Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 04:31 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lepsényi István: a magyar gazdaság felkészül a negyedik ipari forradalomra
A BME "I" épületében lévő technológiai központban mintegy két éven keresztül 12 különböző ipari innováció látható, amelyek szemléltetik, hogy a termelő kis- és középvállalkozások (kkv) hogyan növelhetik hatékonyságukat a legmodernebb technológiákkal.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország digitális átalakulásához elengedhetetlen a magyar kkv-k fejlesztése, nemzetközi versenyképességük növelése, és az, hogy minél többen, és minél szélesebb körben használják ki az ipar 4.0 lehetőségeit a hatékonyság, a termelékenység növeléséhez.

Lepsényi István felidézte, hogy az Ipar 4.0 Modern Gyárak kiemelt projekt több elemből áll, egyebek közt része a modern gyárak éjszakája rendezvény, a mintagyárak rendszere, a kiemelt fejlődési potenciállal rendelkező kkv-k fejlesztése, valamint a most megnyílt Ipar 4.0 Technológiai Központ.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalomra való felkészüléshez stabil, fejlődőképes gazdaságra, határozott jövőképre, és megvalósító eszközrendszerre van szükség, és ezek a feltételek biztosítottak.

Rámutatott, hogy a magyar gazdaság évek óta növekszik, az adósság folyamatosan csökken, a kormányzati deficit a célérték alatt van, az elmúlt években a beruházási ráta 25 százalék felett volt, a költségvetési politika biztos alapot ad a stabil, folyamatos fejlődéshez. 2018 már a hatodik olyan esztendő lesz, amikor a magyar gazdaság növekedése meghaladja az európai uniós átlagot, és jól halad a 2016-ban elfogadott Irinyi Terv végrehajtása.

Józsa János, a BME rektora elmondta, hogy az Ipar 4.0 Technológiai Központ az egyetem több karának együttműködésével jött létre nagyvállalatok közreműködésével. A központ működtetése hozzájárul majd ahhoz, hogy az oktatásban jobban beillesszék a gazdaság számára szükséges tudást.

Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tájékoztatása szerint az Ipar 4.0 Technológia Központ programban a részvételre már lehet jelentkezni a www.ipar4.hu honlapon, a technológiai központ 2018 áprilisától heti több alkalommal fogadja 8-10 fős csoportokban a regisztrált kkv-k munkatársait.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) lévő Ipar.4.0 Modern Gyárak kiemelt projekt kerete 2,35 milliárd forint, a programot az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) részvételével létrejött konzorcium valósítja meg 2019 december 15-éig, a technológiai központ kialakítására és működtetésére a BME 200 millió forintot kapott a projektből.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. január 17. szerda, 13:57
Címkék: Lepsényi István, Modern Gyárak, Technológiai Központ, Irinyi Terv, Józsa János, IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság,
Kommentek
Innovációs szövetség: február 12-ig lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra
Antos László hozzátette: az elismeréseket 2020. márciusában adják át.

Elmondta: a Magyar Innovációs Nagydíj mellett ipari, informatikai, agrár és környezetvédelmi innovációs díjat is odaítélnek, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal díját is átadják majd. A legeredményesebb, 2017. január 1-je után alapított innovatív startup vállalkozás pedig a Valor Hungariae Zrt. és a Magyar Innovációs Szövetség díját nyeri el - fűzte hozzá.

Lepsényi István, a MISZ-szel együttműködő Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója a magyarországi innovatív ágazatok közül az orvosi műszergyártást, a precíziós mezőgazdaságot, az informatikát és az építőiparban megjelenő új ötleteket emelte ki és azt mondta, cégének feladata az új ötletek ágazattól független felkarolása.
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:39
Palkovics: a hidrogéngazdaság a klímavédelem egyik alapja
tananyagbeli támogatásával - pilotprojektként elindul egy új, repülőgépekhez értő, középszintű szakemberképzés is.

Palkovics László elmondta: intenzív, napi szintű kapcsolatot alakítottak ki az Európai Légügyi Hatósággal. Az együttműködés egyik eleme a zalaegerszegi autonóm tesztpálya továbbfejlesztésére vonatkozik.

