Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 04:03 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Balog Zoltán nyitja meg a keresztény ikonográfiai biennálét!
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg március 22-én a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét a Cifrapalotában. Az ,,Isten, hazánkért térdelünk elődbe..." - Magyar és magyarországi szentek című kiállítás a 31. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programja.KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF MÚZEUM - CIFRAPALOTA
Megnyitó: március 22., kedd 13 óra
A tárlatot megnyitja: BALOG Zoltán, az emberi erőforrások minisztere
A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját átadja: AKNAY János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, az MMA rendes tagja
Kecskemét város díját átadja: SZEMEREYNÉ Pataki Klaudia polgármester
A kiállítás rendezője, a biennále alapító kurátora: IFJ. GYERGYÁDESZ László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője
Közreműködik az AURIN Leánykar, vezényel DURÁNYIK László Csokonai-díjas karnagy
A kiálítás megtekinthető: 2016. május 29-ig, keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között.
Kecskemét, Rákóczi út 1. - Információk: www.muzeum.kecskemet/muzeumok/cifra.php, illetve www.facebook.com/cifrapalota/
A rendezők felhívására ezúttal 222 művész 222 alkotást adott be, amiből a zsűri február 16-án összesen 122 alkotó 122 db művét javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. (Továbbá versenyen kívül két epizód a Jankovics Marcell által írt és rendezett Mondák a magyar történelemből című animációsfilm-sorozatból.)A VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále témája: magyar és magyarországi szentek. Választásukat részben az 1700 éve született Szent Mártonra való emlékezés indokolja, de ennél is fontosabb kiemelni, hogy a magyar és magyarországi szentek (és természetesen a boldogok) életútja, tevékenysége évszázadokon keresztül egyik legfontosabb kapcsolódási pontjaink voltak az európai kultúrához, egyfajta láthatatlan diplomáciai hálózatot biztosítva Skóciától Bizáncig, Portugáliától Lengyelországig. Mindamellett többségük hazánk önfeláldozó patrónusai is voltak, ahogy arra az alcímben is utalunk a népszerű népének (eredetileg Mentes Mihály papköltő verse) kezdősorával: ,,Isten, hazánkért térdelünk elődbe...". S azt se felejtsük el, hogy e szentek történetei, gondolatai már eddig is mennyi kiváló művészt inspiráltak! Abbéli reményünket, miszerint napjaink alkotóművészei is szívesen fordulnak a magyar szentek legendáihoz, igazolta a jelentkezők nagy száma.
2002-ben rendezték meg az I. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét, s az első alkalomra a keresztre feszítés jelenetét és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választották a szervezők. 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét ,,adták fel" a művészek számára. A harmadik biennálén, 2006-ban az oltár volt a téma, míg a negyediken Krisztus példázatai. 2009/2010-ben az Apokalipszis, a Jelenések könyve volt az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program, majd 2013 tavaszán az angyalok voltak a főszereplők. A legutóbbi biennále tematikája pedig igazodott az aktuális Tavaszi Fesztivál központi gondolatához: ,,Isteni gyermek" - ,,Isten gyermekei vagyunk".
Az első nyolc biennálén összesen majd' ezer, egészen pontosan 980 alkotás kerül(t) bemutatásra az aktuális zsűrizések után a Cifrapalota falai között, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról. (Ráadásul a közönség is szívesen látogatta / látogatja.)
Az elmúlt 16 év során a Kecskeméti Képtár (jelenlegi nevén a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteménye) fő tevékenységi és gyűjtőköre a keresztény tematika jegyében alakult. A biennálékhoz kötődően ugyanis sikerült - elsősorban a művészek felajánlásainak köszönhetően - egy, a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, speciális gyűjteményi egységet is létrehozni Kecskeméten. Ebből a folyamatosan növekvő, jelenleg már 355 tételnyi kollekcióból több helyen is bemutattak egy-egy válogatást a kortárs hazai keresztény tematikájú művészet legjobb alkotásaiból, így a legutóbb, 2015-ben például a budapesti Szent István Bazilika lovagtermében, ahol több mint 56 ezren tekintették meg.
A gyűjtemény szerencsére tovább növekszik: a nyolcadik biennáléra beadó művészek előzetes felajánlásainak köszönhetően legalább 44 alkotással fog gyarapodni, ami azt is mutatja, hogy 2016-ban is hatalmas érdeklődés kísérte a biennálét.
vicus54, 2016. március 14. hétfő, 20:24
Címkék: Balog Zoltán, Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálét, Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, BALOG Zoltán, Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának, AKNAY János Kossuth-,
Kommentek
Elárultak bennünket
Kisfaludy András filmje, az Elárultak bennünket. 2006-os.
Döbbenetes erővel hat a nézőre 2020-ban is.
Feltétlenül meg kell néznie mindenkinek!

