Belépés
2019. október 17. csütörtök | 42. hét | 290. nap | 10:05 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Cseresnyés: a fogyasztóvédelmi hatóság eredményesen lép fel a megtévesztő termékeket értékesítő webáruházakkal
Az államtitkár hangsúlyozta, az e-kereskedelem kiemelt ellenőrzését indokolja, hogy a hat éve folyamatosan bővülő magyar kiskereskedelmi forgalomban az internetes értékesítés egyre nagyobb hányadot képvisel, aránya a 2017. évi 4,3 százalékról 2018-ban 4,5 százalékra, 2019 eddig eltelt időszakában 5,6 százalékra nőtt.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy tavaly február óta próbavásárlással 109 webáruházból 124 "csodát ígérő" terméket, szolgáltatást ellenőriztek. A termékek mindegyike megtévesztő információt tartalmazott, nem rendelkezett a beígért hatóanyaggal, a hatósági vizsgálódás miatt a webáruházak 30 százaléka önként elérhetetlenné tette rendelésüket Magyarországról.

Cseresnyés Péter kiemelte, a fogyasztóvédelmi hatóság 2017-ben és 2018-ban több mint 2000 webáruházat ellenőrzött, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a webáruházak a jogszabályokat betartják, jól működnek, a fogyasztók biztonságosan vásárolhatnak ezekben az üzletekben.

Keszthelyi Nikoletta szerint a csodát ígérő termékeket, szolgáltatásokat értékesítő webáruházak jellemzően agresszív magatartást tanúsítanak, rövid időt hagynak a döntésre a fogyasztónak. Jellemző az is, hogy népszerű bulvároldalakon jelentetik meg a hirdetést, amelyre kattintva jön elő az ajánlat, nincs cégelérhetőség feltüntetve, visszahívás alapján értékesítenek, nem valós szakértővel és megtévesztő fotóval illusztrálják a termékek jótékony hatását, jellemző továbbá a visszaszámláló óra megjelenítése az ajánlatra.

Ezeket a webáruházakat jellemzően fiktív cégek működtetik, nem biztosítják az elállási lehetőséget és nem lehet érvényesíteni a visszafizetést. Jellemzően az ilyen termékeket csak utánvétellel és készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a banki tranzakciót, a szürke zónában mozognak - mondta a helyettes államtitkár.

Keszthelyi Nikoletta beszámolt arról, hogy 2020-tól az Európai Unióban lehetőség lesz arra, hogy legalább két uniós tagállam jelzése alapján blokkolni lehet majd a tisztességtelenül működő webáruházakat. Ez aktívabb fogyasztóvédelmi jelenlétet jelent az e-kereskedelemben a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekében - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 08. kedd, 13:41
Címkék: Keszthelyi Nikoletta, Cseresnyés Péter, Európai Unióban, fogyasztóvédelmi hatóság, megtévesztő termékeket, államtitkár hangsúlyozta,
Kommentek
ITM: nincs kirívó fogyasztóvédelmi jogsértés a kuponos akcióknál
Kiemelték, az ITM IT Laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen, így az idei őszi kuponnapok alatt is ellenőrzi az értékesítéseket a vásárlók és a tisztességes vállalkozások védelme érdekében.

A problémás esetekben többnyire a kereskedő nem vonta le a termék árából a kuponon szereplő kedvezményt, vagy a hirdetés ellenére nem fogadta el a kupont. Előfordult a próbavásárlás során, hogy az online megrendelt termékre nem vonatkozott a kuponakció, de erről vásárlás előtt nem adtak tájékoztatást.

A kuponok nemcsak magazinokban találhatóak meg, sok esetben már applikáción keresztül is hozzáférhetőek, sőt, közvetlenül az adott vállalkozás honlapjáról is le lehet tölteni azokat. A kuponos vásárlások során érdemes odafigyelni a kuponon szereplő akció határidejére, az árkedvezmény mértékére, illetve a termékkapcsolásokra. Fontos, hogy a kuponnal vásárolt akciós termékre, szolgáltatásra is az általános szavatossági-jótállási előírások és panaszkezelési szabályok az irányadók - írják a
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 10:11
Élelmiszerminőség - Romániában megbírságolnák a kettős mércét alkalmazó cégeket
Az erről szóló törvénytervezetet szerdán fogadta el a bukaresti szenátus.

