Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 04:20 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Székely szabadság napja - Székely szabadság napja - Székelyföld mesterséges elszegényítése ellen tiltakoztak Se
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett megszorítások miatt lemondott a marosvásárhelyi megemlékezésről és tiltakozó felvonulásról, de a Sepsiszéki Székely Tanács sepsiszentgyörgyi rendezvényét - melyen mintegy 250-en vettek részt - engedélyezte a polgármesteri hivatal.

Itt olvasták fel a rendezvény kiáltványát, melyet a résztvevők nevében Izsák Balázs, az SZNT elnöke jegyzett. A dokumentum szerint Románia kormányát súlyos felelősség terheli Székelyföld mesterséges elszegényítéséért, amelyhez tizenhárom éve uniós eszközöket is igénybe vesz.

A közfelkiáltással elfogadott dokumentumban a sepsiszentgyörgyi tüntetők szót emeltek Székelyföld mesterséges elszegényítése ellen, követelték a "úgynevezett székely terrorperben ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását", valamint azt, hogy a közigazgatási átszervezés során Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott jogszabálytervezet alapján.

A követelések sorába az 1990 márciusában szervezett marosvásárhelyi magyarellenes pogrom kivizsgálása, az úzvölgyi katonai temető korábbi helyzetnek és a történelmi valóságnak megfelelő helyreállítása és annak a bírósági keresetnek a visszavonása is bekerült, amelyben Románia 2019. július 8-án megtámadta az Európai Bizottság azon határozatát, amellyel bejegyezte a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését. A kiáltvány szerint az EU luxembourgi bíróságán benyújtott kereset a román kormány inkompetenciáját, az EU alapértékeivel szembeni ellenséges viszonyulását, és saját magyar nemzetiségű állampolgárai ellen folytatott hadjáratát bizonyítja.

A petíció ismételten kinyilvánítja, hogy Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát. Sőt, az autonómia törvénybe iktatása Románia érdekeit szolgálja, és az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket teljesíti.

Beszédében Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke erő felmutatására, a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés aláírására buzdított. Megemlítette: a hátralévő két hónapban ötször annyi aláírást kell összegyűjteni, mint amennyi az elmúlt tíz hónapban gyűlt össze. "Addig nem lesz székely szabadság, míg lehajtott fejjel, sorsunkba beletörődve kullogunk az utcán" - jelentette ki a szónok.

A román kormánynak és Románia parlamentjének címzett kiáltványt a megmozdulás szervezői a rendezvény után átadták a Kovászna megyei prefektusi hivatal képviselőjének.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 13:53
Címkék: Székely Nemzeti Tanács, Sepsiszéki Székely Tanács, Izsák Balázs, Beke István, Szőcs Zoltán, Európai Bizottság,
Kommentek
A román EU-elnökség mottójára hivatkozva hívja demonstrálni híveit az SZNT
közleményben az SZNT azt követeli, hogy Románia tegye hitelessé az uniós elnökségi programját, és lépjen fel az általa választott "a kohézió közös európai érték" mottó szerint. Az SZNT megállapítja, hogy a romániai Közép fejlesztési régió lakóiként a székelyek, magyarok azt tapasztalták az elmúlt tizenkét év során, hogy az EU kohéziós politikája kudarcot vallott. "Míg a régió román többségű megyéi fejlődtek, addig Székelyföld gazdaságilag lemaradt, és folytatódik immár uniós eszközökkel szülőföldünk elszegényítése" - áll a közleményben.

Az SZNT felidézte: a nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezést éppen azért indították el hat évvel ezelőtt, hogy ezen a helyzeten változtassanak. A kezdeményezés bejegyzését azonban 2013-ban az Európai Bizottság elutasította, és az elutasító határozat megsemmisítésére irányuló perbe Románia - a román EU-elnökség mottójával ellentétben - a bizottság oldalán avatkozott be a perbe.

"Március 10-én, a székely szabadság napján mondjuk el minél nagyobb
velemenyezd, 2019. február 11. hétfő, 15:32
A részegség 12 árnyalata a középkorban
A tiroli nemesi családba született Oswald von Wolkenstein a középkori Európa igazi kalandora volt. Megfordult az ismert világ szinte valamennyi pontján és diplomataként még Luxemburgi Zsigmond udvarában is szolgált. Utazásai mellett előszeretettel írt verseket is, egyikben például azt foglalta össze, hogy mit gondolhatott a középkor embere a túlzott iszákosságról.

