Belépés
2019. január 21. hétfő | 4. hét | 21. nap | 07:26 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A hivatalos nyomozás Hodorkovszkij sajtóközpontját okolja három orosz újságíró közép-afrikai haláláért
Ezt Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője jelentette ki újságíróknak pénteken Moszkvában, a nyomozás előzetes eredményei alapján. Petrenko szerint az újságírókat, akiknek a CUR sem védelmet, sem sajtóakkreditálást nem biztosított Közép-Afrikában, akkor ölték meg, amikor megpróbáltak ellenállni egy "negroid fajú, arabul beszélő" fegyveres csoport rablási kísérletének.

Az odaveszett orosz forgatócsoport orosz zsoldos szervezetekről szándékozott dokumentumfilmet készíteni a rendkívül rossz közbiztonságáról hírhedt afrikai országban. Tagjait, Orhan Dzsemal haditudósítót, Alekszandr Rasztorgujev rendezőt és Kirill Radcsenko operatőrt július 30-án ölték meg helyi, hivatalosan meg nem erősített források szerint a Szeleka muszlim fegyveres szervezet tagjai.

Petrenko kijelentette, hogy az áldozatok sofőrje, akinek sikerült elmenekülnie a támadás helyszínéről, nem áll kapcsolatban a közép-afrikai rendvédelmi szervekkel. A szóvivő elmondta, hogy a rajtaütés éjszakáján a helyi hadsereg egyik ellenőrző posztján az újságírókat óvták a továbbutazástól, ők azonban figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést.

Csütörtökön a Hodorkovszkij által alapított Doszje központ tette közzé saját - Petrenko által erősen támadott - verzióját, amely szerint a három oroszt mindvégig követte a közép-afrikai csendőrség egyik tagja, aki két másik afrikaival és három európaival jelen volt a gyilkosság helyszínén. Az Interfax hírügynökség által ismertetett Doszje-jelentés szerint a csendőr többször kapcsolatba lépett a stáb gépkocsivezetőjével, aki korábban maga is tagja volt a testületnek, valamint egy Alekszandr Szotov nevű orosz állampolgárral, aki a közép-afrikai köztársaság biztonsági tanácsadójának, Valerij Zaharovnak a beosztottja és bizalmas munkatársa.

A Doszje azt állította, hogy Zaharovot szoros üzleti szálak kötik ahhoz a Jevgenyij Prigozsinhoz, aki ellen az Egyesült Államokban vádat emeltek azon a címen, hogy az általa birtokolt szentpétervári Internet Research Agency beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba. Az ellenzéki lapok által Vlagyimir Putyin barátjaként emlegetett férfit többször összefüggésbe hozták az egyebek között állítólag Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktív Wagner katonai magánvállalkozással.

Pénteken a szintén a Prigozsin-érdekeltségű FAN hírügynökség fordult az SZK-hoz azzal a kéréssel, hogy adjon tájékoztatást a Közép-Afrikában meggyilkolt újságírók ügyében folytatott nyomozásról, és ellenőrizze a Doszje által nyilvánosságra hozott információkat.

A Dzsemalt, Rasztorgujevet és Radcsenkót Afrikába utaztató CUR-t egyébként Hodorkovszkij még augusztusban felszámolta, és elfogadta az azt irányító Andrej Konyahin lemondását.

Mihail Hodorkovszkij, aki a Jukosz (Yukos) olajvállalat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb embere volt, tíz évet töltött börtönben, miután szembeszegült Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban tartóztatták le, majd adóelkerülés és sikkasztás címén ítélték el. A volt olajmágnás, aki Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számít, 2013-ban elnöki kegyelemben részesült. Ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott, azonban onnan továbbra is támadja a Kreml politikáját.

Oroszország tavaly könnyűfegyvereket szállított, valamint 175 katonai és polgári tanácsadót küldött a Közép-afrikai Köztársaságba. Augusztusban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter katonai kiképzési megállapodást írt alá az Oroszországba látogató közé-afrikai hivatali partnerével, Marie Noelle Koyarával. A Közép-afrikai Köztársaság egyike a világ 10 legveszélyesebb országának.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 16:21
Címkék: Szvetlana Petrenko, Orhan Dzsemal, Alekszandr Rasztorgujev, Kirill Radcsenko, Alekszandr Szotov, Valerij Zaharovnak,
Kommentek
Férfi kézilabda vb - Újabb győzelmével Egyiptom a középdöntőbe jutott
A Telekom Veszprém spanyol vezetőedzője, David Davis által irányított észak-afrikaiak két győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel zártak a koppenhágai D csoport harmadik helyén. Argentína pontszámban még utolérheti őket, de az egymás elleni eredmény Egyiptomnak kedvez majd.

