Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 04:32 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Londoni elemzők: erőteljes növekedésre vall a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóiparának aktivitása
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai csütörtöki tanulmányukban közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga májusban 52,4-ről 53,2-re emelkedett.

A ház a térségi átlagon belül külön méri a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektor súlyozott BMI-átlagát, amely a múlt hónapban minimális mértékben, 55,2-ről 55,1-re csökkent.

A cég számítási módszere szerint azonban ez az érték is 8 százalék körüli átlagos feldolgozóipari teljesítménynövekedést vetít előre éves összevetésben a második negyedévre, erőteljesebbet az első negyedévi térségi átlagnál.

Az 50 feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok kibocsátásának bővülésére utalnak.

A Capital Economics londoni elemzői kiemelték, hogy a magyar BMI-mutató 62,1-es májusi értéke a jelzőszám 22 éves történetének eddigi rekordja. A ház szerint a magyar feldolgozószektornak az adott felhajtóerőt, hogy a társasági adókulcs 19 százalékról 9 százalékra csökkent.

A cég londoni elemzői szerint az új BMI-mutatók arra vallanak, hogy a közép-európai EU-térség gazdaságainak növekedése a "figyelemreméltó" első negyedévi teljesítmény után a második negyedévben is gyors ütemű maradt. A Capital Economics elemzői közölték: az erőteljes gazdasági adatok azt jelentik, hogy a cég által a térségre fenntartott - a konszenzust már most is meghaladó - növekedési előrejelzésekre egyértelműen felfelé mutató kockázatok hatnak.

A Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése a közép- és kelet-európai EU-térségben az idei egész évre átlagosan 3,5 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsít.

Más nagy londoni házak már javították a közép-európai EU-térség gazdaságaira, köztük a magyar gazdaságra szóló idei növekedési előrejelzéseiket a vártnál lényegesen jobb első negyedévi GDP-becslések hatására.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői 3,6 százalékról 4 százalékra emelték a magyar hazai össztermék idei növekedésére adott prognózisukat, jóllehet a 2018-ra szóló, 3,5 százalékos előrejelzésüket változatlanul hagyták.

A ház szerint a piaci áras szolgáltatások teljesítményének erőteljes növekedése arra vall, hogy továbbra is robusztus ütemben nőnek a fogyasztási kiadások, amelyeknek az egyre feszesebb magyarországi munkaerő-piaci helyzet, valamint a költségvetési és a monetáris politika egyidejű ösztönző alapállása ad felhajtóerőt, az építőipar teljesítményének meredek növekedése pedig az EU-folyósítások gyorsulásának jele.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy az erőteljes GDP-növekedés önmagában elégséges lenne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) laza monetáris alapállásának megváltoztatásához.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 01. csütörtök, 19:37
Címkék: Capital Economics, Magyar Nemzeti Bank, közép-európai EU-gazdaságok, egyik legnagyobb, török gyáriparra, térségi átlagon,
Kommentek
A vártnál jobban teljesített novemberben az amerikai magánszektor
Nem végleges adatok szerint az Egyesült Államok feldolgozóiparának novemberi beszerzésimendzser-indexe (BMI) április óta legmagasabb szintre, 52,2 pontra erősödött az októberi 51,3 pontról. Elemzők minimálisan javuló mutatóra, 51,5 pontra számítottak.

Javult a szolgáltatóipari BMI is, az előző havi 50,6 pontról ugyancsak április óta legmagasabb, 51,6 pontra nőtt, ami szintén jobb a várt 51 pontnál.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari felmérések alapjául szolgáló adatok összesítésével képzett kompozit BMI előzetes novemberi értéke a várakozásoknak megfelelően 51,9 pont lett, július óta a legmagasabb, felülmúlta az októberi 50,9 pontot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:16
Gyorsult a kínai feldolgozóipar teljesítményének bővülése októberben
pontos eredményt jósolva. Legutóbb 2017 februárjában állt 51,7 ponton a mutató.