Oswald von Wolkenstein a középkor egyik igazi nagy életművésze volt. Alig tíz éves múlt, amikor maga mögött hagyva családját apródnak állt és beutazta az - akkor ismert - világot. Az Ibériai-félszigettől kezdve, Franciaországon és Poroszországon át, eljutott egészen a Baltikumig, de járt Krétán, a Szentföldön és még Grúziában is (sőt, a Fekete-tengeren egyszer hajótörést is szenvedett.) Később IV. Frigyes osztrák herceg, majd Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár szolgálatában is állt, mint diplomata.Élete és vándorlásai során sosem
bordat, 2017. október 21. szombat, 16:19
LMP: "falurombolás" az önkormányzati dolgozók elszegényítése
A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján pártja szolidaritását hangsúlyozta a béremelésük érdekében munkabeszüntetést szervező önkormányzati dolgozókkal. Hozzátette: nem lehet olyan fizetést adni a köztisztviselőknek, hogy az ne érje el a létminimumot.

Heltai László nemcsak az alacsony béreket ítélte problémásnak, hanem azt is, hogy a dolgozók számára nem nyújt távlatot ez a pálya, hiszen egy diplomás, húsz éve a közigazgatásban dolgozó ember alig keres többet mint egy érettségizett, pályakezdő kollégája. Mindez növeli az elvándorlást - összegezte.

Az érintettek jövedelmének növeléséhez 20 milliárd forintra lenne szükség - ismertette -, amely szerinte például Rogán Antal "propagandaminisztériumának" 26 milliárdjából megoldható lenne - közölte.

A politikus, aki egyben Terézváros önkormányzati képviselője is, elítélte az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntését, amelyben indoklás nélkül utasították vissza a kerületében lévő Szinyei Merse Pál Gimnázium eddigi vezetőjének
velemenyezd, 2017. július 17. hétfő, 11:42
Közösségeik elmúlt egy évét értékelték a külhoni magyar pártok vezetői az ötödik Martosi Szabadegyetemen
érdekében megerősítette a párbeszédet a helyi magyar közösségi szervezetekkel, a civil szférával és az egyházakkal, illetve tettek lépéseket a Most-Híd szlovák-magyar párt irányába is, a magyarságot érintő kérdésekben megindítandó együttgondolkodás céljával. A nemzetpolitika eszköztárának kibővítésével és megerősítésével kapcsolatban kiemelte: gazdaságilag meg kell erősíteni a helyi magyarságot, amit elmondása szerint az is fontossá tett, hogy az utóbbi évtizedekben a magyarok lakta régiók tudatos elszegényítése zajlott Szlovákiában. Ebben rendkívül fontos eszköznek nevezte a megújított Baross Gábor tervet (a Felvidék gazdaságfejlesztési terve), amelyet még idén augusztusban társadalmi vitára bocsátanak.

A Szlovákiában idén novemberre kitűzött megyei választásokról azt mondta: meg kell tartaniuk és tovább kell építeniük a magyarság jelenlegi megyei képviseletét, ami azért is fontos, mert a térségi politika kiemelt szerepet játszhat a magyarlakta régiók felvirágoztatásában.

Kelemen Hunor, az RMDSZ
velemenyezd, 2017. július 08. szombat, 20:53
MKP-elnök: Szlovákiában a magyar régiók tudatos elszegényítése zajlott
Az Új távlatok a Felvidék gazdasági fejlesztésében címmel, a Libertate polgári társulás által szervezett szakmai fórum az elmúlt időszakban gazdaságfejlesztési céllal indított felvidéki kezdeményezések bemutatására szolgál, illetve arra, hogy összehangolja a déli régió gazdasági képviselőinek érdekeit, és teret adjon igényeik megfogalmazásához.

