Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 23:42 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
II. Rákóczi Ferenc születésnapján tartják a Rákóczi-emlékév nyitó rendezvényét
Az Országgyűlés 2018. november 27-én egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amely a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította. A határozat az emlékévvel összefüggő programok kialakítását a kormányzat hatáskörébe utalta.

Az emlékév koncepciójának, programjainak kialakítására és összefogására - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felkérésére - Rákóczi Emlékév Testület jött létre.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette: az emlékév fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnökei Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A Rákóczi Emlékév Testület tagjai: Gaal Gergely mellett Lomnici Zoltán, az Emlékév kezdeményezője, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Orosz Ildikó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

Az emlékév nyitó rendezvényén, a Hősök terén Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet a Kárpát-medence különböző tájairól érkező fiatalok előtt. A szervezésben a honvédség is részt vesz.

Gaal Gergely a sajtótájékoztatón - a szervezők közlése szerint - kiemelte: II. Rákóczi Ferenc személye és a magyar történelem általa vezetett leghosszabb ideig tartó szabadságharcának története ma is időszerű példa. Hitét mélyen megélő keresztény történelmi személyisége ma is bátorítást ad számunkra, hiszen a magyarságnak ma is van küldetése és feladata a kereszténység és az európai civilizáció védelmében - fogalmazott, hozzátéve: az emlékév jelmondata megegyezik a Rákóczi-szabadságharc jelmondatával: Cum Deo Pro Patria et Libertate.

Lomnici Zoltán arról beszélt, a cél a történelmi múlt tisztelete és a határon túli magyarság nemzettudatának erősítése. II. Rákóczi Ferenc nagy tiszteletnek örvend a Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben, hiszen 1676. március 27-én a felvidéki Borsiban született és a kassai dómban lelt 1906-ban végső nyugalomra.

Kárpátalja magyarsága mellett az ott élő ruszinok is tisztelik a fejedelmet. Rákóczi csapataival 1703. június 16-án a Vereckei-hágón át lépte át a magyar határt és első győzelmeit Kárpátalján aratta - idézték a Lomnici Zoltán által mondottakat. Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kitért arra is, az emlékév alapgondolata volt, hogy II. Rákóczi Ferencet 315 éve, 1704. július 8-án Gyulafehérváron választották erdélyi fejedelemmé és egy évvel később, 1705. szeptember 17-én Szécsényben lett vezérlő fejedelem, az ország vezetője.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 28. csütörtök, 18:33
Címkék: Rákóczi Ferenc, Rákóczi Ferenc-emlékévnek, Semjén Zsolt, Rákóczi Emlékév Testület, Gaal Gergely, Németh Szilárd,
Kommentek
La cea de-a X-a ediţie a Zilelor Maghiare din Cluj vor fi invitate în acest an şi festivalurile maghiare din al
apel la participanţii ediţiilor anterioare ale festivalului să trimită fotografii şi filme pentru a fi postate pe internet, iar în curtea Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca, într-o nouă locaţie, va fi organizată o expoziţie cu aceste amintiri.

Balázs Gergely a mai declarat că, şi în acest an, 500-600 de programe îi vor aştepta pe cei care vor vizita oraşul în această perioadă iar printre acestea vor fi şi programe dedicate poetuluiAdy Endre, scriitorului Benedek Elek şi principelui Rákóczi Ferenc al II-lea, 2019 fiind an memorial dedicat acestor personalităţi.

Lilla Szabó, directorul de programe al ZCM, a declarat că, în acest an, Piaţa Unirii va fi locul întâlnirilor de seară. Pe lângă scena mare care va fi amplasată aici, formaţiile muzicale se vor perinda una după alta pe scenele din curtea Palatului Bánffy şi pe cea din Strada M. Kogălniceanu. Strada Kogălniceanu se va transforma în stradă de festival, iar Strada Potaisa, de pe lângă zidul cetăţii, se va transforma în strada
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 15:21
Más erdélyi városok magyar fesztiváljait is meghívták idén a Kolozsvári Magyar Napokra
elmondta: nem akarnak "öntömjénezést", de a tizedik KMN mégiscsak alkalom a visszatekintésre, ezért mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának az udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből.

Idén is 500-600 program várja azokat, akik ebben az időszakban a városba látogatnak, és lesznek olyan programok amelyekkel a 2019-re meghirdetett Ady Endre-, Benedek Elek- és II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez kívánnak csatlakozni.