"A 63 perces film a Képzőművészeti Főiskolán az 1956-os forradalomban részt vevő hallgatók életéről, az őket körülvevő főiskolai miliőről szól, és feldolgozza azt a tragédiát, amely a forradalom idején és november 7-én történt négy hallgatóval és négy kiskatonával.
A film szereplői: Balogh László, Bencsik István, Bóka Dezső, Csizmadia Zoltán, Csisztu Mihály, Dede Ernő, Keserű Ilona." - mke.hu

[linkhttps://www.youtube.com/watch?v=jE9ZLNmpQc8&fbclid=IwAR3S2FqO 8raxXJDL0aDdx_s3r5X9CEuAPYglx1A__lMeF3DQeiUuLw9qniA]
azenujsagom, 2020. június 11. csütörtök, 07:49
Trianon 100 - Oficial ungar: vor fi suplimentate veniturile pastorilor de peste hotare
Zoltán Balog a mai adăugat că subvenţia pentru completarea veniturilor se alocă tuturor pastorilor, indiferent de religie, celor care slujesc credincioşi de limbă maghiară. Subvenţia totală pentru acest an este de 252 de milioane de forinţi (peste 731 000 euro), iar pentru anul viitor, de 420 de milioane de forinţi (1,21 milioane euro), astfel, valoarea totală a subvenţiei acordată anual pastorilor de peste hotare este de 840 de milioane de forinţi (2,43 milioane euro).Balog, care este şi însărcinatul prim-ministrului ungar, a amintit importanţa rolului Bisericilor în conservarea şi consolidarea culturii, credinţei şi a limbii materne. Pastorii sunt cei care au reprezentat continuitatea în comunităţile maghiare din afara graniţelor Ungariei, în cei 100 de ani care au trecut de la momentul Trianon.Acesta a amintit, de asemenea, că această formă de sprijin a iniţiat-o şi lansat-o împreună cu secretarul de stat adjunct Zsolt Semjén, în 2001, în timpul primului guvern Orbán.Întrebat de agenţia ungară de presă
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 20:13
Trianon 100 - Balog Zoltán: emelkedik a külhoni lelkészek jövedelemkiegészítése
Kifejtette, jelképes, hogy éppen most, a trianoni évfordulóhoz kapcsolódva döntött a kormány arról: megduplázza a határon túli településeken tevékenykedő lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását. A döntés szerint még az idén 60 százalékkal növelik a kiegészítést, a fennmaradó hányadot pedig a jövő évtől kapják meg a külhoni lelkészek.

Balog Zoltán hozzátette: a jövedelemkiegészítést felekezettől függetlenül minden olyan területen megkapják, ahol magyar ajkú hívek között szolgálnak lelkészek. Az idei kiegészítésre 252 millió forintot, a jövő évire pedig további 420 millió forintot fordítanak, így összesen 840 millió forintot tesz ki a külhoni lelkipásztoroknak szánt éves támogatás összege.

