Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 00:43 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
MMA-közgyűlés - Új tagokat választott és tagozati díjakat adott át a köztestület
A közgyűlésen 17 rendes taggal és szintén 17 új levelező taggal bővült az MMA tagsága. Legutóbb 2017-ben választott új tagokat a köztestület.

"Meggyőződésem, hogy kiváló névsor kerül a közgyűlés elé" - hangsúlyozta a tagválasztás előtt Vashegyi György, az MMA elnöke.

Az közgyűlésen átadták az akadémiai tagozatok saját díjait, amelyekből évente kettő-kettőt adományozhatnak.

Az MMA rendes tagjává választották Szörényi László írót és Makkai Ádám költőt, Salamin Ferenc és Radványi György építészt, Olasz Ferenc fotóművészt, Baráth Ferenc grafikusművészt, Lajta Gábor festőművészt, Gaál József képzőművészt, Tóth Klára filmkritikust és Sturcz János művészettörténészt. Rendes tag lett Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, Kóka Rozália népművész, Pártay Lilla táncművész, Lukács Sándor és Cseke Péter színművész, valamint Dobozy Borbála csembalóművész is.

Levelező taggá választották Vadász Bence építészt, Máthé Tibor és Pap Ferenc operatőrt, Hefter László üvegművészt, Kontra Ferenc és Tóth László írót, Csurka Eszter képzőművészt, Sebő Ferenc előadóművészt, Kulin Ferenc irodalomtörténészt, Kucsera Tamás Gergely eszmetörténészt, Szakolczay Lajos irodalomtörténészt, Szerényi Béla népzenészt, Budainé Kósa Klára keramikust, Bereczky Csaba fafaragó népművészt, Eperjes Károly színművészt, Onczay Csaba gordonkaművészt és Paulik László hegedűművészt.

Az MMA szabályai szerint rendes taggá a köztestület azon levelező tagja választható, aki a magyar művészeti életben kimagasló szellemi vagy alkotói teljesítményt tud felmutatni. A köztestület rendes tagjainak száma nem lehet több 250 főnél.

Az MMA levelező tagjai olyan művészek lehetnek, akik DLA-fokozattal, vagy az alapszabályban meghatározott hazai művészeti szakmai elismeréssel rendelkeznek. A levelező tagok száma nem lehet több 50 főnél. A közgyűlés döntött arról, hogy a taglétszám bővítése érdekében az MMA javaslatot tesz a köztestületet szabályzó törvény módosítására.

A közgyűlésen átadták az MMA tagozatainak 2019-es elismeréseit. Az építőművészet terén Kubicka Kucsera Klára építésztörténészt és Tóth Vilmos építészt, a film- és fotóművészet területén Ádám Gyula fotóművészt és Szekfü András filmtörténészt díjazták.

Az Iparművészeti Tagozat díját Jahoda Ernő István formatervező és Rostoka László tervezőgrafikus, az MMA irodalmi díját Gazda József erdélyi magyar író és Tóth László költő, író kapta.

A Képzőművészeti Tagozat elismerését Nagy Árpád Pika és Maurits Ferenc festőművész nyerte, a Művészetelméleti Tagozat Miklósi Sikes Csaba erdélyi magyar népművelőt, valamint Babus Antal irodalomtörténészt tüntette ki.

Az MMA népművészeti díját Keszeg Vilmos és Harangozó Imre néprajzkutató, a színházművészeti díjat Bárány Frigyes színművész és Beke Sándor rendező kapta. A Zeneművészeti Tagozat elismerését Berczelly István operaénekes és Márkos Albert hegedűművész nyerte el.

A közgyűlésen megemlékeztek az MMA legutóbbi, májusi közgyűlése óta elhunyt tagjairól, így Kocsár Miklós zeneszerzőről, Marton László színházi rendezőről, Sára Sándor és Tóth János operatőrről, rendezőről.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 13:01
Címkék: Vashegyi György, Szörényi László, Makkai Ádám, Salamin Ferenc, Radványi György, Olasz Ferenc,
Kommentek
MMA-közgyűlés - Átadták a köztestületi állandó díjakat
A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjat Bodrogi Gyula színművész, a Nagydíjat Matl Péter szobrászművész, az Aranyérmet Winkler Barnabás építész, a Művészeti Írói Díjat Gróh Gáspár irodalomtörténész, kritikus, publicista; a Kováts Flórián Emlékérmet Udvaros Béla rendező, az Evangélium Színház alapító igazgatója érdemelte ki.

