Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 23:51 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Mangalica.
A mangalica a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike, világhírű sertésfajta.
A törökök kiűzése után az egykori hódoltsági területeken rendkívül kevés sertés maradt, hiszen a törökök vallási okokból nem fogyasztottak sertéshúst. A sertéstenyésztés a Felföldre és az erdélyi területekre szorult. Ennek ellenére már 1750-ből vannak adatok, mely szerint Sopron messze földön híres sertésvásárára az Alföldről hajtottak fel állatokat. A 18. század végén főleg a dunántúli területek és Ausztria között volt jelentősebb sertéskereskedelem, amelynek fő fajtája a bakonyi sertés volt, mert ez a fajta jól bírta a hosszú utat. A kereslet egyre növekedett, s a kereskedők eljutottak Horvátországba is. Az onnan származó sertések kedveltebbek voltak a bakonyi sertésnél, mert több zsírt adtak és húsuk is jobb ízű volt. Szerbia fejedelme, Miloš Obrenović a szerb, az ún. sumadia sertésekkel kezdett kereskedni, tenyészetet alapított, ahonnan a magyar birtokosok tenyészállatot is vásároltak.
Ahogy a szerb kondákat áthajtották Magyarországon a soproni és győri állatvásárba, az óriási állományból kis rész elkallódott, megvásárolták, olykor ellopták, és ezek az egyedek keveredtek az itt honos disznófajtákkal. A mangalica a korábban őshonos bakonyi és szalontai fajták, a birtokosok által beszerzett "mangalitza" és a vaddisznó keveredéséből jött létre. Elterjedését jelentősen elősegítette, hogy külterjesen tartható, igénytelen fajta, mely a vaddisznó sok tulajdonságát megőrizte. A lakosság körében egyre népszerűbb lett ez a zsírsertésfajta, amit akkor törökfajtának, rátznak, mangaritzának vagy mangalitzának is neveztek. 25 év alatt eljutott az ország minden részébe, s teljesen átalakította a sertésállományt. A bakonyi sertés az 1840-es évek közepére teljesen eltűnt. Pethe Ferenc 1814-ben már mint közönséges fajtáról ír a mangalicáról.
1833-ban József főherceg Kisjenőn tenyészetet alapított, ahova Milos herceg akkor már híres állományából vásároltak állatokat. Ezek a sertések fehér, göndör szűrű egyedek voltak, s Kisjenőn kereszteződtek az ott levő állománnyal. A többi magyarországi földbirtokos innen vásárolt tenyészállatokat, s így az ország területén több nagyhírű tenyészet is kialakult. Ilyen volt a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtokon létrejött tenyészet, amelyet 1865-ben alapítottak. Ezeknek a központoknak a segítségével létrejött egy viszonylag egységes populáció. A mangalica néhány nemzedék alatt annyira alkalmazkodott az alföldi viszonyokhoz, hogy igazi magyar fajtává vált. Amennyiben néhány példány elkerült innen, az idegen környezetben az utódokban jelentős eltérések alakultak ki. Az első világháború után az elcsatolt országrészeken volt a mangalicaállomány nagy része, de az országhatárokon belül egy egységesebb, homogénebb populáció maradt.
A mangalica jelentőségét jelzi, hogy Győrben és Kőbányán hizlalótelepeket hoztak létre. A kőbányai telep éves forgalma 1870 és 1894 között átlagosan 600 000 sertés körül volt. Ám ekkor már a gazdasági környezet változásnak indult. Az erdőket, amelyek makkoltatásra alkalmasak voltak, kiirtották, a legelőket felszántották. Csökkent a zsírsertések iránti kereslet, viszont nőtt a hússertés iránti érdeklődés. Megjelentek a nyugati fajták, amelyek már nem külterjes, hanem belterjes gondozási módot kívántak. A legnagyobb csapás a fajtára az 1895-ben kitört sertéspestis volt, amely 20 évig tartott, és 4,5 millió sertés pusztulását okozta. Az elhullott állatok 95%-a mangalica volt. Ezután többé nem tudta visszaszerezni piaci pozícióit, állományának mérete egyre csökkent.
Fajtái:
- Szőke mangalica: a leggyakoribb változata. Jól hasznosítja a táplálékot, kül- és belterjes tartásra egyaránt alkalmas. Zsír- és hústermelésre is bevált. Sok változata ismert, hiszen a fajtára hatott a táplálék, a tartás sokfélesége.
- Vörös mangalica: a szőke mangalica és a göndör szőrű szalontai sertés keveredéséből jött létre, valamivel nagyobb súlyú és szaporább a szőkénél.
- Fecskehasú mangalica: a szőke és a fekete mangalica kereszteződéséből jött létre, hasa szőke, háta fekete. Kisebb termetű, de szaporább, mint a szőke változat.
- Fekete mangalica: az ország déli részén volt jelentős. A szerémségi fekete sertés és a szőke mangalica kereszteződéséből jött létre, jobb ellenállóképességű, de gyengébb termelési tulajdonságú volt, mint a szőke változat. A 20. század elején kipusztult.
- Vadas mangalica: igen ritka változat, elsősorban hegyvidékeken volt jellemző, valószínűleg a szőke mangalica és a vaddisznó véletlen kereszteződéséből jött létre.
Mítosz az alacsony koleszterintartalomról: A kutatók eredményei nem támasztják alá azokat a közléseket, melyek szerint a mangalica zsírja kevesebb koleszterint tartalmazna az általánosan elterjedt hízósertés típusokénál. A mangalicáról az a hír járja, hogy húsa egészségesebb, könnyebben emészthető, kevesebb benne a koleszterin, és az ember számára létfontosságú telítetlen zsírsavat tartalmaz. A mangalica zsírjának koleszterintartalma megegyezik bármilyen más sertésével. Az állat zsírsavösszetétele csak abban az esetben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ha az eredeti, makkoltató rideg tartásban nevelik, és hagyják az állatot a saját ütemében növekedni. Ilyenkor a jószág zsírja alacsonyabb hőfokon olvad, mint a többi sertésé. Ennek a kritériumnak nem minden tenyészet felel meg.


