Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 03:40 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koszovói miniszterelnök: megvan a szükséges alap a köztársasági elnök menesztéséhez
Szerda délelőtt Albin Kurti feltöltötte az internetre egy megállapodás képét. A dokumentumot 2013-ban az akkor miniszterelnöki tisztséget betöltő Hashim Thaci, valamint Anders Fogh Rasmussen akkori NATO-főtitkár írta alá.

A mindeddig titokban tartott megállapodás széles körű jogokat biztosít a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőnek (KFOR), például kiköti, hogy a koszovói biztonsági erők csak a KFOR jóváhagyásával léphetnek be Koszovó északi, többségében szerbek lakta részébe. Noha ez a kitétel szerepelt a 2013 áprilisában Szerbia és Koszovó közötti úgynevezett brüsszeli megállapodásban, a miniszterelnökség szerint az a tény, hogy erről a parlament jóváhagyása nélkül döntött az akkori kormányfő, alkotmányba ütközik, ezért jogalapot biztosít az államfő eltávolítására. A koszovói miniszterelnök szerint viszont az eredeti brüsszeli megállapodásban a biztonsági erők és a KFOR jogosultságairól nem esett szó, arról csak a most napvilágot látott dokumentumban egyezett meg az akkori kormányfő és a NATO-főtitkár. Albin Kurti szerint a megállapodással a KFOR-nak teljes jogú vétója volt a koszovói biztonsági erők lépéseivel kapcsolatban, ez pedig az ország szuverenitását is aláássa.

Albin Kurti közölte: Pristina számára az is fontos, hogy ki kérte ezt a kitételt Koszovótól. "Nem hisszük, hogy ezt Brüsszel kérte volna a volt miniszterelnöktől, sokkal inkább Szerbia állhat ennek hátterében" - magyarázta.

A titkosnak nevezett dokumentum másolatát a miniszterelnök továbbította a házelnöknek és az államügyészségnek is. Mint mondta, a további lépések a parlamenttől függnek. "Nem akarok előítéletes lenni ezzel az üggyel kapcsolatban, de kötelességem volt erről tájékoztatni a parlament elnökét, a köztársasági elnököt és az államügyészt" - tette hozzá.

Albin Kurti azt is elmondta: nem számít, hogy mit gondol a megállapodásban foglaltakról, maga a mód, ahogyan megszületett, alkotmányos kérdéseket vet fel. Hozzáfűzte, hogy Koszovó továbbra is jó kapcsolatot kíván ápolni a NATO-val és a KFOR-ral is.

A koszovói alkotmány értelmében a köztársasági elnököt a parlament hívhatja vissza három esetben: az alkotmánybíróság megállapítja, hogy az államfő súlyosan megsértette az alaptörvényt, bűncselekmény miatt elítélik, vagy ha súlyos betegség, illetve más miatt képtelenné válik a feladata elvégzésére.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 18:12
Címkék: Albin Kurti, Hashim Thaci, Anders Fogh Rasmussen, szükséges alap, köztársasági elnök, megállapodás képét,
Kommentek
Hétfőtől ingyenes a közterületi parkolás Magyarországon
HÉTFŐTŐL INGYENES A KÖZTERÜLETI PARKOLÁS MAGYARORSZÁGON
MTI2020.04.05. 13:30

Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök.

"A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját" - fogalmazott a kormányfő. Emiatt indokolt a közterületi parkolási díjak megszüntetése - tette hozzá.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a kormány vasárnap a helyzet megoldása érdekében rendeletet alkotott, amely a Magyar Közlönyben még a nap folyamán megjelenik.
Ennek értelmében hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás
menusgabor, 2020. április 05. vasárnap, 20:00
Koronavírus - Belga járványügyi hivatal: a járvány csúcspontjához közeledik
"Óvatosnak kell maradnunk, hosszú és nehéz hetek várnak még ránk" -nyilatkozott a bivatal.

A halálesetek száma Belgiumban 1447, a hétvégén 164 ember halt meg a járvány okozta betegségben. Az azonosított fertőzöttek száma lassan eléri a húszezret, a fertőzés epicentruma továbbra is a flamand régió ahol a megbetegedések közel 60 százalékát regisztráltak.Hollandiában a hétvégén 156-an hunytak el a vírus okozta betegségben, így a járványhoz kapcsolódó halálesetek száma 1766 az országban. A fertőzöttek száma közelít a húszezerhez.

