Belépés
2019. március 19. kedd | 12. hét | 78. nap | 18:45 | József, Bánk
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A hivatalos nyomozás Hodorkovszkij sajtóközpontját okolja három orosz újságíró közép-afrikai haláláért
Ezt Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője jelentette ki újságíróknak pénteken Moszkvában, a nyomozás előzetes eredményei alapján. Petrenko szerint az újságírókat, akiknek a CUR sem védelmet, sem sajtóakkreditálást nem biztosított Közép-Afrikában, akkor ölték meg, amikor megpróbáltak ellenállni egy "negroid fajú, arabul beszélő" fegyveres csoport rablási kísérletének.

Az odaveszett orosz forgatócsoport orosz zsoldos szervezetekről szándékozott dokumentumfilmet készíteni a rendkívül rossz közbiztonságáról hírhedt afrikai országban. Tagjait, Orhan Dzsemal haditudósítót, Alekszandr Rasztorgujev rendezőt és Kirill Radcsenko operatőrt július 30-án ölték meg helyi, hivatalosan meg nem erősített források szerint a Szeleka muszlim fegyveres szervezet tagjai.

Petrenko kijelentette, hogy az áldozatok sofőrje, akinek sikerült elmenekülnie a támadás helyszínéről, nem áll kapcsolatban a közép-afrikai rendvédelmi szervekkel. A szóvivő elmondta, hogy a rajtaütés éjszakáján a helyi hadsereg egyik ellenőrző posztján az újságírókat óvták a továbbutazástól, ők azonban figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést.

Csütörtökön a Hodorkovszkij által alapított Doszje központ tette közzé saját - Petrenko által erősen támadott - verzióját, amely szerint a három oroszt mindvégig követte a közép-afrikai csendőrség egyik tagja, aki két másik afrikaival és három európaival jelen volt a gyilkosság helyszínén. Az Interfax hírügynökség által ismertetett Doszje-jelentés szerint a csendőr többször kapcsolatba lépett a stáb gépkocsivezetőjével, aki korábban maga is tagja volt a testületnek, valamint egy Alekszandr Szotov nevű orosz állampolgárral, aki a közép-afrikai köztársaság biztonsági tanácsadójának, Valerij Zaharovnak a beosztottja és bizalmas munkatársa.

A Doszje azt állította, hogy Zaharovot szoros üzleti szálak kötik ahhoz a Jevgenyij Prigozsinhoz, aki ellen az Egyesült Államokban vádat emeltek azon a címen, hogy az általa birtokolt szentpétervári Internet Research Agency beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba. Az ellenzéki lapok által Vlagyimir Putyin barátjaként emlegetett férfit többször összefüggésbe hozták az egyebek között állítólag Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktív Wagner katonai magánvállalkozással.

Pénteken a szintén a Prigozsin-érdekeltségű FAN hírügynökség fordult az SZK-hoz azzal a kéréssel, hogy adjon tájékoztatást a Közép-Afrikában meggyilkolt újságírók ügyében folytatott nyomozásról, és ellenőrizze a Doszje által nyilvánosságra hozott információkat.

A Dzsemalt, Rasztorgujevet és Radcsenkót Afrikába utaztató CUR-t egyébként Hodorkovszkij még augusztusban felszámolta, és elfogadta az azt irányító Andrej Konyahin lemondását.

Mihail Hodorkovszkij, aki a Jukosz (Yukos) olajvállalat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb embere volt, tíz évet töltött börtönben, miután szembeszegült Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban tartóztatták le, majd adóelkerülés és sikkasztás címén ítélték el. A volt olajmágnás, aki Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számít, 2013-ban elnöki kegyelemben részesült. Ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott, azonban onnan továbbra is támadja a Kreml politikáját.

