Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 19:31 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A magyar kultúra értékeit közvetítő csomagot kapnak határontúli családok
"Olyan kiadványok ezek, amelyek minden magyar családnak a könyvespolcán ott kell, hogy legyenek" - fejtette ki Fekete Péter kulturális államtitkár az MTI-nek adott keddi interjújában.

A csomagban Bartók Béla Képeskönyv gyermekeknek című népdalfeldolgozás-gyűjteménye és annak CD melléklete mellett megtalálható Jankovics Marcell Magyar népmesék című DVD-jének első része, Szép Ernő Mátyás király tréfái című hangoskönyve, valamint Benedek Elektől a Világszép nádszál kisasszony, Petőfi Sándortól a János vitéz, Arany Jánostól a Toldi, Gárdonyi Gézától az Egri csillagok, Molnár Ferenctől a Pál utcai fiúk, valamint Hász Róbert A künde című regénye.

Az államtitkár elmondta, hogy Kolozsváron kedden adja át az első 20 könyvcsomagot azoknak a családoknak, "akik büszkén vállalják, hogy magyarok, akik a Közénk tartozol! program keretében együtt gondolkodnak velünk és együtt mutatnak példát abból a felelősségvállalásból, ami a gyermeknevelés, a család összetartása kapcsán nemcsak a kulturális kormányzatnak, hanem nekem személy szerint is ars poeticám" - hangsúlyozta.

"El fogom mondani ezeknek az embereknek, hogy néha egy jó szó, néha egy jól megválasztott mondat, egy jól kiválasztott esti ének a lefekvés előtt, vagy egy jól sikerült útravaló mondás az oviba, iskolába indítás előtt tudja megalapozni azt, hogy a gyerekeink felnőve a magyarságukra támaszkodva tudjanak eligazodni a világban" - fogalmazott.

A kedvezményezett családokról a Kultúráért Felelős Államtitkárság dönt a helyi egyházi szervezetektől, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségtől, a Kolozsvári Református Egyházmegye Esperesi Hivataltól, valamint a Nagyenyedi Református Egyházmegye Esperesi Hivataltól beérkezett javaslatok alapján. Mindhárom egyházi intézmény főként szórványmagyar területen működik Fehér és Kolozs megyékben, ahol az identitásmegőrzés, az asszimiláció fékezése nehéz feladat.

A könyvek és más adathordozók beszerzését, csomagolását, és a külhoni helyszínekre való eljuttatását a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. vállalta, a projektet az Emmi 10 millió forintos forrásból finanszírozza.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 18:21
Címkék: Fekete Péter, Bartók Béla Képeskönyv, Jankovics Marcell Magyar, Szép Ernő Mátyás király, Benedek Elektől, Petőfi Sándortól,
Kommentek
A lengyel kormány több mint húsz százalékkal növelte a kultúrára szánt kiadásokat
közölte.

A legfontosabb, folyamatban lévő kulturális beruházásnak a miniszter a Lengyel Történelmi Múzeumot nevezte. A csaknem 500 millió zloty (37,3 milliárd forint) értékű, az összességében 44 ezer négyzetméternyi múzeumot idén kezdték el építeni Varsóban, tervek szerint 2021-ben nyílik.

A miniszter kiemelte a 2017 nyarán megalapított, a varsói királyi parkban, Lazienkiben álló 18. századi udvari színház épületében működő Lengyel Királyi Operát is. Beszélt továbbá az újonnan megalapított POLONIKA Határontúli Lengyel Kulturális Örökség Intézetéről, illetve a PIW lengyel állami könyvkiadó és az állami zeneműkiadó felélesztéséről.

