Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 13:58 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyar szentek és boldogok....
Ma mindazokra a szentekre emlékezünk, akiknek nincs külön ünnepük, de itt éltek a magyar földön. Névtelen magyar szentek ők, egyháziak és világiak, férfiak és nők, akik hősi fokon gyakorolták a keresztény erényeket.
2018. november 13. kedd 09:46
A mai emléknap mindenszentek ünnepéhez kötődik: magyar népünk szentjeit, boldogjait köszöntjük.
Képen: Simone Martini: Szent Erzsébet, Szent Margit és Szent Imre herceg
(Assisi, Szent Ferenc-bazilika altemploma, 1320-25)
.........


Ma mindazokra a szentekre emlékezünk, akiknek nincs külön ünnepük, de itt éltek a magyar földön. Névtelen magyar szentek ők, egyháziak és világiak, férfiak és nők, akik hősi fokon gyakorolták a keresztény erényeket. Vannak köztük olyanok, akiket népi kegyelet és emberemlékezetet meghaladó kultusz övez, de köztük vannak a hétköznapok ismeretlen hősei és szentjei, a mindennapok vértanúi és Istenbe merült misztikusai is.
A hit és a keresztség Krisztus titokzatos testébe olt minket. A Krisztushoz tartozás szentté teszi az embert. Az apostolok korától kezdve hazánk földjén keresztények sokasága tett tanúbizonyságot Jézus Krisztusról, az Isten Fiáról. Miután pedig a magyarság talált itt hazát, az Árpád-ház szenteket és példát adott népünknek. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint éppen az Árpád-házi királyi család. Szent István királyunk magvetése csodálatos termékenységgel hozott gyümölcsöt, mert történelmünk elmúlt századait mindig beragyogták nemzetünk szentjei. A Pilis, a Bakony és a Mecsek erdőrengetegei megteltek remetékkel, kolostoraink szent életű szerzetesekkel. Népünk fiai közül többen vértanúk lettek, és így joggal mondható, hogy országunk a szentek országa, földünk szentektől megszentelt föld.
- Néhány ,,névtelen" szentünkről ITT olvashatnak bővebben. Link
Mindenható, örök Isten, te megadtad, hogy egy napon ünnepeljük a magyar szentek és boldogok dicsőségét. Kérünk, hogy sokszoros közbenjárásukra áraszd bőven reánk nagy irgalmadat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: magyar kurír
maroka, 2018. november 13. kedd, 12:21
Címkék: Simone Martini, Szent Erzsébet, Szent Margit, Szent Imre herceg, Szent Ferenc-bazilika, Jézus Krisztusról,
Kommentek
Az Árpád-házi szenteket bemutató emlékérme-sorozatot indít az MNB
muhi csatát követően született lányát szülei isteni szolgálatra ajánlották fel, hároméves korától a veszprémi domonkos rendi apácák nevelték. IV. Béla 1252-ben építtetett kolostort a Nyulak szigetén, a mai Margitszigeten, ahol Margit 1254-ben örökfogadalmat tett, és domonkos apácaként élt 1270-ben bekövetkezett haláláig. Az épületet többször átépítették, a kolostor mai állapotokat tükröző faltöredéke jelenik meg az emlékérmén.

A hátlap központi eleme Szent Margit félalakos ábrázolása, ami Simone Martini Assissiben található Szent Margit-freskója alapján készült. A szent ábrázolása körül megjelenített oszlopok a zárt és a nyitott tér képzetét hivatottak alakítani, utalva ezzel Szent Margit élethivatására, a kolostori bezárkózás és a közügyekben való részvétel kettősségére.

