Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 03:53 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az izraeli hadsereg lerombolta egy ciszjordániai merénylő házának jelentős részét
A házban élő Kaszám Bargúti tavaly augusztusban egy ciszjordániai forrásnál két társával megölt egy 17 éves izraeli lányt, és megsebesítette a vele kiránduló édesapját, aki a Ramla nevű városban rabbi, valamint a bátyját is.

Molotov-koktélokkal és kövekkel fogadta több tucat helyi palesztin fiatal a hajnalban a katonai buldózerrel érkező izraeli katonákat a Rámalláh melletti Kobar nevű faluban, megpróbálták megakadályozni a kétemeletes ház felső szintjének lerombolását. A hadsereg tömegoszlató eszközök bevetésével válaszolt, egy palesztin fiatalt egy gumilövedék súlyosan megsebesített.

Korábban márciusban már lerombolták a merénylő két társának otthonát Rámalláhban, illetve Bir Zájtban. A palesztinok akkor is gumiabroncsokat égettek, köveket és házilagos gyújtóbombákat dobtak a katonák felé.

A merénylőt képviselő ügyvédek az épületrész lerombolása előtt beadványban kérték az izraeli legfelsőbb bíróságtól az épület épen hagyását, de a grémium elutasította kérésüket.

A Palesztina Felszabadításának Népi Frontja nevű szervezethez tartozó merénylők tavaly augusztusban egy bombát telepítettek a forrás mellé, majd működésbe hozták, amikor egy izraeli család három tagja meglátogatta a Ciszjordánia középső, bibliai nevén Binyamin nevű részén lévő kedvelt kirándulóhelyet.

A merénylők pere januárban kezdődött. Gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, engedély nélküli fegyverviseléssel, és fegyverkereskedelemmel vádolják őket a hatóságok.

A tavalyi terrortámadásban Bargúti a megfigyelésért felelt, ő figyelmeztette a bombát működésbe hozó társát, amikor az izraeli családa pokolgéptől a megfelelő távolságba került. A robbanás után a csapat többi tagjával együtt Rámalláhba menekült.

Emberi jogi szervezetek támadják Jeruzsálemet a merénylők otthonait leromboló politikája miatt, de az izraeli hatóságok ragaszkodnak hozzá, mert úgy vélik, hogy jelentős elrettentő hatása van az esetleges merényletek megakadályozásában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 10:01
Címkék: Kaszám Bargúti, Palesztina Felszabadításának Népi Frontja, izraeli hadsereg, ciszjordániai merénylő, ciszjordániai forrásnál, vele kiránduló,
Kommentek
A Palesztin Hatóság megszüntette a biztonsági együttműködést Izraellel
A ynet honlapján a csütörtöki incidensről videót tettek közzé, amelyben a PH fegyveresei visszafordítanak egy izraeli katonai terepjárót Hebron határában, mert túlhaladt a számára előre egyeztetett műveleti területen.

Hasonló esetek a múltban is előfordultak, de a Palesztin Hatóság ezúttal feltöltötte hivatalos Twitter-fiókjára az erről beszámoló felvételt, ami a ynet szerint az együttműködés megszüntetésének aggasztó jele.

Mohammed Staje palesztin miniszterelnök csütörtökön találkozott a palesztin biztonsági erők vezetőivel Rámalláhban, hogy megvitassák az Izraellel folyó koordináció lezárásának konkrét lépéseit.

"Ciszjordánia bármely részének izraeli annektálása egzisztenciális fenyegetést jelent a palesztin nemzetállam számára, és véget vet a kétállamos megoldásnak" - jelentette ki Staje. A kétállami megoldás Izrael mellett, Ciszjordánia és a Gázai övezet területén egy békés palesztin állam megalakításával oldaná meg az izraeli-palesztin viszályt.

Staje azzal vádolta Izraelt,
velemenyezd, 2020. május 22. péntek, 09:01
Mike Pompeo reméli, hogy a palesztinok folytatják majd a tárgyalásaikat Izraellel
tárgyalt Jeruzsálemben, ahol a többi között kifejtette, hogy az amerikai álláspont szerint a palesztinok nyertesen kerülnek majd ki a Donald Trump amerikai elnök nevével fémjelzett béketervről folytatott tárgyalásokból. Pompeo szerint ezt a független - bár demilitarizált - önálló palesztin állam léte és a nemzetközi beruházók megjelenése is garantálná majd.

