Belépés
2019. március 26. kedd | 13. hét | 85. nap | 05:32 | Emánuel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
II. Rákóczi Ferenc születésnapján tartják a Rákóczi-emlékév nyitó rendezvényét
Az Országgyűlés 2018. november 27-én egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amely a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította. A határozat az emlékévvel összefüggő programok kialakítását a kormányzat hatáskörébe utalta.

Az emlékév koncepciójának, programjainak kialakítására és összefogására - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felkérésére - Rákóczi Emlékév Testület jött létre.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette: az emlékév fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnökei Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A Rákóczi Emlékév Testület tagjai: Gaal Gergely mellett Lomnici Zoltán, az Emlékév kezdeményezője, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Orosz Ildikó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

Az emlékév nyitó rendezvényén, a Hősök terén Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet a Kárpát-medence különböző tájairól érkező fiatalok előtt. A szervezésben a honvédség is részt vesz.

Gaal Gergely a sajtótájékoztatón - a szervezők közlése szerint - kiemelte: II. Rákóczi Ferenc személye és a magyar történelem általa vezetett leghosszabb ideig tartó szabadságharcának története ma is időszerű példa. Hitét mélyen megélő keresztény történelmi személyisége ma is bátorítást ad számunkra, hiszen a magyarságnak ma is van küldetése és feladata a kereszténység és az európai civilizáció védelmében - fogalmazott, hozzátéve: az emlékév jelmondata megegyezik a Rákóczi-szabadságharc jelmondatával: Cum Deo Pro Patria et Libertate.

Lomnici Zoltán arról beszélt, a cél a történelmi múlt tisztelete és a határon túli magyarság nemzettudatának erősítése. II. Rákóczi Ferenc nagy tiszteletnek örvend a Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben, hiszen 1676. március 27-én a felvidéki Borsiban született és a kassai dómban lelt 1906-ban végső nyugalomra.

Kárpátalja magyarsága mellett az ott élő ruszinok is tisztelik a fejedelmet. Rákóczi csapataival 1703. június 16-án a Vereckei-hágón át lépte át a magyar határt és első győzelmeit Kárpátalján aratta - idézték a Lomnici Zoltán által mondottakat. Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kitért arra is, az emlékév alapgondolata volt, hogy II. Rákóczi Ferencet 315 éve, 1704. július 8-án Gyulafehérváron választották erdélyi fejedelemmé és egy évvel később, 1705. szeptember 17-én Szécsényben lett vezérlő fejedelem, az ország vezetője.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 28. csütörtök, 18:33
Címkék: Rákóczi Ferenc, Rákóczi Ferenc-emlékévnek, Semjén Zsolt, Rákóczi Emlékév Testület, Gaal Gergely, Németh Szilárd,
Kommentek
Diákcsoportok kérhetnek támogatást, hogy kiutazzanak Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére
Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a Rákóczi Szövetség pályázatán középiskolai csoportok és egyházi közösségek vehetnek részt.

Soltész Miklós kiemelte: Ferenc pápa székelyföldi látogatása hatalmas egyházi diplomáciai siker és nagyszerű lehetőség a magyar-román kapcsolatok erősítésére, a történelmi megbékélés elősegítésére.

Hozzátette: a pápalátogatás lehetőség, hogy a magyarság megmutassa jelenlétét a Székelyföldön, ezért a magyarkormány és a kormánnyal együttműködő civil szervezetek mindent megtesznek, hogy segítsék azokat a fiatalokat, akik részt akarnak venni rajta.

Kitért arra: a magyar kormány 160 millió forinttal támogatja a pápalátogatás megszervezését, valamint a pápalátogatáshoz szükséges építkezéseket.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertette: a szövetség diákutaztatási programjának keretében szeretnének "minél több 13 és 19 év közötti Kárpát-medencei fiatalnak lehetőséget biztosítani, hogy eljuthassanak erre a történelmi
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 12:22
Magyar históriák
A kétfejű sas karmában - Magyarország története 1686-1825

"Pro patria et libertate"

A hazatérő II. Rákóczi Ferencet néhány száz hitványul fölfegyverkezet bujdosó várta a határon. Alig néhány hétbe telt, s a tízezresre duzzadt rebelllishad megvívta első győztes csatáját. Miközben váltakozó sikerrel folyt a háborúskodás, megszületett a "kuruc állam". Az ónodi gyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását, a trencséni vereség azonban megpecsételte a szabadságharc sorsát.