Szent Margit, a korra jellemzően apácaként sem vonult el a közügyektől, fontos közéleti és diplomáciai szerepe volt. A XIV. század elejéig a kolostorok nem jelentettek teljes elzárkózást a világtól. Befolyásos, nemesi származású
velemenyezd, 2017. február 23. csütörtök, 17:03
Móricz Zsigmond novellái!
kedélyes öreg bácsit, egy úriembert, aki tiszta és rendes, és megnyugodott. A Cimabue Ference szenved, fázik, éhezik, tele van testi szenvedéssel, a csizma feltörte a lábát, gyalogol, koldul... A Giotto Szent Ference úgy megy át az életen, hogy valami boldog nyugalom megmenti minden bajtól, nem érez semmi testit, nem kell neki enni, inni, mintha a föld menne alatta, és nem ő gyalogolna, mesealak, akiből ki van kapcsolva a szenvedés és a szenvedély... Erre jön Giotto utódja, akinek ez is kevés: Simone Martini, ez már aztán egy angol lordot csinál belőle... Cimabuénál gyűrött, parasztarc... Giottónál egy kedves gimnáziumi tanár... Ennél egy hosszú arcú, finom szakállú, előkelő, magas úriember, azonban ebben is van szentség: ezt már nem éri el a szenny... tiszta marad, és lepereg róla minden, egy éteri tisztaságú lény, aki azonban nekem nem szimpatikus, mert nagyon is kaszinói tag, ki álöltözetben jár...

Az asszony hallgatott, nem szólt bele.

- Figyel?

- Igen... De mondja,
piroska0101, 2015. október 08. csütörtök, 14:02
Elrontották az Assisi bazilika freskóinak restaurálását
Túlzottan magabiztosnak nevezte az Assisi jelképének számító Szent Ferenc bazilika alsó templomában zajló restaurálást Francesco Scoppola, a minisztérium műemlékvédelmi igazgatója. Véleménye szerint az eddigi helyreállítási munkák teljesen megváltoztatták a bazilika falait fedő freskósorozat eredeti színárnyalatait, és a restaurálás következtében több helyen teljesen láthatatlanná váltak az ábrázolások részletei. A freskókat a középkori itáliai festészet legnagyobb művészei - Giotto (1267-1337), Simone Martini (1284-1344) és Pietro Lorenzetti (1280-1348) - festették.

Scoppola úgy fogalmazott: Assisi bazilikája háborúkat és földrengéseket is túlélt, egy restaurálás sem okozhat nagyobb károkat.

A bazilikában szolgáló ferences szerzetesek az umbriai műemlékvédelmi felügyelet véleményét is kikérték, amely szerint azonban a restaurálás semmilyen kárt nem okozott a középkori freskókban. A restaurátorok egyszerűen eltávolították a freskókat fedő szennyeződésréteget, és emiatt a freskók színei
velemenyezd, 2015. február 23. hétfő, 16:46
Augusztus 20. - Szent Korona-építés és királyi érmeverés Szabolcs községben
követően elhelyezik a megszentelt kenyeret az egykori ispánsági földvár közelében kialakított szabadtéri színpadon, majd kezdetét veszi az össznépi Szent Korona-építés: a egyik tímári lakatosüzemben elkészített három méter magas, méretarányos vázszerkezetet díszítheti majd fel a közönség. Az ereklye zománcképeit dekoratőrök segítségével festhetik meg az erre jelentkező családok, akik az ünnepség másnapján akár haza is vihetik alkotásaikat.

A templom mellett lévő látogatóközpontban az olasz Simone Martini magyar Árpád-házi szenteket ábrázoló freskóiról nyílik fotókiállítás, majd István-napi lövészversenyt tartanak a településen. A népdal- és tánccsoportok fellépését követően késő délután kezdődik el a hivatalos program a korona másolatának fogadásával és az erről szóló történelmi előadással.

A közönség este hét óráig tekintheti meg az ereklye másolatát, a délután folyamán pedig a Szent István megkoronázásának alkalmából kiadott Lancea Regis-érmét verhetik újra a vállalkozó kedvűek, de megtekinthető
velemenyezd, 2013. augusztus 16. péntek, 12:52
Giotto három dimenzióban Assisiben
A ferencesek is kaput nyitottak a technológia előtt - kommentálta az olasz sajtó a 13. századi templomban látható tárlatot.

