Belépés
2020. július 04. szombat | 27. hét | 186. nap | 05:29 | Ulrik
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Uniós határérték bevezetését sürgetik az ipari transzzsírsavakra az EP-képviselők
A legújabb tanulmányokra hivatkozva rámutattak: a transzzsírsavak túlzott fogyasztása növeli a szívbetegségek, a terméketlenség és az Alzheimer-kór kockázatát. A szívkoszorúér-betegség mintegy 660 ezer ember halálát okozza évente az EU-ban, ami az összes haláleset mintegy 14 százaléka.

Hozzátették: a magasabb társadalmi és gazdasági helyzetű emberek egészségesebben étkeznek, mint a több transzzsírsavat fogyasztó rosszabb helyzetűek, a két csoport közti szakadék pedig a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésének megfelelően egyre nő.

A képviselők szerint ezért az Európai Bizottságnak lehetőleg két éven belül törvényes uniós határértéket kellene meghatároznia.

Az uniós parlamenti képviselők arra emlékeztettek, hogy jelenleg nincs uniós szintű szabályozás, amely kötelezővé tenné a transzzsírsavak feltüntetését a termékek címkéin, vagy egy megengedett határértéket határozna meg.

Számos tagállamban létezik azonban nemzeti szabályozás. Magyarországon például tilos az olyan élelmiszerek forgalmazása, amelyek teljes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Dánia, Ausztria, és Lettország hasonló határértéket vezetett be. Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Görögországban ugyanez önkéntes alapon működik. Néhány tagállam, így Bulgária, Málta, Szlovákia, az Egyesült Királyság, Svédország és Finnország pedig a helyes étrenddel kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg.

Hölvényi György kereszténydemokrata néppárti európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljutatott közleményében arra hívta fel afigyelmet, hogy az ipar által előállított transzzsírsavak túlzott fogyasztása nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli, hanem összefüggésbe hozható a kóros elhízással, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel is.

Kiemelte, az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a termékek kötelező címkézése, az ipar önkéntes vállalásai önmagukban nem nyújtanak elegendő védelmet a fogyasztók számára.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a vita során kijelentette, mivel a transzzsírsavak nem szükségesek a feldolgozott élelmiszerekben és egészségtelenek is, támogatja az uniós szintű kötelező határérték bevezetését. "Mivel a bevitel mértéke a szegénységgel együtt nő, egy ilyen határértékkel adhatunk minőségi élelmiszert mindenkinek" - mondta.

A transzzsírsavak a telítetlen zsírok olyan fajtái, amelyek a természetben viszonylag szokatlanok, iparilag azonban növényi olajok hidrogénezésével előállíthatóak. A természetes transzzsírsavak a kérődzők zsírjában fordulnak elő, többségében a vörös húsban és a tejtermékekben.

A mesterséges transzzsírsavak a feldolgozott termékek összetevőiként használhatók, például a péksüteményekben, csipszekben, kekszekben, a sült és fagyasztott ételekben, valamint a margarinok egyes fajtáiban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. október 26. szerda, 17:33
Címkék: Európai Bizottságnak, Egyesült Királyságban, Egyesült Királyság, Hölvényi György, Szanyi Tibor, ipari transzzsírsavakra,
Kommentek
Szerdától tilos a megengedettnél több transzzsírsavat tartalmazó élelmiszert forgalmazni
Február 18-án jár le a rendelkezés tavalyi elfogadását követő egyéves türelmi idő, amely azokra az előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozik, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak.

A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

A rendelet a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki. Az új előírásoknak nem kell megfelelnie azoknak a végső fogyasztó számára előállított, illetve forgalomba hozott élelmiszereknek, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában vagy Törökországban készítettek, illetve hoztak forgalomba.

Az Európai Unióban Magyarország az ötödik olyan ország, ahol rendeletileg szabályozzák az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségét.

A jogszabály előírásait az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
velemenyezd, 2015. február 16. hétfő, 07:41
Tájékoztató kampány indul a transzzsírsavak káros hatásairól
Mint fogalmazott, az egyik legnehezebb népegészségügyi szabályozás volt az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségéről szóló rendelet megalkotása, hiszen számos piaci szereplővel kellett egyeztetni. Hozzátette: hatezer ember halálát okozza évente ez a káros összetevő, jellemzően szív- és érrendszeri és daganatos megbetegedést okozva.

Szócska Miklós elmondta, csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedéssel kórházba kerülők száma, ami több népegészségügyi intézkedésnek köszönhető.

Emlékeztetett: keddtől hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Az államtitkár szerint mivel a rendelet tartalmaz egy év türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már elkészítették, érdemes megnézni a
velemenyezd, 2014. február 19. szerda, 17:14
Életbe lépett a transzzsírsav rendelet
A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak.

Az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa korábban elmondta, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsav tartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, amelyet azon gyártók használhatnak, akik vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják, és termékeiket bármikor bevizsgálhatják.