Menyhárt József a Csallóköz központjának számító városban tartott konferencia megnyitóján hangsúlyozta: a felvidéki magyar gazdaság képviselőinek olyan stratégiát kell felvázolniuk, amely hatékonyan tudja ellensúlyozni azt a tudatos folyamatot, amely a magyar régiók elszegényítésének céljával Szlovákiában a rendszerváltoztatás óta zajlik. Rámutatott: ezeknek a stratégiai terveknek a megvalósításával lehet megoldani a déli régió "továbbéltetését", a magyar közösség gazdasági talpra állítását, ami fontos feltétele annak, hogy a helyi magyarság megőrizze és megerősítse identitását Kifejtette: a gazdaságerősítés terén a Felvidéken kistérségekben kell
velemenyezd, 2017. június 27. kedd, 13:02
Szulejmán szultán
SZULEJMÁN SZULTÁN

Amit a történész tud, de az iskolákban nem tanítják. A 150 évről rózsás képek alakultak ki mára!!! Ismerjük meg mi is az igazság!

Budáról ellopott iratokat az isztambuli múzeumban magyar kutató nem kutathatja! Az anyagokat nem adják át a mai percig.

Kiegészítés:

- A török uralom alatt Magyarország népessége kb. 4 millióról 1,5 millió főre csökkent.

- A 8. pont miatti szemlélet eredménye, hogy a török katonák kisajtoltak a meghódítottakból annyi jövedelmet, amennyit csak tudtak.

- A török hadsereg téli ruhával nem rendelkezett, ezért felénk csak jó időben tudott hadat viselni. A fel- és visszavonulási sebességet ismerve, észak felé nem tudott már lényegesen messzebb hódítani, mert a közeledő őszi rossz idő miatt vissza kellett vonulniuk délre, csak a rendfenntartó embereik maradtak itt. A szultán minden
menusgabor, 2017. február 18. szombat, 19:02
Szerintetek helyre kellene állítani Szigetváron a Török minaretet?
10 OK, amiért nem kellene.
1. Szulejmán nevéhez fűződik az önálló magyar államiság megdöntése
2. A tények alapján ő tekinthető Magyarország egyik legnagyobb pusztítójának az ország 1100 éves történelme során.
A szultán emberéletben is hatalmas veszteségeket okozott Magyarországnak.
4. A szultáni iratokban rendszeresen megvető, becsmérlő hangnemben beszélt Magyarország lakosairól. A Mohács utáni győzelmi jelentésében például a magyarokat a következő szavakkal minősítette: ,,szemtelen és becstelen magyarság", ,,alávaló átkozottak",,,feslett életû gonoszok", ,,tévhitben élő gazok", a magyar katonákat pedig ,,ördöggel cimboráló dögök"-nek nevezte.
5. Látványos külsőségek között mészároltatta le magyar hadifoglyok ezreit.
6. Az ország lakossága ellen tudatosan alkalmazta a megfélemlítés fegyverét.
7. Az uralma alá került hatalmas területen példátlan és szisztematikus rablás zajlott
8. Az
piktorka2, 2016. február 02. kedd, 19:39
Képek, videók
A mesterséges levél
sanci81
2014. november 03. hétfő, 17:11
Dubai ; a Mesterséges pál
farkas1945
2013. október 14. hétfő, 13:12
Mesterséges-gyümölcs.j pg
dnemethk
2012. április 19. csütörtök, 20:15
A-I-Mesterseges-ertele m--
sarkadykati
2012. február 15. szerda, 02:58
Mesterséges Oázis.png
farkas1945
2010. november 13. szombat, 18:11
Erdély-székelyföld.jpg
menusgabor
2018. július 25. szerda, 20:55
Székelyföld
sanci81
2017. április 08. szombat, 11:53
Székelyföld télen
sanci81
2017. április 08. szombat, 11:51
Székelyföld télen
sanci81
2017. április 08. szombat, 11:50
1-Székelyföldön 2013 júli
borigit
2016. május 30. hétfő, 11:21
Székelyföld
jolika66
2015. augusztus 06. csütörtök, 19:16
SZÉKELYFÖLD ÉN VLED VAGYO
feviroza
2015. február 19. csütörtök, 21:20
A székelyföldi medvék.jpg
farkas1945
2014. január 10. péntek, 12:27
Székelyföldi tájak -9.jpg
farkas1945
2013. december 15. vasárnap, 11:59
Székelyföldi tájak -8.jpg
farkas1945
2013. december 15. vasárnap, 11:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.