A holland sajtó szerint az állampolgárok több mint fele legalább féléves egészségügyi korlátozásokra számít az országban, de voltak, akik azt sem zárták ki, hogy a rendkívüli intézkedések akár egy évig is érvényben maradhatnak.

Luxemburgban, a fertőzöttek aránya még mindig magas az ország lakosságának számához képest, eddig 2729 fertőzöttet regisztráltak eddig a félmilliós nagyhercegségben.

Xavier Bettel miniszterelnök hétvégi
velemenyezd, 2020. április 05. vasárnap, 19:17
Koronavírus - Csehország francia betegeket gyógyít
"Franciaország a segítségünket kérte, s kormány eleget tett a kérésnek" - mondta Babis az interjúban.

"Összesen 14 kórházi helyet ajánlottunk fel" - jegyezte meg Babis. Kifejtette, hogy az első hat francia beteget néhány napon belül várják a brünni egyetemi gyakorló kórházba.

Franciaország a koronavírus-járvánnyal kapcsolatbansúlyos gondokkal küzd a kórházak kapacitása tekinetében. Több francia beteget már korábban Németország is átvett.

Andrej Babis felhívta a figyelmet arra, hogy Csehország már korábban is segített néhány európai uniós tagállamnak, például

védőfelszereléseket szállított Szlovéniába, Olaszországba vagy Spanyolországba. "Szolidárisak vagyunk az Európai Unión belül" - szögezte le.

A miniszterelnök az interjúban megerősítette, hogy a kormány mérlegeli néhány korlátozás enyhítését. A kormány a jövő csütörtöktől kezdve engedélyezheti például a papírboltok, vagy a munkaruhákat, gyermektextilt, lábbelit, építőipari kellékeket árusító üzletek megnyitását.
velemenyezd, 2020. április 05. vasárnap, 19:16
Hétfőtől díjmentes a közterületi parkolás
Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap.
"A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját" - fogalmazott a kormányfő. Emiatt indokolt a közterületi parkolási díjak megszüntetése - tette hozzá.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a kormány vasárnap a helyzet megoldása érdekében rendeletet alkotott, amely a Magyar Közlönyben még a nap folyamán megjelenik. Ennek értelmében hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte a kormányfő.
Forrás: MTI
eva6, 2020. április 05. vasárnap, 17:09
Koronavírus - Spanyolországban 130 ezer felett van az eddig regisztrált fertőzöttek száma
amelyből az előző naphoz képest további 1298 teszt lett pozitív. A halálos áldozatok száma 2637, a gyógyultaké 9528.

Spanyolországban három hete vezették be az oktatási intézmények bezárásával és lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot, amelynek április 25-ig tartó meghosszabbítását kezdeményezi a spanyol kormány a parlamentnél a jövő héten. A pártoktól érkezett eddigi állásfoglalások szerint a törvényhozás jóvá fogja hagyni a korlátozások fenntartását.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szombati sajtótájékoztatóján elmondta: az első cél a járvány csúcsán való túljutás volt, "ennek eléréséhez közel vagyunk", a következő fázis a terjedés még erőteljesebb mérséklése. "A győzelem minden nappal közelebb van" - fogalmazott.

Hozzátette: a megszorítások bevezetése nem volt hiába, csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, de a szakértők véleménye alapján még több időre van szükség ahhoz, hogy a napi gyógyult esetek száma meghaladja a fertőzöttekét.

A kormányfő
velemenyezd, 2020. április 05. vasárnap, 13:15
Koronavírus - Szijjártó: hazugságokat terjesztenek a magyar "koronavírus-törvényről"
Szijjártó Péter azt írta: pénteken újra átbeszélték az EU-tagországok külügyminiszterei a koronavírus miatt kialakult helyzetet. Úgy fogalmazott: "most már csak 27-en vagyunk, de nyugodtan odatehettünk volna egy huszonnyolcadik széket is a virtuális asztal köré - a képmutatásnak".

