Belépés
2020. április 03. péntek | 14. hét | 94. nap | 19:49 | Buda, Richárd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
NMHH: lezárult az 5G frekvenciatender
A közlemény szerint a tenderen intenzív verseny bontakozott ki a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. részvételével, a licitáló vállalatok összesen 128 490 000 001 forint értékben vásároltak három frekvenciasávban tizenöt évre szóló használati jogosultságot.

Ez kiemelt jelentőségű a magyar gazdasági életben, hiszen ezzel versenyelőnyt szerezhet Magyarország azokhoz az országokhoz képest, ahol még nem sikerült értékesíteni az 5G-s szolgáltatásokra használható legfontosabb spektrumrészeket - írták. Magyarország az árverés után az elsők közt tudja - többek között - az iparban, az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a közlekedésben vagy akár a logisztikában kihasználni az 5G segítségével alkalmazható innovációkat.

A közlemény szerint az NMHH eljárásában részt vevő három szolgáltató az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhatott, hogy az adott sávban a dokumentációban megadott kezdőlicit értékéről indulva mennyi frekvenciablokkra tart igényt. Az árverést március 24-én egy próbaárverés előzte meg, ahol a szolgáltatók képviselői - az értékesítési dokumentációban leírtakon felül - az árverési helyszínen ismerkedhettek meg az esemény menetével és az árverési módszertannal.

Az árverés az ismert járványhelyzet miatt speciális körülmények között zajlott. Az NMHH a helyszínen gondoskodott a rendezvény általános egészségügyi felügyeletéről, és az árverés valamennyi résztvevője számára a kialakult helyzetben szükséges védőfelszerelésekről.

Közölték: a március 26-i árverésen a Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el.

A Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et szerzett, nem szerzett frekvenciát a 2100 MHz-es sávban, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-re licitált sikerrel.

A Vodafone a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 50 MHz-et szerzett.

A 700 MHz-es frekvenciasávban intenzív verseny bontakozott ki a szolgáltatók között, míg a 2600 MHz-es sávban egyik szolgáltató sem nyújtott be ajánlatot.

Karas Monika, az NMHH elnöke a közleményben kiemelte: az 5G-s frekvenciaértékesítés eredményeként kiépülő szolgáltatásoknak kulcsszerepe lesz a gazdasági fejlődésben, sőt, rövid távon már a koronavírussal kapcsolatos korlátozások idején is hatékonyan támogathatják az egészségügyi hálózatunk működését, a hazai távmunkát és a távoktatást. A járvány utáni időszakban pedig gyorsíthatják a magyar gazdaság felívelését - tette hozzá.

Közölték: ennek érdekében az NMHH díjkedvezménnyel ösztönzi a szolgáltatókat arra, hogy olyan helyekre is telepítsék majd az 5G-t, amelyek nemcsak számukra, piaci szempontból, hanem társadalmilag is fontosak - ilyenek a kórházak, egyetemek területe vagy a főbb közlekedési útvonalak.

A megszerzett frekvenciák használati jogosultságai egységesen 2035-ben járnak le. A 700 MHz-es frekvenciasáv csak azután lesz használható, ha erről a sávról a műsorszórás véglegesen elköltözik, azaz legkorábban 2020. szeptember 6-a után. A jogosultságok időtartama egyszer - változatlan feltételekkel, a frekvenciahasználati jogosultságért újabb egyszeri díj megfizetése nélkül - további öt évvel meghosszabbítható - közölte az NMHH.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 18:03
Címkék: Magyar Telekom Nyrt, Telenor Magyarország Zrt, Vodafone Magyarország Zrt, Magyar Telekom, Karas Monika, közlemény szerint,
Kommentek
Piacok és hálózatok integrációjára számít a Magyar Telekom vezérigazgatója
Véleménye szerint ennek köszönhetően a tavaly már 30 százalék fölé emelkedett hazai mobilinternet-penetráció dinamikus növekedés előtt áll.

A 4G révén lehetőség lesz a valós idejű, nagyfelbontású, illetve interaktív videoszolgáltatások és alkalmazások elindítására mobilhálózatokon, például kiváló minőségben lehet majd mobilról is videokonferenciát folytatni. Az új technológia villámgyorsan hozza magával az új alkalmazások sokaságát is - fejtette ki.

