Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 03:07 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krumplilángos párolt káposztáv
Hozzávalók: 750 g főtt, áttört burgonya, 200 g sima liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez.
A töltelékhez: 500 g fehér káposzta, 40 g zsír, 40 g hagyma, só, őrölt köménymag, cukor, ecet.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és áttörjük vagy megreszeljük. Megsózzuk, és a liszttel együtt sima tésztát gyúrunk belőle. A tésztából hengert formálunk, vastagon fölszeleteljük, majd a jól meglisztezett gyúródeszkán minden tésztakarikából egy-egy lángost sodrunk, és forró tűzhelylapon vagy a gázlángra helyezett vaslapon mindkét felét megsütjük. A megsült lángosokat megzsírozzuk, még melegen megkenjük párolt káposztával, és összegöngyöljük. A tetejüket még egyszer megzsírozzuk, és kacsa- vagy libasülthöz tálaljuk.
Töltelék: A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzákeverjük a megmosott és megvágott káposztát, megsózzuk, ízlés szerint megcukrozzuk, egy kevés vizet öntünk alá, és először fedő nélkül, majd fedő alatt puhára pároljuk. Végül ecettel meg köménymaggal ízesítjük és átforraljuk.
bubszi, 2010. november 12. péntek, 21:19
Címkék: lángosok megkenéséhez, héjában főtt, liszttel együtt, tésztából hengert, gázlángra helyezett, megsült lángosokat,
Kommentek
Krumplilángos amit csak a borsodiak ismernek
Hozzávalók
1 kg krumpli,
30-40 dkg liszt,
só,
olaj.
Elkészítés
A krumplit hámozd meg, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomó segítségével törd össze, picit sózd meg, majd hagyd langyosra kihűlni. Szórd hozzá a liszt felét, és kezdd el összegyúrni.

Addig adagold hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem tapad a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét vagy gombócot csinálnál.

Ha összegyúrtad, sodord rúd alakúra, karikázd fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a karikákat egészen vékonyra.

A palacsintasütőt kend meg olajjal, hevítsd fel, és mintha palacsintát készítenél, süsd ki a krumplilángosokat. Ízlésed szerint az olajat akár fokhagymával is ízesítheted.

Nagymamám is így készítette, ő is mindig megkente kacsazsírral, vagy libazsírral!

Forrás - A receptet elkészítette és fotózta: Madarasiné Száraz
suzymama, 2019. január 06. vasárnap, 12:38
Krumplilángos amit csak a borsodiak ismernek
Hozzávalók
1 kg krumpli,
30-40 dkg liszt,
só,
olaj.
Elkészítés
A krumplit hámozd meg, majd sós vízben főzd meg. Krumplinyomó segítségével törd össze, picit sózd meg, majd hagyd langyosra kihűlni. Szórd hozzá a liszt felét, és kezdd el összegyúrni.

Addig adagold hozzá a megmaradt lisztet, amíg szépen összeáll, és rugalmas, de nem tapad a tészta. Tulajdonképpen olyan tésztát kell kapni, mintha derelyét vagy gombócot csinálnál.
Ha összegyúrtad, sodord rúd alakúra, karikázd fel a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki a karikákat egészen vékonyra.

A palacsintasütőt kend meg olajjal, hevítsd fel, és mintha palacsintát készítenél, süsd ki a krumplilángosokat. Ízlésed szerint az olajat akár fokhagymával is ízesítheted.

Nagymamám is így készítette, ő is mindig
suzymama, 2018. november 18. vasárnap, 15:14
H.Kohut Katalin: Régiségvásár
H.Kohut Katalin: Régiségvásár

Nem vártam rá, de teret kért,
éjjel faggyal fedte be a tért,
jeges keze ölelt engem,
míg tavaszi dalom zengtem.

Felöltöttem kiskabátom,
rumot vettem drága áron,
míg a jó szeszt hörpingettem,
meglöktek és megijedtem.

Csak úgy áradt a nagy tömeg,
vásárban a közömbösek,
kinéztem a poharamat,
erszényemben alig maradt...

Elszámoltan én magamat,
kofa-üzlet itt vámszabad,
letagadta ravasz szemmel,
pénzhez jutott könnyű szerrel.

Faládikó háromszázért
díszelgett és engem kísért,
vádolom a szegénységet,
minden áru rám csak béget.

Csodálatos hajas baba,
ilyet adott egykor apa,
irha, bőrből bundás kesztyű,
karácsonyra kis csengettyű,

antik vitrin, zöld halacska,
kék fogantyús kanalacska,
szívfájdító sok csodatárgy,
álom-házban szívem kitárt.

Délidőre megéheztem,
krumplilángost
kohlinka, 2018. szeptember 25. kedd, 20:49
Krumplilángos - mindenki eledele! Az igazi a spóron sült!
A kicsit idősebbek biztosan emlékeznek erre a finom és laktató ételre, amit leginkább a sparhelten, más néven masinán sütött a nagymama. Érdemes felidézni az ízét!

Ez egy igaz magyar népi étel! Minden tájegységen ismerték, és gyakran készítették.

