valók:
1, 25 g élőflórás natúr joghurt,
3 db mag nélküli szilva apróra vágva,
késhegynyi őrölt fahéj,
1 teáskanálnyi őrölt lenmag
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, 5 perc állás után fogyasztjuk.

3. Zab

A zab könnyen emészthető, tápláló eledelünk, a gabonák között viszonylag magas fehérjetartalommal , de gazdag az immunrendszer és a bőr megfelelő működéséhez szükséges cinkben is. Réz, mangán, szelén is számottevő mennyiségben megtalálható benne, vitaminok közül pedig a B1-vitamin és a pantoténsav. Béta-glükán rosttartalma segíthet a "rossz" LDL koleszterin szintjének mérséklésében, jó alapanyaga müzliknek, kásáknak, de levesek sűrítésére is felhasználható,

Zabkása

Hozzá valók:
3 dl sovány tej,
5 dkg zabpehely,
1 evőkanálméz,
1 teáskanál pirított búzacsíra,
Elkészítés:
A tejben elkeverjük a zabpelyhet, majd lassú tűzön, beízesítve a mézzel megfőzzük. Ha megfőtt alaposan átkeverjük a pirított búzacsírával.

4. Fokhagyma

Mérsékelt fogyasztása (néhány gerezd naponta) nyers formában az érrendszer védelmében, vérnyomás csökkentésben is hasznos lehet. A fokhagymának immunstimuláns, és ettől független antibakteriális és antivirális hatása van, sőt még a fertőzést előidézni képes gombák egy része ellen is némi védelmet adhat. Véralvadásgátlókkal és más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, nagyon nagy mennyiségben fogyasztva fokozhatja a vérzésekre való hajlamot, ezért fokozott fogyasztásakor orvossal és dietetikussal ajánlott konzultálni használatát illetően.

Fokhagyma szósz
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
1 teáskanál olaj
1 dl tej
1 teáskanál liszt
Ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt szerecsen dió
Elkészítési mód:
Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a fokhagymát, majd alaposan átkeverjük a liszttel, és felengedjük a tejjel. Habzásig hevítjük, majd levesszük a tűről, és ízlés szerint fűszerezzük.

5. Sötét csokoládé

A jó minőségű (70-90%-os), flavonolban gazdag étcsokoládé javítja a bőr véráramlását kis mennyiségben, csökkentheti a vérnyomást, javíthatja az érfunkciókat, mérsékelheti az érelmeszesedés kockázatát, javíthatja az inzulinrezisztenciát, így erről a finomságról sem kell teljesen lemondanunk!

Csokis répakockák
Hozzávalók:
15 dkg friss sárgarépa, 2x2 cm-s kockákra vágva,
2 dkg étcsoki
Elkészítés:
A csokit felolvasztjuk: 3 kocka csokit összetörünk, és 2 evőkanál vízzel felöntjük, majd 1-2 percig magas Watt számon mikró sütőben felolvasztjuk.
A répakockákat fogpiszkálóra szúrva, a csokiba mártogatva esszük meg!


6. Mandula

A mandula olajtartalma miatt igen energiadús, mérsékelt fogyasztása azonban ennek ellenére is előnyös. Rost- és fehérje-, kálium tartalma jelentős, az E-vitaminnak az egyik legjobb forrása, a közvetve értágító hatású arginin aminosav is nagy mennyiségben megtalálható benne. Polifenolos vegyületei szabadgyökfogóként működhetnek testünkben, zsírsavösszetétele az olívaolajhoz teszi hasonlatossá. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra béta-szitoszterol tartalma valószínűleg pozitív hatást fejthet ki. Ha mérsékelt mennyiségben és más, egészségtelenebb ételeink kiváktására fogyasztjuk, akkor a mandula remekül beépíthető étrendünkbe!

Mandulás krém szendvicshez, kalácsra
Hozzávalók:
10 db pirított mandula finomra darálva
1 teáskanál vaj
Elkészítési mód:
A hozzávalókat alaposan kikeverjük. Ha sósan szeretnénk, akkor enyhén megsózzuk, ha édesen szeretnénk, akkor pici mézet adjunk hozzá.

7. Cékla

A cékla számottevő kálium-, magnézium- és folsavtartalma miatt érdemli meg figyelmünket, nem tartalmaz sok energiát, rosttartalma viszont magas így fogyókúrákba is könnyen beépíthető. A benne található vörös színanyagok a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenhetik, a túlzott mennyiségben káros szabadgyökök ellen is védelmet nyújthatnak.