Az 50 pontos küszöb fölötti eredmény növekedést jelent.

Az új megrendelések állománya szintén visszaállt októberben a növekedési tartományba, az elmúlt hat év leggyorsabb ütemű bővülését produkálva.

A termelésre vonatkozó részmutató pedig 2016 óta a legmagasabb szintre kapaszkodott fel.

A kedvező adatok éles ellentétben állnak a csütörtökön közült hivatalos adatokkal, melyek szerint Kína feldolgozóiparának teljesítménye októberben a hatodik egymást követő hónapja csökkent, egyre mélyebbre csúszva az 50 pontos küszöb alá. Az adatok közötti különbséget az indokolhatja, hogy a két felmérés különböző földrajzi területekre terjed ki, ráadásul a hivatalos felmérés nagyobb hangsúlyt helyez a nehéziparra.

A pénteki adatok szerint a foglalkoztatottság októberben tovább zsugorodott, méghozzá a tavaly szeptember óta látott leggyorsabb ütemben.

Kína és az Egyesült Államok immár 16 hónapja áll kereskedelmi
velemenyezd, 2019. november 01. péntek, 07:20
A vártnál gyengébben teljesített októberben az amerikai privátszektor
Az Egyesült Államok feldolgozóiparának októberi beszerzésimendzser-indexe (BMI) az előzetes adatok alapján a várt 50,7 pont helyett 51,5 pontra, hat havi csúcsra emelkedett októberben az előző havi 51,1 pontról.

Kismértékben javult a szolgáltatóipari BMI is, az előző havi 50,9 pontról a várakozásoknak megfelelően 51,0 pontra, ami három havi csúcsnak felel meg.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari felmérések alapjául szolgáló adatok összesítésével képzett kompozit BMI előzetese októberi értéke azonban a vártnál kisebb mértékben növekedett: a szeptemberi 51,0 pontról 51,2 pontra a várt 51,6 pont helyett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

"A feldolgozóipari lendület javulása ellenére is a vizsgált adatok alapján a negyedik negyedév kezdetén 1,5 százalékos éves GDP-növekedést lehet előre vetíteni az utolsó negyedévre. Miután az új megrendelések beérkezésének a növekedése egy
velemenyezd, 2019. október 24. csütörtök, 16:41
Hétéves mélyponton az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye
Szeptemberben az előzetes 45,6 pontnál kissé jobbnak, 45,7 pontnak, de ezzel együtt is 2012 októbere óta a legalacsonyabbnak bizonyult az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke az IHS Markit felmérésében.

A feldolgozóipari BMI szeptemberi értéke a nyolcadik egymást követő hónapban tartózkodik a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt.

Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének romlásához elsősorban az új megrendelések 2012 októbere óta a legnagyobb mértékű visszaesése járult hozzá.

A teljesítménycsökkenés országonkénti bontásban elsősorban a legnagyobb európai nemzetgazdaság, a német romló üzleti kondícióinak tulajdonítható. A német feldolgozóipari BMI értéke 2009 júniusa, azaz 123 hónapja a legalacsonyabb értéket érte el, 41,7 pontot. Németországban az új megrendelések 2009. áprilisi szintre estek vissza.

A növekedési küszöb alatt teljesített szeptemberben Írország is 48,7 ponttal, Olaszország 47,8
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 11:11
Enyhén erősödött Kína feldolgozóiparának teljesítménye szeptemberben
A hétfőn közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,8 pontra emelkedett szeptemberben. Elemzők 49,7 pontra számítottak az előző havi 49,5 pont után.

Immár az ötödik hónapja áll a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb alatt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, ugyanakkor április óta nem volt ilyen magas az értéke. Legutóbb áprilisban haladta meg az 50 pontot az index, akkor 50,1 ponton állt.

