Belépés
2020. február 23. vasárnap | 8. hét | 54. nap | 09:29 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fischl Vilmos: megfeleződhet Németországban az evangélikus és a katolikus egyház híveinek száma
Fischl Vilmos szerint ez a folyamat visszafordítható, ha a lelkészek és papok látogatják híveiket, összetartják az egyházközösséget, a gyülekezeteket, és a szülők példát mutatnak gyerekeiknek.

Azt mondta, Európában csökken a keresztények száma, a kontinensen identitásváltozás ment végbe, a hívek egyre kevésbé érzik fontosnak az Istenhez való kötődést, hitet vesztetté válnak, ezért kiemelten fontos, hogy milyen háttérrel rendelkeznek az egyházak. Az identitásvesztés folyamatát csak a keresztény gyökerekre építve lehet megelőzni - fűzte hozzá Fischl Vilmos.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 06. hétfő, 08:41
Címkék: Fischl Vilmos, katolikus egyház, folyamat visszafordítható, szülők példát, keresztények száma, kontinensen identitásváltozás,
Kommentek
Az apostolok cselekedeteire összpontosít az ökumenikus imahét
Fischl Vilmos evangélikus lelkész elmondta: a MEÖT a Katolikus Püspöki Konferenciával együtt szervezi minden évben az ökumenikus imahetet. Idén az országos megnyitó istentiszteletet Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartják vasárnap este hat órakor, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Kondor Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke hirdet igét.

Az ökumenikus imahét vasárnaptól egy héten keresztül országosan megmozgatja a híveket - hangsúlyozta Fischl Vilmos. Hozzátette: minden évben egy adott ország keresztény közössége készíti elő az imahét anyagát. Idén a máltaiak alakították a tematikát, a központi téma pedig az emberségesség és a másikra való odafigyelés. Minden napnak van egy mottója, például a megbékélés, a megvilágosodás, az erő vagy a vendégszeretet - mondta.

Arról is beszélt, hogy a vasárnapi nyitónapon az imák az üldözött keresztényekért is szólnak.
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 10:31
Telt ház előtt köszöntötte az új esztendőt Mága Zoltán hegedűművész
felvidéki gyermek szólóéneklésével, valamint a szerző, Nyerges Attila énekes közreműködésével énekelték el - közölte a művész sajtósa csütörtökön az MTI-vel.

Sosztakovics hegedű duóját olyan formában hallhatta a közönség Mága Zoltán és Szabadi Vilmos hegedűművészek előadásában, amelyet nagyzenekarra írva ebben a formában soha nem játszottak el. Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából a La Grange-áriát Sümegi Eszter szoprán, Lehár Ferenc Cigányszerelem című művének Messze a nagy erdő című betétdalát Fischl Mónika énekelte el. Balázs Fecó az Érints meg című slágert adta elő, de színpadra lépett Bangó Margit, Takács Nikolasz és Wolf Kati is.

Mága Jennifer a Több mint testőr című film betétdalát, az I have nothing című dalt, majd Balázs Fecó duettpartnereként a Csönd éve volt című slágert énekelte el. A 14 éves ifjabb Mága Zoltán, a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek képzőjének másodéves hallgatója Csajkovszkij Melódia, valamint Manuel De Falla Spanyol tánc című szerzeményét adta elő.

A
velemenyezd, 2020. január 02. csütörtök, 14:31
Neves vendégekkel adja újévi koncertjeit Mága Zoltán Budapesten és Bécsben
Tájékoztatása szerint január 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában immár 12. alkalommal rendezik meg a nagyszabású újévi koncertet. Mága Zoltán mellett olyan neves fellépői lesznek a koncertnek, mint Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekesnő; László Boldizsár operaénekes; Szabadi Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész; Balázs Fecó Kossuth-díjas énekes; Fischl Mónika operett énekes; Wolf Kati és Takács Nikolas énekesek.A gálakoncertet Szente Vajk rendezi, a teltházas koncert 13 ezer nézője különleges showműsorra számíthat - jegyezte meg Mága Zoltán. Mint mondta, az újévi koncert hagyománya, hogy az első felvonásban a magyaros virtus kap nagyobb teret és Magyarországról, Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról érkező, népviseletbe öltözött gyermekkórusok, valamint tánckar is színesítik majd a programot.A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart és a Budapesti Gipsy Virtuózokat a jelenleg Berlinben élő világjáró fiatal karmester, Farkas
velemenyezd, 2019. december 28. szombat, 16:25
Fischl Vilmos: a reformációnak kulturális hatásai is voltak
Fischl Vilmos azt mondta, hogy a bibliafordítás új dimenziót nyitott a 16. században, és fontos újításokat indított el. Hatással volt továbbá a művészetre, az oktatásra és az anyanyelv megújítására - tette hozzá.

