Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 08:45 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egy lépéssel közelebb került az UNESCO-védettséghez az erdélyi Verespatak
A Pressalert.ro portál pénteki közlése szerint Corina Suteu, a szerdán távozott Ciolos-kormány kulturális minisztere az utolsó munkanapján benyújtotta az UNESCO-hoz a verespataki bányászat kultúrtájának a világörökség részévé nyilvánítását kérő dossziét. A miniszter közölte: a lépést Dacian Ciolos miniszterelnökkel egyeztette, és reményét fejezte ki, hogy a helyébe lépő Ionut Vulpescu, a Grindeanu-kormány kulturális tárcavezetője is fenntartja a Románia nevében benyújtott előterjesztést.

A lépést megelőzően több mint tízezren írták alá azt a petíciót, amelyben az UNESCO-dosszié benyújtására kérték a minisztert. A Verespataki kultúrtáj megőrzéséért harcoló civil szervezetek ugyanis attól tartottak, hogy a szociálliberális Grindeanu-kormány lemond a védetté nyilvánítás kéréséről, és ehelyett a Rosia Montana Gold Corporation bányatervét fogja támogatni a településen.

Verespatak védetté nyilvánításának a folyamata 2011-ben indult, amikor az országos műemlékbizottság a kulturális tárcának javaslatot tett a település felterjesztésére a világörökségi listára. 2016 februárjában a kulturális minisztérium és a környezetvédelmi tárca levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára. Arra az egyedi kulturális tájra, az ember és környezete közti értékteremtő kölcsönhatásra hivatkozott, amely a több ezer éves aranybányászat során alakult ki az erdélyi településen.

Verespatak az Erdélyi Érchegység legrégebbi, és legaktívabb bányatelepülése, ahol a bronzkortól kezdődően az ókoron és középkoron át napjainkig folyamatos volt a bányászat. A településen a kanadai többségi tőkével alapított Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányájának megnyitását próbálta több mint 15 éven keresztül sikertelenül engedélyeztetni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. A környező hegyek ledózerolását és a kőzet felőrlését feltételező projekt a környezetvédők heves tiltakozásába ütközött. A bányaberuházás ellen 2013-ban Románia-szerte maratoni tüntetéseket szerveztek, amelynek hatására a román parlament elutasította a beruházás engedélyezése érdekében kidolgozott törvénytervezetet.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. január 06. péntek, 21:58
Címkék: Corina Suteu, Dacian Ciolos, Ionut Vulpescu, Rosia Montana Gold Corporation, Erdélyi Érchegység, Rosia Montana Gold Corporation Európa,
Kommentek
Leállította a román kormány Veresptak UNESCO világörökségi jelölését
amíg folyamatban van a román állam és a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation közötti kártérítési per, amelyben a kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól.

A bukaresti kormány eddig hivatalosan nem jelentette be a védetté nyilvánítási folyamat leállítását, de a kabinet több tagja már tavaly egyet nem értését fejezte ki a felterjesztéssel.

A procedúrát a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte 2016 januárjában. Suteu a Ciolos-kabinet mandátuma utolsó napjaiban terjesztette fel az UNESCO-hoz a javaslatot.

Az erdélyi Érchegységben Verespatakon és környékén a Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni, ahol vitatott ciántechnológiával bányásztak volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt. 2013-ban nagyszabású tüntetések robbantak ki a beruházás ellen, ezért a román parlament 2014 júniusában elutasította az aranybánya-beruházást
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 17:50
Krónika: Románia ismét elmulasztotta képviselni a csíksomlyói búcsú felvételét az UNESCO szellemi világörökségi
parlamenti bizottságnak csak koordinációs szerepe van, nem dönthet a felvételi kérelmek ügyében. A szenátor úgy vélte: a tavalyi sikertelen kísérlet után Romániának újra kellett volna indítania a jelölési procedúrát.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke felháborítónak tartotta, hogy a román kormány nem lép fel a romániai magyar értékek védelmében. "A román szakértői kormány képviselője megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék a szellemi világörökségi listára. Akkor Corina Suteu azt mondta, ki fogják egészíteni, és újra benyújtják a dossziét, ebből nem lett semmi" - emlékeztetett Hegedüs Csilla, aki a kulturális tárca korábbi államtitkáraként a felterjesztés kidolgozója volt.

A román kulturális tárca 2012 márciusában, Kelemen Hunor kulturális minisztersége idején terjesztette fel az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listájára a csíksomlyói búcsút. Egy hónappal később azonban megbukott a jobboldali Ungureanu-kormány, amelyben az RMDSZ is részt vett, és a
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 10:31
Román külügyminiszter: Bukarest törvénysértően terjesztette be Verespatak világörökségi jelölését
A román diplomácia vezetője erről szombaton a Fekete-tenger partján levő Mamaia üdülőtelepen nyilatkozott, ahol a román kormánykoalíció pártjai megbeszélést tartanak az őszi parlamenti ülésszak és a kormányzás teendőiről.

Melescanu szerint az idei év elején, a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány mandátumának utolsó napján csak Corina Suteu volt kulturális miniszter nyújtotta be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) a pályázatot, hogy vegyék fel az erdélyi települést a védett kulturális örökségek listájára. Melescanu szerint a pályázatot sem Ciolos, sem a kormány nem hagyta jóvá.