A díjakat Vashegyi György, az MMA elnöke adta át, a méltatásokat Szabó Sipos Barnabás színművész olvasta fel.

MMA Életműdíjban a magyar szellemi élet azon jeles művésze részesíthető, akinek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlen és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra. A díj pénzbeli elismeréssel jár, amelynek összege bruttó hatmillió forint.

"Bodrogi Gyula, mindenki Gyuszi bácsija ez év áprilisában lett 85 éves. Tisztelettel és szeretettel vesszük őt körül a Nemzeti Színházban, vagy ő vesz körül minket ugyanitt" - méltatta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, az MMA rendes
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 12:14
MMA-közgyűlés - Vashegyi György: szeptembertől száz ösztöndíjas kezdhette meg munkáját
Hozzátette: összesen több mint 1300 pályázat érkezett az MMA-hoz, amelyből formailag 1118 pályázat volt érvényes. Ebből a döntőbizottság a második körben 524 pályázat közül választotta ki a 100 nyertest.

Beszámolt arról, hogy az MMA és a Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMKI) együttműködésében elindult az ösztöndíjasok honlapja, amelyen fényképes bemutatkozás található az ösztöndíjasokról és a tervek szerint ott követhető lesz a program alatt végzett művészeti tevékenységük is. Elmondta: hosszabb távú céljuk egyebek mellett az, hogy kiállításokat, koncerteket, előadásokat és könyvbemutatókat is szervezzenek.

Az MMA kulturális szerepvállalásai közül kiemelte az Arany János-év kapcsán elindult Hallgatni Aranyt! elnevezésű projektet. A 2018 nyarán indult népszerűsítő országjáráson mintegy kétezer középiskolás ismerkedett meg a honlappal, amely hangzóanyag formájában ingyenesen teszi elérhetővé Arany János jelentős műveit. Hangsúlyozta, hogy a megszavazott
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 13:49
MMA-közgyűlés - Tiszteletbeli taggá választották Helmuth Rilling karmestert
Helmuth Rilling német karmester, zenepedagógus és Bach-specialista napjaink egyik legjelentősebb oratóriumdirigense. A művész 1933-ban született Stuttgartban, 1952 és 1955 között orgonát, zeneszerzést és karvezetést tanult Hans Grischkat, Johann Nepomuk David és Karl Gerok növendékeként a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán. Később Fernando Germani vezetésével folytatta orgonatanulmányait a római Conservatorio di Santa Ceciliában.

A Gächinger Kantorei kórust 1954-ben, a Bach-Collegium Stuttgart zenekart 1965-ben alapította, majd ezek közreműködésével 1981-ben létrehozta a nemzetközi Bach-akadémiát. Rilling 1970 és 1985 között az első karmester, aki lemezre vette Bach összes egyházi és világi kantátáját, társalapítója és művészeti vezetője az Oregon Bach Festivalnak. CD felvételei közül kiemelkedik a Bach halálának 250. évfordulójára, 2000-ben kiadott 172 lemezből álló összkiadás Bach összes művéből. Magyarországon többször fellépett a Müpában, Debrecenben, a Zeneakadémián és a Régi Zenei Napokon
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 11:58
MMA-közgyűlés - Posztumusz tiszteletbeli cím adományozásáról döntöttek
Az alapszabály szerint a közgyűlés titkos szavazással postumus honoris causa címet adományozhat azon kimagasló művészi tevékenységet folytatott személynek, aki az MMA mint köztestület megalakulása előtt, vagy a köztestület megalakulását követően - tagjelöltként - a lehetséges megválasztása előtt elhunyt, és nem volt tagja az MMA társadalmi szervezetnek.

Csókos Varga Györgyi 1949-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon, mestere Bernáth Aurél volt és a székely szövőasszonyok. Mozaik művei Fónyi Géza, Barcsay Jenő hatását mutatják. A népművészeti gyűjtést Kresz Mária, Szentimrey Judit, Borbély Jolán példája nyomán kezdte. Könyveket írt kutatásairól, szövései, festőnövényei felfedezéseiről. Igazi szakterülete a textilművészet lett és a textilművészet tanítása. Az 1980-as évektől a szövés mellett egyre könnyebb anyagokból, egyedi módon színezett, különleges papírokból kollázsokat, figurális képeket is készített. A többféle technikát, anyagot és stílust ötvöző életműve grafikákkal és
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 11:58
MMA-közgyűlés - Átadták a tagozati díjakat
Tagozati díjat kapott U. Nagy Gábor és Varga Levente építész, Meszléry Judit színművész, Gyimesi Kálmán operaénekes, Molnár Péter képzőművész, Bereznai Péter festőművész, Kerényi Mária újságíró, zenekritikus, Erdei Péter karnagy és Buczkó György üvegtervező, szobrászművész.

