Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 09:10 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A hivatalos nyomozás Hodorkovszkij sajtóközpontját okolja három orosz újságíró közép-afrikai haláláért
Ezt Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője jelentette ki újságíróknak pénteken Moszkvában, a nyomozás előzetes eredményei alapján. Petrenko szerint az újságírókat, akiknek a CUR sem védelmet, sem sajtóakkreditálást nem biztosított Közép-Afrikában, akkor ölték meg, amikor megpróbáltak ellenállni egy "negroid fajú, arabul beszélő" fegyveres csoport rablási kísérletének.

Az odaveszett orosz forgatócsoport orosz zsoldos szervezetekről szándékozott dokumentumfilmet készíteni a rendkívül rossz közbiztonságáról hírhedt afrikai országban. Tagjait, Orhan Dzsemal haditudósítót, Alekszandr Rasztorgujev rendezőt és Kirill Radcsenko operatőrt július 30-án ölték meg helyi, hivatalosan meg nem erősített források szerint a Szeleka muszlim fegyveres szervezet tagjai.

Petrenko kijelentette, hogy az áldozatok sofőrje, akinek sikerült elmenekülnie a támadás helyszínéről, nem áll kapcsolatban a közép-afrikai rendvédelmi szervekkel. A szóvivő elmondta, hogy a rajtaütés éjszakáján a helyi hadsereg egyik ellenőrző posztján az újságírókat óvták a továbbutazástól, ők azonban figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést.

Csütörtökön a Hodorkovszkij által alapított Doszje központ tette közzé saját - Petrenko által erősen támadott - verzióját, amely szerint a három oroszt mindvégig követte a közép-afrikai csendőrség egyik tagja, aki két másik afrikaival és három európaival jelen volt a gyilkosság helyszínén. Az Interfax hírügynökség által ismertetett Doszje-jelentés szerint a csendőr többször kapcsolatba lépett a stáb gépkocsivezetőjével, aki korábban maga is tagja volt a testületnek, valamint egy Alekszandr Szotov nevű orosz állampolgárral, aki a közép-afrikai köztársaság biztonsági tanácsadójának, Valerij Zaharovnak a beosztottja és bizalmas munkatársa.

A Doszje azt állította, hogy Zaharovot szoros üzleti szálak kötik ahhoz a Jevgenyij Prigozsinhoz, aki ellen az Egyesült Államokban vádat emeltek azon a címen, hogy az általa birtokolt szentpétervári Internet Research Agency beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba. Az ellenzéki lapok által Vlagyimir Putyin barátjaként emlegetett férfit többször összefüggésbe hozták az egyebek között állítólag Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktív Wagner katonai magánvállalkozással.

Pénteken a szintén a Prigozsin-érdekeltségű FAN hírügynökség fordult az SZK-hoz azzal a kéréssel, hogy adjon tájékoztatást a Közép-Afrikában meggyilkolt újságírók ügyében folytatott nyomozásról, és ellenőrizze a Doszje által nyilvánosságra hozott információkat.

A Dzsemalt, Rasztorgujevet és Radcsenkót Afrikába utaztató CUR-t egyébként Hodorkovszkij még augusztusban felszámolta, és elfogadta az azt irányító Andrej Konyahin lemondását.

Mihail Hodorkovszkij, aki a Jukosz (Yukos) olajvállalat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb embere volt, tíz évet töltött börtönben, miután szembeszegült Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban tartóztatták le, majd adóelkerülés és sikkasztás címén ítélték el. A volt olajmágnás, aki Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számít, 2013-ban elnöki kegyelemben részesült. Ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott, azonban onnan továbbra is támadja a Kreml politikáját.

Oroszország tavaly könnyűfegyvereket szállított, valamint 175 katonai és polgári tanácsadót küldött a Közép-afrikai Köztársaságba. Augusztusban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter katonai kiképzési megállapodást írt alá az Oroszországba látogató közé-afrikai hivatali partnerével, Marie Noelle Koyarával. A Közép-afrikai Köztársaság egyike a világ 10 legveszélyesebb országának.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 16:21
Címkék: Szvetlana Petrenko, Orhan Dzsemal, Alekszandr Rasztorgujev, Kirill Radcsenko, Alekszandr Szotov, Valerij Zaharovnak,
Kommentek
A román Versenytanács jóváhagyta az Extreme Digital és az eMAG egyesülését
A Versenytanács közleménye szerint az egyesülés nem akadályozza a szabad versenyt.

A dokumentum emlékeztet, hogy a romániai Dante International vállalatot a dél-afrikai Naspers csoport és Iulian Stanciu román üzletember irányítja. Az Extreme Digital Zrt. főként a magyarországi piacon tevékenykedik, de más kelet-közép-európai országokban is ad el termékeket, így például Romániában.

A felek márciusban jelentették be a tranzakciót, aminek következtében a közép-európai régió egyik meghatározó e-kiskereskedelmi vállalata jön létre budapesti központtal.

A két e-kereskedelmi cég összeolvadásával létrejövő új cégben 48 százalékos részesedése lesz az Extreme Digitalnak, 52 százalék az eMAG magyarországi leányvállalatának.

