Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 11:36 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
kertészet
A paradicsomot és az uborkát egyetlen betegség sem támadja meg, mióta ezzel befújtam!Sokan nem használnak vegyi anyagokkal kevert öntöző szereket a zöldségeskertben, hanem inkább természetes növényvédő szereket alkalmaznak. Ma egy olyan házilag elkészíthető növényvédő szert mutatunk be nektek, amelyet bárki el tud készíteni és a növényekre gyakorolt hatása egyszerűen zseniális! Semmi másra nem lesz szükség csak vízre, élesztőre és cukorra. Ez a keverék nem csak növényvédő szer, hanem segít a növekedésben, erőteljesebbé teszi a zöldségek színét és ízét. Most nézzük, hogyan is kell elkészíteni!
Melegítsünk fel 4 liter vizet 35 fokosra, majd tegyünk a vízbe 15 evőkanál cukrot és 15 g porélesztőt. A víz nem kell 35 fokosnál melegebb legyen, mert az élesztő elveszíti a hatását. Hagyjuk az elkészített keveréket állni 8 órán keresztül, közben kavarjuk egyet - egyet rajta. Nagyon fontos tudni, hogy a növényvédő szert egy nagyobb edényben készítsük el (kb. 10 literes) mert az élesztőtől megnőhet, pezseghet.
Ha ezt a szert reggel elkészítjük, akkor már estefele ki is próbálhatjuk. Én először meglocsoltam a paradicsomot, majd az uborkát vízzel, ezután 6 liter vízzel felhígítottam a házi növényvédő szert, majd mindegyik növényre öntöttem 1 litert ebből a keverékből. Ha nagyobb kerted van, készíts nagyobb adagot a természetes növényvédő szerből, hogy ne legyen túlságosan felhígítva. A fenti mennyiséghez 6 liter víz elégséges. Az uborka ennek a növényvédő szernek a hatására gyorsabban terem, csak úgy mint a paradicsom.

Egy részét ennek a keveréknek szórófejes flakonba tettem és a növények leveleit bespricceltem vele, hogy védve legyenek a betegségektől. Ez az otthon elkészíthető növényvédő szer nem igényel anyagi befektetést és mégis nagyon hatásos ezért ha szeretnétek, hogy a zöldségeskertetekben a növények egészségesek legyenek, próbáljátok ki minden képen ezt a csodaszert!
faciendum, 2018. július 15. vasárnap, 15:31
Címkék: uborkát egyetlen, olyan házilag, növényekre gyakorolt, zöldségek színét, élesztő elveszíti, elkészített keveréket,
Kommentek
Nagy István: megduplázódott Magyarország üvegházi termelőkapacitása
Nagy István egy üvegházi beruházás átadásán elmondta, hogy a Vidékfejlesztési program keretében a kertészeti ágazat fejlesztésére kiírt pályázatok keretében az Irányító Hatóság mostanáig több mint 71 milliárd forint sorsáról határozott, ami csaknem 4500 kérelem támogatását jelenti. A kertészeti ágazat nagy élőmunka-igénye növeli a foglalkoztatást és a vidék népességmegtartó erejét, az ott élők életminőségét - fűzte hozzá a miniszter.

A tárcavezető kitért arra, hogy az odaítélt támogatásokból többek között ültetvénytelepítés, gomba- és hűtőházépítés, fejlesztés, kertészeti gépbeszerzés, gyógy- és fűszernövény-termesztés, üveg- és fóliaház-építés, fejlesztés valósulhat meg.

Az agrárminiszter beszélt arról, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása tavaly több mint 300 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 12 százaléka. Az ágazaton belül a friss zöldségek kibocsátása közel 180 milliárd forintot tett ki.

Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési program keretében a 2014-2020
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 15:32
KSH: 3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdasági termelés 2018-ban
A mezőgazdasági termékek éves átlagos áremelkedését 1,4 százalékosra tette első becslésében a KSH, így a termelés értéke folyó áron 4,5 százalékkal,2710,8 milliárd forintra nőtt a szolgáltatásokkal és a másodlagos tevékenységekkel együtt számolva.

A mezőgazdaság folyó termelő felhasználása változatlan áron 1,8 százalékkal, a 4,1 százalékos áremelkedéssel számolva folyó áron 6,0 százalékkal emelkedett.