A miniszterelnöki biztos arra emlékeztetett, hogy nagyon fontos az egyházak kultúrát, hitet és anyanyelvet megtartó szerepe és annak erősítése. A lelkipásztorok azok, akik az elmúlt száz évben a folytonosságot képviselik a trianoni határokon kívül a magyar közösségekben.

Felidézte azt is, hogy ezt
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 18:03
Trianon 100 - Oficial ungar: joi, să bată clopotele pentru solidaritatea naţională!
există, în acea relansare pe care comunitatea maghiară a fost nevoită să o facă după iunie 1920! - a amintit acesta.

Sute de mii de familii cu tragedii comune şi individuale, lideri ai satelor şi oraşelor care se bucurau de încredere forţaţi de dictate externe, comunităţi religioase creştine puse la îndoială în existenţa lor, şcoli, instituţii maghiare de cultură şi ştiinţă sub presiune străină, funcţionarii statului ungar rămaşi fără muncă, responsabilitate şi asigurarea existenţei lor, a enumerat Zoltán Balog încercările epocii, subliniind "câtă durere, suferinţă şi ce forţă" există în aceste evenimente.

Cu toate acestea, comunitatea maghiară a început următoarea zi, următorul an, următorul secol, poate lucra, studia, iubi, poate să se adreseze în limba maghiară copiilor, vecinilor şi lumii, a adăugat politicianul. Istoria trebuie păstrată, salvată şi menţinută în viaţă, a subliniat acesta, menţionând că greutăţile nu justifică nedreptatea, iar conchistadorii nu vor fi achitaţi. Oamenii învaţă
velemenyezd, 2020. június 02. kedd, 15:55
Trianon 100 - Balog Zoltán: a nemzeti összetartozásért szóljanak a harangok csütörtökön!
az újrakezdésben, melyre a magyarok közössége 1920 júniusa után kényszerült! - idézte fel.

Családok százezrei, bennük közös és egyéni sorstragédiák; falvak, városok bizalommal felruházott vezetői külső diktátumok alá kényszerülve; keresztény egyházi közösségek létükben megkérdőjelezve; iskolák, a kultúra és a tudomány magyar intézményei idegen nyomás és elvárás alatt; a magyar állam tisztséget viselői munkájuktól, megélhetésüktől, felelősségüktől megfosztva - sorolta a kor megpróbáltatásait Balog Zoltán, hangsúlyozva, "mennyi fájdalom, szenvedés és micsoda erő" van ezekben a történésekben.

Mégis a magyar közösség elkezdte a következő napot, évet, évszázadot, tud dolgozni, tanulni, szeretni, gyermekhez, szomszédhoz és a világhoz magyarul szólni - tette hozzá a politikus.

A történelmet őrizni, menteni és éltetni kell - emelte ki, megjegyezve, hogy a nehézségek nem igazolják az igazságtalanságot, és a konkvisztádorokat nem mentik fel. Viszont az embereket önvizsgálatra, bűnbánatra és
velemenyezd, 2020. június 02. kedd, 15:41
Balog Zoltán: két lépésben megduplázódik a kistelepülésen szolgáló lelkészek támogatása
Balog Zoltán elmondta: az eddig 2,6 milliárd forintos támogatás június 1-jétől 60 százalékkal, 2021. január 1-jétől újabb 40 százalékkal emelkedik.

A támogatásra idén plusz 1,6 milliárd forintot, a jövő évtől összesen 5,2 milliárd forintot fordít a kormány. Körülbelül négyezer pap, lelkész jövedelme emelkedik.

A miniszterelnöki biztos kiemelte: a közösségek alapvetően önfenntartók, a hívek adják lelkészeik fizetését, de van olyan a közösség, ahol ez az önfenntartó erő "már kevés". Ezért döntött a kormány még 2001-ben a kistelepülésen szolgáló lelkészek, papok, rabbik jövedelmének kiegészítéséről.

A kormány ezzel a támogatással "tehermentesíti a vidéki kisközösségeket" - tette hozzá Balog Zoltán.

