Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 16:07 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mintegy három tonna hulladékot gyűjtöttek a Tisza-tavi PET Kupa résztvevői
A szervezők csütörtöki közleménye szerint ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt hetek áradásai ennél jóval több hulladékot terítettek szét a folyó hullámterében.

Mint írták, a PET flotta Tiszafüredtől Kisköréig takarított, a kenuk pedig az öblítő-csatornákon keresztül a tavat járták, így különleges, védett vízi és szárazföldi élővilággal rendelkező területek tisztultak meg. Az élő bejelentkezéseknek, videóknak köszönhetően többen is megismerkedtek a környezetvédelmi problémával, és azzal, hogyan lehet vele felvenni a küzdelmet.

A mintegy három tonna összegyűjtött hulladék nagyjából nyolcvan százaléka műanyag palack volt, amelynek java részét a határon túlról hozta a folyó. Az egyéb hulladékok között hűtőt, TV-készülékeket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot, például festéket, rovarirtót, olajos flakonokat is találtak a résztvevők.

A programot szervező Természetfilm.hu Egyesület szakemberei hat megmérettetést rendeztek az elmúlt években a Felső-Tiszán, azonban a mostani áradás utáni Tisza-tavi hulladékhelyzet őket is megdöbbentette. A 25 folyamkilométeres távon evezve 100-150 méretenként bukkantak fel uszadék fával vegyes pillepalack-hulladékszigetek, amelyeket elsősorban a part mentéről kidőlt fák fogtak fel. Az ártéri erdőkben és a nádasokkal szegélyezett területeken sem volt jobb a helyzet, szinte mindenhol összefüggő hulladékszegély található.

A vízügyi szakemberek munkájának köszönhetően a hulladék nagy része az élő-Tisza partjain összpontosul, áradások idején a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) gondosan lezárja az öblítőcsatornákat, hogy megvédjék a tiszta, jó minőségű vízzel feltöltött Tisza-tó vizét a szennyeződéstől.

A PET Kupa résztvevői mindhárom vízen töltött napon megállás nélkül gyűjtötték a palackokat, a megtelt zsákokat pedig a közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hulladékhajó, az M.V. PETényi anyahajó gyűjtötte össze, majd szállította a kikötőkbe. A nap végére 250-300 zsáknyi hulladék gyűlt össze, amelyeket a csapatok és az önkéntesek válogattak szét és tömörítettek. A felgyűlt mennyiség több mint felét újrahasznosítják.

Az I. Tisza-tavi PET Kupa első helyezettje a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csapata lett, amely több mint 300 zsák szemetet gyűjtött össze.

A 2018-ban létrehozott Tisza Hősei díjat a PETúnia hajó - négy gyerekből és négy felnőttből álló - legénysége kapta: ők gyűjtötték össze fejenként a legtöbb hulladékot.

A PET Kupa versenyek és akciók célja, hogy rávilágítsanak a Tiszát érő rendszeres szennyezések problémájára és megmutassák, hogy összefogással mekkora sikerek érhetők el. A résztvevők most először hajóztak a Tisza-tavon, mégis minden irányból sok segítséget kaptak. A Tisza-tavi Ökocentrumban pedig folyamatos kiállítással hívták fel a figyelmet a tiszai műanyagzajlásokra.

A napokban megkezdődött a Kiskörei Vízierőműnél felhalmozódott hulladékzárvány felszámolása is. A munkát a KÖTIVIZIG szakemberei hajókkal végzik. A problémáról a PET Kupa ismeretterjesztő rövidfilmet készített, valamint a hulladék válogatásához önkénteseket keresnek.

Folytatódik a hagyományos, egy hetes hajósverseny is: a VII. Felső-Tiszai PET Kupa augusztus 3-11-ig Tivadartól Záhonyig áll rajthoz, a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében pedig rendszeresek lesznek az évközi hulladékgyűjtő akciók is, amelyekhez önkéntesek csatlakozását is várják.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 21:52
Címkék: Tisza-tavi PET Kupa, Tiszafüredtől Kisköréig, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Tisza Hősei, Tisza-tavi Ökocentrumban, Kiskörei Vízierőműnél,
Kommentek
Ötödszörre tartanak zsidó napokat Kolozsváron
A szervezőknek az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint a Kolozsvári Zsidó Napok nem pusztán művészeti, zenei, színházi rendezvénysorozat, hanem egyben tisztelgő főhajtás is az erdélyi magyar zsidóság emléke és hagyománya előtt.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóját, október 24-én este, a Belvárosi Unitárius templomban tartják, ahol az ünnepi beszédek mellett Malek Andi Soulistic együttes adja elő Yiddish Swing című műsorát.

A rendezvénysorozat keretében fellép a Zsidó Pavarotti címmel kitüntetett, és 2015-ben Európa legjobb kántorhangjának választott Nógrádi Gergely főkántor Teszter Nelli zongoraművésszel, bemutatják Szántó T. Gábornak az Európa szimfónia című új regényét. Előadáson és sétán idézik a kolozsvári filmgyártás megteremtőjének, az 1872 és 1945 között élt Janovics Jenőnek az alakját.