Szabó Lilla, a KMN programigazgatója közölte: idén is a Főtér lesz az esti találkozások helyszíne. Az itt felállítandó nagy színpad mellett a Bánffy-palota udvarán és a Farkas utcai színpadon is egymást követik a fellépő zenekarok. A Farkas utca fesztiválutcává, a várfal mellett haladó Fogoly utca pedig borutcává alakul át, a Farkas utcai református templom mögötti Romkert gyermekprogramok helyszíne lesz.

A programigazgató hozzátette, hogy a
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 13:41
Nagy a torlódás az M0-áson, araszolnak a járművek az M1-esen
A közlemény szerint tartálykocsi és kisteherautóval karambolozott az M0-ás autóúton az M5-ös autópálya felé, a szigetszentmiklósi csomópont előtt.

A baleset miatt egy sávot lezártak, így mostanra tíz kilométeres egybefüggő kocsisor alakult ki, az átjutási idő legalább két óra - írták.

Hozzátették, az M5-ös felől érkezők öt kilométeres sort alkotnak és lépésben haladnak az M51-es csomópontjától, 35-40 perc a menetidő-növekedés.

A baleset miatt a 6-os úton és Halászteleknél, a II. Rákóczi Ferenc úton is araszol a kocsisor.

Az M1-es autópályán Hegyeshalom felé, a 49-es kilométernél keresztbe fordult egy pótkocsis személyautó. A sérült jármű mindkét sávot elfoglalja, a leálló sávon lépésben haladnak a járművek, így ott is jelentős a torlódás - írta az Útinform.
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 08:11
Rákóczi-emlékév - Gaal Gergely: II. Rákóczi Ferenc példája ma is bátorítást ad
Gaal Gergely a Rákóczi-emlékév egyik nyitóeseményének számító rendezvényen, amelyet II. Rákóczi Ferenc születésének 343. és erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából tartottak szülőhelye, a borsi kastély előtt, közölte: ma is vannak olyan erők a világban, amelyek próbára akarják tenni hitünket, hazaszeretetünket, nemzeti egységünket.

Emlékeztetett arra, hogy az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán kezdeményezésére a magyar parlament tavaly november 27-én teljes egyetértésben II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította 2019-et, egyik legismertebb történelmi személyiségünk erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából.

Mint mondta, II. Rákóczi Ferenc személye és szabadságharcának története ma is időszerű példa számunkra. Hitét mélyen megélő, keresztény történelmi személyisége ma is bátorítást ad számunkra, hiszen a magyarságnak most is van küldetése és feladata, mégpedig a kereszténység és az európai civilizáció védelme - jelentette ki Gaal
velemenyezd, 2019. március 24. vasárnap, 17:12
Diákcsoportok kérhetnek támogatást, hogy kiutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére
Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a Rákóczi Szövetség pályázatán középiskolai csoportok és egyházi közösségek vehetnek részt.

Soltész Miklós kiemelte: Ferenc pápa székelyföldi látogatása hatalmas egyházi diplomáciai siker és nagyszerű lehetőség a magyar-román kapcsolatok erősítésére, a történelmi megbékélés elősegítésére.

Hozzátette: a pápalátogatás lehetőség, hogy a magyarság megmutassa jelenlétét a Székelyföldön, ezért a magyarkormány és a kormánnyal együttműködő civil szervezetek mindent megtesznek, hogy segítsék azokat a fiatalokat, akik részt akarnak venni rajta.

Kitért arra: a magyar kormány 160 millió forinttal támogatja a pápalátogatás megszervezését, valamint a pápalátogatáshoz szükséges építkezéseket.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertette: a szövetség diákutaztatási programjának keretében szeretnének "minél több 13 és 19 év közötti Kárpát-medencei fiatalnak lehetőséget biztosítani, hogy eljuthassanak erre a történelmi
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 12:22
Magyar históriák
A kétfejű sas karmában - Magyarország története 1686-1825

"Pro patria et libertate"

A hazatérő II. Rákóczi Ferencet néhány száz hitványul fölfegyverkezet bujdosó várta a határon. Alig néhány hétbe telt, s a tízezresre duzzadt rebelllishad megvívta első győztes csatáját. Miközben váltakozó sikerrel folyt a háborúskodás, megszületett a "kuruc állam". Az ónodi gyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását, a trencséni vereség azonban megpecsételte a szabadságharc sorsát.