A tranzakció zárására és az egyesülésre a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan 2019 harmadik negyedévében kerülhet sor - közölték márciusban a felek.
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 12:32
Az EU 100 millió eurót juttat a ciklonok sújtotta Mozambiknak
Márciusban Mozambik mellett további két délkelet-afrikai országon - Zimbabwén és Malawin - söpört végig az Idai ciklon, majd alig egy hónappal ezután, április végén érte el az ország partjait egy újabb, Kenneth névre keresztelt ciklon.

Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős EU-biztos elmondta: az Európai Unió támogatása Mozambik infrastruktúrájának helyreállítását, illetve ellenálló képessége erősítését szolgálja. Bejelentette, az unió várhatóan a ciklonok sújtotta másik két afrikai országot is jelentős segélyben fogja részesíteni.

Az Idai ciklon az egyik legsúlyosabb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére. Március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A ciklon következtében több mint ezer ember vesztette életét, illetve több ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására, emellett jelentős gazdasági károk keletkeztek. Az árvizek félmillió farmergazdaság termőföldjét tették
velemenyezd, 2019. június 03. hétfő, 23:37
Az EU közel 100 millió eurót juttat Kelet- és Közép-Afrika több országába az ott élő rászorulók számára
élelmiszerellátását szintén 15 millió euró segíti majd.

A szudáni Dárfúr tartomány területén élő menekültek és az őket befogadó közösségek jobb egészségügyi hozzáférését 15 millió euróval támogatja az unió.

Az észak-etiópiai Tigré tartomány háttérbe szorított közösségeinek társadalmi és gazdasági fejlődését, valamint a béketeremtést 6 millió euró uniós támogatás szolgálja.

Ezekkel párhuzamosan két újonnan jóváhagyott program támogatja az ENSZ átfogó menekültügyi akciótervét Etiópiában és az afrikai Nagy Tavaknál fekvő országokban.

Az Etiópiában élő menekültek, valamint fogadó közösségeik egészségügyi szolgáltatásainak javítására az unió 8 millió eurót biztosít. A Ruandában, Ugandában, Burundiban, Tanzániában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő, lakóhelyüket elhagyni kényszerülteket és az őket befogadó közösségeket az unió 9 millió euróval támogatja. A térségben jelentkező migrációs kihívásokat kezelő uniós program további 30 millió euróból gazdálkodhat.

Kenyában egymillió
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 16:25
EP-választás - Merkel: kívülről és belülről is támadják az Európai Unió alapértékeit
Merkel.

A többi között arról is szólt, hogy az EPP, a CDU és a CSU Európája "nem centralizált és nem bürokratikus Európa, amelyben mindent Brüsszelből irányítanak, hanem egy Európa, amely büszke a sokszínűségére, amelyet az emberek az otthonuknak éreznek, és amely gazdagodásnak, és nem tehertételnek érzi a különböző kultúrákat".

Manfred Weber a rendezvényt záró beszédében megismételte a kampány során tett legfontosabb igéreteit. Szólt például arról, hogy meg kell erősíteni a külső határ védelmét, de az afrikai szomszédsággal is többet kell foglalkozni, egy "Marshall-tervvel" és a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésével kell segíteni a kontinens országainak fejlődését.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az általa vezetett Európai Bizottságban külön uniós biztosi tisztséget hozna létre az EU Afrika-politikájának megvalósítására.

A CSU-s politikus legfőképpen a szélsőségek elutasítását sürgette a választóktól. Nem baloldali és nem jobboldali nacionalista, hanem "konstruktív" és a társadalmi,
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 20:49
Trócsányi-interjú a Le Figaróban - Európának szüksége van Magyarországra, Magyarországnak pedig Európára
A lap kérdésére, miért vállalta el a listavezetői helyet a Fidesz és az Európai Néppárt, valamint az EU és Magyarország közötti válság idején, Trócsányi László elmondta, tanárként, diplomataként és alkotmánybíróként egyaránt európai kérdésekkel foglalkozott, ezért hasznos lehet ezen a poszton. "Helyre kell állítani ma a bizalmat az országom és Európa között." Rámutatott, hogy nemcsak Magyarországgal kapcsolatban mutatkoznak repedések.

Hozzátette: "Ésszerű tárgyalásra van szükség, hogy elkerüljük a Kelet és Nyugat közötti mélyebb hasadást".

Arra a kérdésre, hogy nincs-e az az érzése, hogy nagyobb a szakadás Magyarország és Európa, mint Európa két fele között, tekintettel Manfred Webernek, a német CDU/CSU csúcsjelöltjének a kijelentésére, hogy inkább nem lesz az Európai Bizottság elnöke, mintsem ezt a Fideszre leadott szavazatokkal tegye, a miniszter hangsúlyozta: "A választások előtt sok mindent mondanak az emberek. Ezzel együtt kell élni, és választások után új lapot kell nyitni és
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 18:33
Minden eddiginél búsabb és dühösebb a világ egy nagyszabású felmérés szerint
Gallup több mint 140 országban mintegy 151 ezer embert kérdezett meg érzéseiről 2018-ban.