Csőben sült cékla

Hozzávalók:
25 dkg előfőzött, meghámozott cékla, kockára vágva
1 kávéskanál olaj,
1 dl sovány tejföl,
1 db tojás,
őrölt szerecsendió, só,

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A céklát egy kiolajozott tűzálló tálba teszünk, majd az alábbi keverékkel leöntjük: 1 dl sovány tejfölbe habosra kevert 1 db tojás, fűszerezzük 1 késhegynyi őrölt szerecsendióval, sóval, majd előmelegített sütőbe rakva 20 perc alatt megsütjük.

8. Tojás

A kutatások szerint egy egészséges ember 1-7 vagy akár több tojást is elfogyaszthat hetente, különösen ha az egyéb kockázati tényezőket (elhízás, dohányzás stb.) mérsékli. A tojás fehérjéje kifejezetten jól hasznosul a szervezetben, a tojássárgája növelheti a telítettségérzetet. Nyersen a hiedelmek ellenére soha ne fogyasszuk!

Tojásos saláta

Hozzávalók:
10 dkg főtt zöldborsó,
5 dkg főtt sárgarépa,
2 dkg csemegeuborka,
5 dkg paradicsom és paprika,
1 dl író,
1 db keményre főtt tojás vékony csíkokra vágva
Ízlés szerint: mustár, só, őrölt bors, citromlé,
Elkészítés:
A salátához az öntet elkészítjük. Az íróhoz adunk mustárt, ízlés szerint sót, őrölt borsot, citromlevet, majd alaposan kikeverjük. Hűteni félre tesszük. A salátához a kockázott zöldségeket és tojást egy keverőtálban összekeverjük, és az öntettel átkeverjük.

9. Nyúlhús

Az általában ritkán fogyasztott nyúlhús is az egészséges étrendbe jól beilleszthető, jó forrása az értékes, jól hasznosítható fehérjének, vasnak, B12-vitaminnak, ráadásul a sovány nyúlhús 100 g-ja csak 1,3 g zsírt tartalmaz.

Franciás nyúlcomb

Hozzávalók:
1 kisebb (kb. 20 - 25 dkg) hátsó nyúlcomb,
1 teáskanál olaj,
só, őrölt bors, tárkony,
30 dkg vegyes mirelitt francia köret,
1 csokor petrezselyem zöld

Elkészítés:
A nyúlcomb mind két oldalát forró serpenyőben kevés olajon átpirítjuk, majd azt ellepő vízmennyiséggel és ízlés szerinti fűszerezéssel /só, őrölt bors, tárkony/ fedő alatt többször megforgatjuk, és kb. 40 perc alatt majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadunk 30 dkg vegyes francia köretet - 1 csokor petrezselyem zöldet és azzal együtt, kb. további 30 perc alatt, készre pároljuk.

10. Petrezselyem zöld

A petrezselyem a népi gyógyászatban mint vízhajtó, lehelletfrissítő, emésztést segítő gyógynövény ismert. Gazdag K-vitaminban, ásványi anyagokban, karotinban, vízben oldódó vitaminokban így C-vitaminban is. Mértékkel fogyasztva segíthet egészségünk megőrzésében.

Petrezselymes kivi dzsúz

Hozzávalók:
2-3 db érett kivi
2 dl víz
fél csokor apróra vágott petrezselyem zöld

Elkészítés:
2 db kivit meghámozunk, kis kockákra vágjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a petrezselyem zöldet, és alaposan összeturmixoljuk. Link
tinka1951, 2011. szeptember 22. csütörtök, 08:13
Címkék: Gazdag K-vitaminban, alma önmagában, egészséges étrendbe, koleszterinszint szabályozásában, szabadgyökök elleni, vegyület egyébként,
Kommentek
A zeller gyógyhatásairól
A zeller mint az antioxidánsok tárháza
Az antioxidánsok rendszeres fogyasztása azért nagyon lényeges, mert ezek védelmet jelentenek a szervezetünk számára a káros oxidációs folyamatokkal és a sejtek károsodásával szemben. A zeller meglehetősen gazdag béta- karotinban, C-vitaminban és flavonoidokban. Fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek védelmet jelenthetnek az emésztőrendszerben, a különböző szervekben és az erekben kialakuló gyulladás ellen.

