Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 10:44 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zaklatási ügyek - Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi döntése mellett Roman Polanski kizárását illetően
"A Polanski kizárását övező eljárás korrekt és indokolt volt" - fogalmazott az akadémia, hangsúlyozva, hogy nem változtat korábbi döntésén - írja a Variety című filmes portál.

A testület igazgatósága tavaly májusban döntött a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai, Bill Cosby komikus és Roman Polanski kizárásáról. A 81 éves Cosbyt nem sokkal korábban találta bűnösnek egy bíróság gyógyszerekkel elkábítás és nemi erőszak vádjában, a televíziós sorozatok első fekete sztárját börtönbüntetésre ítélték. Polanski már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból.

A 85 éves Polanski Kalifornia államban múlt héten benyújtott keresete szerint a testület nem a protokoll szerint járt el, amikor majdnem egy évvel ezelőtt kizárta soraiból. Az Oscar-díjas filmkészítő kizárásának visszavonását, valamint a kereset benyújtásával járó összes költségének fedezését kéri az akadémiától.

"Az eljárás korrektségét illetően indítottunk pert" - mondta el múlt pénteken a Varietynek Polanski ügyvédje, Harland Braun, aki már 2018-ban jelezte a filmakadémia elnökének írt levelében, hogy Polanski kész jogi lépéseket tenni az ügyben.

Az akadémiai tagság felfüggesztéséről vagy a kizárásról való döntéshez az illetékes 54 tagú bizottság kétharmados szavazattöbbségére van szükség. A filmakadémia szóvivője nem nyilatkozott arról, hogy a testület miként fogja kezelni a rendező keresetét.

Polanski 2003-ban A zongorista című filmjéért kapta meg az Oscar-díjat, ám a díjátadón, amelynek közönsége felállva tapsolta meg győzelmét, nem lehetett jelen, mert a hetvenes évek óta elfogatóparancs van ellene érvényben az Egyesült Államokban. A rendező számos alkalommal kérte ügye felülvizsgálatát, egykori áldozata is többször leszögezte, hogy nem szeretné Polanski elítélését és támogatta az ügy lezárását.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. április 23. kedd, 16:42
Címkék: Roman Polanski, Bill Cosby, Egyesült Államokból, Polanski Kalifornia, Varietynek Polanski, Harland Braun,
Kommentek
Lengyel Filmtavasz 25. alkalommal Magyarországon
Nagy-Britanniát megtámadó német légierővel, ezzel megakadályozva a német hadsereg angliai partraszállását. Május 10-én díszvendégünk, Krzysztof Zanussi rendező legújabb filmjét, a Faust-mítoszt feldolgozó lélektani drámát, az Étert vetítjük, ennek egyik szereplője László Zsolt" - fejtette ki Joanna Urbanska.

Elmondta, hogy az ötven évvel ezelőtt elhunyt Krzysztof Komeda zeneszerzőre is emlékezni fognak. A lengyel dzsessz kultikus alakja Hollywoodban is sokat dolgozott, előtte ő írta a zenéjét Roman Polanski és Andrzej Wajda több fiatalkori filmjének. Utóbbiak közül a rendezvényen levetítik Wajda Ártatlan varázslók (1960), valamint Polanski Két ember szekrénnyel (1958) és a Kés a vízben (1962) című mozijait.

A Lengyel Filmtavasz díszvendége lesz Grazyna Blecka-Kolska színésznő, a Megkegyelmezés című film főszereplője (május 15-én vetítik), Olgierd Lukaszewicz, a 35 évvel ezelőtt bemutatott Szexmisszió főszereplője (Kutya-macska barátság című filmjét május 13-án vetítik), valamint az említett korai
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 11:01
Restaurált magyar filmek a berlini Babylon mozi műsorán
filmjei a hatvanas években - 50 év távlatából című sorozat 50 híres, a hatvanas években készült filmet kínál. Az izgalmas visszatekintésbe 9 magyar filmet is beválogattak - olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Fábri Zoltán, Jancsó Miklós és Szabó István restaurált klasszikusait két-két vetítésen láthatja a berlini közönség. A vetítéssorozat a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum együttműködésével valósul meg.