Kányádi Sándor költészetét Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész eleveníti meg előadásában.

Az érdeklődők történelmi sétán vehetnek részt a kolozsvári
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 20:22
Víz Világtalálkozó - Német kutató: nem a kormányzati politikák, hanem inkább azok alkalmazásának hiányosságai o
példájaként, hogy a jó szabályozás nem feltétlenül jár együtt a végrehajtás hatékonyságával. Itt a kiváló törvények alkalmazását a pénzügyi és a műszaki erőforrások szűkössége, valamint a politikai akarat hiánya hátráltatja - mutatott rá.

Pahl-Wostl aláhúzta: a vízpolitikában különösen igaz, hogy nincsenek univerzális megoldások, amelyeket mindenki sikerrel alkalmazhat. A társadalmi-ökológiai rendszerek különbözőségét és komplexitását figyelembe vevő megközelítésre van szükség - tette hozzá.

A csütörtöki nap nyitóülése Ferenc pápa üzenetének felolvasásával kezdődött.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy "világunk óriási társadalmi adósságot halmozott fel a legszegényebbek felé, akik nem jutnak megfelelő ivóvízhez, és így az emberi méltósághoz való elidegeníthetetlen jogukat tagadják meg tőlük".

A pápa jelezte: bízik benne, hogy az emberi család peremén élők lesznek az elsők, akik hasznot húzhatnak a fenntartható vízszolgáltatás terén zajló fejlődésekből.

A katolikus egyházfő
velemenyezd, 2019. október 17. csütörtök, 11:01
Nemzetközi szakértők: jobban be kell vonni a fogyasztókat az energiaipar átalakításába
valamint az energiaipar képviselői ugyanúgy megtalálhatóak, mint döntéshozók és a szabályozói környezet kialakítói. Az innovációkat bemutatók jellemzően befektetőket keresnek a technológiáikhoz.

A találkozó legfontosabb kérdése idén az, hogy miként biztosítható vagy gyorsítható fel Európában az áttérés a fenntartható energiagazdálkodásra a társadalom erőteljesebb bevonásával.

Az eseményen százötven élvonalbeli technológiát, befektetési lehetőséget mutatnak be, köztük magyar fejlesztést is.

Csütörtöki köszöntőjében Diego Pavía, az InnoEnergy vezérigazgatója azt hangoztatta, hogy a TBB nagy lehetőségeket kínál: ezerhatszáz találkozó várható fejlesztéseket prezentáló startupokban dolgozók és iparági képviselők között.

Diego Pavía szerint az "energiaátállás" sikeréhez kulcsfontosságú a technológiai újítás és a szabályozás, de legalább ennyire lényeges a kreativitás és a sokszínűség, valamint a fogyasztók szerepének elismerése.

Elena Bou, az InnoEnergy innovációs igazgatója azt mondta, jó
velemenyezd, 2019. október 03. csütörtök, 18:38
Ma kezdődik az Art Market Budapest kortárs művészeti vásár
A budapesti vásáron a nemzetközi művészeti színtér olyan nagy központjai is képviseltetik magukat, mint London, New York, Milánó, Párizs, Berlin, Bécs, Moszkva és Madrid.

Oroszországból mintegy ötven művész alkotásai érkeznek, az ART.RUS művészeti fesztivál pedig Budapest más helyszíneit is bekapcsolja a programba - közölték az MTI-vel a szervezők.A legismertebb orosz képzőművészek közé tartozó Oleg Kulik egy kifejezetten az Art Marketre készített performansszal jelentkezik, a Léna&Roselli standja pedig Kulik Velencei Biennálén is bemutatott fotósorozatát állítja ki.

Az Art Market városszerte 50 kísérőprogrammal várja a közönséget, a legendaként tisztelt, 86 éves olasz mester, Michelangelo Pistoletto például Harmadik Paradicsom elnevezésű, több napos projektjével érkezik.

A rendezvénysorozat ArtPhoto Budapest címmel külön szekciót szentel a fotóművészetnek. A nemzetközi sztártenor, José Cura itt mutatkozik be először fotóművészként művészeti vásáron, de kiállít a Lucien Hervé Alapítvány,
velemenyezd, 2019. október 03. csütörtök, 07:05
Már lehet jelentkezni a Magyar Nyelvészeti Diákolimpiára
Oszkó Beatrix, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa, felkészítő tanár a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a középiskolások jelentkezését a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia jövő évi versenyére a diákolimpia honlapján várják (http://ioling.ppke.hu).

Október 15-től indul a jövő évi verseny első fordulója, amelynek megoldásait október 30-ig lehet elküldeni. A középiskolások számára rendezett világverseny magyar fordulóit az idén már kilencedik alkalommal hirdetik meg.