A zeller mint emésztést támogató zöldség
A zeller nagyon jó hatással van az emésztésre, mivel gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületekben gazdag. A zeller poliszacharidokat is tartalmaz, amely védelmet jelenthet a gyomorfekély kialakulása ellen. Az emésztést azért is segíti, mivel a zeller nagy része víz és tele van oldható és oldhatatlan rostokkal.

A zeller tápanyagokban is rendkívül gazdag
A zeller tele van
pacsakute, 2020. június 08. hétfő, 12:48
Csipkebogyó gyógyhatásairól
Európában is. A csipkebogyótermést akkor szabad csak leszedni, ha megcsípte az első dér, és a termés puhulni és ráncosodni kezd. Nagyon jó vitaminforrás. 100 grammnyi termés mintegy 400 mg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin mellett található még benne A-, B-, K- és P-vitamin, de a vasnak és a magnéziumnak is gazdag forrása.

A gyepűrózsát sokféleképpen felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle teát, szörpöt és lekvárt is, de sok helyen gyógybort is készítenek belőle. Mivel a csipkebogyó magja E-vitaminban gazdag, így a gyógybor készítésekor nem ajánlatos a termést kimagozni. A bor nagyon egészséges, hiszen pótolja a vitaminokat, csökkenti a gyulladást, de vizelethajtó, vesekőoldó és gyulladásgátló hatású is. Ízesíthetünk vele bólét, salátákat és gyümölcssalátákat is.

Virágából rózsavizet készítenek, amely remek frissítő és antiszeptikus hatással rendelkezik. A levelének forrázata pedig összehúzó hatással bír. A virágszirmokat belesüthetjük pitékbe, vagy salátákat szórhatunk meg
pacsakute, 2020. június 06. szombat, 19:38
Sárgarépa: a látás élességének javítója
antioxidánsokkal, de megtalálható még benne a K1-vitamin, a biotin, a kálium, a béta-karotin és a B6-vitamin.

A sárgarépában található béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a jó látás biztosításában, de fontos szerepe van a növekedésben, a fejlődésben és az immunrendszer egészséges működését is biztosítani tudja.

A B-vitaminok csoportjába tartozó biotinnak kiemelkedő szerepe van zsír- és fehérje-anyagcserében.

A sárgarépa K1-vitaminban is bővelkedik. Ez a vitamin leginkább a váralvadásnál fontos, de a csontok egészségét is biztosítani tudja.

A kálium egy alapvető ásványi anyag, melynek a vérnyomás-szabályozás a feladata. A B6-vitaminból pedig energiát nyerhet a szervezetünk, de az idegrendszer működéséhez is szükséges.

A sárgarépa antioxidánsokban is gazdag

A sárgarépa sokféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. Van benne tehát béta-karotin, alfa-karotin, lutein, likopin és antociánok. A
pacsakute, 2020. május 25. hétfő, 10:33
A zeller és gyógyhatásai
A zeller egy rendkívül egészséges zöldség, mégis legtöbbször csak főzve, levesben fogyasztjuk. Most meggyőzünk téged arról, hogy miért érdemes sok, friss zellert enni rendszeresen, és megmutatjuk, hogy hogyan hat ez az egészségedre.

A zeller negatív kalóriatartalmú étel, amely csökkenti a koleszterinszintet, segít a fogyásban, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit és a vérnyomást, valamint méregteleníti a szervezetet.

A világ minden táján termesztik. Gyógyászati tulajdonságait évszázadok óta ismerik, és sokszor említik az ókori mediterrán dokumentumokban.

A zeller vitaminok (A, B, C és K), magnézium, kálium, kalcium, valamint növényi tápanyagok gazdag forrása, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

Egy bögrényi apróra vágott nyers zeller (kb. 101 gramm) tartalmaz:
16,2 kalória
3,5 gramm szénhidrát
0,7 g fehérje
0,2
pacsakute, 2020. május 22. péntek, 22:01
Otthoni gyógymódok csontritkulásra (oszteoporózisra)
mandulatejet kész formában is megvásárolhatja.
- Áztasson be 10 mandulát éjszakára, majd hámozza meg és robotgépben keverje el egy csésze meleg tejjel (lehetőleg kecsketejjel). Adjon hozzá egy csipetnyi sáfrányt, kardamomot és őrölt gyömbért, majd naponta kétszer fogyassza reggeli és elalvás előtt.

5. Szezámmag
Az ayurvédikus orvoslásban a szezámmag a csontritkulás hatásos ellenszere. A szezámmag kalciumban, magnéziumban, mangánban, rézben, cinkben, foszforban és D- és K-vitaminban gazdag.