Az első és a második hely a svéd és a magyar válogatott között dől el a 20.30-kor kezdődő mérkőzésen.

A berlini A csoportban Brazília az egyesített koreai csapat elleni sikerével biztosította középdöntőbe jutását, így némi meglepetésre Oroszország csak az alsóházi rájátszásban, az Elnök Kupáért folytathatja szereplését.

A müncheni B csoportban Bahrein négy vereség után megszerezte első győzelmét. A vesztes Japán csapat a második félidő közepén még öt góllal vezetett.

Eredmények, csoportkör, 5. (utolsó) forduló:

A csoport (Berlin):Brazília-Korea 35-26 (18-10)

később:Németország-Szerbia 18.00Franciaország-Oroszország 20.30

B csoport (München):Bahrein-Japán 23-22
velemenyezd, 2019. január 17. csütörtök, 17:12
Rekordnagyságú összeget fordít idén humanitárius segélyezésre az Európai Unió
Az Európai Bizottság arról számolt be, hogy a legtöbbet, 860 millió eurót a szíriai polgárháborúval összefüggő válsághelyzet kezelésére, a környező országokban tartózkodó menekültek ellátására fogják fordítani, Afrika szubszaharai térségei számára pedig 385 millió eurót különítettek el.

Jelentős összegek jutnak majd Dél-Szudánnak, a Közép-afrikai Köztársaságnak, Kongónak, az ukrajnai és a venezuelai lakosságnak, illetve a természeti katasztrófák áldozatainak.

"Ezen új költségvetés lehetővé teszi, hogy az EU vezető donor maradjon az olyan válságokban, mint például a szíriai és a jemeni. A segélyezés önmagában nem oldja meg az összes problémát, de mindent meg kell tennünk, hogy segítsük a legelesettebbeket" - mondta Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos.

Rámutatott: a büdzsé mintegy 10 százalékát a veszélyben lévő gyerekek oktatására szánják.
velemenyezd, 2019. január 17. csütörtök, 11:11
Férfi kézilabda-vb - Egyiptom ismét kikapott a magyarok csoportjában
A Telekom Veszprém spanyol vezetőedzője, David Davis által irányított egyiptomi csapat az első félidő közepén már két góllal is vezetett (10-8), ám ezt követően a négy évvel ezelőtt vb-ezüstérmes katariak egy 7-2-es sorozattal fordítottak.

A második félidő is fordulatosan alakult, előbb az észak-afrikaiak egyenlítettek (17-17), majd a közel-keletiek egy 9-1-es sorozattal eldöntötték a meccset. A mezőny legjobbja Ali Jusszef lett, aki 12 lövésből kilenc gólt dobott.

Az első fordulóban a katariak Angolától, az egyiptomiak pedig Svédországtól kaptak ki.

Eredmények, csoportkör, 2. forduló:

D csoport (Koppenhága):Katar-Egyiptom 28-23 (15-12)

később:Magyarország-Angola 18.00Svédország-Argentína 20.30

B csoport (München):

korábban:Macedónia-Bahrein 28-23 (12-8)

később:Horvátország-Japán 16.30Spanyolország-Izland 19.00
velemenyezd, 2019. január 13. vasárnap, 17:19
Növekvő forgalomban erősödött a BUX az év első hetében
tőzsdenapból álló héten, míg az előző, mindössze két munkanapos héten 13,81 milliárd forint volt a forgalom, a vezető részvények mindegyike erősödött 2019 első hetében.

Az MTI-hez eljuttatott elemzésében az Equilor Befektetési Zrt. kiemelte: a hét legfontosabb eseménye volt a japán jen árfolyamában szerda éjszaka történt váratlan devizapiaci mozgás. A jen rövid idő alatt több százalékot erősödött az amerikai dollárral szemben, és a hirtelen mozgások érintették az ausztrál dollár, a török líra és a dél-afrikai rand jegyzését is. A valószínűleg technikai tényezők okozta piaci összeomlás - úgynevezett "flash crash" - szerencsére a forint piacát nem érintette.

Mivel a japán jen az elsőszámú menedékdeviza, jelentős erősödése figyelmeztető jelzés is, amely összefüggésben van a globális növekedési aggodalmakkal, a kereskedelmi háború és a Brexit körüli bizonytalanságokkal is - jegyezték meg az elemzésben, hozzátéve, hogy a következő időszakban is ideges kereskedés várható a japán deviza piacán.