schuro, 2017. február 07. kedd, 22:12
Címkék: Miloš Obrenović, Pethe Ferenc, Milos herceg, Mezőhegyesi Állami Ménesbirtokon, törökök kiűzése, egykori hódoltsági,
Kommentek
Óbudai Nyár - Matt Bianco is fellép a programsorozaton
1900. évfordulója előtt is tiszteleg a programsorozat, amelynek idei arculata Kassák Lajos halálának 50. évfordulójáról is megemlékezik.

A programok közül kiemelte a Gyógyír északi szélre című színdarabot, valamint az argentin Dino Saluzzi és az Óbudai Danubia Zenekar közös koncertjét. Felhívta a figyelmet a Rupa & The April Fishes San Franciscó-i zenekar koncertjére, valamint a Fellini Római Kultúrbisztró filmvetéseire. Utcaszínházi előadások várják az érdeklődőket a 3K előtti területen, a Pethe Ferenc téren, ahol többek között Molnár Ferenc népszerű darabját, a Liliomot láthatják a nézők új felfogásban.

Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az idei fesztiválra nyolc országból - többek között Görögországból, Svédországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Argentínából és Brazíliából - érkeznek fellépők. Hozzátette: az Óbudai nyár nemzetközi műsorfolyammá nőtte ki magát az elmúlt 17 évben.