A Trump-tervet az amerikai kormányzat az idén januárban terjesztette elő. Ez a többi között lehetővé teszi azoknak az 1967-ben elfoglalt ciszjordániai palesztin vidékeknek a bekebelezését, ahol zsidó telepeket hoztak létre. A palesztinok ezt úgy értékelték, hogy sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem tartja tiszteletben az 1993-as oslói egyezményben rögzített elveket, és Abbász elnök erre hivatkozva jelentette be kedden este, hogy érvénytelennek tekinti az összes eddigi megállapodást mind Izraellel, mind az Egyesült Államokkal. A palesztin vezető egyébként már februárban jelezte az Izraellel kötött megállapodások felmondását.

Szerdai
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 23:08
Abbász közel-keleti rendezési konferencia összehívására kérte Putyint
megállapodást.

Nofal szerint a nemzetközi közösségnek, amely nem ért egyet sem az amerikaiak által meghirdetett "évszázad alkujával", sem a palesztin területek Izrael általi annektálásával, erőfeszítéseket kell tennie a nemzetközi konferencia összehívásáért a közel-keleti rendezés új mechanizmusának megteremtéséért.

Benjámin Netajnahu miniszterelnök vasárnap a knesszetben, a március 2-i választások eredményeképpen felállított koalíciós kormányát bemutatva, egyebek között arról beszélt, hogy eljött az ideje a ciszjordániai palesztin területek egy része Izrael általi annektálásának. A TASZSZ azt írta, hogy a kabinetet alkotó pártok megállapodása értelmében ez már június 1-jén megtörténhet.

Mahmúd Abbász már februárban bejelentette az Izraellel kötött megállapodások visszavonását, amikor Donald Trump amerikai bemutatta közel-keleti béketervét, amely tartalmazta annak lehetőségét, hogy Izrael területeket annektáljon Ciszjordániában. Mostanáig azonban a nyilatkozat ellenére ténylegesen még nem
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 18:38
Felesküdött Izrael új, harmincötödik kormánya
nevében Beni Ganz csak 15 minisztert nevezett ki. Ezzel megváltozott a koalíciós megállapodásban született "paritás elve". A koalíciós szövetség szerint ugyanis egyenlő számú minisztériumot kellett volna létrehozniuk az egymást váltó miniszterelnököknek, vagyis Netanjahunak és az őt az egyezmény szerint másfél év múlva váltó Ganznak.

Netanjahu beszédében hangsúlyozta, hogy szerinte még ez a hatalmas kormány is olcsóbb, mint ha egy újabb, negyedik választást rendeznének, és szólt a nyárra ígért ciszjordániai annektálásról is, miközben Ganz nem említette ezt a lépést. Ganz elsősorban azt taglalta, hogy nem volt más választása, mint belépni a Netanjahu vezette kormányba a koronavírusjárvány-válság közepette, hogy elkerülje az újabb, negyedik előrehozott választásokat.

A kormányt összesen 35 minisztérium alkotja, Izrael történetének ez a legnagyobb létszámú kabinetje. A politikusok miniszteri székekhez juttatása érdekében számos minisztériumot ketté vagy háromfelé osztottak, hogy minden
velemenyezd, 2020. május 17. vasárnap, 17:52
Gázolásos merényletben megsebesült egy izraeli katona, a támadót agyonlőtték
A ciszjordániai Hebronhoz közeli Negohot telepesfalu mellett, egy katonai ellenőrzőpontnál szándékosan elgázolt izraeli katona közepesen súlyosan sebesült meg. A mentők a Beér-Seva-i Szoroka kórházba szállították.

A katona segítségére siettek társai, és tüzet nyitottak a támadóra. A merénylő a helyszínen belehalt sérüléseibe. Autójában a 12-es tévécsatorna híradása szerint odakészített csavarhúzót találtak. Az utóbbi években több alkalommal követtek el merényletet ilyen szerszámmal.

A csütörtöki gázolásos merénylet al-Favar palesztin falu közelében történt, ahol a szerdán hajnalban kitört zavargásokban agyonlőttek egy palesztin tinédzsert az izraeli katonák.