Megemlítette, hogy a tavalyi sikeres frekvenciatendert követően a Telekom mostanra mintegy 80 százalékosra növelte 4G mobilhálózatának lakossági lefedettségét, a névleges letöltési sebesség maximuma pedig - díjcsomagtól és készüléktől függően - másodpercenként 150 megabitre nőtt. A társaság 4G-t használó mobilügyfeleinek száma 2014-ben már meghaladta a 450 ezret, és a több mint 920 ezer TV-előfizetésnek már majdnem a fele, mintegy 450 ezer az interaktív TV.

A vezérigazgató szerint a mobilfizetés is jelentős növekedés előtt áll Magyarországon,
velemenyezd, 2015. február 06. péntek, 07:03
BÉT - Esett a BUX 2014-ben és csökkent a tőzsde forgalma is
hatással van a rubel gyengülése az olajáron keresztül, az árfolyamát azonban leginkább az INAjövőjével kapcsolatos bizonytalanság alakítja. Egyelőre még nem látszik a vége a horvátországi leányvállalat másik tulajdonosával, a horvát kormánnyal folytatott egyeztetéseknek.

A blue chip részvények közül egyedül a Magyar Telekom zárta erősödéssel a 2014-es évet, árfolyama egy év alatt 7,64 százalékkal, 24 forinttal 338 forintra nőtt. A távközlési társaság számára az év legfontosabb eseménye a frekvenciatender volt, amelyen megfelelő mennyiségű frekvenciakészlethez jutott a következő 15-20 évre tervezett beruházásai megvalósításához. A Telekom már a megnyert spektrumok birtokbavételekor az addigi 50 százalékról 73 százalékra, később pedig 75 százalékra növelte a 4G szolgáltatás lefedettségét az országban, amelyet 2015 elejére 80 százalékra, a jövő év végére pedig 93 százalékra tervez növelni.

Az egy éve, 2013 decemberében bevezetett új kereskedési rendszer, a Xetra egyelőre nem hozta meg a várt
velemenyezd, 2015. január 01. csütörtök, 10:21
Fejleszt a Magyar Telekom, ezért nem fizet osztalékot
Magyarországon, illetve 34 milliárd forint értékben vásárolt frekvenciát. Megjegyezte, hogy a tulajdonosok pedig tavaly emiatt nem jutottak osztalékhoz.

A Magyar Telekom alapvető gazdálkodási célja az, hogy az általa megtermelt értéket szolgáltatásfejlesztési beruházásokra és a tulajdonosok befektetésének megtérülésére fordítsa. Prioritást azonban a fejlesztések élveznek - mutatott rá Szabó János.

A vezérigazgató-helyettes a negyedév egyik legnagyobb eredményének nevezte azt, hogy a frekvenciatenderen a Magyar Telekom megfelelő mennyiségű frekvenciakészlethez jutott a következő 15-20 évre tervezett, a piaci pozíciója megőrzéséhez és erősítéséhez szükséges beruházásai megvalósításához.

A frekvenciakészlet bővülésének első kézzelfogható eredményeként a Magyar Telekom megvalósította az év elején a mobil adathálózati szolgáltatások bővítésére tett ígéretét, és a frekvenciaszerződés aláírását követően hálózatra kapcsolt 450 negyedik generációs (4G) mobil bázisállomást és ezzel 50 százalék
velemenyezd, 2014. november 06. csütörtök, 12:42
Telekom: a frekvenciatenderrel lendületet kap a mobilinternet
Christopher Mattheisen erről egy szerdai háttértájékoztatón beszélt. Hozzátette, hogy az elnyert új frekvenciákért kifizetendő ár - közel 59 milliárd forint - meg fog térülni a vállalat számára.

A vezérigazgató kijelentette, hogy a Telekom a jelenlegi 54 százalékos 4G lefedettséggel piacvezető és belátható időn belül egyben a legnagyobb sebességű negyedik generációs hálózattal fog rendelkezni.

Megerősítette, hogy a szolgáltató jövőre 80 százalékra tervezi növelni a 4G lefedettséget. A vállalat arra számít, hogy jelentősen fog nőni a 4G képes készülékek elterjedtsége is. A Telekomnál jelenleg tíz eladott készülékből hét képes csatlakozni a leggyorsabb mobilinternet hólatra, az ezután megjelenő típusoknak pedig már mindegyike rendelkezik majd ezzel a képességgel. A szolgáltatónak jelenleg 250 ezer ügyfele használja a 4G hálózatot.

