Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 04:08 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Már több mint hatszáz vidékfejlesztési pályázatot jelentettek meg a Leader akciócsoportok
A tájékoztatás felidézi: Magyarországot 103 Leadar helyi akciócsoport fedi le, amelyek már rendelkeznek a Miniszterelnökség által elfogadott helyi fejlesztési stratégiával. Az akciócsoportok a stratégiákon keresztül koordinálják az illetékességi területükre jutó fejlesztési források felhasználását a 2020-ig tartó időszakban annak érdekében, hogy a helyi igényeknek megfelelő projektek, fejlesztések valósuljanak meg.

A stratégiákban foglaltak megvalósítására az akciócsoportok által előkészített helyi pályázati felhívások megjelenése folyamatos és év végéig az összes kiírás megismerhetővé válik. A támogatási kérelmek benyújtására a pályázatok megjelenésétől számított 60 napot követően nyílik lehetőség. A felhívásokat az érdeklődők a Magyar Államkincstár honlapján, valamint a területileg illetékes Leader helyi akciócsoport elektronikus felületén érhetik el - tartalmazza a tájékoztatás.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 14. csütörtök, 14:12
Címkék: Magyar Államkincstár, tájékoztatás felidézi, stratégiákon keresztül, illetékességi területükre, 2020-ig tartó, helyi igényeknek,
Kommentek
Koronavírus - AM: átmeneti könnyítés kapható az uniós támogatásból megvalósuló beruházásoknál
szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megnehezíti a projektek végrehajtását, sok esetben a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesíthetőek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a projektek megvalósításának segítése érdekében komplex intézkedéscsomagot dolgozott ki, amely átmeneti könnyített szabályozást vezet be a határidők, az indikátorok és a pénzügyi elszámolások teljesítésében.

Ezzel az intézkedéscsomaggal összhangban, de az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap felhasználására vonatkozó speciális előírásokra figyelemmel adott ki tájékoztatót az agrártárca, mint a Vidékfejlesztési program irányító hatósága és a Magyar Államkincstár, mint a kifizető ügynökség.

Az intézkedések azoknál a rendelkezéseknél tartalmaznak könnyítéseket, amelyeket az uniós jogszabályok nem szabályoznak. Várható, hogy az Európai Unió szervei által hozott lépések után további könnyítő szabályok bevezetésére is sor kerülhet - közölte az AM.

Az intézkedések között említik,
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 18:02
Koronavírus - NAK: intézkedések szükségesek az erdőgazdálkodókat érő veszteségek enyhítésére
Közleményük szerint az állami és magán-erdőgazdálkodók a hazai erdőkből évente hozzávetőleg bruttó 7,5 millió köbméter faanyagot termelnek ki, közel 150-200 milliárd forint értékben. Jellemzően feldolgozatlanul értékesítik, jelentős hányadban külföldre, az általuk kitermelt faanyagot.

Ezzel az erdőgazdálkodók jelentősen kiszolgáltatottá váltak a fapiaci viszonyoknak, amely az elmúlt két évben különösen éreztette a negatív hatásait. A jelen járványügyi helyzet tovább növelte ezeket a kockázatokat, ami komoly finanszírozási nehézségeket teremtett az ágazatban. A bevételkiesés ráadásul nem csak néhány hónapos időtávban okoz gondot, hanem gyakorlatilag véglegesnek tekinthető - tették hozzá.

A finanszírozási és foglalkoztatási helyzetre megoldásként javasolják a készleten ragadt faanyag értékesítési lehetőségének javítását, az árbevétel elmaradása miatt fedezetlen bér- és járulékterhek csökkentését. Emellett enyhítenék az erdőgazdálkodók általános költségterheit és gyorsítanák az állami
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 13:03
Agrárminiszter: fontos a sertés- és baromfitelepek kórokozómentességének megőrzése
Hozzátette: míg az emberek a koronavírus miatt kialakult veszéllyel, addig a sertések az afrikai sertéspestissel, a baromfik a madárinfluenzával küzdenek.

A pályázat célja a magyar telepek állategészségügy nívójának emelése, olyan beruházások végrehajtása, amelyek segítik megőrizni a kórokozómenteséget - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kórokozók terjedését fertőtlenítőkapuk és mobil hullamegsemmisítők felállításával tervezik gátolni.

Elmondta: az Agrárminisztérium számításai szerint 50 százalékos támogatási intenzitás mellett a pályázók 10-15 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, amelyeket szükség szerint épületberuházás és eszközbeszerzés céljából is lehívhatnak.

A Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatra 2020. április 27-től 2022. április 26-ig nyújthatók be a támogatási kérelmek a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon.

A felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu oldalon lehet tájékozódni.
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 10:11
Bódis: újabb hat egyetem működik tovább versenyképesebb formában
hazai felsőoktatás életében és a későbbiekben is aktív partnere lesz az intézményeknek.

Bódis József a modellváltás mellett kiemelte a felsőoktatási intézményhálózat racionalizálásának fontosságát is, amelynek legfőbb célja a minőségjavulás irányába ható, versenyhelyzetet teremtő intézményrendszer kialakítása és a kis intézmények működésének stabilizálása. Az intézményi átalakítások elsősorban az agrárterületet érintik: 2020. augusztus 1-től az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara és a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. Ezt követően a teljes Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem összeolvad, ezzel párhuzamosan a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara az Óbudai Egyetem szervezetének részévé válik, megteremtve ezzel, hogy a Szent István Egyetem agrár tudásközponttá válhasson - mutatott rá az államtitkár.