Az idén 50 programnapon csaknem 60 féle eseményt kínálnak
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 17:04
Juhász Gyula – Színházi emlékeim
színészek, modern költők, parittyát és lantot kezelő kritikusok ültek és álltak a nézőtéren, az elkerített asztaloknál, míg fönn, a szűk színpadon Ibsen igéit tolmácsolták, és a szegényes kulisszák mögött érezni lehetett az élet és művészet végtelenségét, az örökkévalóság lehelletét. Mert ezt adta nekünk a Thália, mialatt a lipótvárosi és terézvárosi színházakban folyt a limonádé és röfögött, sőt ordított az ordenáréság.
Solness mester! Az első nagy és mély és maradandó emlékem a színházban. Solnesst Dobi Ferenc játszotta, fiatal kezdő, lengő szakállal és micsoda rajongással, tisztelettel, komolysággal, amellyel bizony alig tudott lépést tartani zsenge művészete. De művészet volt mégis, amit adott, mert becsületes volt a törekvése, mert szent volt előtte a költő szava és főleg az, amit elhallgatott, amit a sorok közé rejtett, a melódia, a mélységes és szomorúságos, amely ott lebeg a szöveg felett, amely egy véresen igaz poéta szíve örvényéből tör elő és az égbe tart!
És a Forgács Rózsi Wangel
chillik, 2016. január 02. szombat, 18:10
Magyar ebfajták - Rövid bemutató leírás kutyáinkról
nemzeti örökségünk része. Kiváló kísérő- és sportkutya. A pumi őshonos kutyafajtánk, hazánk területén, a 17-18. század folyamán alakították ki a puli és a merinói juhnyájakat hazánkba kísérő terrier jellegű pásztorkutyák kereszteződéséből. Így jött létre a pulinál rövidebb szőrű, lebicsakló fülű terelőkutya, amely gyorsan népszerű lett a pásztorok között, hiszen minden jószág mellett használható volt. A pumi elnevezést, amely valószínűleg Pomeránia nevéből származik, először 1795-ben írták le, majd Pethe Ferenc is megemlíti a Természet Históriája című művében 1815-ben. Első ismert tenyésztője gróf Festetics Sámuel volt.

Sokáig a pulit és a pumit nem tekintették különálló fajtáknak, csak 1920-ban történt meg a két fajta elkülönítése. A pumi első fajtaleírását 1924-ben dr. Raitsits Emil készítette. A második világháború után az 1960-as években kezdődött újra a tenyésztés, meglehetősen heterogén küllemű egyedekkel. Az Ócsag Imre által irányított nemesítés sokat javított a fajta megjelenésén. A
lenke1964, 2015. december 20. vasárnap, 16:44
NAPTÁR - 2015. augusztus 8.
Érdekesebb évfordulók augusztus 8-án:ÜNNEP:SZENT DOMONKOS ÜNNEPE - ókasztíliai születésű katolikus rendalapítóAUGUSZTUS 8-ÁN TÖRTÉNT:1588. Anglia hajóhada szétzúzta az addig verhetetlennek tartott spanyol Armadát.1786. A francia Jacques Balmat és Michel-Gabriel Paccard elsőként jutott fel a Mont Blanc 4807 méter magas csúcsára, "Európa tetejére".1815. Szent Ilona szigetére vitték a trónjáról másodszor is lemondott Bonaparte Napóleon francia császárt. (200 éve)1840. Bemutatták Erkel Ferenc első dalművét, a Bátori Máriát. Ennek az előadásnak a színlapján szerepelt először az addigi Pesti Magyar Színház Nemzeti Színházként. (175 éve)1874. Megalakult a Budapesti Philológiai Társaság.1900. Megrendezték az első tenisz mérkőzést a Davis Kupáért a Boston melletti Longwood Cricket Club telepén. (115 éve)1918. Az első világháborúban döntő vereséget szenvedtek a németek a nyugati fronton: az antant-csapatok áttörték a Marne folyónál húzódó frontvonalat.1945. A II. világháború végén a Szovjetunió hadat üzent
velemenyezd, 2015. augusztus 06. csütörtök, 08:11
Angel : Rózsa
hozzá vissza térhetem
S ha látom a két szemét
Kezem nyújtom felé
Úgy fogok ragyogni
Mint a legfényesebb csillag
Hófehér színpompával
Lelkem édes mosolyával
Menj és ne állj meg!
Kísérjék utadat az Angyalok
Mert ők tudják
Hogy majd Én is hova tartok
Várj! csak még egyet
Mond el szívem most reszket
Vártam valakit
De nem érkezett meg
De mit is beszélek!
Ők tudják az életemet
Lelkemet viszem
Ha egyszer elmegyek.
Ferenczi CsillaSzeretet nélkül élni nem lehet
Irta : Merk Mihály
Szeretet nélkül, élni nem lehet.
Te jól tudod ezt Istenem,
Hisz Te
kannalidia, 2015. május 10. vasárnap, 21:54
Nincs Cím
részvényekkel és befektetéssel foglalkoztak a biztosító munkatársai, hanem itt éltek. A múlt század elején a főváros egyik legnagyobb összterületű lakóháza lett a Gresham.