A királynő reformjai

A magyar nemesek "életüket és vérüket" ajánlották az ifjú királynőnek, érte harcoltak a hétéves háborúban is. Mária Terézia a felvilágosult abszolutizmus jegyében, reformok sorával kísérelte meg felzárkóztatni birodalmát a fejlettségben jócskán előbbre járó nyugati világhoz. Kiadta a parasztok terheit enyhítő úrbéli rendeletét, az oktatást átfogóan szabályozó Ratio Educationist, s a "közjót" szem előtt tartva még a betegekről, árvákról is igyekezett gondoskodni. "Uralkodása alatt
eposz, 2019. március 21. csütörtök, 10:52
Március 15. - Csehországi magyar megemlékezések március 15-ről
A központi ünnepségre, amelyet a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) rendezett több más szervezettel együtt, szombaton délelőtt Prágában került sor. A csehországi magyar szervezetek és a prágai magyar nagykövetség képviselői Boros Miklós nagykövettel koszorúkat és virágokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál a Kisoldali téren, amely már hagyományosan a márciusi megemlékezések központja.

A megemlékezésen elhangzott beszédek méltatták a több mint másfél évszázaddal ezelőtti márciusi események történelmi jelentőségét, valamint azok tanulságait a mai magyarság számára.

Az ünnepség délután a nyugat-csehországi Pilsenhez közeli Dobranyban folytatódott, ahol a résztvevők megkoszorúzták Ormai Norbert honvédezredes, az első aradi vértanú szülőházán tavaly elhelyezett háromnyelvű - cseh, magyar, angol - emléktáblát.

A Prágai Magyar Intézet a helyi önkormányzattal együttműködve ebből az alkalomból nagy érdeklődéssel kísért magyar kulturális napot rendezett a
velemenyezd, 2019. március 16. szombat, 15:41
Decizie definitivă: rechizitoriul din dosarul înfiinţării Liceului Catolic din Târgu Mureş retrimis DNA
Astfel, judecătorii Curţii au respins ca nefondate contestaţiile procurorilor anticorupţie la două încheieri anterioare ale Tribunalului Mureş. Prima încheiere a tribunalului a retrimis, în 2018, rechizitoriul la DNA, iar a doua, din decembrie 2017, anulează ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Tamási şi Someşan, excluzându-le, astfel, din rechizitoriu, şi cere DNA să remedieze neregularităţile. Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut cele două încheieri.

Csongor Gogolák, avocatul lui Zsolt Tamási, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI: s-a obţinut o victorie morală împotriva DNA. Curtea de Apel Târgu Mureş a stabilit, fără drept de apel, că clientul său a fost trimis în judecată în baza unui rechizitoriu prost alcătuit şi lacunar: rechizitoriul nu conţine daunele provocate, nu sunt identificate şi chestionate persoanele vătămate. Avocatul a mai spus: instanţa a mai cerut o dată completarea rechizitoriul cu aceste detalii.

"Dacă procurorul nu a reuşit să facă
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 19:23
Marosvásárhelyi iskolaügy - Visszaküldte a bíróság a katolikus iskola létrehozói elleni vádiratot
A végzés kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az ügyben eljáró bírói testület elutasította a DNA két korábbi végzés elleni fellebbezését. Érvényben hagyta azt a 2017 decemberében kimondott végzést, amellyel a megyei törvényszék megsemmisítette a vádirat egy részét, és érvényben hagyta azt a végzést is, amellyel 2018 októberében a törvényszék visszaküldte az ügyet a DNA-nak.

Gogolák Csongor, Tamási Zsolt ügyvédje az MTI-nek úgy értékelte: erkölcsi győzelmet arattak a vádhatóság ellen. A táblabíróság ugyanis most már megfellebbezhetetlenül kimondta, hogy védencét egy rosszul elkészített, hiányos vádirat alapján állították a törvény elé: nincsen a vádiratban meghatározva az okozott kár, nincsenek azonosítva és kikérdezve a károsult személyek. Az ügyvéd elmondta: a bíróság korábban is kérte a vádirat kiegészítését ezekkel a részletekkel.

"Ha az ügyésznek ez eddig nem sikerült, aligha tudja megtenni ezután" - jelentette ki.

A kedvező végzés épp akkor született, amikor
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 18:32
Secretar de stat ungar: cei care pot face liber şi confortabil locul natal, sunt doar cei care trăiesc acolo
În discursul pe care l-a susţinut în cadrul comemorării festive care a avut loc în faţa Parlamentului Ungariei, Árpád János Potápi a spus că popularitatea deosebită a lui Rákóczi este una pe care ar putea fi invidioase şi vedetele de astăzi, întrucât statuia marelui principe transilvănean, din Piaţa Kossuth, nu a putut fi "măturată" de nicio furtună a istoriei, de peste 80 de ani.