A csehszlovák újhullám, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Milos Forman, Andrej Tarkovszkij alkotásai mellett Fábri Zoltán négy filmje - az Isten hozta, őrnagy úr!, A Pál utcai fiúk, a Két félidő a pokolban és a Húsz óra -, Szabó István két alkotása - az Apa és Az álmodozások kora -, valamint két Jancsó Miklós-film - a Szegénylegények és a Fényes szelek - lesz műsoron.

A filmek teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar
velemenyezd, 2019. február 11. hétfő, 10:42
Bruce Dern kapta Burt Reynolds szerepét Tarantino új filmjében
felkérésére elvállalta, hogy ő játssza el helyette a filmben George Spahnt, egy nyolcvanéves, félig vak férfit, aki westernek forgatásához adja ki Los Angeles-i birtokát, és akit Charles Manson rávesz arra, hogy szállásolja el szektáját.

Dern korábban a rendező Aljas nyolcas című westernjében és a Django elszabadul című bosszúdrámájában is szerepelt.

A Once Upon a Time in Hollywood 1969 nyarán játszódik Los Angelesben, amikor Charles Manson követői meggyilkolták Sharon Tate színésznőt, Roman Polanski állapotos feleségét. A produkció parádés szereposztásában Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino, Kurt Russell, Dakota Fanning, James Mardsen, Michael Madsen, Tim Roth, Timothy Olyphant, Damian Lewis, Lena Dunham, Emile Hirsch, Luke Perry, Scoot McNairy és James Remar is megjelenik - emlékeztet a deadline.com.

A kétszer is Oscar-díjra jelölt Dern jelenleg éppen Spanyolországban forgatja a Remember Me című filmet, de a produkció rendezője, Martin Rosete és producere, Atit Shah
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 14:41
Witold Sobocinski lengyel operatőr kapja a Camerimage életműdíját
A lengyel operatőr olyan rendezőkkel dolgozott együtt pályafutása alatt, mint Andrzej Wajda és Roman Polanski. Wajdával forgatta a Menyegző és Az ígéret földje című filmeket, Polanskival 1986-ban a Kalózok című kalandfilmet, 1988-ban pedig az Őrület című thrillert fényképezte - idézte fel csütörtökön a The Hollywood Reporter.

További fontos filmjei közé tartozik a O-bi, O-ba, avagy a civilizáció vége, az Európa kapuja, valamint a Fel a kezekkel! című dráma, amit Jerzy Skolimowski rendezett.

"Witold Sobocinski az egyik legkiválóbb lengyel operatőr, több mint 90 játékfilmben, dokumentumfilmben és sorozatban látható világhírű operatőri munkája" - méltatta a Camerimage közleménye.

Sobocinski jazz-zenészként is elismerést szerzett. Zenei hallása, ritmusérzéke és improvizációs tehetsége operatőri munkájában is érvényesült - fűzték hozzá a fesztivál szervezői.

Az operatőr 1980 óta tanít egykori alma materében, a lódzi lengyel Nemzeti Filmiskolában.

A 26. Camerimage Nemzetközi
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 13:42
Új stúdiókomplexumot hoz létre Liverpoolban a Twickenham filmstúdió
Az évekkel ezelőtt még bezárásra ítélt, majd csődtől megmentett és újra felvirágoztatott Twickenham egy brit kiskereskedelmi áruházlánc egykori liverpooli központjának az 1930-as években art deco stílusban készült épületét vásárolta meg.

Maria Walker, a stúdió illetékese szerint az épület "jól használható" nagy amerikai filmek készítésére, csakúgy mint televíziós show-műsorokhoz.

Az Egyesült Királyságban virágzik a filmipar, egyre több külföldi produkciót forgatnak, a külföldi stábok 2017-ben 1,7 milliárd fontot költöttek a szigetországban, ez mintegy kétszerese a négy évvel korábbi összegnek.