Létrejött továbbá egy légiközlekedési kutatóközpont a Közlekedéstudományi Intézeten belül, amelynek feladata a repülőgépipari stratégia elkészítése - sorolta a miniszter.

Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója az eseményen kiemelte: feladatuk az, hogy egyetlen egy magyar találmány, ötlet, új gondolat vagy fejlesztési elképzelés se vesszen el, hanem eladható termékké váljon.

A Valor fontos szerepet vállal az innovációk eredményes hasznosítását célzó nemzetgazdasági törekvések megvalósításában, különös tekintettel arra, hogy a hazai találmányok sikeres kifejlesztésével és piacra vitelével a magyar gazdaság és a feltalálók profitáljanak. Ezen belül kiemelt
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 14:11
ITM-államtitkár: az innovációnak gazdasági hasznot kell hoznia
hogy ez a szektor eredményesebb legyen az innovációban, a forrás felhasználásában, és rámutatott arra, hogy az innováció sikeréhez a folyamatalapú támogatási modell minden lépcsőjével komolyan kell foglalkozni.

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke kiemelte, a Magyar Innováció Napja jól kiegészíti szövetségük rendezvényeit, és arra hívta fel a figyelmet, az innováció komplex folyamatát végig kell vinni az ötlettől a termék piaci megjelenéséig, ezt példázza Bíró László munkássága.

Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy minden évben szeptember 29-én megtartják a Magyar Innováció Napját, és kiadják a Bíró László Magyar Innovációs Díjat, amelyet kuratórium ítél oda.

A Magyar Innováció Napja tudományos fórum résztvevőit videón köszöntötte Bíró László lánya, Bíró Mariann Argentínából. Úgy fogalmazott, örömmel látja, a magyar tudományos élet, a magyar közélet és a magyar gazdaság tudja, hogy a magyar gondolkodásmód fontos értékteremtő a
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 18:42
Orbán Viktor a Knorr-Bremse vezetőjével tárgyalt
A megbeszélésen - amelyen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója is - szó volt a zalaegerszegi járműipari tesztpálya megvalósításáról.

A beruházás első ütemének ünnepélyes átadására május végén kerül sor Orbán Viktor jelenlétében. A Knorr-Bremse az elsők között csatlakozott a próbapályát igénybe venni szándékozók köréhez.

A csütörtöki tárgyaláson elhangzott: a Knorr-Bremse tervei között szerepel Budapesten egy új innovációs központ létrehozása, és további magyarországi beruházások, fejlesztések is - mondta Havasi Bertalan.

A müncheni székhelyű Knorr-Bremse konszern a vasúti és haszongépjármű rendszerekhez gyártott fékrendszerek területén világszerte vezető gyártónak számít.

A magyarországi céget 1995-ben Heinz Hermann Thiele alapította. Magyarországon a Knorr-Bremse két gyártó telephelyen, illetve egy K+F központtal van jelen. A kecskeméti telephely a haszonjármű-rendszerek, míg a budapesti
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 10:41
IFKA: a középvállalati fejlesztési programban eddig 222 vállalkozás vett részt szakmai műhelymunkában
potenciális HGC vállalati kört határoztak meg. Személyes mélyinterjú készült 140 feldolgozóipari vállalkozás vezetőjével, további közel 13 ezer vállalatot online felmérés keretében vonnak be a programba.

A HGC Akadémia eddigi tevékenységének eredményeképpen a 222 vállalkozásnak a tartós és stabil növekedésük érdekében egyedi, komplex, a vállalati sajátosságokat rendszerszemléletben vizsgáló fejlesztési programot dolgoztak ki, emellett 150 vállalkozás részt vehet nemzetközi szakmai találkozókon.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára korábban elmondta: az 1,7 milliárd forintos uniós támogatási kerettel induló középvállalati fejlesztési program célja, hogy a feldolgozóipari cégek korszerű technológiákat alkalmazzanak, használják a digitalizáció (az ipar 4.0) lehetőségeit, automatizálják a termelést, innovatívabbak legyenek, szálljanak be a kutatás-fejlesztési programokba, legyen korszerű vállalatirányításuk és ismerjék meg a
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 19:04
Március 15. - Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat
A díjakat Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át.