Kifejtette: "mantraszerűen" hangzottak el az "egység", a "Team Europe", az "EU-t közel kell vinni az emberek szívéhez" és az "együtt erősebbek vagyunk" kifejezések, miközben - emelte ki -, "számos kolléga egész héten önfeledten terjesztette a magyar koronavírus-törvényről szóló hazugságokat, csúsztatásokat, álhíreket".

Szijjártó Péter azt írta: mindezt természetesen pénteken a szemükre vetette. Megkérte őket arra, hogy először olvassanak, aztán beszéljenek. A miniszter szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy egyikük sem olvasta el a törvényt, mielőtt nyilatkozott róla. Pedig - mint megjegyezte -, az nem hosszú: három oldal, és minden "aggodalmukra" ott van benne a válasz.

Azóta több külügyminiszter is felhívta
velemenyezd, 2020. április 05. vasárnap, 07:10
Koronavírus - Meghaladta az 1,2 milliót a regisztrált fertőzöttek száma a világban
belügyminisztérium adatai szerint az országos kijárási korlátozás március 11-i bevezetése óta 4,6 millió ellenőrzést végeztek, és több mint 173 ezer embert jelentettek fel, mivel indokolatlanul tartózkodott az utcán. Az egészségügyi hatóságok továbbra is hangsúlyozzák, hogy az óvintézkedések április 13-ig tartó meghosszabbítása után sem várható teljes feloldásuk.

Spanyolországban 126 168-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, 11 947-re a halottaké és 34 219-re a gyógyultaké. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a kormány a három hete tartó szükségállapot újabb kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi a parlamentnél.

Németországban 96 092 fertőzöttet regisztráltak eddig, 1444 elhunytat és 26 400 gyógyultat.

Franciaországban 90 848 fertőzött szerepelt szombaton reggel a nyilvántartásban, 7574 halott és 15 572 gyógyult.

Iránban 55 743 volt a regisztrált fertőzöttek száma pénteken, 3452 a meghaltaké és 19 736 a gyógyultaké.

Az Egyesült Királyságban 42 479
velemenyezd, 2020. április 05. vasárnap, 07:04
Koronavírus - Orbán Viktor megtekintette a sátoraljaújhelyi börtönben a maszkgyártást
A Facebookon közzétett videóban az látható, hogy az előzetes bejelentés nélkül érkező miniszterelnököt fogadják a büntetés-végrehajtási intézményben, ahol belépés előtt megmérték a testhőmérsékletét, majd arról tájékoztatták őt, hogy Kínából érkezett a maszkokat gyártó gép, amelyen 0-24 órában végzik a munkát.

A kormányfőt végigkalauzolták a műhelyben, és elmondták neki, hogy a gép 2,8 millió darab maszkot tud gyártani egy hónap alatt.

Távozásakor Orbán Viktor is magával vitt egy maszkot.
velemenyezd, 2020. április 04. szombat, 20:02
Képek, videók
Hazaáruló miniszterelnök
furaila
2019. augusztus 23. péntek, 14:35
Miniszterelnök 1955-1956
furaila
2019. június 23. vasárnap, 19:47
miniszterelnök rugdosása
furaila
2015. június 05. péntek, 06:56
O.V.-miniszterelnök.jp g
agica2004
2015. február 04. szerda, 18:12
miniszterelnökök.jpg
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:49
Felcsut-Miniszterelnök i h
agica2004
2014. április 24. csütörtök, 16:13
O.V.miniszterelnöke.pn g
agica2004
2014. március 21. péntek, 15:59
A miniszterelnököt lehet
furaila
2013. október 26. szombat, 17:14
Miniszterelnöki Család, 2
caris11935
2009. december 13. vasárnap, 10:06
Ki akar miniszterelnök le
caris11935
2009. május 26. kedd, 14:31
Miniszterelnök...
caris11935
2009. május 26. kedd, 14:08
Miniszterelnöki hivatal
msz303
2007. október 06. szombat, 19:01
A Köztársasági elnöknél
oinomaosz
2014. szeptember 25. csütörtök, 12:51
köztársasági elnökök.png
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:34
Itt székel a köztársasági
eliza666
2012. szeptember 20. csütörtök, 18:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.