Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 23:21 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az 1848-as forradalom napján foganhatott Petőfi gyermeke
VÁROSI LEGENDA - AZ 1848-AS FORRADALOM NAPJÁN FOGANHATOTT PETŐFI GYERMEKE

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történelmi tényeit a magyarok többsége ismeri, van azonban néhány olyan részlet, ami rejtve maradt, pedig igencsak fontos hatással volt az eseményekre.

A legenda szerint sok sör gurult le az ifjak torkán a Pilvaxban, de feltehetően fehér bort ittak. Petőfi Sándor maga éti csigát evett © Wikipédia
Az viszont nem köztudott, hogy az ifjú forradalmárok alapvetően 13 pontban állapodtak meg.

13 pontból 12 lett

Az utolsó követelés a politikai foglyok szabadon bocsátása volt, de ez csak pár nappal később került a többi mellé, a 10-es pont után, ami a katonaság eskütételéről szólt: ,,A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk

Kávéhoz ingyenreggeli

A forradalom idején lázadó, és a Pilvax kávéházba járó ellenzéki fiatalok sem a nemességhez, sem a polgári elithez nem tartoztak. Ebből is következik, hogy az anyagiak terén igencsak szűkösen álltak.

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor © Wikipédia
A Pilvax vezetői ezt pontosan tudták, ezért egy akcióval csábították be a forradalmi hangulatban égő fiatalokat: a szokásos reggeli megbeszélések kötelező kelléke ­- a kávé - mellé ingyenreggelit kínáltak. Így nem meglepő, hogy Petőfiék a Pilvaxban tömték tele a hasukat az események előtt.

Rajta, magyar?

Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné Petőfi Sándor talán leghíresebb versét, a Nemzeti dalt. Petőfi március 13-án vetette papírra a sorait.

Bár 1848. március 15-én esett az eső, legalább tízezren kimentek a Nemzeti Múzeumhoz © Wikipédia
Az eredeti verse azonban még így kezdődött: ,,rajta magyar, hí a haza". Forradalmár társa, Szikra Ferenc azonban a legenda szerint szóvá tette: ,,barátom, elébb talpra kell állítani a magyart, azután rajta!" Petőfi ezután megfogadta a tanácsot, és átírta a sorait.

Hátsó ajtón érkezett

Március 15-én óriási tömeg gyűlt össze a Nemzeti Múzeum előtt. A rossz idő ellenére nagyjából tízezren érkeztek, kezükben a kinyomtatott 12 ponttal.

Petőfinek, Vasvárinak és Irinyinek esélye sem volt arra, hogy bejussanak az épületbe. A múzeumi kapus segítségével végül sikerült beslisszolniuk a hátsó ajtón, hogy a főbejáraton kilépve megpillanthassák a sokkoló tömeget, amely előtt lelkesítő beszédet mondtak.

Táncsics inkább aludt

A forradalom egyik kulcsmomentuma Táncsics Mihály kiszabadítása volt a budai Várból, akit azért börtönöztek be két évvel korábban, mivel követelte a jobbágyság felszámolását.


menusgabor, 2019. március 14. csütörtök, 18:30
Címkék: FORRADALOM NAPJÁN FOGANHATOTT PETŐFI GYERMEKEAz, Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, Nemzeti Múzeumhoz, Szikra Ferenc, Nemzeti Múzeum,
Kommentek
Kora középkori királyi palota maradványaira bukkantak az angliai Tintagelben
A szakemberek szerint valószínű, hogy a júliusi ásatásokon feltárt egy méter vastag falak a Dumnonia nevű ősi kelta királyság 6. századi uralkodóinak fő rezidenciájához tartoztak - adta hírül a The Indepedent brit napilap honlapja.

Nagy-Britanniában most először bukkantak 5. és 6. századi fontos épületek maradványaira. A régészek egy méter vastag, kőművesek által felhúzott falakat, lépcsőket és palakövekből jól lerakott padlózatokat tártak fel. Mintegy tucatnyi épület maradványaira bukkantak, néhány közülük viszonylag nagy volt. Kettő például 11 méter hosszú és négy méter széles lehetett.

