Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 14:29 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szájer: az európai identitás csak nemzeti identitásra épülhet
A Reformátusok szárszói konferenciáján a politikus kiemelte: az európai identitást bizonyos erők a nemzeti identitás ellenében akarják megfogalmazni.

"Számunkra azonban a nemzet nem elvetendő, a fejlődésünket akadályozó kategória, hanem a megmaradásunk egyik legfőbb biztosítéka." Ha ugyanis a magyar nemzet nem tartott volna össze ezer éven át, már régen feloldódott volna - mondta a politikus.

Ezért a "legékesszólóbb nyugati politikus sem fog tudni meggyőzni minket arról, hogy el kell hagynunk a nemzeti összetartozás érzését, a kultúránkat ahhoz, hogy igazi európaiak legyünk" - fűzte hozzá Szájer József.

Kitért arra: az európai identitás soha nem lesz olyan erős, mint a nemzeti. Az emberiség történelmi tapasztalata szerint demokrácia is csak nemzeti szinten tud kibontakozni, a birodalmakban ugyanis hiányoznak azok a feltételek, amelyek miatt egy közösséghez tartozónak érzik magukat és áldozatot vállalnak egymásért az emberek.

Szájer József szólt arról is: a kereszténydemokrata politika Magyarországon soha nem csupán egy irány volt a sok közül, hanem "összetartozásunk és megmaradásunk fontos feltétele".

A kereszténydemokrácia alappilléreként a nemzet mellett említette a kereszténységet és az emberi méltóságot, hozzátéve, hogy mindezek ma komoly támadásnak vannak kitéve.

Úgy fogalmazott: "a liberális baloldal a politikai hatalmat akkor tudja megszerezni, ha előtte a szellemi bázisait már kiépítette. Ennek a globális nyomásnak vagyunk kitéve, és most ébredt fel a világnak az része, amelyik ellen ez a támadás irányul".

E támadás részeként maga a kereszténység, a hit ma ódivatú dologként jelenik meg a főáramú médiában, többnyire gúny és nevetségesség tárgyává téve.

A kereszténydemokrácia harmadik pillére az emberi méltóság, ami azonban nem azonos a ma divatos "egyenlősdivel". Tisztelet érdemei alapján, a társadalomban való szerepvállalása szerint illet meg valakit - mondta.

A kereszténység, a nemzet és az emberi méltóság az a három terület, ahol a nyugat-európai kereszténydemokrata pártok sok tekintetben elhagyják azt a helyes utat, amelyet ők maguk alakítottak ki, és amely "nekünk is például szolgált". De "itt vagyunk mi féknek", és figyelmeztetni őket, hogy "ha ezen az úton megyünk, akkor feladjuk teljes identitásunkat és beleolvadunk egy globálisan irányított, nem demokratikus társadalomba" - tette hozzá Szájer József.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a nyugati és közép-európai kereszténydemokráciák különböző gondolkodására az egyik leglátványosabb példa a 2015-ös migrációs krízis volt.

Akkor a keresztény szolidaritásra hivatkozva kérték számon a magyar kormányon, hogy miért nem fogad be mindenkit, miért védi meg az ország határait és ragaszkodik a szabályok betartásához. Az akkor "nagyon gyorsan és precízen meghozott politikai döntés legfőbb súlya", hogy megmutatta, ragaszkodunk a nemzeti identitás őrzéséhez, ezen túl pedig "ott segítünk, ahol a baj keletkezik". Erre épült a kormány Hungary Helps programja - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. augusztus 23. péntek, 16:12
Címkék: Szájer József, Sölch Gellért, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Hungary Helps, európai identitás, politikus kiemelte,
Kommentek
Iposz: a Magyar falu program az iparosok célkitűzését tükrözi
településekre vonatkozó Magyar falu program a tervezési fázisban van, ősszel terjesztik a kormány elé.

A hosszú távú komplex program célja a falvak népességmegtartó erejének növelése, a munkahelyteremtés és megőrzés, a Digitális jólét program bővítése, a közösségi közlekedés, a piaci szolgáltatások támogatása - mondta Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy terveik szerint 2019-ben a Magyar falu program négy pillérre: a lakhatásra, a közlekedésre, a közszolgáltatásokra és a helyi identitásra épül majd.

Az ünnepségen az Iposz elnöke rámutatott arra, a magyar iparosság az összes olyan kézműipari szakmában, kistelepülésen is jelen van, amelyek fejlesztését a Magyar falvak program célul tűz ki. Példaként említette, hogy a szolgáltató, javító és építő tevékenységek megléte a településeken az egyik legfontosabb eleme a népességmegtartó képességnek.