Kitért az új zenei fesztiválokra is, közülük az idén Varsóban először megrendezett két szemlére: a közép- és kelet-európai zenét bemutató, Eufóniák nevű rendezvénysorozatra, valamint a korabeli hangszereket megszólaltató Nemzetközi Chopin Zongoraversenyre. Az utóbbit ötévente fogják szervezni, amint az ezzel rokon, ugyancsak Chopin nevéhez fűződő, már 1927 óta létező,
velemenyezd, 2018. december 27. csütörtök, 20:58
Szerintetek a trollkodás az magánügy vagy politikai kérdés?
1. A magukat palsztinoknak hazudó arabok ellen nem folyik irtóhadjárat! (Legutóbb is, éppenséggel a részükről ért halálos támadás egy ellenőrzőponton szoláglatot teljesítő izraeli katonát!...)
NE HAZUDJ!

2. Soha nem utasítottam el, hogy: "határontúli magyar újra magyar lehessen"!... (Az viszont nem tetszik, hogy nekik a-nélkül is van joguk a magyar választások befolyásolására, ha nem is élnek Magarországon...)
NE HAZUDJ!

3. Soha sem "követeltem", bármilyen háború elől menekülők befogadását! (Pusztán emberiességi okok figyelembevételére hivatkoztam, ha és egyáltalán...)
NE HAZUDJ!
foxworkinspace, 2017. december 31. vasárnap, 22:03
Szerintetek a trollkodás az magánügy vagy politikai kérdés?
Rendben, idézek:

"2. A határon túli magyarok MINDEN HATÁRON TÚLI AJNÁROZÁSA (és befogadása) a genocídium! Ugyanis, akik ONNAN (az országhatárokon túlról) eljönnek a mézesmadzagra, nem az eredeti otthonaikba visszatérve fognak gyermekeket nemzeni... "

Vajon mi a helyzet a kontinensen túlról jöttekkel kapcsolatban?

Egyébként egyenesen pofátlan vagy, mert jogosnak érzed a palesztinok elleni írtóhadjáratot, elutasítod, hogy határontúli magyar újra magyar lehessen, de simán követeled, hogy egy semmilyen háború elől menekülőt menekültként fogadjunk be. Mert ez a kötelességünk...
wrist, 2017. december 31. vasárnap, 21:34
Gyergyószentmiklósi gyerekeket látogatott meg a köztársasági elnök felesége a zánkai táborban
Herczegh Anita a helyszínen elmondta, hogy az Erzsébet-program keretében idén 17 gyermek nyaralhat a zánkai táborban. Hargita megyéből idén negyedszer érkeznek gyermekek a táborba, akik közül sokukkal már több ízben találkozott. Az itt táborozó gyerekeknek a program támogatása nélkül nem lenne lehetősége az egyhetes felhőtlen kikapcsolódásra - tette hozzá.

A gyergyószentmiklósi gyermekotthonban minden szeretetet megkapnak az ott élő árva, nehéz sorsú gyermekek, ahol az "életre nevelik" őket. Megtanulnak például kenyeret sütni vagy földet művelni, de helyzetüknél fogva elérhetetlen lenne számukra a balatoni nyaralás - fogalmazott a köztársasági elnök felesége.

Herczegh Anita felidézte, hogy a gyergyószentmiklósi gyermekotthont néhány évvel ezelőtt egy Böjte Csabával közös körútján ismerte meg, és - csatlakozva a Szent Ferenc Alapítvány kezdeményezéséhez - az otthonban két gyermeket tiszteletbeli keresztlányává fogadott.

Az MTI kérdésére válaszolva Hornyák Tibor, az Erzsébet a
velemenyezd, 2017. július 04. kedd, 18:55
EURO-2016 - Újabb jegyértékesítési szakaszt nyitott az UEFA
A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának beszámolója szerint az euro2016.com internetes oldalon elindult új jegyigénylő portál azokat a drukkereket igyekszik kiszolgálni, akiknek nemzeti válogatottja nem jutott ki az Eb-re, illetve akik szeretnének jelen lenni a csoportmérkőzéseken, de nem feleltek meg a hétfőn zárult szakasz jegyigénylői kritériumainak. Utóbbi azt is jelenti, hogy megnyílik a vásárlás lehetősége azon határontúli magyarok számára, akik szívesen váltanának belépőt a magyar válogatott mérkőzéseire, de sem magyar állampolgársággal, sem magyarországi lakcímmel nem rendelkeznek.