Kedvező jel, hogy a BMI egyik kulcstényezőjét jelentő, a termelésre vonatkozó részmutató szeptemberben 52,3 pontra emelkedett, míg az új megrendelések állománya 50,5 pontra nőtt az augusztusi 49,7-ről, ami a termelés ütemének gyorsulására és a megrendelések bővülésére utal.

A szolgáltató szektor enyhén bővült, beszerzésimenedzser-indexe az augusztusi 52,5 pontról 53 pontra emelkedett. A legjobb teljesítményt a légiközlekedés, a
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 07:41
Tőzsde - Pozitív kezdésre lehet számítani Európában
jelezte szándékát a Huawei kínai távközlési berendezés gyártó vállalat ellen elrendelt szankciók enyhítésére is.

A kínai Huawei elleni szankciók enyhítése elsősorban az európai félvezető-ipari cégek, az STMicro, az ASM International, az AMS és az Infineon részvényeinek kedvezett.

Az indexek emelkedését ugyanakkor fékezte némiképpen az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének újabb csökkenéséről közzétett kimutatás. Májushoz képest ugyanis némileg tovább zsugorodott az euróövezet feldolgozóiparának júniusi teljesítménye.

Az olaj ára a hétfői drágulás után kedden már lefelé korrigált. Az emelkedés még annak volt köszönhető, hogy az OPEC és szövetségesei várhatóan legalább az év végéig meghosszabbítják a termelés-csökkentési megállapodást. A keddi negatív korrekció pedig a legfrissebb és a várakozásoktól elmaradó feldolgozóipari teljesítménymutatók alapján leszűrhető olajkeresleti kilátások romlásának tulajdonítható.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával az
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 07:30
Tőzsde - Nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék
Donald Trump amerikai elnök a feszültség oldása érdekében a tárgyalások idejére felfüggesztette a kínai termékek importvámjának kilátásba helyezett megemelését, valamint jelezte szándékát a Huawei kínai távközlési berendezés gyártó vállalat ellen elrendelt szankciók enyhítésére is.

Az indexek emelkedését ugyanakkor fékezte némiképpen az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének újabb csökkenéséről közzétett kimutatás. Májushoz képest ugyanis némileg tovább zsugorodott az euróövezet feldolgozóiparának júniusi teljesítménye.

Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,6 pontra gyengült. Ez gyengébb a hónap közepén ismertetett 47,8 pontos előzetes számnál, és alacsonyabb a májusi 47,7 pontnál. Júniusban már az ötödik egymást követő hónapban állt a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos küszöb alatt az index. Júniusban öt euróövezeti országban volt 50 pont alatt a mutató.

A kínai Huawei elleni szankciók enyhítése nagyban kedvezett az európai
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 17:42
Zsugorodott az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye júniusban
gyengült. Ez gyengébb a hónap közepén ismertetett 47,8 pontos előzetes számnál, és alacsonyabb a májusi 47,7 pontnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Júniusban az ötödik egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt az index.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül ötben volt 50 pont alatti a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke júniusban.

Németország feldolgozóiparának júniusi BMI-mutatója 4 hónapja legmagasabb szintre, 45 pontra emelkedett, de így is a legalacsonyabb volt a vizsgált nyolc ország közül. Az osztrák mutató 55 havi mélyponttal, 47,5 ponton, a spanyol 74 havi mélyponttal, 47,9 ponton, az olasz 3 havi mélyponttal, 48,4 ponton, az írországi 73 mélyponttal, 49,8 ponton állt.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül Görögországnak volt a legmagasabb a feldolgozóipari BMI mutatója júniusban, 52,4 pont, ami 19 havi mélypontnak felelt meg. A francia
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 10:52
Képek, videók
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
európai bölény.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 17:58
TESCO-gazdaságos
moonshadows
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:06
gazdasagos nyaralas1.jpg
jozso2ro
2013. június 20. csütörtök, 13:27
gazdasagos nyaralas1 máso
jozso2ro
2013. június 20. csütörtök, 13:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.