Az épületekben a kelta királyság elitje lakhatott. A feltárt régészeti leletek - köztük üveg- és agyagedény-maradványok - arra utalnak, hogy a királyság Törökország nyugati részéből érkezett borokat, a Földközi-tenger észak-afrikai térségéből beszerzett olívaolajat fogyaszthatott. Az élelmet a Törökország nyugati részéből és Észak-Afrikából érkezett, finoman megmunkált edényekből fogyasztották el, a bort
velemenyezd, 2016. augusztus 03. szerda, 17:42
AGATHA CHRISTIE: Hetedíziglen
azt hiszem.
- Hangyasav?
- Az. Gondolom, hangyákból nyerte ki. Ha emlékszik, kémikus. A halált a méhcsípés-nek tulajdonították volna.
- Istenem! - mormoltam. - A saját vére! És ön mindezt tudta?
Poirot komolyan bólintott:
- Tudtam. Magától értetődik, hogy nem épelméjű. Elképzelésem szerint a családi história rögeszméjévé válhatott. Mivel minden vágya az volt, hogy ő örökölje a birtokot, kénytelen volt egy egész sorozat bűntényt elkövetni. Az első gyilkosság csírája akkor foganhatott meg benne, amikor Vincenttel együtt utazott északra. Nem tudta volna elviselni, hogy a jóslat ne teljesedjen be. Ronald fia már halott volt, Ronald maga pedig halálos beteg - balsors az ő osztályrészük. Megrendezte a balesetet a fegyverrel is, továbbá - bár ez utóbbit eddig nem is gyanítottam - ő okozta John bátyja halálát is ugyanezzel a jól bevált módszerrel: hangyasavat fecskendezett a nyaki vénába. Addigra elérte célját: ő lett a családi birtok ura. Ám diadala tiszavirágéletűnek bizonyult: rá kellett
scorpionsrose, 2014. január 07. kedd, 16:16
A szuezi csatorna
vádolnak) ugyan ismét jó karba helyeztette, de aztán mégis újra nyoma veszett; a monda szerint Al Manszur kalifa temettette be Kr. u. 767-ben.

Mindezeket a csatornaépítő kísérleteket tévedés az Indiába vezető tengeri út tervének tekinteni. Bizonnyal nem volt szó egyébről, mint helyi összeköttetésről Memphisz, Péluszion és a mai Szuez helyén fekvő, alkalmasint Klüszma nevű város között. E Kelet-Ázsiát Európa közelébe hozó tengeri csatorna nagy gondolata elsőben a középkori velencések agyában foganhatott meg. Hogy régi szultánok is foglalkoztak e gondolattal: számos író említi. Bonaparte az egyiptomi expedíciókor öntudatosan fogott e hatalmas terv megvalósításához: megbízta J. B. LEPÈRE földmérőt (sz. 1761, † 1844), hogy vizsgálatokat vigyen véghez a szoroson. LEPÈRE teljes három évig és három hónapig munkálkodott a hely színén, hallatlan viszontagságokkal küzdve; és méréseinek (számadásbeli tévedések révén) az a képtelenség lett az eredménye, hogy - a Vörös-tenger tükre 9 908
donaldduck, 2011. január 19. szerda, 11:25
Börtönben esett teherbe
A baba házastársi látogatás során foganhatott. A nagy-britanniai Lisa Healeyt gyilkosság miatt csukták le. A nőnek házastársi látogatás alkalmával sikerült teherbe esnie.

"Ez nem fegyelmi probléma eredménye. Azonban mindenki meglepődött azon, hogy egy életfogytiglanra ítélt nő teherbe esett" - mondta egy nevét elhallgató börtönőr.

A börtön orvosa, David Davis egyenesen felháborítónak tartja a terhességet. A nőt szüléskor egy speciális épületbe szállítják, majd később visszaviszik a börtönbe büntetését letölteni.

Lisa 1998-ban, 15 évesen egy másik lány társaságában kirabolt, megkínzott, majd feldarabolt egy 71 éves nőt. Mindkettőjüket életfogytiglanra ítélték.
fonetika, 2009. április 06. hétfő, 14:26
A vegetáriánus disznótetováló
Kiállítás ajánló

Wim Delvoye (43) művei láttán az ember első gondolata, hogy ez csak egy őrült fejében foganhatott meg. Persze a látszat ez esetben is bizonyítja csalóka mivoltát. Delvoye felsétál a lépcsőn, normál ruházat, ordinary man, szűk farmer, nagy szemüveg, dobozos kávét szürcsöl, épp a közértbe ugrott le érte. Beszélgetni kezdtünk, ő vidám és közlékeny, a szavaiból sugárzott, mennyire szívesen mesél a munkáiról. A teljes cikk itt olvasható
tinka1951, 2008. március 21. péntek, 09:42
Képek, videók
20161024forradalom-195 6-v
menusgabor
2018. október 27. szombat, 20:34
1956-forradalom-zaszlo -cu
vorosrozsa66
2018. október 23. kedd, 13:15
forradaloma_magyar_fos ere
menusgabor
2018. május 18. péntek, 22:23
Forradalom 01.jpg
chillik
2018. január 29. hétfő, 05:48
Forradalom 02.jpg
chillik
2018. január 29. hétfő, 05:48
öszirózsás forradalom.png
chillik
2017. november 13. hétfő, 14:15
öszirózsás forradalom 003
chillik
2017. november 13. hétfő, 14:13
öszirózsás forradalom 002
chillik
2017. november 13. hétfő, 14:13
Forradalom.jpg
chillik
2017. július 18. kedd, 05:20
48-as forradalom.png
chillik
2017. július 02. vasárnap, 16:00
Petőfi Sándor búcsúja a s
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Petőfi Sándor-szobor - Ri
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Petőfi Sándor szobor - Po
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Petőfi Sándor szobor - Pe
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
Petőfi Sándor szobor - Ki
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.