Belépés
2019. július 20. szombat | 29. hét | 201. nap | 16:24 | Illés
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Budapest posztumusz díszpolgára lett Mindszenty József bíbor
Tarlós István főpolgármester átadta Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés június 19-i ünnepi ülésén. Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, és kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.
Díszpolgári címet kapott Béres Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas színművész, Csókay András idegsebész, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Hargitay András Európa- és világbajnok úszó, Kállai Kiss Ernő klarinétművész és Korda György előadóművész.
Az elismerést posztumusz kapta meg Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke és Mindszenty József bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek. Antall József kitüntetését özvegye, Antall Józsefné, Mindszenty Józsefét Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek vette át.
.........


Ma egyszerre ünnepeljük a szovjet csapatok távozásának évfordulóját, városunkat és annak legkiválóbb polgárait. A múlt ápolásához és a jövő építéséhez példaképek kellenek, és a kitüntetettek teljesítményükkel, életművükkel olyan példaképekké váltak, akikre szabad, érdemes és kell alapozni a jövőt építő nemzedéknek - fogalmazott Tarlós István a szabadság napján tartott ünnepi ülésen, a kitüntetések átadása előtt. Felidézte: az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én 15 óra 1 perckor hagyta el hazánkat, és ezzel új időszámítás kezdődött az ország életében.
A függetlenség minden nemzetnek alapvető joga, és nagy nemzeti ünnepeink, fontos évfordulóink emlékeztetnek arra, hogy Magyarországnak továbbra is saját entitását és identitását őrző, saját döntésekkel rendelkező, szuverén országnak kell maradnia - fogalmazott Tarlós István. Hozzátette: ez a státusz csak akkor állhat fenn, ha a magyar nemzet fővárosa is sikeres és erős város marad.
Budapest összetett város, történeti korok, hagyományok, egyéni stílusok és szokások találkozási pontja. A reformkor nemzeti és a vele szorosan összefonódó polgárosító szándéka hozta létre, felismerve, hogy az országnak kell egy szív. Budapest talán az egyetlen város Európában, amelyet annak idején nem az uralkodói hatalom teremtett meg és segített, hanem éppen annak ellenében jött létre, önállóan vívta ki a nemzet fővárosának jogát. Budapest mindig is életképes, folytonosan gyarapodni akaró város volt, sokkal több volt itt az invenció, a találékonyság, mint bármely más környező fővárosban - fogalmazott a főpolgármester.
A modern nagyváros nem pusztán társadalmi, gazdasági jelenség, hanem jellegzetes kulturális, közösségi tér, olyan, amelynek saját szellemisége, saját szimbólumrendszere van. Nemcsak nagyszerű épületek, fejlődő infrastruktúra és környezettudatos élet, hanem kiváló emberek nagyszerű teljesítménye is jelképezhetik a város formálását, és Budapesten sok ilyen ember él - mondta a Tarlós István. Hozzátette: Budapest a most kitüntetettek munkásságával olyan régi és új színeket, régi és új értékeket mutat meg, amelyeket csak azok láthatnak igazán, akik megmerítkeznek az értékek világában.

Forrás: MTI

Magyar Kurír
maroka, 2019. június 20. csütörtök, 14:49
Címkék: Mindszenty József, Tarlós István, Fővárosi Közgyűlés, Béres Ilona Kossuth-, Liszt Ferenc-díjas, Csókay András,
Kommentek
Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú
harmadik gyermekként született 1892. február 29-én, Segesváron.1941. január 21-én kapta kézhez a pápai nuncius iratát, miszerint a Szentatya győri püspökké nevezte ki.
1944 áprilisában, Győr bombázása után maga is járta a város utcáit, hogy személyesen segíthessen a bajbajutottaknak. Találékony és bátor volt. Szoros kapcsolatot tartott fenn a szerzetesházak vezetőivel, így is sikerült sok menekültnek helyet szereznie. A veszélyben szorosabb kapcsolat alakult ki a Dunántúl főpásztorai, különösen Mindszenty József veszprémi, Shvoy Lajos székesfehérvári és Apor Vilmos győri püspök között.
Nagycsütörtökön Apor Vilmos a pincében mondta utolsó szentmiséjét.
Egyre gyakrabban érkeztek orosz katonák a püspökvárhoz. A püspök mindenkit személyesen fogadott, és nagypéntekig egyáltalán nem aludt. Ekkor részeg orosz katonák el akarták vinni a pincében tartózkodó asszonyokat és lányokat. Apor Vilmos ellenállt. Egy katona előbb a mennyezetbe lőtt - a négy golyó helye most is látható a múzeummá
maroka, 2019. május 23. csütörtök, 11:22
Emléktáblát avattak a kölni dómban Mindszenty bíboros ...
Emléktáblát avattak a kölni dómban Mindszenty bíboros emlékére.
2019. május 11., szombat | 19:03
Emléktáblát avattak a kölni dómban Mindszenty József emlékére május 6-án, a bíboros-hercegprímás halálának 44. évfordulóján. Az eseményre a Nyugat-Európában szolgáló magyar lelkipásztorok kétnapos konferenciája adott alkalmat.
........................
Bővebben
maroka, 2019. május 12. vasárnap, 07:55
Esztergom díszpolgári címet adományozott Mindszenty Józsefnek
Az Esztergomhoz és az egész magyar hazához kötődő kitartó és elévülhetetlen egyházvezetői és közéleti tevékenységének, a szabadság, a hűség és a helytállás példáját elénk állító munkásságának elismeréseként adományozzuk városunk díszpolgári címét Mindszenty Józsefnek - mondta az oklevél átadása előtt Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester.