Ezen kívül a magyar szurkolók válthatnak jegyeket olyan mérkőzésekre is, amelyeken a magyar válogatott nem érdekelt. Fontos kitétel azonban, hogy azok, akik a hétfőn lezárult jegyértékesítési szakaszban jelentkeztek jegyekért, a most megnyílt újabb jegyigénylési fázisban már nem vehetnek részt" - olvasható az MLSZ honlapján.

A mostani értékesítési szakaszban nem lehet bármely kategóriába belépőkhöz jutni,
velemenyezd, 2016. január 18. hétfő, 17:53
Átadták a Magyar Termék Nagydíj pályázat idei elismeréseit
száma.

Az átadó ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a Magyar Termék Nagydíj védjegyhasználatot elnyert termékek és szolgáltatások megálmodói, készítői képviselik azt a minőségi szemléletet, hosszú távú gondolkodást, fogyasztóközpontúságot, amely Magyarországot a gazdasági felemelkedéshez viszi közelebb.

Szólt arról is, hogy a Magyar Termék Nagydíj pályázat társadalmi elismertsége egyre növekszik, az idei évtől a határontúli magyarok is pályázhattak.

Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy hazai fogyasztóvédelemben gyökeres szemléletváltozás következett be. Kiemelte, hogy a kormány kiáll a fogyasztói jogokért, fellép a kiszolgáltatott helyzetbe kerültek mellett.

Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára a hamisítás okozta gazdasági károkra hívta fel a figyelmet.

Kiss Károlyné, a kiírói tanács nevében ismertette,
velemenyezd, 2015. szeptember 03. csütörtök, 14:01
Hol beszélnek a legszebben magyarul?
- volt egy észak-keleti (Szabolcs), egy tiszai (Hajdú-Bihar), egy palóc és egy dunántúli (a Balatontól északra eső részről). Kettő viszont határon túli területről: az egyik Szlovéniából, az ottani magyar nyelvváltozat közel áll a nyugati nyelvjárástípushoz (Vas és Zala), a másik viszont északi csángó volt Moldvából, ez a kárpát-medencei magyaroknak a legkevésbé érthető csángó nyelvváltozat.

A kutatás adatai azt mutatták, hogy a megkérdezettek sokkal erőteljesebben utasították el a két határontúli változatot, mint a négy magyarországit - ennek több oka is lehet, részben mert ismeretlenebbek, részben mert kontaktusjelenségek (azaz a kétnyelvűségből következő kölcsönelemek) is bőven vannak bennük. A magyarországi változatok közül a tiszai és a dunántúli kapott magasabb tetszéspontokat, a palóc és az észak-keleti kevesebbet. Megfigyelhető volt az is, hogy a meghallgatott nyelvjárásokkal szemben a kisvárosi adatközlők voltak a legtoleránsabbak, a legkevésbé pedig a községekben élők fogadták
anna4459, 2015. augusztus 15. szombat, 09:18
Képek, videók
Határontúli táj
totan
2008. március 04. kedd, 16:56
Fekete Péter.hu.c.jpg
finike
2007. szeptember 29. szombat, 09:25
Fekete Péter.hu.jpg
rambobby
2007. április 04. szerda, 07:06
Képeskönyv Ilonától.gif
csalogany13
2010. október 06. szerda, 23:08
karácsonyi képeskönyv.gif
1maszatka
2009. december 12. szombat, 22:59
Jankovics Marcell
taltos1
2015. november 01. vasárnap, 18:34
Mátyás királyról 01.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:25
Mátyás királyról 02.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:24
Mátyás királyról 03.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:24
Mátyás királyról 04.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:23
Mátyás királyról 05.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:23
Mátyás királyról 06.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:18
Mátyás királyról 07.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:17
Mátyás királyról 08.jpg
chillik
2018. június 21. csütörtök, 06:17
mátyás király
chillik
2015. szeptember 13. vasárnap, 04:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.