Az összesen 12.000 négyzetméter területű épület három lépcsőháza a hangulatos, üvegfedésű üzletsorból nyílt. A földszinten üzemelt a legendás Gresham Kávéház, amely a húszas évek kiemelkedő művészeinek otthonául szolgált. A Gresham-körhöz olyan neves alkotók tartoztak, mint például Bernáth Aurél, Egry József, Márffy Ödön és Ferenczi Béni.Itt született a kabaré:

A Gresham-palota alagsorában nyílt meg 1921 őszén a Pódium Kabaré. Vezetője Nagy Endre nagyváradi író volt, aki beszédhibájával lett felejthetetlen konferanszié. A kabarét 1923-ban betiltották.

1936 őszén azonban
sanci81, 2014. december 26. péntek, 15:45
NAPTÁR - 2014. december 18.
az Egyesült Államok budapesti katonai missziójának vezetője (150 éve)1879. GABÁNYI LÁSZLÓ színész (135 éve)1879. KLEE, Paul svájci festő és grafikus (135 éve)1884. LUX ELEK szobrász (130 éve)1899. HIDAS ANTAL Kossuth-díjas író, költő, műfordító (115 éve)1906. ZELK ZOLTÁN kétszeres Kossuth-díjas költő1909. BÉNYI LÁSZLÓ festő, művészeti író (105 éve)1913. BRANDT, Willy Nobel-békedíjas német szociáldemokrata politikus, az NSZK kancellárja1929. GLEMP, Józef bíboros, volt lengyel prímás (85 éve)1934. KÓKA FERENC Munkácsy Mihály-díjas festőművész (80 éve)1939. FALVAY KLÁRA Jászai Mari-díjas színművész (75 éve)1939. VARMUS, Harold Eliot Nobel-díjas amerikai mikrobiológus (75 éve)1943. RICHARDS, Keith angol gitáros, a Rolling Stones tagja1946. SPIELBERG, Steven Oscar-díjas amerikai rendező, producer1948. BÚVÁR GÉZA Széchenyi-díjas agrármérnök1949. PÉTER ÁGNES Munkácsy Mihály-díjas szobrász (65 éves)1963. PITT, Brad amerikai filmszínész

DECEMBER 18-ÁN HALT MEG:1737. STRADIVARI, Giacomo Antonio cremonai
velemenyezd, 2014. december 16. kedd, 08:11
Képek, videók
milonka1227.jpg
maroka
2014. december 29. hétfő, 21:06
milonka0316.jpg
maroka
2014. március 17. hétfő, 21:53
milonka1019.jpg
maroka
2013. október 19. szombat, 17:06
milonka0403.jpg
maroka
2013. április 03. szerda, 18:54
milonka0401.jpg
maroka
2013. április 01. hétfő, 19:29
milonka0331.jpg
maroka
2013. március 31. vasárnap, 21:40
milonka20331.jpg
maroka
2013. március 31. vasárnap, 21:40
milonka0330.jpg
maroka
2013. március 30. szombat, 21:08
milonka0328.jpg
maroka
2013. március 29. péntek, 22:24
milonka0310.jpg
maroka
2013. március 10. vasárnap, 19:58
milonka0224.gif
maroka
2013. február 24. vasárnap, 10:30
milonka2.jpg
maroka
2013. február 24. vasárnap, 10:29
2_ferenc pápa0117.jpg
maroka
2019. január 17. csütörtök, 11:52
ferenc pápa0111_2.jpg
maroka
2019. január 11. péntek, 14:42
ferenc pápa0111.jpg
maroka
2019. január 11. péntek, 14:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.