A legmodernebb technológiai eszközök, közöttük multimediális termek, tíz négyzetméteres óriásvásznak, interaktív táblák mutatják be Szent Ferencet, a bazilikát és a ferences rendet, művészeti alkotások és történelmi dokumentumok segítségével.

A látogatók három dimenzióban láthatják Cimabue (1240-1302), Giotto (1267-1337), Simone Martini (1284-1344) és Pietro Lorenzetti (1280-1348) a bazilika falait díszítő festményeit. Több mint ezer képet és több mint hétszáz írásos emléket digitalizáltak, közöttük a szentre és az általa alapított rendre vonatkozó pápai bullákat, kódexeket, kéziratokat.

Szent Ferenc életéről huszonöt perces film is látható Francesco címmel.

A multimediális kiállítás az Eni olasz olajvállalat támogatásával jött létre.
velemenyezd, 2012. november 20. kedd, 07:05
Szent Klára
Szent Klára

Assisi Szent Klára 1193 körül született, 1253-ban halt meg, és halála után két évvel avatták szentté. Olaszországban nagyon népszerű, ő Assisi város védőszentje, és sírja híres gyógyító hatalmáról. Franciaországban is gyógyító tudást tulajdonítanak az ún. Klára-forrásoknak.

Az Érdy-kódex kilenc olyan mozzanatot tár fel életéből, amelyek mind isteni kiválasztottságát és szentségét tükrözik, ezek: a Klára édesanyjához szózatot intéző kereszt ; a fiatal korától önként vállalt Istennek tetsző élet, jámborság és önsanyargatás; a szüzesség megtartása; szerzetesi élet vállalása, elvonulás a világtól; példamutatás más nemesasszonyoknak; szüntelen imádságai, melyekkel sebet éget a Sátánba ; a szerzetesi regulák szigorú megtartása; jósága és önzetlensége ; csodatételei, a kenyérszaporítás csodája. Halála óráján pedig maga Szűz Mária jött el ápolni a nagybeteg Klárát, és az ő angyalai kíséretében távozott
korall44, 2010. augusztus 11. szerda, 12:58
Szent Erzsébet
nappal előbb megmondta halálának napját. Sírja mellett számos csodás esemény történt. IX. Gergely pápa avatta szentté 1235-ben. Marburgi sírja fölé 1236-ban elkezdték építeni az Erzsébet-templomot, mely 1283-ban készült el. Magyarországon IV. Béla, Erzsébet testvére építtette tiszteletére az első templomot Kápolnán.

Erzsébet és a rózsák

Árpád-házi Szent Erzsébet
Assisi Szent Klára Szent Erzsébettel - Simone Martini freskója az Assisi bazilika altemplomában (1322-1326)Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. Ennek eredete az a legenda, mely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, mikor sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Mikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos
korall44, 2009. november 19. csütörtök, 18:17
Képek, videók
Ricky Martin.jpg
agica2004
2020. július 03. péntek, 14:52
Marie_martine_cluster_ f_m
liliana01
2020. június 18. csütörtök, 23:31
Marie_Martine_Fond_cer ise
liliana01
2020. június 06. szombat, 11:42
repülés-saint-martin-r epü
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 12:42
ricky-martin-és párja.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 21:41
Martintól 2017. nőnapra
bodajne
2018. február 16. péntek, 06:51
Január.30. Martina
rushlilly
2017. december 01. péntek, 22:45
Charles Martin idézet...
cuppika59
2017. szeptember 12. kedd, 19:04
Martin2.jpg
agica2004
2017. január 01. vasárnap, 12:59
Martin1.jpg
agica2004
2017. január 01. vasárnap, 12:59
Martin.jpg
agica2004
2017. január 01. vasárnap, 12:58
szent erzsébet kenyere111
maroka
2018. november 18. vasárnap, 14:36
szent erzsébet ápoló.jpg
maroka
2018. október 23. kedd, 10:52
Szent Erzsébet 1207 ̵
furaila
2016. november 02. szerda, 15:42
Árpád-házi Szent Erzsébet
ametiszt54
2015. január 20. kedd, 10:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.