Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 13:50 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rogán Berlinben: továbbra is jó a Fidesz és a német konzervatívok együttműködése
A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, hogy a három idei magyarországi választás óta először találkoztak a CDU/CSU-frakció tagjaival, és "minden eddiginél pozitívabb fogadtatása" volt a látogatásnak.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke - aki a frakcióvezetővel együtt folytatott tárgyalásokat a német törvényhozás alsóháza (Bundestag) konzervatív képviselőivel - hangsúlyozta, hogy az uniópártok politikusai "a helyükön kezelik" a német sajtóban Magyarországról megjelenő kritikákat, és "különösebb hitelt nem adnak ezeknek".

Rogán Antal elmondta: a német partnerek "külön üdvözölték", hogy Magyarországon elindult a gazdasági növekedés, csökken a munkanélküliség, a költségvetési hiány pedig idén és jövőre is jelentősen 3 százalék alatt lesz, az uniós előírásoknak megfelelően.

A Fidesz és a CDU/CSU egyetért abban, hogy Európa gazdasági versenyképessége a következő évtized egyik legfontosabb kérdése. A versenyképesség erősítése a tagországok közös felelőssége, amiből az következik, hogy mindenkinek be kell tartania a közös szabályokat- ismertette a frakcióvezető a magyar és a német pártszövetség álláspontját.

Hozzátette: Magyarország továbbra is támogatja azt a német törekvést, hogy az Európai Bizottság kapjon jogkört és lehetőséget a közös gazdasági szabályok betartatására.

Gulyás Gergely kiemelte: a kettős mércével kapcsolatos állandó vádakat az unión belül akkor lehet elkerülni, ha a gazdasági ügyekben objektivitás érvényesül.

A tárgyalások kiemelt témája volt az ukrán válság is, amellyel kapcsolatban Rogán Antal kiemelte: "teljes mértékben egyetértettünk, hogy Magyarországnak, Németországnak és az Európai Uniónak is érdeke egy önálló, független, szabad Ukrajna", amely szabadon rendelkezhet jövőjéről, mint minden európai nép.

A Fidesz támogatja Angela Merkel kancellár és a német külpolitika erőfeszítéseit, amelyek ennek az elvnek az érvényesülését szolgálják - mondta a frakcióvezető.

Hozzátette: Magyarország érzékeny helyzetben van, mert erősen érintik a gazdasági szankciók, és jelentős magyar kisebbség él Ukrajnában. Megjegyezte: "természetesen örülnénk", ha lenne egy hatékonyabb európai szintű támogatási rendszer a szankciók esetleges gazdasági hatásainak ellensúlyozására.

A kormány által a napokban meghirdetett német-magyar barátság évével kapcsolatban Rogán Antal elmondta: felkérték a CDU-t és a CSU-t, hogy a frakciószövetség és a német kormány oldaláról is támogassák a kezdeményezést rendezvényekkel, kölcsönös látogatásokkal, a német-magyar kapcsolatokat tovább mélyítő programokkal.

Kiemelte, hogy szorgalmazták "új intézmények és kapcsolati formák" kialakítását is, egyebek között fiataloknak szervezett csere- és képzési programok elindítását. Hozzátette, hogy a részleteket a következő két-három hónapban dolgozzák ki.

Rogán Antal felidézte, hogy a Fidesz több mint két éve kezdett munkacsoport szintű, kölcsönös látogatásokon nyugvó együttműködést a CDU/CSU frakciószövetséggel, és rámutatott, hogy a következő időszakban is hasonló intenzitással folytatják a közös munkát.

Rogán Antal és Gulyás Gergely Berlinben tárgyalt többek között Volker Kauderrel, a CDU/CSU-frakció vezetőjével, Michael Grosse-Brömer frakcióigazgatóval, Gerda Hasselfeldttel, a bajor CSU képviselőcsoportjának vezetőjével. Megbeszélést folytattak továbbá Arnold Vaatz CDU-s politikussal, a frakció helyettes vezetőjével és Hans-Peter Friedrichhel, a frakció CSU-s helyettes vezetőjével, valamint Andreas Schokenhoff-fal, a képviselőcsoport külpolitikai ügyekért felelős helyettes vezetőjével, Philipp Missfelderrel, a frakció külpolitikai szóvivőjével és Mihael Stübgennel, a Bundestag német-magyar baráti tagozatának elnökével, a tagozat több tagjával és számos további konzervatív képviselővel.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2014. november 26. szerda, 17:53
Címkék: Rogán Berlinben, Gulyás Gergely, Rogán Antal, Európai Bizottság, Európai Uniónak, Angela Merkel,
Kommentek
Rogán: új típusú együttműködés kezdődik a Fidesz és a német konzervatívok között
Rogán Antal elmondta: a kormánypárti magyar képviselőcsoport és az ugyancsak kormányzó német konzervatív CDU/CSU pártszövetség frakciója közös munkacsoportot alakít. Az alakuló ülést szerdán tartják Berlinben. Tárgyalnak majd egyebek között az Európai Unió (EU) bővítéséről, és a magyar fél "részletes tájékoztatást ad" a kormány utóbbi két évben végzett munkájáról - mondta Rogán.