- Reggelente ropogtasson el egy maroknyi pirított szezámmagot.
- Keverjen el egy kávéskanálnyi őrölt pirított szezámmagot egy csésze meleg tejben. Ezt naponta kétszer fogyassza.
- Sütés-főzés során is használjon pirított szezámmagot.

6. Halolaj
A halolaj és ennek kiegészítő formája omega-3 zsírsavakban és D-vitaminban gazdag. Egy, a NASA által finanszírozott kutatás, amely a Csont Ásványi Anyag Kutatás című folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy
pacsakute, 2020. május 21. csütörtök, 23:03
Közkedvelt ételek jótékony egészségügyi hatásai
teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.

Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor “tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex
pacsakute, 2020. május 20. szerda, 19:41
Otthoni praktikák elhízás ellen
levél mahanimbint tartalmaz: egy alkaloidát, amely csökkenti az elhízás mértékét és a lipidszinteket. Ezzel segít csökkenteni a testsúlyt, a koleszterin- és trigliceridszinteket is.

7, Paradicsom
Minden reggel együnk egy-két paradicsomot éhgyomorra! Fogyasszuk el a héját és a magjait is, mert rostot tartalmaznak! A paradicsomban olyan vegyületek vannak, amelyek az étvágyat befolyásoló hormonok szintjét szabályozzák.

A paradicsom nagyon egészséges, hiszen gazdag A, C és K-vitaminban, magnéziumban, mangánban, kolinban, folsavban és más tápanyagokban. Ráadásul antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák ellen.

8, Káposzta
Tegyük a nyers vagy párolt káposztát a fogyókúrás menünk meghatározó részévé! Tartársav található benne, amely megakadályozza a cukor és más szénhidrátok zsírrá alakítását. Ezen kívül sok C-vitamint, rostot és vizet tartalmaz, viszont alacsony a kalóriaszintje.

Mivel ez egy keresztes virágú zöldség, tartalmaz
pacsakute, 2020. május 18. hétfő, 08:50
Alma és almahéj gyógyhatásairól
Van egy népszerű mondás: "egy alma naponta távol tartja az orvost". Ez azért van, mert az alma tele van tápanyaggal. Ez a gyümölcs világszerte nagyon népszerű.

De tudtad, hogy az almahéj ugyanolyan tápláló? Az alma héja nagyszerű a bőr és a haj számára, és igazi fogyasztó csodaszer

Az almahéj előnyei
1. Míg az A-vitamin a bőrre és a látásra hat, a C-vitamin a legjobb tápanyag az immunrendszer erősítéséhez. Ugyanez a vitamin nagyon jó a bőrnek is. Az alma héja K-vitaminban és folátokban is gazdag.

2. Az alma héja jó forrása az ásványi anyagoknak. Az Illinois-i Egyetem szerint az alma héja olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, kálium, foszfor, folsav és vas. Az erős csontok és fogak fenntartásához a szervezet ásványi anyagokat, például kalciumot és foszfort használ. Továbbá az almahéj megfelelő mennyiségű cinket, nátriumot és magnéziumot tartalmaz.

3. Az alma héja fontos étkezési rost forrás. Az alma rosttartalmának körülbelül kétharmada
pacsakute, 2020. május 05. kedd, 17:19
Képek, videók
U vitaminban gazdag ital
pacsakute
2017. február 03. péntek, 13:17
Vitaminban gazdag gyümölc
pacsakute
2013. június 30. vasárnap, 21:23
Onmagaban....
borigit
2014. november 06. csütörtök, 11:18
Önmagában a szeretet nem
suzymama43
2014. május 11. vasárnap, 15:32
Önmagában....jpg
pacsakute
2013. április 19. péntek, 07:31
Önmagában a szeretet nem
anitahajdu
2013. március 30. szombat, 13:40
A bugyi önmagában még nem
anci-ani
2012. július 24. kedd, 22:54
Önmagában a szeretet nem
jakabgasparne
2010. augusztus 11. szerda, 05:27
Önmagában a szeretet.jpg
cserkata
2010. március 09. kedd, 16:11
Önmagában a szeretet
irmus
2009. június 11. csütörtök, 18:14
az ember őnmagában képtel
jakabgasparne
2009. február 14. szombat, 06:02
önmagában a szeretet nem
jakabgasparne
2008. november 13. csütörtök, 07:46
Önmagában a szeretet...Ve
1vargaildyko
2008. október 13. hétfő, 01:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.