Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 07:59 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Vatikáni Könyvkiadó új könyve Karol Wojtyła születésének .
A Vatikáni Könyvkiadó új könyve Karol Wojtyła születésének centenáriuma alkalmából
......................


100 év - Szavak és képek címmel jelent meg a Vatikáni Könyvkiadó gondozásában a Szent II. János Pál életéről szóló szöveg- és képválogatás a lengyel pápa születésének 100. évfordulójára, május 18-ára készülve. A könyvhöz Ferenc pápa írt előszót.
Ferenc pápa kiemeli az evangélium tanúságtevője, II. János Pál szenvedélyes emberségét. Karol Wojtyła sokat szenvedett fiatalkorában, elvesztette szüleit és testvérét is, papként és pápaként mégis példát adott, miként haladjunk előre vidáman az élet útjain a nehézségek ellenére is.
,,A szenvedés, amelyben teljesen az Úrra bízta önmagát, megedzette és még erősebbé tette keresztény hitét, amelyre a családban nevelték. Ennek köszönhetően kiváló nevelőjévé vált a fiataloknak, akik az ifjú papon keresztül bevezetést nyertek a konkrét, tanúságtevő, az élet minden pillanatában megélt hitbe."
Így jellemzi elődjét Ferenc pápa a 100 év - Szavak és képek című most megjelent könyvben.
A 128 oldalas kötet bemutatja II. János Pál pápaságát - híres írásaiból és szavaiból idézve - megválasztása napjától, 1978. október 16-ától halála napjáig, 2005. április 2-áig. A kiadvány nemcsak olaszul, hanem angolul és lengyelül is elérhető. A lengyel pápa homíliáinak, beszédeinek és tanításának részleteit Giuseppe Merola atya, a Vatikáni Könyvkiadó munkatársa; a Vatikáni Média fotóit Mirosława Lesner válogatta.
Az előszóban Ferenc pápa reményét fejezte ki, hogy a kötet sok emberhez eljut, főként a fiatalokhoz. Fülünkben cseng a lengyel pápa felhívása: tárjuk szélesre a kapukat Krisztus előtt, és ne féljünk. ,,Szent II. János Pál élete során azt tanította nekünk, hogy miként haladjunk előre vidáman a nehézségek ellenére a világ útjain. Járjunk az előttünk élt óriások lábnyomában abban a meggyőződésben, hogy sosem vagyunk és leszünk egyedül. (...) Mindig ápoljunk különleges kapcsolatot mennyei édesanyánkkal, Szűz Máriával, a gyengédség és az irgalmasság anyjával."
Ferenc pápa egyszerű és nagyrészt a fiatalokhoz szóló szavakkal mutatja be Szent II. János Pál pápát:
,,a hit nagy tanúságtevője, a mély hit embere, az Egyház biztos vezetője a nagy változások idején".
Felidézi enciklikáit az embert megváltó Jézusról, az irgalmas Istenről, a Szentlélekről, egészen a Redemptoris materig, amely Mária az Egyház életében betöltött szerepéről szól. Ferenc pápa utal továbbá II. János Pál társadalmi enciklikáira és a Katolikus Egyház Katekizmusára is, amely értékes ajándék az Egyház számára.
A könyv előszavában a Szentatya kiemeli elődje nyitottságát, a párbeszéd keresését mindenkivel, elszántságát a háborúk megfékezésére, hajlandóságát, hogy elinduljon bárki felé és hogy megölelje a szenvedőket. Róma püspökei között
Karol Wojtyła volt az első, aki Kelet-Európából érkezett, és akin keresztül a vasfüggönyön túli vértanú egyház megszólalt.
Ferenc pápa emlékezteti az olvasót, hogy Szent II. János Pál pápa mennyit szenvedett élete során. ,,Személyes szenvedése összekapcsolódott népe, nemzete és Lengyelország szenvedésével." ,,...elvesztette édesanyját, meg kellett élnie szeretett testvére, majd édesapja halálának drámáját is. Amikor belépett a titokban működő krakkói szemináriumba, már elvesztette minden közeli családtagját. Teljesen Istennek és Egyházának szenteli magát egy olyan időszakban, amikor barátai meghalnak a háborúban."
,,Fiatalon és pápaként is szenvedett" - írja Ferenc pápa. Utal az 1981-es merényletre, amelytől fogva II. János Pál pápa ,,felajánlotta életét, vérét ontotta az Egyházért, és tanúságot tett arról, hogy a betegség nehéz próbatétele idején is, amelyet megosztott mindennap az emberré lett és üdvösségünkért keresztre feszített Istennel, vidámak és önmagunk maradhatunk. Örvendhetünk a feltámadt Jézussal való találkozás bizonyosságának."
Szent II. János Pál Isten irgalmasságának nagy tanúságtevője volt. ,,Halála után tizenöt évvel jó megemlékezni róla egyszerű módon. Sok fiatal nem ismerhette, vagy csak nagyon bizonytalan emléke van róla gyermekkorából. Elsősorban nekik szól ez a kötet" - zárja bevezetőjét a pápa.