Christopher Mattheisen elmondta azt is, hogy a Telekom már felkészítette a hálózatát a tenderen elnyert új frekvenciák bekapcsolására, így azok használatba
velemenyezd, 2014. október 01. szerda, 15:23
BÉT - A nemzetközi hangulat ellenére emelkedett a BUX
magyar piac szembe ment a külföldi árral", és emelkedéssel zárt. Véleménye szerint a külföldi piacokon általános profitrealizálási hullám uralkodik, az Alibaba kínai internetes kereskedelmi cég részvénykibocsátása óta lassú pénzkiáramlás figyelhető meg a kockázatosabb eszközökből. A magyar részvénypiac kilóg a sorból, hiszen a korábbi emelkedésbe sem kapcsolódott be - mondta.

A vezető részvények közül kiemelte: az OTP jól teljesített, közel 2 százalékkal emelkedett. A Magyar Telekomnak a frekvenciatender vártnak megfelelő alakulása adott pozitív árfolyammozgást, a Richtert pedig a rubel gyengülése tartja nyomás alatt - fűzte hozzá.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgató-helyettese szintén azt mondta, hogy a negatív nemzetközi hangulattal ellentétben emelkedett a BÉT, amit azzal magyarázott, hogy megszűnt az eladói nyomás. A forgalom alacsony volt. Az eladók eltűntek az OTP-, és a Mol-papírokból, kedvezően hatott az is, hogy már minden, devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos
velemenyezd, 2014. szeptember 29. hétfő, 17:54
Telekom: erőteljes verseny a leányvállalatok piacán
A társaság javított éves EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés leírás előtti eredmény) előrejelzésén, miután az első fél évben ez a mutató emelkedett a tavalyi bázisidőszakhoz képest. A második fél évben azonban ez a pozitívum nem lesz tartható a vezérigazgató-helyettes szerint a leányvállalatok teljesítménye miatt.

A folyamatban lévő frekvenciatenderről úgy nyilatkozott, hogy egyes blokkokért erős verseny folyik, ami azok árát is befolyásolja.

Az osztalékra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: addig korai osztalékfizetésről, vagy annak mértékéről beszélni, amíg nem látszik, hogy milyen áron tud a társaság új frekvenciákhoz jutni. Hozzátette, hogy a cash flow az idén még nem fog jól alakulni.

A Magyar Telekom a 2013-as év után - a korábbi évekkel ellentétben - nem fizetett osztalékot. A döntést a szabad cash-flow csökkenésével, illetve a nettó eladósodottsági ráta emelkedésével indokolták. A csütörtökön közölt második negyedéves gyorsjelentés szerint a cash flow alakulásában
velemenyezd, 2014. augusztus 07. csütörtök, 10:22
BÉT - Növekvő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten
Három blue chip is 1 százaléknál nagyobb mértékben erősödött, így a BUX közel kétszáz pontos emelkedéssel zárt.

Szerdán mérséklődött az előző napokhoz képest a BUX emelkedése, gyenge nyolcvan pontot ért el zárásra. Nem volt vállalatspecifikus hír, de - mint a szakértők kifejtették - osztalékszezon előtt áll a magyar börze, és az is ad egy felhajtóerőt a piacnak.

Csütörtökön átlag feletti forgalomban emelkedett több mint 1 százalékkal a BUX. A nap nyertese a Magyar Telekom volt, az új frekvenciatenderrel kapcsolatos híreket pozitívan értékelték a befektetők.

Pénteken száz ponttal emelkedett a BUX, a forgalom viszont egyedül ezen a napon nem érte el a 10 milliárd forintot. A Magyar Telekom újra esett, az volt az egyetlen negatívban záró papír pénteken.

Az OTP a múlt héten 408 forinttal, 9,29 százalékkal, 4800 forintra erősödött.

A Mol-részvények ára 530 forinttal, 4 százalékkal 13 780 forintra nőtt.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,92 százalékkal csökkent, 323
velemenyezd, 2014. május 25. vasárnap, 07:05
Képek, videók
sztárjk a telekomnál
borlopok
2007. május 15. kedd, 14:04
magyarország karácsonya12
maroka
2019. december 22. vasárnap, 13:12
Magyarország az én hazám.
menusgabor
2019. november 21. csütörtök, 19:49
Magyarországon Nick V.
dandej
2019. október 22. kedd, 12:09
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
monika névv.jpg
zsokica45
2018. május 24. csütörtök, 12:42
monika névcc.jpg
zsokica45
2018. május 24. csütörtök, 12:42
Monika
terezia1951
2018. május 04. péntek, 16:57
SZKT-Papp Zs.Nagy Mónika.
agica2004
2018. március 20. kedd, 21:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.