Háborúk, politikai válságok és humanitárius szükséghelyzetek jellemezték az elmúlt évet világszerte. Az interjúk készítésekor 10-ből négy ember arról számolt be arról, hogy előző nap sokat aggodalmaskodott, egyharmaduk stresszes állapotra panaszkodott és tízből három sok fizikai fájdalomérzésről beszélt. A megkérdezettek egynegyede volt bús, 22 százaléka dühös.

A legnegatívabb érzelműek Csád lakói. A közép-afrikai országot súlyos recesszió sújtja 2014 óta, és folyamatosan csökken az emberek életszínvonala, 15 millió lakosa közül hatmillió él mélyszegénységben. "A lakosok 72 százaléka mondta azt, hogy nehezen teremtette elő az élelmiszert az év bizonyos részében" - olvasható a felmérésben.

A csádiak ráadásul nem fértek hozzá az internethez sem 2018 nagy részében, mivel a kormány leállította azt.

A felmérés szerint Csád mellett a legnegatívabb érzelmű 10 ország között van Niger, Sierra Leone, Irak,
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 18:39
Ahova estél, ott maradsz?
Nemzetközi Filmfesztivál Zsűri díját. A filmet a nagyböjti elcsendesülés idejére (is) ajánljuk...
- Kafarnaum c. film videó /sajnos nincs meg videón/ Csak a mozikban látható.
A tizenkét éves Zain beperelte a szüleit azért, mert megszületett. A szegénység mindig kedvelt témája volt a filmrendezőknek. Az emberi kiszolgáltatottság képi megjelenítése azonban a 21. században minden korábbinál erőteljesebbé vált, több szintet lépett - bizonyos szempontból felfelé és lefelé is. Az afrikai, a dél- és a közép-amerikai, valamint a közel-keleti alkotások a nyomor olyan elképesztő bugyraiba dobják be - leginkább a nyugati - nézőt, hogy az csak kapkodja a fejét. Nadine Labaki libanoni rendező legújabb filmje még lejjebb ránt, olyan mélyre, hogy az már a film mint műfaj határait feszegeti.
A Bejrútban élő Zain (Zain El Hajj) elképesztő szegénységben él szüleivel (Kawthar Al Haddad és Fadi Kamel Youssef), valamint öt testvérével. Iskolába nem jár, a család szűkös megélhetéséhez
maroka, 2019. március 28. csütörtök, 16:47
Migrációs konferencia - Orbán: most kell cselekedni!
politika nem hoz azonnali döntéseket, akkor olyan folyamatok indulnak meg, amelyeket később lehetetlen lesz megállítani. "Most kell döntéseket hozni, mert egyébként 20, 30, 40 év múlva olyan következményekkel néznek szembe az utódaink, talán még mi magunk is, amit bánni fogunk" - jelentette ki Orbán Viktor.

Idézte azt az ENSZ-adatot, amely szerint 13 év alatt félmilliárd emberrel fog emelkedni Afrika lakossága, kis híján annyival, mint amennyi az Európai Unió lakosainak mostani száma, közben pedig az afrikai és az európai élet színvonala közötti különbség inkább nőni fog. Így az Afrika felőli migrációs nyomás bizonyosan erősebb lesz - jelezte.

A kormányfő ezért közölte: Afrikát nem öt év múlva, hanem most kell elkezdeni fejleszteni, hogy "a segítséget vigyük oda, és ne a baj jöjjön onnan ide".

Emellett még most kell helyreállítani Kelet és Nyugat egységét a migráció ügyében, mert később lehetetlen lesz - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy a migráció időhorizontja
velemenyezd, 2019. március 23. szombat, 13:21
Képek, videók
Afrikai sas
pacsakute
2019. február 20. szerda, 14:22
Csiga- afrikai.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 19:10
afrikai 01.jpg
53ilona
2017. július 21. péntek, 14:54
Afrikai.jpg
53ilona
2017. július 20. csütörtök, 11:06
Afrikai férfi
jade54
2017. július 19. szerda, 08:37
afrikai.jpg
53ilona
2017. július 16. vasárnap, 08:54
afrikai 2.jpg
53ilona
2017. július 16. vasárnap, 08:54
Afrikai kép.jpg
53ilona
2017. július 16. vasárnap, 08:53
afrikai este
eva6
2017. március 17. péntek, 18:10
dinók és afrikai vadak (3
dnemethk
2017. január 12. csütörtök, 19:10
Sztálin és Szvetlana lány
agica2004
2018. március 06. kedd, 22:40
Szvetlana.jpg
sarkadykati
2009. október 27. kedd, 04:38
Hombre_Szvetlanaval.jp g
sarkadykati
2009. október 27. kedd, 04:37
Black_Metal__s_Szvetla na.
sarkadykati
2009. október 27. kedd, 04:36
Szvetlanaszp.jpg
dzsumbarlak
2006. szeptember 06. szerda, 11:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.