Oroszország tavaly könnyűfegyvereket szállított, valamint 175 katonai és polgári tanácsadót küldött a Közép-afrikai Köztársaságba. Augusztusban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter katonai kiképzési megállapodást írt alá az Oroszországba látogató közé-afrikai hivatali partnerével, Marie Noelle Koyarával. A Közép-afrikai Köztársaság egyike a világ 10 legveszélyesebb országának.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 16:21
Címkék: Szvetlana Petrenko, Orhan Dzsemal, Alekszandr Rasztorgujev, Kirill Radcsenko, Alekszandr Szotov, Valerij Zaharovnak,
Kommentek
Európai Parlament: Oroszország többé nem tekinthető stratégiai partnernek
A strasbourgi plenáris ülésen 402:163 arányban elfogadott dokumentumban kiemelték, hogy a büntetőintézkedéseknek arányban kell állniuk a fenyegetéssel, valamint rámutattak, hogy a felek közötti kapcsolatban számos feszültséggóc alakult ki az utóbbi években, például Oroszország szíriai és ukrajnai beavatkozása, líbiai és közép-afrikai szerepvállalása, illetve az, hogy Moszkva uniós szélsőjobboldali, populista nacionalista pártokat támogat.

A képviselők kiemelték: az EU-nak felül kellene vizsgálnia az érvényben lévő partnerségi és együttműködési megállapodását Oroszországgal, a kooperációt azokra a területekre korlátozva, amelyekben mindkét fél érdekelt. Mint írták, szelektív együttműködésre van szükség például a klímaváltozás, az energiabiztonság, a terrorizmus és digitalizáció jelentette globális kihívások terén.

Szorosabb kapcsolat csak akkor legyen lehetséges, ha Oroszország teljes egészében végrehajtja az ukrán válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást, és ismét tiszteletben
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 16:27
EP-választás - Manfred Weber: a menekültkérdés 2019 első számú témája
menekülteket, korlátozott időre és kontingensekben, előre meghatározott létszámú csoportokban - tette hozzá az EPP csúcsjelöltje, aláhúzva, hogy Európa "keresztény kontinens", amelynek felelősséget kell vállalnia az emberekért.

A harmadik üzenet, hogy tenni kell Afrika fejlődéséért, mert "Európának nem lehet jó jövője, ha Afrikának kaotikusan és rosszul megy a sora". Ezért helyes a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős CSU-s minisztere, Gerd Müller törekvése egy "afrikai Marshall-terv" összeállításáért - fejtette ki Manfred Weber.

A második nagy témának a gazdaságot nevezte, amellyel kapcsolatban a többi között kiemelte, hogy az EU-nak meg kell védenie a "kulcsiparágakban" tevékenykedő cégeit a külföldi, legfőképpen kínai befolyásszerzéstől, és az Airbus mintájára ki kell építeni a globális piacon is versenyképes páneurópai társulásokat.

Oroszország politikájáról szólva aláhúzta, hogy harminc évvel a berlini fal ledöntése után "visszatért a konfliktus és a
velemenyezd, 2019. március 06. szerda, 14:32
Soltész: nemet mondunk a nemzetközi munkaerő- és emberkereskedelemre
Soltész Miklós a miniszterelnök múlt vasárnap bejelentett családvédelmi akciótervének külföldi kritikáira reagálva azt mondta: elfogadhatatlan a szemlélet, amely szerint egy afrikai édesanyától elvehető és más országba vihető a gyermeke csak azért, hogy ott egy olyan problémát orvosoljanak vele, amelynek megoldására az adott ország nem fordított gondot.

"Mi továbbra is áldozni a fogunk a gyermekekre és a családokra, tisztelni fogjuk a nőket és meg fogjuk becsülni az anyaság fáradalmait" - mondta.

Az államtitkár kitért arra is: a "hivatalos emberkereskedelem" Romániában és Ukrajnában is hatalmas szociális problémát okoz, hiszen több millió férfi ment külföldre dolgozni a jobb megélhetés reményében, és hagyta magára családját, gyermekét. Ahelyett, hogy a segítséget, a munkát vinnék Romániába és Ukrajnába, ezeknek az embereknek a szellemi, fizikai képességeit használják fel a nyugati társadalmak arra, hogy továbbra is gazdagabbak legyenek mint a közép-, illetve kelet-európai társadalmak - tette
velemenyezd, 2019. február 16. szombat, 15:41
Müncheni konferencia - NATO-főtitkár: Kína felemelkedése kihívás elé állítja a szövetséget
majd, de erejük számottevő lesz. Az egyik Lengyelországban állomásozik majd és amerikai vezetés alatt áll, a másik bázisa Lettországban lesz és kanadai parancsnokság irányítja - fejtette ki Jens Stoltenberg.