A mezőgazdaságnak a bruttó hazai termék (GDP) számításához hozzáadott érték alapon számolt idei egész éves teljesítményét 4,8 százalékkal többre becsüli a KSH a múlt évinél, ami lényegesen jobb az idei első háromnegyedévi GDP jelentésben közölt 2,4 százalékosnál a tavalyi 8,1 százalékos visszaesés után. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,9 százalékkal visszaesett.

A gabonafélék kibocsátása összességében 5,0 százalékkal nőtt, a tavalyi 15,5 százalékos zuhanás után. A kukorica termése jelentősen emelkedett, a búzáé a tavalyi szinten maradt. A takarmánynövények kibocsátása 2,6, a
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 10:51
Farkas Sándor: az elmúlt negyed évszázad legnagyobb kertészeti fejlesztése zajlik
Farkas Sándor előadásában hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési program keretében kertészeti beruházásokra összesen mintegy 140 milliárd forintnyi támogatási forrást fordíthatnak a gazdák. Ebből növényházépítésre mintegy 23 milliárd, ültetvénytelepítésre több mint 19 milliárd, míg kertészeti gépbeszerzésre 18 milliárd forint jut. A benyújtott támogatási igények alapján 140 hektárnyi üveg- és fóliaház létesülhet 2020 végéig Magyarországon - tette hozzá.

Az ágazat szerepét értékelve rámutatott: a kertészeti szakma és annak termékei egyre jobban felértékelődnek, ennek oka jelentős részben a fogyasztói igények és szokások változásában keresendő. Az elmúlt évben az ágazati kibocsátás meghaladta a 300 milliárd forintot, mely a teljes agrárium teljesítményének 12 százalékát adta - közölte.

A munkaerőhiány ma már a kertészet fejlődését veszélyezteti, napjaink egyik fő kihívása - fogalmazott az államtitkár, aki a megoldási lehetőségek között említette egyebek mellett a digitalizációt és gépesítést, az
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 14:52
PM-államtitkár: harmadával csökkent a mezőgazdasági halálos munkabalesetek száma
rendelkezett az előírt jogosítvánnyal - mondta.

Kifejtette: a tájékoztató kampányt folytatják a jövőben is annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a munkabalesetek száma, vagy egyáltalán ne forduljon elő ilyen. Rámutatott: míg 2016-ban 18-an, tavaly 12-en vesztették életüket munkavégzés közben a mezőgazdaságban, az idei háromnegyedéves adat 9.

A mezőgazdaság mellett a statisztika szerint az építőiparban történik a legtöbb baleset - jelezte.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályvezetője arról beszélt, hogy 2016-ban az összes munkabaleset 23 százaléka történt a mezőgazdaságban. A kamarai tagok tájékoztatására tavaly és idén fórumsorozatot szerveztek a kormányhivatalok közreműködésével, 800 gazdálkodót elérve.

Ezt a tájékoztatást 2019-ben is folytatják - mondta, hozzátéve: az ágazatban használt eszközök, berendezések veszélyesek, ezért nélkülözhetetlen a munkavédelmi előírások betartása. Kitért arra is, hogy erőgépekkel, rakodógépekkel
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 12:21
Karácsony - Már érkeznek a fenyők az árusítóhelyekre
lucfenyő 20-25 százalékkal, esetenként 30 százalékkal is drágább lehet a tavalyinála munkabérek, valamint a szállítási költségek emelkedése és az öntözési költségek miatt. Az emeléssel a lucfenyő ára már közelít a nordmann fenyőéhez, amelyet eddig is nagyrészt importból szereztek be, Németországból vagy Dániából - tette hozzá.

Elmondta, hogy szívesen vesznek gyökeres fát a kerttel vagy hétvégi házzal, nyaralóval rendelkezők. Az elnök javasolja a vásárlóknak, hogy a gyökeres karácsonyfát kizárólag kertészeti árudából szerezzék be, azt alkalmi, platóról árusítóktól nem tanácsos venni, mivel lehetetlen reklamációt érvényesíteni például szétesett földlabda vagy kevés gyökér miatt.

A MAKERT nehezményezi, hogy az alkalmi engedéllyel árusítók általában az árudák elé, vagy attól 50 méterre telepszenek ki. Ezt nem tartják etikusnak, az áruda ugyanis egész évben működik, munkahelyet teremt embereknek, és iparűzési adót fizet a helyi önkormányzatnak. Az egyesület szerint ezek a terhek nem vethetőek össze az
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 17:16
Stratégiai megállapodást kötött az agrárkutatási központ és a Szent István Egyetem
A megállapodás értelmében a két intézmény a jövőben kiemelt figyelmet fordít a többi között a precíziós gazdálkodási, állattenyésztési, halgazdálkodási, műszaki, kertészeti és szőlészeti, élelmiszertudományi és vízgazdálkodási területeken történő hazai tudományos munka erősítésére, illetve a két intézmény közötti együttműködés újjászervezésére.