Magyar kurír 2020.05.07
maroka, 2020. május 11. hétfő, 11:36
Címkék: Vatikáni Könyvkiadó, Karol Wojtyła, Szent II, János Pál, Giuseppe Merola, Vatikáni Média,
Kommentek
Megnyílt a Szent István Könyvhét
megjelent könyvek száma bizonyítja, hogy a nyomtatott könyv, a papíralapú kommunikáció még nem a múlté. "Ezen a könyvhéten ezt is ünnepeljük" - mutatott rá a bíboros hozzátéve, hogy a különböző nyelvek, a kommunikáció különböző útjai kiegészítik egymást, és "ugyanazt az embert kell, hogy szolgálják".

"A teljesség igényével kell a hitünk örömét továbbadni, minden ember felé és minden nyelven" - fogalmazott.

Rózsa Huba, a Szent István Társulat alelnöke ismertette: a keresztény szellemiségű könyvkiadók seregszemléjén a budapesti Ferenciek terén felállított pavilonokban 30 könyvkiadó csaknem 7 ezerkiadvánnyal, köztük 71 könyvheti újdonsággal várja a könyvhétre látogatókat.

A hétfőtől szombatig tartó rendezvény keretében 43 szerző dedikálja majd könyveit, a Stephanus Könyvesházban pedig minden délután előadásokat és könyvbemutatókat tartanak.

Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke a könyvhétre megjelent könyveket bemutatva kiemelte Lukács László Az Igazság munkatársa című könyvét, amely
velemenyezd, 2016. május 09. hétfő, 13:54
Víz világnapja - Ferenc pápa: senki se legyen kizárva a víz használatából
A római Szent Péter téren a déli Úrangyala-imádságot (Angelus) követő beszédében Ferenc pápa arra bátorította a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson "megfelelő védelmet" bolygónk vizeinek. A katolikus egyházfő hozzátette: fontos, hogy senki se legyen kizárva a víz használatából, az ugyanis az emberiség elsődleges java.

Ferenc pápa két évvel ezelőtti megválasztása óta többször is felszólalt a teremtett világ, vagyis a környezet védelme érdekében, amelyet az egyházfő megfogalmazása szerint az ember kizsákmányol és elpusztít. A pápa idén megjelenő második enciklikájának is a környezetvédelem lesz a témája.

Vasárnap a Szent Péter téren az egyházfő szavait hallgató hívők között 50 ezer darab Evangéliumot osztottak szét ingyen. A vatikáni könyvkiadó nyomtatványa elfér a zsebben, "hogy az Evangélium mindig veletek legyen" - hangoztatta Ferenc pápa. Az Evangéliumok szétosztásában a római szemináriumok hallgatói és szerzetesnők mellett háromszáz római hajléktalan is részt vett. Nem ez volt az első
velemenyezd, 2015. március 22. vasárnap, 16:32
Ferenc pápa Jézus-figurákat áldott meg advent harmadik vasárnapján
A vatikáni sajtóközpont közlése szerint ötvenezren hallgatták Ferenc pápa szavait advent harmadik vasárnapján a római Szent Péter téren. A jelen levők közül mindenki kapott abból az imakönyvből, amelyet a vatikáni könyvkiadó nyomtatott az alkalomra. Az imákat Ferenc pápa válogatta össze a hét napjainak és az év időszakainak legfontosabb imádságaival.

Ferenc pápa áldását adta azokra a gyermek Jézus-figurákra, amelyeket a több mint ötven római plébániáról érkezett gyerekek vittek magukkal a Szent Péter térre. A Vatikánban több mint negyven év óta hagyomány, hogy az egyházfő advent harmadik vasárnapján megáldja a jászolba december 24-én éjjel kerülő szobrocskákat.

A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa karácsonyi levelet írt a Róma közeli Latina börtönének rabjaihoz. Az egyházfő arra kérte az elítélteket, hogy a börtönéveket ne "időveszteségként" éljék meg, hanem lehetőségként arra, hogy emberként érettebbek legyenek. A kiemelt biztonságú latinai börtön 120 foglya terrorizmusért és
velemenyezd, 2014. december 14. vasárnap, 14:01
Megjelent XVI. Benedek pápa Jézus-könyvének harmadik kötete
gyermekkoráról szól a 2007-ben indított trilógia most publikált utolsó kötete. A názáreti Jézus második része 2011-ben jelent meg. XVI. Benedek öt év alatt három bestsellert írt - kommentálta az olasz sajtó a pápa új művét.