Az évente legalább kétszer ülésező testület áttekinti a magyar-német kapcsolatok és az uniós integráció aktuális kérdéseit, és egyezteti a felek álláspontját. A testület munkáját a Fidesz frakcióvezetője és Andreas Schockenhoff, a CDU/CSU-frakció helyettes vezetője irányítja. A napirendet közösen állítják össze. A munkacsoport nem állandó összetételű, a tagságot a napirend alapján válogatják össze. Az első ülésen a Fideszt Rogán mellett Gulyás Gergely, Balla Mihály és Koszorús László képviseli.

Rogán elmondta: frakcióvezetőként Berlinbe vezetett az első hivatalos útja, amivel azt kívánta hangsúlyozni, hogy
velemenyezd, 2012. június 12. kedd, 18:30
Berlinben tárgyal a héten Rogán Antal
A politikus hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: azért utazik Berlinbe, mert Magyarországnak Németország a legfontosabb európai politikai partnere, a Fidesz pedig a CDU-t, a Német Kereszténydemokrata Uniót és a CSU-t, a bajor Keresztényszociális Uniót tartja az egyik legfontosabb politikai partnerének Európában, a néppárton belül is.

Rogán Antal - mint kifejtette - a mostani látogatásával ennek fontosságát szeretné kifejezni, frakcióvezetőként pedig ezért elsőként a CDU képviselőcsoportjának vezetőjével találkozik. Megjegyezte, hogy a közeljövőben az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetőjével is megbeszélést folytat majd Budapesten.

A berlini egyeztetések programjában gazdasági és politikai természetű témák egyaránt szerepelnek, és áttekintik a magyar-német együttműködés kérdéseit. A magyar jegybanktörvény nem szerepel az előzetes napirenden, de ha szóba kerül, Rogán Antal - mint azt újságírói felvetésre elmondta - nem fog elzárkózni annak megvitatásától sem.
velemenyezd, 2012. június 11. hétfő, 16:41
24 óra
amerikai hadgyakorlat Észak-Korea szerint

Hétfő 10:14Pizzadobálás, Giggs-álomgól, drámai kupadöntő - a legemlékezetesebb MU-Arsenal meccsek

Hétfő 10:10A kiesett Szíj Melinda hívei összeesküvést gyanítanak

Hétfő 09:55Ferrari: Az év eleji formán áll vagy bukik a 2011-es szezon

Hétfő 09:49Még bravúrral sem biztos a magyar továbbjutás a kézi-Eb-n

Hétfő 09:48Új cég lép a magyar gázpiacra

Hétfő 09:38Az Eichmann-perről nyílik kiállítás Berlinben

Hétfő 09:32Novemberi rekord: 244 km/órával az M6-oson

Hétfő 09:22Még semmi sem látszik a bedőlt hiteleseknek tett Orbán-ígéretből

Hétfő 09:21Egyházüldözés és egyházüldözők a Kádár-korszakban

Hétfő 09:20Enyhe pluszban kezdte a hetet a BUX

Hétfő 09:15Hétfőn és kedden sok hullócsillag várható

Hétfő 09:11Ötven éve indult a világ legrégibb, ma is futó tévésorozata

Hétfő 09:08Kínában terjeszkedik a Daimler

Hétfő
korall44, 2010. december 13. hétfő, 15:29
Képek, videók
katyusák Berlinben.jpg
agica2004
2018. március 06. kedd, 22:06
szilveszter berlinben
lacipecsenye
2013. szeptember 29. vasárnap, 08:53
szilveszter berlinben 198
lacipecsenye
2013. szeptember 29. vasárnap, 08:49
Berlinben fáradtan....
tunderviragszal7
2012. augusztus 03. péntek, 12:09
Berlinben...
tunderviragszal7
2012. augusztus 03. péntek, 12:09
A közönség Berlinben Robi
szilvia1970
2010. január 20. szerda, 11:00
inteligens ház berlinben.
szidi001
2007. június 11. hétfő, 23:26
Fiam Berlinben
bromkar
2007. február 27. kedd, 13:45
Berlinben
andurka
2006. szeptember 26. kedd, 22:04
Együttműködés-KŐFAL
1vargaildyko
2015. szeptember 12. szombat, 16:05
Nemzeti Együttműködés.jpg
agica2004
2014. október 02. csütörtök, 11:58
Együttműködés.jpg
pacsakute
2012. október 21. vasárnap, 10:09
együttműködés papival
agica2004
2012. március 06. kedd, 15:59
Együttműködés...
caris11935
2009. december 11. péntek, 13:18
egyuttmukodes.jpg
penge_4
2006. május 26. péntek, 18:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.