Hozzátette: más területet is érint az átszervezés. A Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara szintén
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 12:03
Agrárminisztérium: kétmilliárd forintos pályázati lehetőség a hazai sertés- és baromfiágazat járványvédelmi ber
A miniszter kiemelte, az új, "Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése" elnevezésű felhívás célja a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenési kockázatának csökkentése, különböző technológiai alkalmazások beszerzésének és kiépítésének támogatásával. Ennek keretében támogathatók például a járványvédelemhez kapcsolódó, építéssel járó beruházások, valamint építéssel nem járó, a járványvédelemhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzései is.

Hangsúlyozta: a felhívás kedvezményezettjei mezőgazdasági termelők, valamint kollektív beruházás esetén termelői csoportok, termelői szervezetek, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek, valamint szociális szövetkezetek lehetnek. A 2 milliárd forintos keretösszegű pályázatnak köszönhetően az egyes egyéni és kollektív beruházások is maximum 30 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, a regionális besorolástól függően 40-50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A
velemenyezd, 2020. április 01. szerda, 08:31
Koronavírus - Biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása
A közlemény szerint a magyar gazdák és az élelmiszer-ellátásban részt vevő vállalkozások szorgalmának és erőfeszítésének köszönhetően biztonságos a magyar emberek élelmiszerellátása a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben is.

A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes, az alapanyagok pedig több mint nyolcvan százalékát itthon állítjuk elő.

A kormány a folyamatos áruellátás érdekében több intézkedéssel javította a közúti fuvarozási és a kiskereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeit is.

Az élelmiszerellátásban érintett szaktárcák, az Agrárminisztérium (AM), illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) folyamatos kapcsolatban áll az ágazati szereplőkkel, szakmai szervezetekkel, forgalmazókkal, hogy mielőbb értesüljenek az élelmiszerláncban felmerülő nehézségekről.

A szakmai problémák gyors és eredményes megoldását gyakorlati szempontú, ágazatspecifikus tájékoztató anyagok összeállításával is támogatják, amelyek
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 14:02
Koronavírus - Nagy István: az agrártámogatások kifizetésével segítik a gazdálkodókat
kezeléséhez.

Nagy István emlékeztetett, hogy mindezidáig - a 2019. évi kérelmekhez kapcsolódóan - a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások keretében már 347 milliárd forint jogos támogatáshoz jutottak hozzá a termelők. Az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések lezárulta után pedig lehetőség nyílt az egyes jogcímeket érintően a végfizetés előkészítésére.

Hozzátette: a szükséges kontrollfolyamatok lezárását követően a Magyar Államkincstár megkezdi a Vidékfejlesztési Program keretében működő, területhez kötött jogcímek - mint például agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatás - kifizetését. Már csütörtökön agrár-környezetgazdálkodás jogcímen közel 7300 ügyfélnél 8,76 milliárd forintot folyósítanak. Április elejétől a közvetlen támogatásokra vonatkozó utalásokra is lehet számítani, ennek keretében a területalapú támogatást, a zöldítést vagy a termeléshez kötött támogatásokat folyósítják folyamatosan.

A miniszter hangsúlyozta: a Magyar
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 08:41
Uniós számvevőszék: a hosszú távú uniós költségvetés elfogadásának késése visszavetheti az agrárpolitika ambíci
lehessen támogatni az unió mezőgazdasági termelőit és a vidékfejlesztést.

Az Európai Számvevőszék szerint a késedelemből adódó időt az Európai Bizottság által januárban bemutatott úgynevezett európai zöld megállapodásban megfogalmazott éghajlati és környezeti kihívások kezelésére, a jövőbeli KAP megbízható irányítási rendszereinek kidolgozására és a teljesítménymérési keret tökéletesítésére kell fordítani.

A jelentés rámutat, a bizottsági javaslat lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy vidékfejlesztési programjukat egy évvel, 2021 végéig meghosszabbítsák.

A számvevők ezzel összefüggésben úgy vélekedtek, hogy a régi szabályok szerint felhasznált új támogatások esetében a tagállamoknak legalább olyan vagy magasabb szintű környezeti és éghajlati ambíciókat kell megcélozniuk, mint korábban. Elemzésükből az derült ki, hogy egyre nagyobb figyelem irányul az olyan kifizetésekre, amikor nem valódi mezőgazdasági termelők vásárolnak mezőgazdasági földterületet, hogy KAP-kifizetésekben
velemenyezd, 2020. március 13. péntek, 17:22
Képek, videók
Vidékfejlesztés
csigamalac
2006. szeptember 06. szerda, 18:59
videkfejlesztes.jpg
sg-fastron
2006. június 16. péntek, 06:27
Magyar Államkincstár.jpg
agica2004
2011. május 27. péntek, 14:35
Tájékoztatás_Oldal_1.j pg
hencz_laszlo
2015. április 05. vasárnap, 11:46
TÁJÉKOZTATÁS.jpg
fama2
2011. december 01. csütörtök, 15:36
Élet - tájékoztatás a hat
anci-ani
2011. június 14. kedd, 15:49
tájékoztatás.JPG
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:00
20110228 mlsz stratégia.j
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:35
Stratégiai játék
irmus
2011. február 20. vasárnap, 10:41
Hazafelé tartok
dandej
2020. január 26. vasárnap, 21:06
Ha-azt-tartod-hogy-elv esz
menusgabor
2019. április 29. hétfő, 20:54
Ceruza tartó
eva6
2018. június 21. csütörtök, 12:51
szentbor tartó kehely.jpg
maroka
2018. május 06. vasárnap, 18:37
Földet tartó
sanci81
2018. április 13. péntek, 16:40
Fénybe tartó
sanci81
2018. március 03. szombat, 17:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.