Olvasói sikerre számít a Vatikán is, ezért jelent meg A názáreti Jézus harmadik kötetének első kiadása rögtön egymillió példányban - hangoztatta Federico Lombardi szentszéki szóvivő a vatikáni sajtótájékoztatón.

A Libreria Editrice Vaticana vatikáni és az olasz Rizzoli könyvkiadó együttműködésében megjelent könyv a pápa által írt bevezető szerint "valójában nem harmadik kötet, hanem az első két könyv előszobája, amely sorrendben utoljára született meg".

A teológustudós XVI. Benedek az Evangéliumból kiindulva értelmezi és magyarázza Jézus életének eseményeit. Kitér Jézus genealógiájának kérdéseire, választ ad a XVI. Benedek által "bátor asszonynak" nevezett Szűz Mária szüzességének misztériumára és az "igaz embernek" tartott Szent József apai szerepére is - írta a
velemenyezd, 2012. november 20. kedd, 16:50
Az (volt) ellenforradalmárok
Hollós Ervin - Lajtai Vera
Köztársaság tér 1956
Kossuth Könyvkiadó 1980

Október 30-ra Budapesten, a megyei székhelyeken, a nagyobb városokban a hatalmat mindinkább a különböző bizottságok ragadták magukhoz, s bennük a jobboldal a szélsőjobboldal képviselői jutottak vezetéshez. Már színre léptek a legkülönbözőbb jobboldali és szélsőjobboldali politikai pártok, illetve javában készültek erre. A következő napokban valósággal rázúdultak a társadalomra és intenzíven harcba lendültek a politikai hatalomért. Mindezek közepette a legfontosabb tényező az ellenforradalom fegyveres támadásának teljes szélességében való kibontakozása volt, s az egyik kiemelkedő ütközet éppen a Köztársaság téren zajlott le.
Október 30-án, a tűzszünet napján, miközben a szovjet csapatok távoztak a fővárosból, a legnagyobb vegyveres ellenforradalmi csoportok kezdeményezésével megindult a támadás a Budapesti Pártbizottság székháza ellen.
Mielőtt részleteznénk a további eseményeket, tekintsük át, kik
kohlinka, 2011. augusztus 03. szerda, 11:58
A Magyar Nemzeti Címer
látta a magyar nyelv végtelen, soha meg nem szakadó útját. Jólesik ezt emlékezetünkbe idézni ma, mikor minden áldott nap puskatussal verik és bottal, sóval, kötéllel szelídítik azokat, kik magyarul beszélnek. Tudják meg mindannyian, hogy királyi kincset hordoznak magukban.
Könnyes örömmel továbbítom ezt a híradást, én, ki a vértanúk nyelvén írok.

(Pesti Napló, 1919. február 23-án.)

A magyar nyelv eredetiségérül

(Kivonat: Berzsenyi Dániel Prózai Művei, Szépirodalmi Könyvkiadó, 1985. 281. oldal.)

Régóta gyanús lévén előttem az a régi előítélet, mely szerint többnyire azt hittük, hogy mindazon szavaink, amelyek az idegenekhez hasonlítanak, kölcsönzetek és idegenek, arra határoztam magamat, hogy némely szavaink származatját minden figyelemmel megtekintsem, s nyelvünk becsületét e részben is oltalmazzam.
Vizsgálataimnak első tárgyai valának azon fizikai (tárgyi) dolgoknak nevei, melyek természet szerint az embereknek és beszédnek legelső, legszükségesebb
leventemagyarkiraly, 2008. szeptember 01. hétfő, 11:05
Képek, videók
könyvkiadó.jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 18:42
mora_konyvkiado_en_vag yok
lizbet01
2012. január 19. csütörtök, 21:18
Karol Wojtyla Wadowice sz
reper
2010. augusztus 21. szombat, 20:23
Születésének helye
sabah23
2010. november 22. hétfő, 01:39
Óda Krisztus születésének
kicsifecske
2010. október 29. péntek, 17:31
lengyel_denes_kossuth_ laj
menusgabor
2019. március 30. szombat, 21:24
magyar lengyel határ 1938
chillik
2017. november 12. vasárnap, 14:57
Bobolice kastély Lengyelo
pacsakute
2017. április 02. vasárnap, 17:09
lengyel_tuntetok_bp201 603
menusgabor
2017. március 14. kedd, 22:19
cof-lengyelek-bem-szob or-
menusgabor
2017. március 14. kedd, 22:19
Lengyel Jolán - Boldog Ka
anci-ani
2017. január 08. vasárnap, 23:36
Lengyel József Elfogy az
maria_kadar_148
2016. október 04. kedd, 23:09
ház-Lengyel o..jpg
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:03
Az ezeréves (lengyel - ma
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 11:41
Lengyel Szlovák határ
irmus
2016. január 06. szerda, 17:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.