Aláhúzta: Európa kiemelten fontos az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, számukra a kontinens jelentősége jóval túlmutat a határain. Így például az afganisztáni küldetésben súlyosan megsebesülő katonákat a németországi Ramstein légi támaszpontra szállítják ápolásra, az amerikai hadseregnek az afrikai tevékenységét összehangoló parancsnoksága pedig nem Afrika területén működik, hanem szintén Németországban, Stuttgartban - mutatott rá a NATO főtitkára.

Mint mondta, az amerikai jelenlét Európában nemcsak a kontinens biztonságát szolgálja, hanem "platformot is teremt az amerikai biztonsági érdekek érvényesítéséhez".

A NATO az Egyesült Államok számára 28, és Észak-Macedónia csatlakozásával rövidesen 29 "barátot és szövetségest" jelent, ami Kína felemelkedésével összefüggésben is fontos. Az
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 21:22
Öt Csillag Mozgalom politikusa: Franciaország miatt indult el a migránsáradat Líbiából
Alessandro Di Battista az olasz köztelevíziónak adott interjúban kijelentette, Franciaország "gyalázatos" beavatkozása idézte elő a migránsok tömeges elindulását Líbiából, ami több ezer halotthoz vezetett a földközi-tengeri átkelések idején.

Franciaországnak bocsánatot kell kérnie - szögezte le.

Az M5S politikusa az ENSZ Biztonsági Tanács engedélyével 2011 márciusában elindított katonai műveletre utalt, amelynek célja a líbiai civil lakosság védelme volt a Moammer Kadhafihoz hű és velük szembenálló fegyveres csapatok közti harcokban. Elsőként Franciaország indított légi támadást Kadhafi szárazföldi erői ellen.

Alessandro Di Battista hozzátette, Franciaország akarata előtt fejet hajtott az akkori "gyáva" olasz államfő, Giorgio Napolitano. Még gyávábbnak nevezte az akkori olasz kormányfőt, Silvio Berlusconit, aki Di Battista szerint jól tudta, hogy a líbiai beavatkozás hova vezet majd.

Alessandro Di Battista az olasz kormánypárt vezető politikusának számít, annak ellenére, hogy
velemenyezd, 2019. február 10. vasárnap, 19:12
Óriás zizegőfa gyógyhatásairól
hangokkal tiltakozik az elpusztítása ellen. Mivel a fa kellemes árnyékot ad, ezért bátran leheveredhetünk a tövében, nem kell attól tartanunk, hogy szörnyű hangokat fog magából kiadni, legfeljebb csak akkor, ha ,,bántani" akarjuk.

Az óriás zizegőfa őshazája Afrikában van, de Dél- és Közép-Amerikában is megtalálható. Ez a különös nevű fa nagyon kedveli a párás, trópusi éghajlatot, ezért legfőképpen az esőerdők adnak számára otthont. A fa csonthéjas termésekkel örvendezteti meg az afrikai lakosokat, amely ellipszis alakzatot ölt, színe pedig barnás, fehér foltokkal tarkított. A gyümölcs húsa narancssárga, puha, illatos, zamatos, leginkább az avokádóra emlékeztet.