A magyarországi megmérettetés első szakasza két internetes fordulóból áll. A diákolimpia honlapjára feltett feladatok megoldásához elsősorban jó logikai készség szükséges. A feladatok bárki számára elérhetők, a megoldásokat pedig ingyenes regisztrációt követően egy online űrlapon keresztül lehet eljuttatni a szervezőkhöz.

A legjobb megoldásokat beküldő diákok közül a többfordulós országos döntőn választja ki egy szakértőkből álló zsűri a magyar válogatottat, akik számára többalkalmas felkészítést
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 18:01
Megnyílt az Európai Nyelvi Koktélbár Magyarországon
fordítanak.

A rendezvényen Lucie Orbók, az EUNIC Hungary elnöke, a Cseh Centrum igazgatója köszönetet mondott a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek, amiért helyet ad a rendezvénynek.

Az Európai Nyelvi Koktélbárnak az első hét alkalommal Budapest adott otthont, ezt követően 2017-ben a Debreceni Egyetem, 2018-ban pedig a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara volt a házigazda. A tízéves jubileum alkalmából a szervezők idén két helyszínen is megrendezik a Koktélbárt: a csütörtöki budapesti esemény mellett szeptember 26-án Győrben, a Széchenyi István Egyetemen.

A budapesti rendezvényen részt vevő huszonegy kulturális intézet és az Európai Bizottság asztalainál a látogatók kreatív és játékos idegen nyelvi feladatokat oldhatnak meg. Lehetőséget kapnak arra is, hogy tizenhat különböző mininyelvóra keretében részletesebben megismerkedjenek az angol, a cseh, az észt, a finn, a francia, a grúz, a héber, a lengyel, a német, az olasz, a portugál, a roma, a román, a spanyol, a szlovák
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 15:11
Százan indulnak Kisbér-Ászáron a pónifogathajtó-világbajnokságon
A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint a nevezések lezárultát követően kiderült, 16 ország pónifogathajtói mérik össze tudásukat a Komárom-Esztergom megyei versenyhelyszínen.

"Összesen 38 egyes, 38 kettes és 24 négyes pónifogat lesz látható a világbajnokságon" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A vb-t szeptember 25. és 29. között rendezik Kisbér-Ászáron.
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 19:01
Háromszáz versenyző indul Budapesten az első World Urban Games-en
Az eseményt felvezető csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy a Csepel-sziget bejárójánál fekvő Nagyvásártelepen 2019 nyarán kezdődött a tereprendezés, majd szeptember elején indult a 60 000 négyzetméter alapterületű rendezvényhelyszín építése.

"Hatalmas munkát végeztünk az elmúlt öt-hat hónapban, olyan eseményt szeretnénk rendezni, amely a későbbi házigazdák számára mintául szolgálhat" - mondta Molnár Viktor, a szervezőbizottság tagja.

Hozzátette, az extrém és a tradicionális sportok urbanizálódtak, azaz a beköltöztek a városokba, ahol a fiatalok körében egyre népszerűbbek lettek.

"A jelen és a jövő generációja számára fontosak ezek a sportágak, ezt mutatja, hogy jövő nyáron Tokióban a 3x3-as kosárlabda és a bmx, míg 2024-ben Párizsban a bréktánc is bemutatkozik az olimpián" - fogalmazott Molnár Viktor.

Raffaele Chiulli, a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége (GAISF) elnöke azt mondta, boldog, hogy itt lehet Budapesten egy olyan eseményen, ahol a sport, a művészet és
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 16:42
Képek, videók
Tisza tavi csónak túrán
erzsikepuskas
2013. október 24. csütörtök, 08:56
Tisza-tavi_naplemente. jpg
k_e_timi
2010. december 11. szombat, 18:54
Tisza-tavi látkép
levente500
2009. július 14. kedd, 18:46
Tisza-tavi nyaralonk
szilay
2007. december 13. csütörtök, 11:14
csütörtöki látkép
biharijudit
2016. december 08. csütörtök, 10:07
Böbe csütörtöki köszöntés
csalogany13
2013. június 18. kedd, 20:15
image003 csütörtöki.gif
sarkadykati
2012. június 01. péntek, 02:03
Vidám Csütörtöki napot...
szupermami
2011. november 03. csütörtök, 09:24
szép csütörtöki napot.gif
marcsenka
2011. július 20. szerda, 21:14
Ilonka csütörtöki képe.jp
csalogany13
2010. augusztus 28. szombat, 09:58
Gigi csütörtöki képe.gif
csalogany13
2010. augusztus 07. szombat, 12:53
Feri csutörtöki képe.gif
csalogany13
2010. július 21. szerda, 22:17
Szép csütörtöki kívánsága
csalogany13
2010. március 20. szombat, 17:28
szép csütörtöki napot
jakabgasparne
2010. február 22. hétfő, 09:01
csütörtöki cica.gif
szelgyongyi
2010. január 25. hétfő, 17:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.