Megjegyezte: az elnéptelenedő kelet-magyarországi, észak-borsodi, baranyai településeken sokat jelent, ha van egy lelki vezető, aki kulturális, lelki segítséget ad az ott élőknek.

Balog Zoltán kitért arra is: a támogatás elsősorban a vidéket érinti, de a tervek szerint - az egyházi
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 15:42
Tizennégy pályázatot támogat a Nemzeti Filmintézet
Luis Iriberri, a spanyol jezsuita egyben a nézők lélek-útikalauza is, aki Szent Ignác alteregójaként irányítja a zarándokokat. Saját élményként adja elő a rendalapító ötszáz évvel ezelőtti tapasztalatait a 640 kilométeres úton, a baszk-földi Loyolától a katalán Manresáig.

A Szent Ignác útja című alkotás a Nemzeti Filmintézet 53,5 millió forintos támogatásával készül Tolvaly Ferenc és Balázs Zsuzsa forgatókönyve alapján a Cameofilm gyártásában Csáky Attila producer vezetésével. A film operatőre Dénes Zoltán és Balogh Gábor lesz, a tervezett bemutató 2021 májusa.

A román-magyar-belga koprodukcióban készülő A szolga című 1944-ben játszódó film gyártására 54,9 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. Marian Crisan új filmje egy kamasz fiú és egy sebesült amerikai pilóta véletlen találkozásának története, akik közös nyelv híján a tekintetükkel kommunikálnak egymással vándorlásuk során a vadonban.

A végtelen hegyekben játszódó film operatőre Szecsanov Martin, a
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 12:11
Koronavírus - Újabb települések hoztak korlátozó intézkedéseket húsvét idejére
használható a strand melletti, valamint a csónakházhoz vezető parkoló, a kaposfüredi részen pedig nem látogatható a kilátó és a játszótér. A kaposvári Városligetben a futókört továbbra is igénybe vehetik a sportolni vágyók, a város valamennyi sportpályáját azonban lezárták.

Szegeden Botka László polgármester döntése alapján a városban lakók legfeljebb egy órára hagyhatják el otthonukat sportolni, állatot sétáltatni, mindezt csak egyedül vagy az egy háztartásban élőkkel közösen tehetik.

Szentesen Szabó Zoltán Ferenc polgármester megtiltott minden összejövetelt, az egy háztartásban élőket és a munkájukat együtt végzőket leszámítva legfeljebb hárman lehetnek egyszerre egy helyen. Az üzletekben a dolgozók számára kötelező a szájmaszk és a kesztyű viselése, az üzlethelyiségekben öt négyzetméterenként legfeljebb egy vevő tartózkodhat, a kosarakat, bevásárlókocsikat és a bejárati ajtók kilincseit óránként fertőtleníteni kell.

Pomáz polgármestere, Leidinger István lezáratta a látogatók elől a
velemenyezd, 2020. április 10. péntek, 19:12
Képek, videók
Balogh Zoltán.png
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 15:45
Balogh Zoltán
agica2004
2014. április 02. szerda, 13:39
Kereszténység
dandej
2020. február 18. kedd, 21:28
KERESZTÉNYEK-S.jpg
katolikusokoldala
2017. május 24. szerda, 18:06
Keresztény Himnusz
dandej
2017. március 30. csütörtök, 20:09
jezus-krisztus-kereszt eny
menusgabor
2016. október 04. kedd, 20:48
kereszténység Krisztusban
sacimama
2016. január 18. hétfő, 21:28
Ó keresztény áldás
sacimama
2015. december 16. szerda, 21:46
Keresztény fodrászat
sacimama
2015. október 26. hétfő, 23:33
anonim keresztény
sacimama
2015. július 22. szerda, 00:58
Keresztény elmélkedés
sacimama
2015. április 25. szombat, 00:51
Kereszténység
sacimama
2015. március 01. vasárnap, 01:27
0 keresztény idézetek ha
lovaszmarika
2015. február 17. kedd, 15:08
Keresztény remény
sacimama
2015. február 08. vasárnap, 00:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.