Úgy vélte, az eljárásbeli törvénytelenségek mellett Bukarestnek át kell gondolnia, mit akar védelmezni Verespatak térségében. A külügyminiszter szerint a térség lakói mindig a bányászatból éltek, ott nem létezik más foglalkoztatási lehetőség. Ezért ötvözni kell az épített örökség megőrzését azzal a lehetőséggel, hogy Románia továbbra is kitermelhesse az ott rejlő nemesfémeket -
velemenyezd, 2017. szeptember 02. szombat, 17:52
Románia visszavonná az UNESCO-tól Verespatak világörökségi jelölését
A kormányfő egy televíziós műsorban bírálta az idei év elején távozott, Dacian Ciolos vezette szakértői kormányt, amelynek kulturális minisztere, Corina Suteu - mandátuma utolsó napján - felterjesztette az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) azt a pályázatot, hogy vegyék fel a települést a védett kulturális örökségek listájára.

Tudose azért nem ért egyet ezzel a lépéssel, mert ha védett örökséggé nyilvánítják a térséget, akkor végleg ellehetetlenül az ottani arany- és az ezüstkészletek kitermelése. Tudose szerint a védett örökséggé nyilvánítás kedvezőtlenül érinti Románia érdekeit abban a perben is, amelyet a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró, kanadai Gabriel Resources indított a román állam ellen. A vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy még nem késő visszavonni a pályázatot. Ennek érdekében, mint
velemenyezd, 2017. augusztus 30. szerda, 13:12
Európai kulturális konferencia - Navracsics: a kultúra igazi motor
Tibor kitért arra, hogy a kontinens kulturális örökségének megóvásához igazi húzóerőt jelenthet az európai integráció dinamikája.

Mint elhangzott, 2018-ban ünnepelik a kulturális örökség európai évét, és ez kiváló alkalom lesz bemutatni, mennyire elválaszthatatlan egymástól az európai és a nemzeti kultúra. "Arra kell törekedni, hogy a kulturális aktivitás mindig megelőzze a kulturális intézmények működéséhez kapcsolódó folyamatokat, csak így tudunk innovatívabb és kreatívabb Európát teremteni".

Corina Suteu volt román kulturális miniszter a konferencián arról beszélt, hogy ma sokan érzik úgy, a folyamatok rossz irányba mennek és meginognak az eddig biztosnak látszó értékek. Hozzátette: a kedvezőtlen folyamatokkal szemben a kulturális szektor aktivitása az egyik leghatékonyabb megoldás.

A volt miniszter, kulturális szakember a Közel-Kelet háborús történései, valamint a demagógián alapuló politikai erők előtérbe kerülése egyaránt veszélyeztetik kulturális értékeinket, de velük minden lehetséges
velemenyezd, 2017. január 27. péntek, 11:52
Európai kulturális konferenciát rendeznek a Bálnában
résztvevő között egyaránt megtalálhatók európai kulturális hálózatok, szervezetek, kulturális központok és az európai kulturális fővárosok képviselői, magyar kulturális intézmények vezetői és művészek is.

A főváros, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Lengyel Intézet és az Európai Unió Kreatív Európa programja által is támogatott konferenciát hivatalosan Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitja meg pénteken.

Az előadók között van Corina Suteu volt román kulturális miniszter, és Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter is tervezi a részvételt.

A szervezők tájékoztatása szerint az angol nyelvű konferencia résztvevői rendhagyó formátumban, három megközelítésben dolgoznak: forgatókönyveket, szcenáriókat; történeteket és narratívákat; illetve ideákat és magyarázatokat osztanak meg. A résztvevők közösen igyekeznek a legvalószínűbb aktuális európai szcenáriókat kidolgozni a lehetséges közeljövőkről.

A konferencia
velemenyezd, 2017. január 25. szerda, 11:53
Újabb öt évig Gáspárik Attila vezeti a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat
Gáspárik Attila 2011 óta vezeti a román kulturális minisztérium által fenntartott marosvásárhelyi színházat, amely Liviu Rebreanu román író, valamint Tompa Miklós, a Székely Színház alapítójának nevét viselő két társulattal működik.

Gáspárik első ötéves mandátuma a nyáron járt le, ezt követően ideiglenes megbízást kapott, az év végén megszervezett versenyvizsga eredményét pedig most tették közzé. Az Agerpres hírügynökség pénteki tudósítása szerint Gáspárikot szerdán nevezte ki Corina Suteu volt kulturális miniszter, csütörtökön ugyanis már a decemberi parlamenti választások nyomán hatalomra került új román kormány lépett hivatalba. Gáspárik pályázatát egy szakmai bizottság bírálta el.

Korábban a román országos audiovizuális tanácsban dolgozó, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektori tisztségét betöltő Gáspárik Attila az MTI-nek elmondta: a vizsgabizottság értékelte az elmúlt öt évben elért eredményeket, hiszen 29 ezerről 65 ezerre növelték a nézőszámot, úgy hogy a magyar társulat
velemenyezd, 2017. január 06. péntek, 16:17
Képek, videók
auroville india unesco po
lilagondolatok
2016. augusztus 31. szerda, 20:58
Vidám temető UNESCO világ
reper
2009. szeptember 22. kedd, 18:23
Verespatak 01.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:56
Verespatak 02.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:56
Verespatak 03.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:55
Verespatak 04.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:55
Verespatak 05.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 06.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 07.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:54
Verespatak 08.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:53
Verespatak 09.jpg
chillik
2018. február 20. kedd, 04:53
Verespatakban ilyen a viz
kicsoda57
2010. október 21. csütörtök, 00:23
Verespatak.jpg
baraber
2008. augusztus 20. szerda, 22:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.