Az elnök szerint az iparosság jelentős mértékben tudna közreműködni abban, hogy a különböző innovációs és fejlesztési törekvések,
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 14:32
Azonosították a mohácsi csata török győzelmi emlékművének, későbbi első keresztény mementójának helyét
keresztény (magyar, cseh, horvát, lengyel és más közép-európai nemzeteket felvonultató), 25-27 ezres hadsereg megütközött az oszmánokkal, és bár bátran helytállt, az egyenlőtlen harcban végül vereséget szenvedett.

Az ütközet megpecsételte a középkori Magyar Királyság sorsát és jelentősen átalakította Közép-Európa történetét. A csata nem csupán súlyos anyagi és emberi veszteségeket okozott a közép-európai keresztény államoknak, de kitörölhetetlenül rányomta bélyegét a magyar nemzeti és a mohácsi helyi identitásra is - vélekedett Pap Norbert.

A kutató kiemelte azt is, hogy az oszmánok szemében Mohács történelmük egyik legnagyobb győzelmét jelképezte, így őket is foglalkoztatta az esemény helye és emlékezete.

A szigetvári Szulejmán-kutatásban jelentős új tudományos eredményeket felmutató kutatócsoport nyolc évvel a mohácsi csata 500 éves évfordulós megemlékezései előtt az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Pécsi Tudományegyetem konzorciuma pályázatot nyújtott be a Magyar Tudományos
velemenyezd, 2018. augusztus 25. szombat, 19:26
Kövér: Európa jövője szempontjából sorsdöntő kérdés az identitás
A házelnök azt mondta: a biztonságos demokrácia megőrzésének kérdésére a nyugat-európai és a kelet-közép-európai politikai eliteknél eltérő válaszok fogalmazódnak meg. Abban egyetértenek, hogy jogállamra és jólétre van szükség, de abban már nem, hogy ezeken túl szükség van-e az önazonosságtudat legszilárdabb alapelemeire, így például a nemi, a családi, a vallási és a nemzeti identitásra.

A politikus szerint ma ez a legnagyobb törésvonal és a legfontosabb politikai különbözőség az Európai Unióban.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek és a Három tenger kezdeményezés országainak együttműködésében erős összekötő kapocs "a természetes emberi azonosságtudat megőrzése iránti alapvető társadalmi igény".

Kövér László szerint az identitásnélküliség ideológiája üzenetének lényege, hogy a felgyorsuló technológiai fejlődés, a digitalizáció, a robotizáció és a mesterséges intelligencia korában az azonosságtudat alapelemei csak a fejlődés akadályai.

Arra hívta fel a
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 12:52
Március 15. - Széchenyi-díj - Hoppál Mihály néprajztudós
Hoppál Mihály a sámánizmus kultúrájának kutatásában elért, a magyar őstörténet feltárása szempontjából is kiemelten fontos eredményei, a folklór szimbolikájának elemzése, az amerikai diaszpóra-magyarság életének vizsgálata, valamint az etnoszemiotika területén végzett jelentős tevékenysége elismeréseként részesül a díjban.

A tudós szerteágazó kutatásai közül számára legfontosabbként a magyar nép folklórjának, a népi elbeszélések, mondák, mítoszok gyűjtését és elemzését, valamint a szibériai, eurázsiai népek sámánizmusának kutatását emelte ki. Mint elmondta, utóbbi témát is azért kezdte el kutatni, mert nagy vita van a tudományban arról, hogy a magyarok mit hoztak magukkal keletről.

"A kultúránk jó néhány eleme jól láthatóan keleti eredetű, éppen ezért a sámánizmus kutatásának régi hagyománya van Magyarországon" - hangsúlyozta Hoppál Mihály, aki ezt a kutatási területet fiatalon elhunyt mesterétől, Diószegi Vilmostól "örökölte". Ő maga pontosabbnak tartja a sámánság kifejezést a sámánizmus
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 18:02
Financial Times: a baloldalon elvesztette a választók bizalmát
Tony Barber, a brit napilap publicistája az európai balközép pártokkal foglalkozó cikkében megállapította, hogy azok Európa-szerte elveszítették a szavazók bizalmát.

A cikk kitér Magyarországra is azt valószínűsítve, hogy az áprilisban esedékes választásokon teljes vereséget szenvednek a baloldali pártok. A cikk szerint a várható eredményt túlságosan egyszerű lenne csak a jogállamiság és a tisztességes politikai verseny Orbán Viktor kormányzása alatti "eróziójának" tulajdonítani.