Az
velemenyezd, 2019. január 06. vasárnap, 12:24
Hét kérdés Ferenc pápáról vallásos kérdések
.........
- Melyik szentről beszélt első homíliájában, péteri szolgálatának megkezdésekor a vatikáni Szent Péter téren bemutatott első szentmiséjén Ferenc pápa? - Szent Józsefről.

- Hova vezetett Szentatyánk első külföldi apostoli útja? Brazíliába, a Rio de Janeiróban rendezett ifjúsági találkozóra.

- Az irgalmasság rendkívüli szentévében mikor és hol nyitotta meg a pápa először az irgalmasság szent kapuját? Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában 2015. november 29-én, advent első vasárnapján.

- Hol ebédel a Szentatya, amikor Rómában tartózkodik? A Szent Márta-ház menzáján.

- Nevezzenek meg olyan szent(ek)et, aki(ke)t boldoggá s később szentté is Ferenc pápa avatott!
VI. Pál pápa (Ferenc pápa 2014. október 19-én avatta boldoggá, majd négy évvel később, 2018. október 14-én avatta szentté VI. Pál pápát.)

- Milyen
maroka, 2018. december 19. szerda, 22:44
Franciaországban elfogták egy közép-afrikai köztársaságbeli fegyveres csoport volt vezetőjét
A tájékoztatás szerint a büntetőbíróság a Közép-afrikai Köztársaság nyugati részén 2013 decembere és 2014 decembere között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekben játszott szerepének és felelősségének megállapítása érdekében adott ki elfogatóparancsot Ngaissona ellen.

A Séléka muszlim lázadócsoport 2013-ban döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton fegyveres összecsapások törtek ki a Séléka és az ellenük fellázadt keresztény milíciák között.

A bíróság szerint alapos okkal feltételezhető, hogy az anti-Balaka keresztény fegyveres csoport tagjai Ngaissona parancsára és irányításával széles körű és szisztematikus támadásokat hajtottak végre a muzulmán polgári lakosság és mindazok ellen, akikről úgy vélték, hogy támogatják a Selekát. A vádpontok között szerepel többi között gyilkosság, embertelen bánásmód, kínzás, deportálások, csonkítás, valamint 15 év alatti gyermekkatonák toborzása.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 17:14
Amerikai külügyminiszter: Trump új liberális világrendet épít
követel, de nem csak Amerika, hanem minden demokratikus állam részvételével - tette hozzá.

Pompeo azzal vádolta Kínát, Iránt és Oroszországot, hogy több nemzetközi szerződést és számos államközi megállapodást megsértenek. Kijelentette, a Trump-adminisztráció ezt nem fogadja el, ezért olyan intézmények és egyezmények reformját sürgeti, amelyek a második világháború utáni nemzetközi rend alapjait képezték. Hozzátette, az olyan szervezetek, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, az Afrikai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank "elrozsdásodtak", jelentős változtatásokra szorulnak. Az Egyesült Államok továbbra vezető szerepet vállal abban, hogy felhívja a figyelmet azokra, akik kihasználják ezen intézmények kiskapuit - tette hozzá Mike Pompeo.

A kétnapos NATO külügyminiszteri tanácskozás kedden kezdődött Brüsszelben, középpontjában a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodás (INF) sorsa, az orosz-ukrán konfliktus megvitatása,
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 13:21
Képek, videók
Csiga- afrikai.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 19:10
afrikai 01.jpg
53ilona
2017. július 21. péntek, 14:54
Afrikai.jpg
53ilona
2017. július 20. csütörtök, 11:06
Afrikai férfi
jade54
2017. július 19. szerda, 08:37
afrikai.jpg
53ilona
2017. július 16. vasárnap, 08:54
afrikai 2.jpg
53ilona
2017. július 16. vasárnap, 08:54
Afrikai kép.jpg
53ilona
2017. július 16. vasárnap, 08:53
afrikai este
eva6
2017. március 17. péntek, 18:10
dinók és afrikai vadak (3
dnemethk
2017. január 12. csütörtök, 19:10
dinók és afrikai vadak (2
dnemethk
2017. január 12. csütörtök, 19:10
Sztálin és Szvetlana lány
agica2004
2018. március 06. kedd, 22:40
Szvetlana.jpg
sarkadykati
2009. október 27. kedd, 04:38
Hombre_Szvetlanaval.jp g
sarkadykati
2009. október 27. kedd, 04:37
Black_Metal__s_Szvetla na.
sarkadykati
2009. október 27. kedd, 04:36
Szvetlanaszp.jpg
dzsumbarlak
2006. szeptember 06. szerda, 11:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.