Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 09:35 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Iohannis: lehetséges Románia és Besszarábia egyesülése, de nem a közeljövőben
A román elnök politológus hallgatók körében, az egyetemi könyvtárban rendezett szerda esti fórumon fejtette ki álláspontját Románia és a szomszédos Moldovai Köztársaság (a korábbi Besszarábia) kapcsolatáról, miután két hete incidensekkel tarkított tüntetést rendeztek Bukarestben a "két román állam" egyesülésének hívei.

Iohannis azt állította, hogy - bár sokan nem feltételezik róla - "kedves számára a téma", de ahhoz, hogy az egyesülés sikeres projekt legyen, három előfeltételnek teljesülnie kell: a "románoknak" akarniuk kell, a "moldovai embereknek" akarniuk kell, de az is előfeltétel, hogy se Romániának, se Moldovának ne legyenek vitás, nemzetközi felügyelet alá vont területei.

A román elnök úgy vélte, "nem volt valami hatékony" az a támogatás, amelyet Románia nyújtott Moldovának 1990 óta. Fontosabb lenne a moldovai intézményeket és pártokat segíteni, mint néhány Európa-barát politikust, akik "vagy jó eredményeket értek el, vagy nevetségessé tették politikai projektjüket" - magyarázta Iohannis. Megjegyezte: a Bukarestben tüntető "úgynevezett unionisták" valójában többet ártottak, mint használtak az egyesülés ügyének, mert "csak felidegesítették" a moldovaiakat, közvetlenül az országukban megszervezett elnökválasztás előtt.

Iohannis elődje, a néhány napja moldovai állampolgársággal is rendelkező Traian Basescu - aki az általa alapított párt egyik hangsúlyos célkitűzésévé tette a Moldovával való egyesülést - márciusban úgy nyilatkozott: a második világháború idején a román hadseregnek csak a Dnyeszterig volt "legitim konfliktusa" a Szovjetunióval. A volt elnök pályafutása során több hasonló utalással is jelezte: szerinte Moldovának csak úgy lehet esélye egyesülni Romániával, ha lemond a Dnyeszteren túli szakadár területekről (Transznisztriáról), ahol ma is orosz csapatok állomásoznak.

Politikai elemzők szerint feltehetően Iohannis sem véletlenül mondott "Besszarábiát" és nem Moldovát, amikor lehetségesnek nevezte az egyesülést. A mai Moldovával csaknem megegyező területű (Transznisztria vagy más néven Dnyeszter menti Köztársaság nélküli) Besszarábia - a Prut, a Dnyeszter és Duna-delta által határolt térség - több mint egy évszázados cári uralom után az 1917-es bolsevik forradalom idején önállósult, majd 1918 márciusában fogadta el a Román Királysággal való egyesülésről szóló nyilatkozatot. A terület 1940-ig volt Nagy-Románia része.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. november 10. csütörtök, 12:01
Címkék: Moldovai Köztársaság, Traian Basescu, Román Királysággal, román elnök, egyetemi könyvtárban, szomszédos Moldovai,
Kommentek
Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten
közül kiemelték az OTP-t, amelynek az árfolyama a héten ismét megérintette a korábban beállított történelmi maximum szintjét, ami 10 850 forintnál található. Ha nemzetközi befektetői hangulat a következő napokban markánsan javulna, a bankpapír jegyzése akár 12 300 forintig is "felszökhet" - írták.

A Magyar Telekom árfolyama továbbra is a 455-460 forintos szint közelében mozog, amely fontos ellenállást képez, és a technikai kép alapján nem is várható, hogy szignifikánsan át tudná törni azt a közeljövőben. Az Equilor szerint egy negatív korrekciónál a 430 forintos szint közelébe süllyedhet a jegyzés, ahol újabb vételi lehetőségek alakulhatnak ki.

Kiemelték, a Richter jegyzése ismét az 5500 forintos szint alá süllyedt, a következő fontosabb támasz 5350 forintnál található. Ha a részvény árfolyama ismét emelkedésnek indul, akkor az elemzés szerint az ára megközelítheti az 5700-5800 forintos tartományt.

A héten történt nemzetközi makrogazdasági események közül az Európai Központi Bank (EKB)
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 07:04
Románia megtagadta egy Bukarestben élő török újságíró kiadását Törökországnak
Kamil Demirkaya két éve ideiglenes iratokkal tartózkodik Romániában, ahol a Zaman Romania című kiadvány újságírója.