Számos filmet, mint a Legendás állatok és megfigyelésük vagy a Birmingham bandája című sorozatot Liverpool utcáin forgatták.

Maria Walker szerint a liverpooli épület hasonlít a Los Angeles-i híres stúdiók épületeire. "Tulajdonképpen olyan, mint egy hollywoodi stúdió. Ugyanazt a hangulatot árasztja" - mondta a BBC Newsnak.

A jövőben már teljesen Liverpoolban készülhetnek az olyan
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 19:52
Berlinale - Szexuális zaklatási ügyek miatt elutasítottak több filmet a fesztivál szervezői
alkotást.

Mint mondta, még nincs határozott véleménye, és az eddigi esetekben rendre úgy döntöttek, hogy nem mutatnak be egy adott filmet valamely alkotójának kifogásolható, vagy akár jogszabályba ütköző tevékenysége miatt.

Azonban akár szét is lehet választani és lehet külön-külön értékelni egy művész tevékenységét és a művészetét, így akár az is elképzelhető, hogy ha új film lenne, akkor a Weinstein-botrány ellenére is beválogatnák a versenyfilmek közé a szexuális visszaélés miatt elítélt Roman Polanski Szellemíró című munkáját, amely 2010-ben szerepelt a fesztiválon - tette hozzá.

Számos remeket kellene kitörölni a művészettörténetből, ha nem lehetne az alkotótól elvonatkoztatva szemlélni egy műalkotást - jegyezte meg Dieter Kosslick.

Azzal kapcsolatban, hogy tavaly 79 filmrendező egy kiáltványban a Berlinale szerkezetének megújítását követelte és átláthatóságot sürgetett a következő fesztiváligazgató kiválasztásában, Dieter Kosslick elmondta, hogy a többség már elhatárolódott a
velemenyezd, 2018. február 02. péntek, 20:24
Meghalt John Hillerman
Nyolcvannégy éves korában meghalt John Hillerman amerikai színész, aki Jonathan Higginst, a brit birtokfelügyelőt alakította a Magnum című detektívsorozatban, írja az MTI. A színészt csütörtökön otthonában, a Texas állambeli Houstonban érte a halál, közölte a családja.

Az 1980-as években Tom Selleck főszereplésével készült sorozat bombasiker lett, az egész világon mindenhol játszották, és folyamatosan ismétlik is. A Hawaiin játszódó széria sznob birtokfelügyelőjének alakításáért John Hillerman megkapta az Emmy-díjat, valamint a Golden Globe-díjat is.

Hillerman játszott a Kínai negyedben is, amelyet Roman Polanski rendezett 1974-ben. Filmes karrierje előtt évekig színházakban, a New York-i Broadwayn játszott. Az ezredfordulón vonult vissza, Hollywoodot maga mögött hagyva
schuro, 2017. november 10. péntek, 22:16
Képek, videók
2014 Polanak.jpg
dnemethk
2016. január 04. hétfő, 17:47
2015 Poland 003.JPG
szilviko82
2015. október 11. vasárnap, 18:53
2015 Poland 001.JPG
szilviko82
2015. október 11. vasárnap, 18:51
zalipie,poland2.jpg
relisisi
2015. augusztus 18. kedd, 15:31
zalipie,poland1.jpg
relisisi
2015. augusztus 18. kedd, 15:30
zalipie,poland.jpg
relisisi
2015. augusztus 18. kedd, 15:30
Poland3877468652lSmall .jp
wiwat
2013. június 18. kedd, 17:36
poland.gif
tvnati
2013. április 26. péntek, 06:44
581766_8_3_2008__polan d_b
kondacsistvanne
2012. április 01. vasárnap, 19:17
polandd4ghp.jpg
etike56
2011. szeptember 17. szombat, 18:22
Sunrise Reflections_Polan
orsi1
2011. május 21. szombat, 10:54
midway-amerikai nehézbomb
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
béka- d.amerikai varangy.
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:22
béka-d-amerikai varangy.j
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 14:20
Elvis -amerikai foci.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 23:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.