A szerző szerint Lengyelországban - ahol a baloldali pártok egyetlen helyet sem szeretek a 2015-ös választásokon - a kormányzó konzervatív és nacionalista Jog és Igazságosság pártja részben balra hajló szociálpolitikája, valamint bőkezű gyermekjóléti rendszere miatt népszerű.

"Amint a példa is mutatja, a szervezett szociáldemokrácia gyengülése nem jelenti azt, hogy a hagyományos baloldali szociál- és gazdaságpolitikák elvesztették volna vonzerejüket. Éppen ellenkezőleg, több millió szavazó akar védelmező jóléti
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 14:22
Uniós döntés szerint nem vizsgálhatja pszichológus a menedékkérők nemi identitását
Közel 70 országban büntetéssel sújtják a homoszexualitást, sokan erre hivatkozva kérnek menekült kérelmet Magyarországon is - mondta.

Tájékoztatása szerint az unió bírósága a magyar bíróság kérelmére indított eljárásában kimondta: pszichológust ennek a kérdésnek a feltárására nem lehet alkalmazni. A menekültügyi eljárásban arra kell választ kapni, hogy a kérelmező szavahihető vagy sem. A menekültügyi eljárásról szóló uniós irányelv szakértő alkalmazását nem zárja ki az eljárásban. Nemi identitásra és a szexuális irányultságra rákérdezni azonban nem lehet - emelte ki.

Kitért arra, hogy a menekültügyi eljárás nehézsége, hogy a kérelmezők többsége dokumentumok nélkül érkezik, bárki nevét bemondhatják. Az eljárásban a menekültügyi ügyintézőnek kell bizonyosságot szereznie az ügy teljes egészére nézve.

A Genfi Egyezmény felsorolja, hogy milyen okokra hivatkozva lehet menekült státuszt, vagy kiegészítő védelmet biztosítani a kérelmezőnek, a nemi hovatartozás is ilyen - ismertette a kutató.
velemenyezd, 2018. január 28. vasárnap, 21:45
Katalán választás - Bizonytalan jövőről írnak a lapok a választások után
Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt történelmet írt győzelmével, amely azonban keserédes, mivel nem szerzett kormányzóképes többséget a parlamentben.

Továbbá a függetlenségi pártok sem lehetnek elégedettek, mert hiába kerültek többségbe a katalán parlamentben, az egyoldalú elszakadási folyamat Spanyolországtól egy olyan párt választási győzelméhez vezetett, amely nacionalizmus-ellenes és védi a spanyol egységet. Az eredmény azt mutatja: a katalán társadalom két stagnáló identitásra oszlik - állapította meg az ABC.

A La Vanguardia című katalán napilap azt írta: Katalóniában újdonság, hogy nem nacionalista párt végzett az élen, a Ciudadanos számára sok szavazatott hozott, hogy vezetőjét olyannak mutatta, mint aki képes véget vetni a függetlenségi folyamatnak.

A lap hangsúlyozta a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt "katasztrofális" eredményét, képviselőinek száma 11-ről 3-ra csökken a katalán törvényhozásban, ami az újság szerint annak tudható be, hogy a
velemenyezd, 2017. december 22. péntek, 10:41
Képek, videók
Szájer József.jpg
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 14:22
Gellért-hegy-napfelkel te.
lilagondolatok
2019. február 09. szombat, 08:42
Szent Gellért tér.jpg
pacsakute
2018. április 15. vasárnap, 22:17
Szab híd, Gellért h. szob
bodajne
2018. február 16. péntek, 06:38
gellért szobor.png
chillik
2017. december 07. csütörtök, 16:53
gellért névv.jpg
zsokica45
2017. szeptember 27. szerda, 11:18
Edda-Gellért Tibor.jpg
agica2004
2017. május 20. szombat, 14:56
Bp-este Gellért Szálló.jp
agica2004
2017. május 14. vasárnap, 19:57
szent gellért szobor 002.
chillik
2017. április 04. kedd, 06:45
szent gellért szobor.png
chillik
2017. április 04. kedd, 06:44
Gellért.jpg
agica2004
2016. augusztus 31. szerda, 17:40
Gellért-hegyi Szabadság-s
irmus
2016. június 24. péntek, 18:02
Belon Gellért Imádkozzál
sacimama
2016. április 01. péntek, 20:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.