Hozzávalók:
1 kg krumpli
30 dkg liszt
1 ek olaj
2 tk só

A krumplit meghámozzuk, daraboljuk, majd sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, jó alaposan lecsöpögtetjük, s még melegen összetörjük. Ha kihűlt, hozzáadunk a sót, a lisztet, az olajat. Puha tésztát gyúrunk belőle, s lisztes deszkára borítjuk. Rudat formázunk belőle és kb 1,5 ujjnyi darabokra felvágjuk. Ezeket a korongokat kell kinyújtani - kb akkorára, mint egy palacsinta. Palacsinta sütőben sütjük, melyet minden lángos előtt átkenünk olajjal.

TIPP: a lángosokat fogyasztás előtt átkenhetjük olvasztott zsírral
tinka1951, 2018. augusztus 07. kedd, 05:44
Megmaradt ételek újra gondolva
Lehet hogy már leírtam valahol de inkább kétszer..... !
Takarékos konyhámban a pazarlás nem ismert fogalom, semmit nem kidobni amit csak lehet újra felhasználni.
Most pár dolog amit gyakran alkalmazok :
- levestészta ha megmaradt (pld. cérnametélt, de már kockatésztával is készítettem): nagyon finom tojásos tésztát lehet készíteni belőle csupán zsíron átmelegítem a tésztát és ütök rá felvert tojást.
- pörkölt ha már krumplival és tésztával is ettük mégis kis adag van még: akkor két változatot szoktam alkalmazni, vagy finom levest készítek belőle felöntöm vízzel zöldséget teszek bele felfőzöm, vagy ledarálom és sós palacsintát készítek megtöltöm a hússal a levébe pedig tejfölt teszek amit ráöntök a palacsintára (majdnem olyan mint a hortobágyi húsos palacsinta).
- krumpli bármilyen formában akár hasáb vagy tört állapotában maradt meg ebből nálunk biztos hogy vagy krokett vagy perec esetleg nudli, gombóc vagy krumplilángos készül !Bármelyiket is készítem kis hozzáadás és
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:12
Krumplilángos
Krumplilángos - mindenki eledele! Az igazi a spóron sült!

Aki evett valaha ilyet, biztosan összefut a nyál a szájában, ha felidézi az ízét.

Biztosan sokan emlékeznek erre a finom és laktató ételre, amit leginkább a 'sparhelten', más néven 'masinán' sütöttek. Minden tájegységen ismerték, és gyakran készítették.

Hozzávalók:

1 kg krumpli
30 dkg liszt
1 ek olaj
2 tk só

A krumplit meghámozzuk, daraboljuk, majd sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, jó alaposan lecsöpögtetjük, s még melegen összetörjük. Ha kihűlt, hozzáadunk a sót, a lisztet, az olajat. Puha tésztát gyúrunk belőle, s lisztes deszkára borítjuk. Rudat formázunk belőle és kb 1,5 ujjnyi darabokra felvágjuk. Ezeket a korongokat kell kinyújtani - kb akkorára, mint egy palacsinta. Palacsinta sütőben megsütjük mindkét oldalát. A
nanoka72, 2017. október 26. csütörtök, 18:31
H.Kohut Katalin: Krumplilángos
H.Kohut Katalin: Krumplilángos

Hozzávalók kb. 5 db krumplilángos készítéséhez

3 db közepes méretű burgonya
4 kanál liszt
1 tojás
só ízlés szerint
Tetejére: tejföl, reszelt sajt

Elkészítés:

A burgonyákat héjastól megfőzöm. Ha kihűlt, leszedem a héját, összetöröm egy tálban, majd megsózom, beleütöm a tojást. Jól összekeverem, majd lisztes kézzel palacsinta-formájú lepényeket formálok huzigálással egyesével belőlük, kisütöm mindkét oldalukat palacsinta sütőben. Ezt követően tejföllel megkenem, sajttal megszórom.

Jó étvágyat kívánok!

2017. szeptember 21.
katalinkohut, 2017. szeptember 21. csütörtök, 17:18
Képek, videók
krumplilángos 003.JPG
katalinkohut
2017. szeptember 21. csütörtök, 17:17
Krumplilángos
bellykonyhaja
2009. szeptember 08. kedd, 07:00
krumplilángos
zsenyenka
2008. február 25. hétfő, 21:24
lángosos0321.jpg
maroka
2020. március 21. szombat, 17:11
Lángosos.jpg
anyulia
2011. január 14. péntek, 15:24
lángosozás..
hankolinda
2006. augusztus 07. hétfő, 19:37
Héjában sült krumpli
irmus
2017. január 15. vasárnap, 09:49
31245_hejaban-sult-fus zer
lilagondolatok
2015. május 19. kedd, 10:08
Magkeverékes liszttel.jpg
miday
2007. május 20. vasárnap, 18:04
ebből a leveles tésztából
sarkadykati
2016. január 18. hétfő, 13:33
sörkifli tésztából.jpg
dnemethk
2013. február 25. hétfő, 21:54
tésztából2.jpg
dnemethk
2013. február 13. szerda, 13:45
tésztából.jpg
dnemethk
2013. február 13. szerda, 13:45
tesztabol.jpg
katicacska
2013. február 12. kedd, 13:39
MALACFEJEK SÓS TÉSZTÁBÓL
klarcsika
2010. március 19. péntek, 22:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.