A királynő reformjai

A magyar nemesek "életüket és vérüket" ajánlották az ifjú királynőnek, érte harcoltak a hétéves háborúban is. Mária Terézia a felvilágosult abszolutizmus jegyében, reformok sorával kísérelte meg felzárkóztatni birodalmát a fejlettségben jócskán előbbre járó nyugati világhoz. Kiadta a parasztok terheit enyhítő úrbéli rendeletét, az oktatást átfogóan szabályozó Ratio Educationist, s a "közjót" szem előtt tartva még a betegekről, árvákról is igyekezett gondoskodni. "Uralkodása alatt
eposz, 2019. március 21. csütörtök, 10:52
Március 15. - Csehországi magyar megemlékezések március 15-ről
A központi ünnepségre, amelyet a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) rendezett több más szervezettel együtt, szombaton délelőtt Prágában került sor. A csehországi magyar szervezetek és a prágai magyar nagykövetség képviselői Boros Miklós nagykövettel koszorúkat és virágokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál a Kisoldali téren, amely már hagyományosan a márciusi megemlékezések központja.

A megemlékezésen elhangzott beszédek méltatták a több mint másfél évszázaddal ezelőtti márciusi események történelmi jelentőségét, valamint azok tanulságait a mai magyarság számára.

Az ünnepség délután a nyugat-csehországi Pilsenhez közeli Dobranyban folytatódott, ahol a résztvevők megkoszorúzták Ormai Norbert honvédezredes, az első aradi vértanú szülőházán tavaly elhelyezett háromnyelvű - cseh, magyar, angol - emléktáblát.

A Prágai Magyar Intézet a helyi önkormányzattal együttműködve ebből az alkalomból nagy érdeklődéssel kísért magyar kulturális napot rendezett a
velemenyezd, 2019. március 16. szombat, 15:41
Decizie definitivă: rechizitoriul din dosarul înfiinţării Liceului Catolic din Târgu Mureş retrimis DNA
Astfel, judecătorii Curţii au respins ca nefondate contestaţiile procurorilor anticorupţie la două încheieri anterioare ale Tribunalului Mureş. Prima încheiere a tribunalului a retrimis, în 2018, rechizitoriul la DNA, iar a doua, din decembrie 2017, anulează ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Tamási şi Someşan, excluzându-le, astfel, din rechizitoriu, şi cere DNA să remedieze neregularităţile. Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut cele două încheieri.

Csongor Gogolák, avocatul lui Zsolt Tamási, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI: s-a obţinut o victorie morală împotriva DNA. Curtea de Apel Târgu Mureş a stabilit, fără drept de apel, că clientul său a fost trimis în judecată în baza unui rechizitoriu prost alcătuit şi lacunar: rechizitoriul nu conţine daunele provocate, nu sunt identificate şi chestionate persoanele vătămate. Avocatul a mai spus: instanţa a mai cerut o dată completarea rechizitoriul cu aceste detalii.

"Dacă procurorul nu a reuşit să facă
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 19:23
Képek, videók
Rákóczi Ferenc :Borulj té
maria_kadar_148
2018. március 16. péntek, 23:21
Rákóczi Ferenc
balazsmargit
2012. augusztus 22. szerda, 16:37
nők lapja rákóczi ferenc
lacipecsenye
2011. december 01. csütörtök, 19:37
II_%20Rakoczi%20Ferenc .jp
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 19:05
II,Rákóczi Ferenc emléktá
garaferi
2011. június 10. péntek, 19:11
Rákoczi Ferenc.jpg
agica2004
2011. április 06. szerda, 14:21
Rákóczi Ferenc 41.jpg
farkas1945
2011. március 08. kedd, 11:12
Rákoczi Ferenc.jpg
farkas1945
2011. február 19. szombat, 21:56
I.Rákóczi Ferenc 1645-76.
farkas1945
2011. február 19. szombat, 14:49
II.Rákoczi Ferenc.png
farkas1945
2010. november 17. szerda, 11:24
Rákóczi Ferenc szarkofág
reper
2010. augusztus 21. szombat, 19:36
II.Rákoczi Ferenc.jpg
farkas1945
2010. június 27. vasárnap, 17:10
Klasszikus Rákóczi túrós.
vorosrozsa66
2018. június 24. vasárnap, 15:25
rákoczi uti suli.jpg
zsokica45
2018. február 22. csütörtök, 20:18
rákoczi iskola.jpg
zsokica45
2018. február 22. csütörtök, 20:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.