Demirkayát múlt héten a török ügyészség kiadatási kérelme alapján előállította a román rendőrség. Kihallgatása során - mint utóbb beszámolt róla - azt kérte a román hatóságoktól, hogy ne adják ki Törökországnak, mert ott szerinte nem működik az igazságszolgáltatás, úgy véli, hazájában börtön és kínvallatás vár rá.

Az újságíró szerint "nevetséges" ürüggyel kérték kiadatását: a telefonján egy bylock nevű alkalmazás működött, amelyet Gülen támogatói használtak. Elmondta: hazájában egy olyan iskolában dolgozott, amely Fethullah Gülen hitszónok köréhez tartozott, és a Moldovai Köztársaság nemrég hat olyan tanárt adott ki Törökországnak, akik korábban munkatársai voltak.

Demirkaya, aki 2016 augusztusa óta él feleségével és tízéves fiával Bukarestben, azt is bejelentette, hogy menedékkérelmet nyújtott be Romániában. Ügye élénk visszhangot váltott ki a közéletben: több politikus és
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 11:15
Jeruzsálem státusza - Ausztrália óvatosságra intette Indonéziába utazó állampolgárait
A figyelmeztetés az ausztrál külügyminisztérium honlapján jelent meg.

Az ausztrál nemzetbiztonsági kabinet a minap már határozott arról, hogy Ausztrália elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, amit várhatóan a közeljövőben fog bejelenteni hivatalosan Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

A muszlim országokban nagy felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberi bejelentése, amely szerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok a város keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját. Az Egyesült Államok már áthelyezte Jeruzsálembe külképviseletét, amelyet az idén májusban nyitottak meg.

Canberra nem fogja átköltöztetni nagykövetségét Jeruzsálembe, csak konzulátust nyit ott. A CBS ausztrál hírtelevízió magas beosztású kormányilletékesekre hivatkozva arról számolt be: a magas költségek miatt nem költöztetik át a
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 09:41
MNB: a bankok megszabadultak rossz projekthiteleiktől; nőtt a jelzáloglevelek piaca
A kiadvány az elmúlt egy év makroprudenciális beavatkozásait, a piaci szereplők alkalmazkodását és az intézkedések szélesebb körű gazdasági hatásait mutatja be.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015 óta alkalmaz adósságfék szabályokat a háztartások túlzott mértékű eladósodásának megelőzése érdekében. Idén a hitelezés dinamikus bővülésével párhuzamosan az adósságfék-limitek továbbra is hathatós védelmet biztosítottak a túlzott eladósodás ellen. Októbertől az adósságfék-szabályok a háztartások kamatkockázatát is figyelembe veszik, így a rövidebb kamatperiódusú, változékonyabb törlesztőrészletű jelzáloghiteleket csak nagyobb jövedelem mellett lehet felvenni.

Az eddigi tapasztalatok szerint a módosítás hatékonyan mérsékli az ügyfelek kamatkockázatát, és a piaci szereplők megfelelő módon alkalmazkodtak a módosult elváráshoz - derül ki a jelentésből.

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: az adósságfék-szabályok a jelzáloghitelek
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 13:21
Ákos ismét dupla Aréna-koncerttel zárja az évet
Kovács Ákos pénteki és szombati fellépésére új programot állított össze.

"A repertoárt teljesen átalakítottuk az idén játszott két műsorhoz képest. Beillesztjük az új dalokat, illetve előveszünk élőben nagyon régen vagy még soha nem játszott számokat" - mondta az énekes korábban az MTI-nek.

Szeptemberben megjelent Hazatalál című EP-jét jelenlegi zenekara tagjaival, Lepés Gábor billentyűssel, Madarász Gábor gitárossal és Bánfalvi Sándor dobossal készítette.

Az 50. életévét idén betöltött Ákos sűrű évet zár decemberben. Megjelent önéletrajzi jellegű könyve, a Visszaszámlálás, tavasszal akusztikus, kórussal kísért turnéja volt, a nyári fesztiválokon rockos műsorral lépett fel; idén több mint 140 ezer néző előtt játszott. Áprilisi dupla Müpa-koncertjének anyaga hangját és képét is rögzítették és a közeljövőben kiadják.