Rákóczi Ferenc al II-lea "nu este un hit de o vară, nu este o persoană care astăzi este la modă, iar mâine devine demodat", ci este unul dintre puţinii oameni ai căror memorie reuşeşte să unească puternic maghiarii - a spus oficialul ungar.

Acesta a subliniat că guvernul ungar oferă în întregul Bazin Carpatic sprijin pentru tineri, pentru ca aceştia să reuşească să prospere în locurile lor natale şi să trăiască mai bine decât părinţii lor.La finalul evenimentului participanţii au depus coroane la statuia lui Rákóczi.
velemenyezd, 2019. március 02. szombat, 19:02
Potápi: csak az ott élők tehetik szabaddá és otthonossá szülőföldjüket
Potápi Árpád János a Rákóczi Szövetségnek az Országház épülete előtt tartott ünnepi megemlékezésén felszólalva úgy fogalmazott, Rákóczi népszerűségét a mai celebek is megirigyelhetnék, az erdélyi fejedelem Kossuth téren álló szobrát ugyanis már több mint nyolcvan éve semmilyen történelmi vihar nem tudta elsodorni.

II. Rákóczi Ferenc "nem egy egynyári sláger, nem egy ma divatos, holnap pedig már ódivatú személy", hanem azon kevesek egyike, akiknek emléke teljesen össze tudja fogni a magyarságot - mondta az államtitkár.

Kiemelte, a kormány az egész Kárpát-medencében minden fiatalt támogat a szülőföldön boldogulásban, valamint abban, hogy szüleinél jobban tudjon élni.

A résztvevők a rendezvény végén megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc szobrát.

(FOTÓ)
velemenyezd, 2019. március 02. szombat, 17:01
Anul memorial Rákóczi - Sunt planificate programe în Ungaria şi în străinătate
Gergely Gaal a subliniat: Rákóczi Ferenc al II-lea este cunoscut în toate teritoriile Ungariei de dinainte de Trianon, tocmai de aceea organizatorii pregătesc şi o serie de programe care vor avea loc peste hotare.

Acesta a anunţat: în cadrul anului memorial un accent deosebit va fi pus pe Ucraina Subcarpatică, deoarece acolo se aflau domeniile lui Rákóczi, respectiv şi lupta pentru libertate a pornit tot de acolo; o serie de evenimente vor avea loc şi în Trasilvania, unde în urmă cu 315 ani Rákóczi a fost ales principe. Evenimentul de deschidere al anului memorial va fi pe 27 martie, ziua de naştere a lui Rákóczi Ferenc al II-lea, la statuia principelui din Piaţa Eroilor din Budapesta, unde secretarul de stat responsabil de relaţia cu Parlamentul, din cadrul Ministerului Apărării, Szilárd Németh va rosti un discurs în faţa tinerilor veniţi din diferite colţuri ale Bazinului Carpatic, a spus Gaal.

Vorbind despre însemnătatea lui Rákóczi Ferenc al II-lea, Gaal a remarcat că, deşi lupta pentru
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 13:21
Képek, videók
Rákóczi Ferenc :Borulj té
maria_kadar_148
2018. március 16. péntek, 23:21
Rákóczi Ferenc
balazsmargit
2012. augusztus 22. szerda, 16:37
nők lapja rákóczi ferenc
lacipecsenye
2011. december 01. csütörtök, 19:37
II_%20Rakoczi%20Ferenc .jp
cserhat3
2011. augusztus 18. csütörtök, 19:05
II,Rákóczi Ferenc emléktá
garaferi
2011. június 10. péntek, 19:11
Rákoczi Ferenc.jpg
agica2004
2011. április 06. szerda, 14:21
Rákóczi Ferenc 41.jpg
farkas1945
2011. március 08. kedd, 11:12
Rákoczi Ferenc.jpg
farkas1945
2011. február 19. szombat, 21:56
I.Rákóczi Ferenc 1645-76.
farkas1945
2011. február 19. szombat, 14:49
II.Rákoczi Ferenc.png
farkas1945
2010. november 17. szerda, 11:24
Rákóczi Ferenc szarkofág
reper
2010. augusztus 21. szombat, 19:36
II.Rákoczi Ferenc.jpg
farkas1945
2010. június 27. vasárnap, 17:10
Klasszikus Rákóczi túrós.
vorosrozsa66
2018. június 24. vasárnap, 15:25
rákoczi uti suli.jpg
zsokica45
2018. február 22. csütörtök, 20:18
rákoczi iskola.jpg
zsokica45
2018. február 22. csütörtök, 20:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.