Gyógyászati célokra a fa kérgét, csonthéjas gyümölcsét, az ágakat és a magokat is fel lehet használni. A kellemes ízvilággal rendelkező gyümölcs nagyon jó ellenszere a hasmenésnek, de az Afrikában élők vérhas ellen is használják. A magokat gyakran összetörik, porrá zúzzák és fájdalomcsillapításra alkalmazzák. A
pacsakute, 2019. február 08. péntek, 18:56
Az ukrán titkosszolgálat több mint félszáz, Szíriában elesett orosz zsoldos útlevelét tette közzé honlapján
megjegyzés, hogy tulajdonosuk elhalálozott. A többi érvénytelenítésének indoka vagy az, hogy bevonták vagy az, hogy megsemmisült.

Az említett zsoldosok halálát ugyanakkor megerősítették különböző beszámolók, továbbá a halotti bizonyítványukról, illetve sírhelyükről készült fotók, amelyeket az SZBU szintén nyilvánosságra hozott a honlapján.

A Wagner zsoldoshadsereg először a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban tűnt fel az oroszbarát szakadár fegyveresek oldalán, majd megjelent Szíriában és a Közép-afrikai Köztársaságban is.

Az SZBU 2017 októberében kezdett információkat nyilvánosságra hozni a Wagner ukrajnai tevékenységéről. A honlapjukon egyebek mellett hangfelvételeket tettek közzé a Wagnerhez tartozó fegyveresek és az orosz hadsereg tisztjei között lezajlott, rögzített beszélgetésekről, amelyek az ukrán titkosszolgálat megfogalmazása szerint "nem hagynak kétséget afelől, hogy a Wagner zsoldosai az Oroszország által az egész világ ellen indított hibridháború eszközei". A Wagner zsoldosai
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 17:01
A gyarmatosítás idején elhurcolt műkincseinek visszaadását kéri Nigéria a British Museumtól
szombaton rendezett kétnapos szimpóziumon terjesztették elő kérésüket - adta hírül az Allafrica hírportál.

Steve Ayorinde, az állam idegenfogalomért, művészetért és kultúráért felelős biztosa eközben közleményben jelentette be, hogy Lagosban épül a jorubák történelmének és kultúrájának szentelt J.K. Randle Központ, ahol a nigériai műkincs méltó otthonra fog találni. Az intézményt tavasszal nyitják meg.

Ayorinde emlékeztetett arra, hogy a műkincset Richard Lander felfedező vitte el 1830-ban a közép-afrikai országból. Lander, akit 1932-ben a Királyi Földrajzi Társaság medáljával is kitüntettek, jelentősen hozzájárult Nigéria gyarmatosításához.

Az illetékes szerint a Randle-központ egy "világszínvonalú kulturális intézmény lesz, amely lehetővé teszi, hogy a jorubák visszaköveteljék örökségüket a gyarmatosítóktól és bemutassák azokat egy magas színvonalú kulturális központban az állam több millió lakójának".

Ayorinde közölte, hogy a központ kiállítótere állandó otthonként szolgálhat a
velemenyezd, 2019. február 04. hétfő, 17:32
Képek, videók
Afrikai sas
pacsakute
2019. február 20. szerda, 14:22
Csiga- afrikai.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 19:10
afrikai 01.jpg
53ilona
2017. július 21. péntek, 14:54
Afrikai.jpg
53ilona
2017. július 20. csütörtök, 11:06
Afrikai férfi
jade54
2017. július 19. szerda, 08:37
afrikai.jpg
53ilona
2017. július 16. vasárnap, 08:54
afrikai 2.jpg
53ilona
2017. július 16. vasárnap, 08:54
Afrikai kép.jpg
53ilona
2017. július 16. vasárnap, 08:53
afrikai este
eva6
2017. március 17. péntek, 18:10
dinók és afrikai vadak (3
dnemethk
2017. január 12. csütörtök, 19:10
Sztálin és Szvetlana lány
agica2004
2018. március 06. kedd, 22:40
Szvetlana.jpg
sarkadykati
2009. október 27. kedd, 04:38
Hombre_Szvetlanaval.jp g
sarkadykati
2009. október 27. kedd, 04:37
Black_Metal__s_Szvetla na.
sarkadykati
2009. október 27. kedd, 04:36
Szvetlanaszp.jpg
dzsumbarlak
2006. szeptember 06. szerda, 11:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.