Erdő Péter nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a hercegprímás hivatali utódaként átvehette az elismerést és elmondta, az oklevelet a prímási levéltárban őrzik majd.

Akinek jellé kell lennie, az jellé válik! - mondta a hercegprímás halálának 44. évfordulóján tartott misén Böcskei László nagyváradi megyés püspök. Hozzátette: a történelem folyásában nem csak korokról beszélhetünk, hanem egyéniségekről is, akiknek kiállása nem más, mint a prófétai sors felvállalása az új idők kihívásaival szemben.

A püspök arra hívta fel a hívek figyelmét, ha egy jobb és szerethetőbb világot akarnak, akkor sokszor ma is több bátorságra és elszántabb elköteleződésre van
velemenyezd, 2019. május 04. szombat, 14:51
Mindszenty József - A remény apostola
Imádkozzunk együtt a "Remény Apostoláért" május 4-én 10.30-tól az Esztergomi Bazilikában tartandó emlékmisén!
Hagyaték - "Állok Istenért hazáért" Mindszenty József - A remény apostola
Videó
A Hagyaték a magyar szellemi kulturális örökség átörökítésén munkálkodik. Leporolja a magyar múlt szellemi hagyatékának egy-egy darabkájáról a modern korokban rárakódott szennyeződéseket, hogy azok újra a maguk fényességében ragyogjanak. Ezek a mozaikdarabkák - épületek, tárgyak, könyvek, emlékek, történetek, tájak, gondolatok és mindenekelőtt az azokat alkotó és alakító szellemek - hétről hétre a képernyőre kerülnek, hogy végül a soha el nem évülő egyetemes magyar szellemtörténet egészévé, a megújuló magyar hagyománnyá álljanak össze a nézők lelkében
maroka, 2019. május 02. csütörtök, 13:52
Mindszenty, mint plébános
Mindszenty József 27 éven át volt a zalaegerszegi Mária Magdolna templom plébánosa, amire a helyiek méltán büszkék. Az 1803-ban felavatott gyönyörű templom egykori papjáról számos történet kering, hogyan segítette a város szegény anyáit, miként juttatta vissza a földeket a tönkre ment parasztoknak, hogyan tréfálkozott a hívekkel, és miként tett meg mindent, hogy Isten háza az emberek otthona legyen
..................................
maroka, 2019. április 07. vasárnap, 22:50
Mindszenty bíborosra emlékeztek születésének évfordulóján ..
Mindszenty bíborosra emlékeztek születésének évfordulóján Csehimindszenten.
2019. április 2., kedd | 9:04
Születésének évfordulóján, március 29-én Tiszteletreméltó Mindszenty József bíborosra emlékeztek szülőfalujában, Csehimindszenten.
..........
Délután Kovács Gergely okleveles posztulátor, a Magyarországi Mindszenty Alpítvány titkára tartott előadást a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskolában, majd az iskola vezetősége és diákjai megkoszorúzták a bíboros mellszobrát a falu főterén.
A szokásosnak mondható engesztelés 18 órakor kezdődött a templomban, ahol 1892. március 29-én megkeresztelték Pehm Józsefet. A szertartás elején Déri Péter esperes-plébános köszöntötte a zarándokokat, és kifejezte örömét és köszönetét a Mária Rádió főigazgatójának és szerkesztőinek, hogy Mindszenty születésének 127. évfordulójától közvetítik majdnem minden hónap 29-én az engeszteléseket.
Déri Péter
maroka, 2019. április 03. szerda, 10:45
Mindszenty-ösztöndíjakat alapított a Szombathelyi ......
Mindszenty-ösztöndíjakat alapított a Szombathelyi Egyházmegye
...........
A Szombathelyi Egyházmegye március 29-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megkezdte működését a Mindszenty József Alapítvány, és egyúttal meghirdették a Mindszenty-ösztöndíjakat.
A tájékoztatón szó esett arról is, hogy a Mária Út Közhasznú Egyesület szervezésében, Székely János megyéspüspök lelkivezetésével zarándokvonat indul Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére.

Mindszenty József sokat tett a legszegényebbekért, nemcsak mint zalaegerszegi plébános, hanem később már mint magas rangú egyházi vezető - kezdte a sajtótájékoztatót Székely János megyéspüspök. - Jó példa magatartására, hogy az esztergomi érseki palota felújítása helyett az éhező emberek megsegítésére kért és kapott pénzt.
- Zalaegerszegen a szerdai napja mindig a szegényeké volt. Ekkor saját maga fogadta a szegény sorsú embereket,
maroka, 2019. március 31. vasárnap, 09:10
Képek, videók
mindszenty józsef pere
lacipecsenye
2012. augusztus 29. szerda, 19:26
Mindszenty József Kiss S
garaferi
2011. június 08. szerda, 06:21
Mindszenty József biboros
farkas1945
2011. április 08. péntek, 23:52
Mindszenty József.jpg
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 14:43
Mindszenty József
simonmveronika
2007. február 06. kedd, 19:15
Szeged díszpolgára Kopasz
agica2004
2010. június 25. péntek, 10:41
Elismerő sporttárs
furaila
2016. június 23. csütörtök, 11:08
Miniszteri Elismerő Oklev
zoldkaszino
2010. december 31. péntek, 14:48
IMG_9491 elismerő oklevél
himeshaza
2010. július 03. szombat, 16:26
mindenki életében1.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:50
mindenki életében.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:50
Mindenki életében ...
bedmarika47
2015. január 11. vasárnap, 00:44
Minden férfi életében....
pacsakute
2013. szeptember 10. kedd, 21:15
Mindannyiunk életében....
pacsakute
2013. március 24. vasárnap, 13:35
Mindannyiunk életében.png
pacsakute
2012. december 06. csütörtök, 14:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.