A NAIK kutatói a jövőben intenzíven részt vesznek a BSc és MSc hallgatók elméleti és gyakorlati képzésében, valamint törekednek a pályázati lehetőségek széles körű kihasználására. Az agrárkutatási központ betekintést enged mindennapos szakmai munkájába, továbbá fogadja és előnyben részesíti az egyetem tantárgyi gyakorlatokra jelentkező hallgatóit.

A tárca közleményében kiemelte: folytatódik a júniusban meghirdetett Gödöllői program, amelynek legfőbb célja, hogy megújítsa a hazai agrárszakképzést, kutatást és felsőoktatást, ezáltal tovább fokozza az elmúlt nyolc évben a kibocsátását 50 százalékkal növelő magyar agrárium versenyképességét.

A
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 12:50
Karácsony - Több mint 20 százalékkal is nőhet a lucfenyők ára idén a szakszövetség szerint
A fenyőket egyedileg beárazva kínálják, a termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó.

A közlemény szerint az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a nordmann fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog, az előző évihez hasonlóan.

Arról is beszámoltak, hogy Magyarországon, 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat. A karácsonykor értékesített hazai fenyőfák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei karácsonyfa-termesztésre szakosodott kertészetből származik. A vágásra szánt luc, ezüst és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák.

A karácsonyi szezonban az országban az import áruval együtt mintegy 2-2,5 millió fenyőfát értékesítenek.
velemenyezd, 2018. november 26. hétfő, 23:34
Dísznövénykutatással bővítette profilját az agrárkutatási központ
A NAIK álláspontja szerint az ország klimatikus jellemzőinek köszönhetően és a kutatóközpont bővítésével reális esélye van a díszkertészet piac növekedése mellett annak is, hogyMagyarország a térségben a dísznövénytermesztés legfontosabb szereplője legyen. A díszkertészet ágazat éves szinten 120 milliárd forinttal járul hozzá a nemzetgazdaság eredményességéhez és nagyjából 25 ezer család megélhetését biztosítja.

A magyar vállalkozások igényeinek megfelelő, magas szintű tudományos munka működtetése érdekében a NAIK együttműködési megállapodást kötött a Magyar Díszkertészek Szövetségével - közölték.

Kiemelték, hogy az intézet számára az erős kutatási alapok adottak, hiszen a NAIK kezében van Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron. Az intézet jelenleg 170 hektáron folytat a dísznövénykutatást és gyümölcskutatást. Dísznövényből jelenleg 140 saját nemesítésű fajta, illetve fajtajelölt áll rendelkezésre, a klímaváltozásra tekintettel pedig új
velemenyezd, 2018. október 30. kedd, 07:06
Képek, videók
Kertészeti Áruda.jpg
eva_gyulai
2012. október 14. vasárnap, 16:00
Kertészet Cypruson..png
mailona
2012. április 13. péntek, 18:02
kerteszeti-munkat-vall alu
andy1108
2012. március 06. kedd, 13:23
Kertészet Cypruson.png
mailona
2011. november 05. szombat, 11:02
1998-kertészeti áruda
manka221
2011. január 07. péntek, 23:04
Dzsungelország Kertészeti
zoldkaszino
2010. december 31. péntek, 07:19
kertészetben
magdaseppa
2008. június 30. hétfő, 08:55
r003 Kertészeti váll.jpg
naky
2008. február 12. kedd, 10:24
r006 Kertészeti váll.jpg
naky
2008. február 12. kedd, 10:23
kertészet
biharijudit
2007. november 02. péntek, 15:13
Kertészet
jozso2
2007. május 17. csütörtök, 22:04
kertészeti ötlet
seth7
2006. augusztus 01. kedd, 18:21
az egyetlen nő.jpg
sz719eszter
2018. október 20. szombat, 11:15
egyetlen lélegzet.jpg
sz719eszter
2018. október 16. kedd, 09:39
Nincs egyetlen negatív tu
sanci81
2018. augusztus 18. szombat, 17:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.