Lepsényi István a díjátadón kiemelte: a cselekvő, alkotó és sikereket elérő embereket köszöntik, akik a jelen technológiai ökoszisztémájának főszereplői, kreatív műszaki alkotók, kiemelkedő feltalálók, tudósok.

Kifejtette, a kormány mindig megkülönböztetett figyelemmel tekintett az innovációra, ami az Irinyi-terv egyik eleme, a kormány programjában kiemelt a kis- és középvállalkozások (kkv) ösztönzése a szabadalmak növelése érdekében, és az egyetemek kutatás-fejlesztési (k+f) eredményeinek hasznosítása. Magyarország csak akkor lehet önálló és emelkedő nemzet a világpiaci versenyben, ha a kutatás, a fejlesztés, és az innováció a gazdaságstratégia, az oktatáspolitika, és a közgondolkodás középpontjában van - mondta.

A díjat 1996-os alapítása óta több mint százan vehették át.

Luszcz
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 13:12
Márciusban a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság stratégia első cselekvési terve
László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára elmondta, idén 1200 iskola vállalta, hogy részt vesz a programban, ami több mint 200 ezer diákot érint, mintegy 350 tanár működik közre, és több mint 450 külső támogató segíti a diákokat abban, hogy eligazodjanak a pénzügyi világban, megismerkedhessenek olyan jelenségekkel, mint például a bitcoin-láz. A nemzeti alaptantervben fokozottan fogják megjeleníteni a pénzügyi világ eseményeit - mondta az államtitkár.

Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, a pénzügyi és vállalkozói héten arra is szeretnék felkészíteni a diákokat, hogy az iskola befejezése után világosan lássák, nemcsak bérből és fizetésből lehet élni, hanem - nagyobb kockázattal és nagyobb eredménnyel - vállalkozásból is. Ha azonban az ehhez szükséges speciális tudás nincs meg, az a vállalkozás bukásához vezethet.

Ezzel kapcsolatban ismertette, hogy 2016-ban 118 ezer új vállalkozás jött létre,
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 17:12
NGM: a digitális átalakulás erősíti a magyar vállalkozások versenyképességét
Az NGM csütörtöki közleménye szerint Lepsényi István az ülésen hangsúlyozta, hogy a fejlődő vállalkozások a foglalkoztatottság növelésével és jelentős húzóerejükkel Magyarország versenyképességét erősítik. Az Ipar 4.0 stratégia keretében már az év elején elindulnak a kkv-kat támogató programok, amelyek a vállalkozásokat a digitális gyártástechnológiák befogadására és technológiai befektetésekre ösztönzik - tette hozzá.

Az államtitkár szorgalmazta a hosszú távú, egységes európai iparstratégia kialakítását is, amelyben Magyarország aktív szerepet vállal.

Lepsényi István Magyarország előnyének nevezte a gyors alkalmazkodást a jó minőségű, tartós fogyasztási cikkek termelési trendjeihez. Az államtitkárúgy véli, hogy a magyar gazdaság eredményesen vehet részt a negyedik ipari forradalomban - olvasható a közleményben.
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 14:52
Képek, videók
lepsenyi_udv.jpg
nemethgyorgyi
2012. április 29. vasárnap, 17:51
Lepsényi Pergel Géza +.jp
farkas1945
2011. március 23. szerda, 14:54
Lepsényi osztállyal
dnemethk
2008. július 23. szerda, 19:17
20161024forradalom-195 6-v
menusgabor
2018. október 27. szombat, 20:34
1956-forradalom-zaszlo -cu
vorosrozsa66
2018. október 23. kedd, 13:15
forradaloma_magyar_fos ere
menusgabor
2018. május 18. péntek, 22:23
Forradalom 01.jpg
chillik
2018. január 29. hétfő, 05:48
Forradalom 02.jpg
chillik
2018. január 29. hétfő, 05:48
öszirózsás forradalom.png
chillik
2017. november 13. hétfő, 14:15
öszirózsás forradalom 003
chillik
2017. november 13. hétfő, 14:13
öszirózsás forradalom 002
chillik
2017. november 13. hétfő, 14:13
Forradalom.jpg
chillik
2017. július 18. kedd, 05:20
48-as forradalom.png
chillik
2017. július 02. vasárnap, 16:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.