Szőts István-díjban részesült Pörös Géza filmtörténész és Koncz Csaba fotóművész, Illyés Gyula-díjat adományoztak Vasy Géza írónak, irodalomtörténésznek és Dávid Gyula írónak, irodalomtörténésznek. Cs. Szabó László-díjat vehetett át Molnár Attila fotótörténész és Láng Gusztáv irodalomtörténész, Erdélyi Zsuzsanna-díjat érdemelt ki Szerényi Béla népzenész, művésztanár és Vetró Mihály kézműves, művésztanár.

Az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat 2018-ban csak egy tagozati díjat adományozott. A díj pénzbeli elismeréssel jár, amelynek összege bruttó 1 millió forint.

A közgyűlésen az akadémikusok egyebek mellett a májusi közgyűlés óta eltelt időszakra vonatkozó elnöki és testületi tájékoztatókat hallgatnak meg és
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 11:18
MMA-közgyűlés - A köztestületi díjak átadásával megkezdődött a közgyűlés
Életműdíjban részesült Molnár V. József néplélek- és néprajzkutató, grafikusművész, akinek nevében munkatársa vette át az elismerést. Az Életműdíjjal a magyar szellemi élet azon művészeit jutalmazza az MMA, akiknek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlen és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra. A díjjal bruttó hatmillió forint pénzjutalom jár.

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját - amelyet a korábbi két évben létrehozott kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotásért, művészetelméleti munkáért ítélnek oda, és amellyel bruttó négymillió forint jár - Kótai József akadémikusnak adta át Vashegyi György, az MMA elnöke.

A Művészeti Írói Díjat Wehner Tibor író, művészettörténész vehette át. A díjjal, amellyel azokat a művészeti írókat jutalmazzák, akik kiemelkedő és tartósan magas színvonalú tevékenységükkel, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájukkal hozzájárultak a magyar művészet közkinccsé
velemenyezd, 2018. május 30. szerda, 12:02
Eltemették Albert Gábor írót
felelősségvállalásnak a története is - tette hozzá.

A december 8-án elhunyt írót mintegy kétszázan, családtagjai, rokonai, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára.

Albert Gábor 1929-ben született a Baranya megyei Egyházasharasztiban. Az ELTE-n szerzett diplomát magyar nyelv és irodalom szakon. 1954-től tíz éven át az Országos Széchényi Könyvtárban, majd 30 évig az MTA Zenetudományi Intézet könyvtári és dokumentációs osztályának élén dolgozott.

Az 1986-os írószövetségi közgyűlésen elmondott, a Kádár-rendszert bíráló beszéde miatt egy ideig nem publikálhatott. 1988-ban Tőkéczki László történésszel együtt megszervezte a Magyar Protestáns Közművelődési Egyesületet, amelynek elnöke lett. Főszerkesztője volt az Új Magyarország című napilapnak, az Új Magyar Híreknek és a Magyarok Világlapjának. 1989-től a Magyar Írószövetség választmányi, majd elnökségi tagja. 2010-től a Magyar Írószövetség örökös tagja, 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

Legfontosabb
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 17:52
Képek, videók
A közgyülés 01.jpg
chillik
2016. november 22. kedd, 07:12
A közgyülés 02.jpg
chillik
2016. november 22. kedd, 07:12
szegedi közgyűlés2012.jpg
agica2004
2012. december 16. vasárnap, 13:15
Vidra közgyűlés.gif
pacsakute
2012. július 23. hétfő, 15:00
meghivó közgyülésre
lacipecsenye
2012. március 16. péntek, 20:07
közgyűlés.jpg
agica2004
2011. február 28. hétfő, 12:44
Közgyűlés--.jpg
agica2004
2011. február 16. szerda, 14:11
Közgyűlés-.jpg
agica2004
2011. február 16. szerda, 14:11
Közgyűlés.jpg
agica2004
2011. február 16. szerda, 14:10
közgyűlés.jpg
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:07
1.közgyűlés.jpg
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:04
Szeged Közgyűlés-.jpg
agica2004
2010. október 12. kedd, 11:24
Aczél György felfegyverzi
furaila
2020. március 06. péntek, 13:22
udvardi györgy0226.jpg
maroka
2020. február 27. csütörtök, 09:44
jakubinyi györgy.jpg
maroka
2020. február 23. vasárnap, 08:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.