Az ellenszavazat nélkül, 18 tartózkodás mellett megszavazott jogszabály szerint a kettős mércét alkalmazó kereskedők és szolgáltatók megtévesztik a fogyasztókat, ezért polgári-, és büntetőjogi felelősséggel tartoznak.

A Liviu Dragnea volt házelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt volt elnöke által beterjesztett törvénytervezet értelmében a kettős mérce alkalmazását a fogyasztóvédelmi - adott esetben pedig az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági - hatóság hivatott megállapítani. Az illetékes hatóság a "visszaesőket", vagyis azokat a cégeket, amelyek az első bírságolás után sem hagynak fel a kettős mérce alkalmazásával, fél évre kitilthatja a román piacról.

A román fogyasztóvédelmi hatóság szeptemberben arról számolt be, hogy az általa megvizsgált, Nyugat-Európában és Romániában azonos elnevezéssel és feliratokkal forgalmazott 80 élelmiszeripari termék közül 18 esetben talált eltérést: az ízesítők nem voltak
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 14:12
A gazdasági bizottság alkalmasnak ítélte Kandrács Csabát, az MNB alelnöki posztjára
termékhez (GDP-hez) mérten, jobb a hazai gazdaság szerkezete, versenyképesebbek a magyar gazdaság szereplői, az államadósság a GDP-hez képest folyamatosan csökken.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt vetette fel, hogy a nyugat-európai bankrendszerekhez képest túl drágák a magyar bankok, nagyon költséges a magyarországi bankolás. A szocialista képviselő azt is bírálta, hogy a forint árfolyama jelentősen gyengült 2010 óta.

Kandrács Csaba válaszában jelezte: az MNB az elmúlt években számos fogyasztóvédelmi intézkedést hozott, amely a bankokat a költségek leszorítására ösztönzi. Az alelnökjelölt ezek között említette a minősített fogyasztóbarát hitelek bevezetését, illetve a pénzintézetek nem megfelelő működése esetén kiszabott magasabb bírságokat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a bankok és a biztosítók a szabályokat mindenkor tartsák be. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a pénzpiacon a fintech cégek megjelenése előbb-utóbb arra készteti a pénzintézeteket, hogy csökkentsék díjaikat, különben
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 15:21
Békéltető testület: a fogyasztóvédelem nemcsak a vásárlók, de a vállalkozások szempontjából is fontos
Baranovszky György hozzátette: a kampány során egy online felületen tájékoztatják Magyarország 800 ezer vállalkozását arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük egy fogyasztóvédelmi ellenőrzéskor.

Hangsúlyozta: ha a vállalkozók megtanulják, hogy milyen fogyasztóvédelmi kötelezettségeik vannak, akkor könnyebb helyzetben lesznek a fogyasztók, hiszen így felkészültebb vállalkozásokkal fognak találkozni.

A testület elnöke bizakodva beszélt a fogyasztóvédelem alakulásáról, mint mondta: szeptember elsejétől jelentős változás történt a területén, a kereskedelempolitika a fogyasztóvédelemmel koherens szintre került egy államtitkárságon belül, a jobb kommunikáció révén pedig várhatóan könnyebb lesz eljutni a vidéki fogyasztókhoz is.
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 12:11
Azonnali fejlesztésekről állapodott meg a Wizz Air és a Malév Ground Handling
A Wizz Air közlése szerint a légitársaság vizsgálatokat folytatott le, és a felmerült ügyeken konstruktívan dolgozott együtt a Malév GH-val, szem előtt tartva, hogy az utasélmény továbbra is magas színvonalú legyen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Közösen meghatározták az azonnali fejlesztést, illetve közbeavatkozást igénylő területeket és megoldották a felmerült problémákat - olvasható a közleményben.