Ákos a harminc évvel ezelőtt alakult Bonanza Banzai frontembereként lett ismert a nyolcvanas években, a zenekarral 1995-ig kilenc albumot jelentetett meg. Szólóelőadóként
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 09:51
Bocskor Andrea: az EP elnöke kiállt a kárpátaljai kisebbségek védelme érdekében
Bocskor arról számolt be, hogy Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével még október 10-én találkoztak Tajanival, s tájékoztatták a kárpátaljai magyarság egyre nehezebb helyzetéről, a nemzetiségek elleni intézkedésekről, később pedig levélben az első olvasatban elfogadott ukrán nyelvtörvényről.

"Felhívtam az elnök figyelmét arra, hogy Ukrajna kötelezettséget vállalt a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására. Arra kértem továbbá, gyakoroljon hatást az ukrán kormányra és Petro Porosenko elnökre, hogy mielőtt az új nyelvtörvény második olvasatra kerülne, mindenképp küldjék el a Velencei Bizottságnak véleményezésre" - közölte a képviselő.

Tajani hétfőn megküldte válaszlevelét, amelyben tudatta, november 27-én Parubijjal egyeztetett, akinek felhívta a figyelmét arra, hogy számos EP-képviselő komoly aggodalommal követi a fejleményeket, valamint kiemelte, hogy az Európai Unióba törekvő országoknak biztosítaniuk kell a kisebbségek alapvető jogait, továbbá
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 20:22
Beindították a világ első és egyetlen úszó atomerőművének egyik reaktorát
A Lomonoszov Akadémikus nevet viselő úszó erőművet a szentpétervári hajógyárban építették meg, és a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve tavasszal vontatták Murmanszkba, ahol reaktorait feltöltötték nukleáris fűtőanyaggal. A szükséges előkészítő műveletek és vizsgálatok után a két reaktor közül a hajótest első, jobb oldalán található reaktort helyezték üzembe a gyártó szentpétervári üzem szakemberei. A tervek szerint a közeljövőben az úszó atomerőmű mindkét reaktorának teljesítményét a névleges szintre emelik és megtörténik a paraméterek ellenőrzése.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója ebből az alkalomból elmondta, hogy sikeresen és az ütemtervnek megfelelően zárultak az úszó atomerőmű tesztjei, és jövő ősszel végső állomáshelyére, a Csukcsföldi Autonóm Körzetben található Pevek városba vontatják a Lomonoszov Akadémikust. A legészakibb nukleáris létesítményként villamos energia termelésével fokozatosan váltja ki a bilibiniói
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 14:51
Szólólemezt készített Márton András, a KFT dobosa
"Már a KFT megalakulása, 1981 előtt énekeltem, egy éven keresztül vendéglátóztam, akkor Beatles-dalokat meg egy-két nemzetközi slágert adtam elő a dobolás mellett. De a kettőt egyszerre nem igazán szeretem, a KFT-ben sem gyakran volt olyan, hogy dobolás közben énekeltem, csak néhány koncerten, tévéműsorokban. Stúdióban, lemezre az más, a 2000-es évektől néhány alkalommal, egy-egy szám erejéig előfordult" - mondta Márton András az MTI-nek.

Mint megjegyezte, évtizedek óta készít házi demófelvételeket az ötleteiből, de azokat a közelmúltig nem nagyon mutatta meg másoknak. Hozzátette: volt benne ambíció saját számok megjelentetésére, de a fontosabbnak tűnő teendők, elsősorban a KFT ügyeinek intézése, a Sc.Art együttes megalapítása, a produceri munkák energiái jelentős részét lekötötték. Az elmúlt másfél évben azonban több ideje volt saját magával foglalkozni.

"Összegyűlt jó néhány dal, kialakult egy zenei és szövegvilágbeli koncepció. A számokhoz eredetileg angol nyelvű szövegek, szövegkezdemények
velemenyezd, 2018. december 07. péntek, 11:01
Képek, videók
A közeljövőben megjelenő
jocos
2009. július 04. szombat, 20:50
A köztársasághoz 01.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:04
A köztársasághoz 02.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:03
M.Köztársaság.jpg
liza1
2016. augusztus 15. hétfő, 18:43
Magyar köztársaság.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 15:29
M.O.Köztársasága.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:27
uj-magyar-koztarsasago t.j
agica2004
2015. március 16. hétfő, 14:51
A Köztársasági elnöknél
oinomaosz
2014. szeptember 25. csütörtök, 12:51
Dominikai Köztársaság ;a
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:05
köztársasági elnökök.png
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:34
magyarország köztársaság
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:49
trieszt köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 13:33
paris köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 27. csütörtök, 14:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.