Kedden a Dzsenin melletti Jaabad nevű faluban palesztinok kővel fejbe dobtak, és megöltek egy izraeli katonát, aki részt vett a terrortevékenységgel gyanúsítottak letartóztatását célzó razziában.

Az elmúlt években számos lőfegyveres, késeléses és gázolásos merényletet hajtottak végre izraeli katonák és civilek ellen, főként
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 17:03
Borrell: az Európai Unió nem ismeri el az Izrael fennhatóságát a megszállt ciszjordániai területek felett
Josep Borrell arra reagálva mondta ezt, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban szerdán kijelentette, a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek esetleges annektálása az új izraeli kormány ügye. Ciszjordánia esetleges bekebelezéséről "az izraeli kormány hozza meg a végső döntést".

Palesztin vezetők elítélték csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentését.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a zsidó telepek gyors bekebelezését sürgette, míg centristának tartott korábbi vetélytársa, leendő partnere az egységkormányban, Beni Ganz fokozatosabb folyamatot látna szívesebben.

Josep Borrell nyilatkozatában aláhúzta, az unió álláspontja szerint az annexió a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti. Az Európai Unió továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását és annak szélesebb körű következményeit, szükség esetén azoknak megfelelően fog eljárni.

A nemrégiben tartott izraeli választásokra utalva azt írta, az unió tudomásul veszi a
velemenyezd, 2020. április 23. csütörtök, 17:12
Késik a koalíciós megállapodás Netanjahu és Ganz között
A tizenhármas kereskedelmi televízió szakértőinek értesülései szerint három kérdésben nem tud megegyezni Netanjahu és Ganz az egyre inkább elhúzódó tárgyalásokon, miközben egyre többen bírálják őket az eddigi kompromisszumokért a jobb- és a baloldalon egyaránt.

A három legvitásabb kérdés az igazságügyi miniszter, valamint a kneszet elnökének személye, és a Donad Trump amerikai elnök béketervében szereplő ciszjordániai annektálások végrehajtása.

Beni Ganz igazságügyi miniszternek a Kék-fehérhez tartozó Avi Nisszenkornt, a szakszervezeti szövetség volt elnökét szeretné, de a jobboldal, főként a Jobbra (Jamina) párt elutasítja jelölését.

Az izraeli parlament, a kneszet elnökének Netanjahu az ugyanerről a tisztségről korábban lemondó Juli Edelsteint szeretné, de ezt Ganz nem engedi, ugyanis lemondása előtt Edelstein elutasította a legfelsőbb bíróság határozatának végrehajtását. Netanjahu kész helyette Jarív Levin volt turisztikai minisztert kinevezni, de mivel ő is a bírósági döntés
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 10:11
Képek, videók
Ciszjordánia ; a Válaszfa
farkas1945
2013. október 14. hétfő, 13:12
Bargue_.jpg
skorpiolilike
2010. november 14. vasárnap, 14:09
palesztina imádkozó hivők
lacipecsenye
2012. augusztus 14. kedd, 10:43
_Veled vagyunk Palesztina
furaila
2009. január 11. vasárnap, 12:33
barbarossa-vörös hadsereg
agica2004
2017. július 24. hétfő, 20:26
KIM hadserege.gif
agica2004
2017. január 29. vasárnap, 10:34
Az én hadseregem 01.jpg
chillik
2016. július 21. csütörtök, 06:51
Az én hadseregem 02.jpg
chillik
2016. július 21. csütörtök, 06:51
vörös hadsereg katonái 19
agica2004
2015. június 22. hétfő, 16:37
vörös hadsereg ünnepe
lacipecsenye
2013. január 08. kedd, 13:07
Cica és a hadsereg straté
pacsakute
2012. november 25. vasárnap, 08:11
hadsereg_thumb.gif
maflika
2011. június 26. vasárnap, 21:08
Hadsereg-háza.png
farkas1945
2010. december 21. kedd, 18:18
A Görög ház(A hadsereg há
farkas1945
2010. október 31. vasárnap, 20:54
a hadsereg gépe (C-31)
mecsery
2010. június 06. vasárnap, 22:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.