A légitársaság közölte továbbá: biztatják utasaikat, hogy panasz esetén a bizonyítékokkal együtt forduljanak a Wizz Airhez, a társaság kivizsgálja az ügyeket.

A Malév GH közleménye szerint társaságuknak kiemelten fontos a jogszerű utastájékoztatás, valamint a minőségi kiszolgálás. A dolgozók munkáját a Wizz Airrel közösen folyamatosan ellenőrzik és álláspontjuk szerint az utasokat a szolgáltatásokról és azok díjáról az előírásoknak megfelelően tájékoztatják.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium július 30-án közölte az MTI-vel, hogy fogyasztóvédelmi hatósági eljárást
velemenyezd, 2019. szeptember 13. péntek, 16:51
ITM: idén is kiemelt figyelmet fordítanak a diákok fogyasztóvédelmi tudatosságára
A pályázat egyik célja, hogy elismerje azokat az általános- és középiskolákat, amelyek érdemi intézkedésekkel, helyi programokkal, szemléletformálással segítik a fiatalokat a fogyasztóvédelmi ismeretek elsajátításában. A kiírás arra ösztönzi az oktatási intézményeket, hogy tudatos fogyasztói szemléletet alakítsanak ki a diákokban.

Mindezekre azért van szükség, mert az iskoláskorúak mára kiemelt célcsoporttá váltak, rendszeresen vásárolnak az interneten, közösségi oldalakon anélkül, hogy jogaikról, lehetőségeikről részletesebb ismeretekkel rendelkeznének, így könnyen befolyásolhatók.

A közlemény szerint 2016 óta 22 általános iskola és 41 középiskola, köztük két külhoni magyar intézmény részesült ilyen elismerésben, vált jogosulttá a "Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola" cím viselésére.

A pályázatok a tanév ideje alatt bármikor benyújthatók, a pályázati felhívás és a kapcsolódó anyagok a kormányzati honlapon az ITM oldalán érhetőek el.
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 12:23
MNB: továbbra is gond a jelzáloghitelek kamatkockázata
Freisleben Vilmos fogyasztóvédelmi igazgató elmondta: bár az elmúlt év végére az új lakáshitel-kihelyezések több mint 60 százaléka már minősített termék volt, és az új lakáshitelek 97 százalékának kamatát egy évnél hosszabb időre fixálták, a teljes jelzáloghitel-állomány mintegy háromötöde továbbra is változó kamatozású.

A jelentés szerint az MNB tavaly összességében közel 250 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, és 137 fogyasztóvédelmi figyelmeztetés keretében jelezte kifogásait az általa felügyelt pénzügyi intézmények felé.

Freisleben Vilmos jelezte: az MNB ajánlással segíti a kamatok fixesítését, ennek során a pénzintézetek januárig ajánlattal keresik meg az ügyfeleket, de a banki ügyfelek döntik majd el, élnek-e a szerződésmódosítás lehetőségével.

A jegybanki adatok szerint az elmúlt év végére a nem teljesítő hitelek aránya a 2013. évi állomány kétharmadára csökkent. A jelentésben rámutattak: a bankok könyveiben 70 százalékról 27 százalékra csökkent a nem teljesítő
velemenyezd, 2019. szeptember 03. kedd, 14:01
Képek, videók
Eredményesség-NYÍRFAKÉ REG
1vargaildyko
2016. október 14. péntek, 06:17
Eredményesség-MÁRVÁNY
1vargaildyko
2015. november 21. szombat, 06:04
Eredményes,nyugodt hetet
zsoka1953
2011. január 25. kedd, 12:32
Az Eredményes Horgászat T
rambobby
2007. március 18. vasárnap, 23:13
Megtévesztő cumi
mandala1946
2013. február 22. péntek, 11:29
megtévesztő
solanum
2006. július 08. szombat, 14:51
Keszthelyi Festetics Imre
topo
2014. szeptember 01. hétfő, 20:35
Kevert cseresnyés süti
dupalymaria
2009. november 22. vasárnap, 14:25
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.