A Magyar Közlönyben novemberben megjelent rendelet szerint a jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely
velemenyezd, 2014. február 18. kedd, 12:12
Szócska: február 18-tól hatályos a transzzsírsav-rendelet
Hozzátette: az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz.

A rendelet tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak.

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató-főorvosa a sajtótájékoztatón elmondta, az intézet 2009 óta vizsgálja az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát. Nyolcszázhúsz élelmiszerben vizsgálták a szóban forgó zsír mennyiségét, és a vizsgált termékek egyötödénél jóval magasabb volt a transzzsírsav a megengedettnél.

Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a szaloncukrok és a cukrászsüteményeknél volt magas ez az érték - tette hozzá a szakember.

Martos Éva hangsúlyozta, az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét.

A
velemenyezd, 2013. december 20. péntek, 13:32
Megjelent az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó rendelet
A hatálybalépéskor a rendelet előírásainak nem megfelelő, forgalomban lévő élelmiszerek a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejük végéig, de legfeljebb a hatálybalépés után tizenkét hónapig árusíthatóak.

A rendelet hatálya azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a fogyasztónak szánnak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

A rendelet értelmében tilos lesz olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében, amelyek összes zsírtartalma kevesebb mint 20 százalék, a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot. Ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 3 százalék, annak 100 grammjában maximum 10 grammot tehet ki a transzzsírsavak mennyisége.

A rendelet értelmében a fővárosi és
velemenyezd, 2013. november 20. szerda, 19:15
A hosszú élet titkai.......
Egészséges étkezés
Gondoskodjon róla, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon naponta! A nyers zöldségek különösen jótékony hatással bírnak, mert a főzés közben sok vitamin és ásványi anyag elvész belőlük. Fogyasszunk sok összetett szénhidrátot, és kerüljük a mirelit és a porból készült ételeket. Csökkentsük a zsírt tartalmazó ételeket az étkezések során, ha azok a napi ételbevitelünk 30 százalékát meghaladják. Különösen a transzzsírsavakra ügyeljünk! A transzzsírsav a természetben nem fordul elő, mesterségesen előállított ipari termék, rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása érelmeszesedést okoz (például a margarinokban ilyen található). Fogyasszunk sok barnarizst, sovány húsokat, halat, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát.

Kerüljük az alkoholt
A túlzott alkoholfogyasztás az egyik legsúlyosabb egészség- és társadalomromboló tényező. Csak módjával igyunk alkoholt, mert
szisszy83, 2011. február 02. szerda, 21:12
A hosszú élet titkai...
betegségeket és a diabéteszt is.

Egészséges étkezés
Gondoskodjon róla, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon naponta! A nyers zöldségek különösen jótékony hatással bírnak, mert a főzés közben sok vitamin és ásványi anyag elvész belőlük. Fogyasszunk sok összetett szénhidrátot, és kerüljük a mirelit és a porból készült ételeket. Csökkentsük a zsírt tartalmazó ételeket az étkezések során, ha azok a napi ételbevitelünk 30 százalékát meghaladják. Különösen a transzzsírsavakra ügyeljünk! A transzzsírsav a természetben nem fordul elő, mesterségesen előállított ipari termék, rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása érelmeszesedést okoz (például a margarinokban ilyen található). Fogyasszunk sok barnarizst, sovány húsokat, halat, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát.

Kerüljük az alkoholt
A túlzott alkoholfogyasztás az egyik legsúlyosabb egészség- és társadalomromboló tényező. Csak módjával igyunk alkoholt, mert nagymértékben fogyasztva súlyos hatásai
maca23, 2010. április 08. csütörtök, 08:15
Képek, videók
Cs.m-i képviselők.jpg
agica2004
2013. február 24. vasárnap, 18:28
0 OV képviselőknek.jpg
lovaszmarika
2012. október 21. vasárnap, 15:48
képviselők vagyonnyilatko
agica2004
2011. február 28. hétfő, 15:51
Kolontáron képviselők.jpg
kicsoda57
2010. október 09. szombat, 22:18
A képviselők
bocskai63-71
2008. november 16. vasárnap, 09:50
mini képviselők
sprint
2008. január 12. szombat, 20:30
húsvét bevezetése - virág
sacimama
2013. március 20. szerda, 18:30
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
híd-Egyesült királyság.jp
agica2004
2017. április 18. kedd, 19:36
ház-Egyesült Királyság.jp
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:43
Egyesült Királyság tiszaf
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
Egyesült Királyság
sarkoziferencne
2013. április 14. vasárnap, 08:44
Egyesült Királyság.jpg
jpiros
2012. május 15. kedd, 16:44
Egyesült Királyság.jpg
sarkoziferencne
2012. március 28. szerda, 13:49
Egyesült királyság
bodajne
2010. november 21. vasárnap, 17:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.