Luther Márton 95 tételének első pontja, a naponkénti megtérés a főtitkár szerint azt jelenti, hogy "Isten igéjét olvasva újra és újra le kell vetni az óembert és egy új embert kell magunkra venni". Emellett azonban az egyház is szüntelen megújulásra szorul - fűzte hozzá.

Az üldözött keresztényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "felelős keresztény emberként feladatunk és küldetésünk, hogy a keresztény testvéreinket segítsük".

Október 31-én tartják a reformáció emléknapját, arra emlékezve, hogy Luther Márton (Martin Luther) német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára.
velemenyezd, 2019. október 31. csütörtök, 11:01
Fischl Vilmos: a közel-keleti pátriárkák hálásak Magyarországnak
Fischl Vilmos evangélikus lelkész - aki részt vett a közel-keleti keresztény egyházi vezetőkkel szervezett keddi konferencián - elmondta: a pátriárkák úgy látják, bár Magyarország nem nagy ország, nagy mértékben segíti a Szíriában és Irakban élő keresztényeket.

Azért fontos ez, a Hungary Helps program keretében nyújtott, támogatás, mert az elmúlt nyolc évben Szíriában felére, Irakban pedig tíz százalékra csökkent a keresztények száma - közölte. Az egyébként is kisebbségben lévő keresztények közül ugyanis sokan elvándorolnak ezekről a területekről.

Hozzátette: a keddi megbeszélésen a pátriárkák egyértelművé tették, hogy a Hungary Helps program nyomán látszik a változás. Szó volt például egy olyan iraki faluról, amelyet korábban 1300 kereszténynek kellett elhagynia, és a Hungary Helps keretében újjáépült településre most ezer ember visszatérhetett.

Fischl Vilmos szólt arról is, hogy a pátriárkák szerint azért nagy arányú az Európába tartó migráció, mert a gazdag arab országok nem
velemenyezd, 2019. október 30. szerda, 09:01
Térzenével és istentisztelettel megkezdődik a reformáció hónapja
Fischl Vilmos közölte: a központi nyitó istentiszteleten, a Deák téri evangélikus templomban Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke hirdet igét, a liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai. Az istentisztelet előtt a téren az Egressy Béni református fúvószenekar játszik.

Októberben országszerte tartanak a gyülekezetek kulturális programokat, elsősorban előadásokat és koncerteket, kórustalálkozókat - ismertette.

A központi programok sorában szerepel az október 9-ei ökumenikus könyvest: a budapesti MEÖT-székházban a tagegyházak kiadói mutatják majd be egy-egy idén megjelent kötetüket.

Kiemelt rendezvény a Reformáció gálaest, amelyet október 20-án a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak. Az esten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tart előadást A reformáció népeként a hit, az értelem és a kultúra egységében címmel.

A gálán minden évben más oktatási intézmény, idén a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 10:41
Merényletek Srí Lankán - Ökumenikus vezető: a támadások minden keresztényt megrendítettek
Fischl Vilmos szerint a radikális muzulmánok Srí Lanka katolikus kisebbségét célpontnak tekintik, amiért a keresztény felekezet közvetítő szerepet vállal a tamilok és a szingalézek konfliktusában. Nehezményezte azt is, hogy iszlamista szervezetek a párizsi Notre-Dame leégésén örvendeztek, és hangsúlyozta, hogy minden vallásnak határozottan föl kell lépnie a szélsőségeivel szemben.

Az ökumenikus szervezet vezetője úgy vélekedett, a terrortámadások közömbössé teszik a közvéleményt. A keresztényeknek azonban - fogalmazott - ilyenkor is tudniuk kell, hogy Krisztus feltámadása felekezettől függetlenül mindannyiukat összeköti.
velemenyezd, 2019. április 22. hétfő, 10:31
Képek, videók
Fischl Mónika.jpg
farkas1945
2011. március 19. szombat, 10:42
Fischl Mónika 40.jpg
farkas1945
2011. március 12. szombat, 11:00
Németországban, 2006-ban
orban47
2016. október 05. szerda, 18:22
Németországban
orban47
2016. szeptember 08. csütörtök, 05:13
Valahol Németországban.JP
colonel
2013. december 25. szerda, 23:24
Burg Katz Németországban.
pacsakute
2013. november 04. hétfő, 18:23
0 kastély Németországban.
lovaszmarika
2012. augusztus 26. vasárnap, 15:46
Levente Németországban
ercseimarika
2011. július 31. vasárnap, 20:37
Németországban
syska0127
2009. október 23. péntek, 16:02
Aurél Németországban,( ná
vindiesel
2008. július 31. csütörtök, 10:15
86 Ulm Németországban
djedgar
2008. július 10. csütörtök, 09:01
Evangélikus Nagytemplom
irmus
2015. november 23. hétfő, 06:15
Evangélikus kistemplom
irmus
2015. november 23. hétfő, 06:14
Mohora-Evangélikus templo
irmus
2015. március 05. csütörtök, 07:19
Nagyszebeni -evangélikus
maria_kadar_148
2014. április 09. szerda, 14:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.