Belépés
2019. augusztus 25. vasárnap | 34. hét | 237. nap | 17:45 | Lajos, Patrícia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Táplálkozás és a természet éves körforgása
Táplálkozás és a természet éves körforgása, avagy a természet tudja, mire van szükségünk?

Biztosan találkoztál már sokféle táplálkozási tanáccsal, ötlettel, útmutatással, szuper, hiper ... mindenható táplálékokkal, táplálkozási rendszerekkel és táplálék kiegészítőkkel, melyek, mint a divatcikkek jönnek, tarolnak, feledésbe merülnek. Találkoztál-e emberrel, aki kiigazodik ebben ez erdőben? Én sem, találkoztam ilyennel, és magam sem vagyok avatott szakértője a témának, egyszerűen csak kutattam magam és a testem reakcióit, talán számodra sem meglepő módona mindenki számára ideális étrendre sem bukkantam rá. Gondolatébresztő megfigyeléseim azonban keletkeztek, melyeket te is biztosan hasznosnak találhatsz, bármilyen irányzattal is szimpatizálsz, ha van egyáltalán számodra ilyen.

Az utóbbi több mint tíz évsorán, kipróbáltam a böjtöt, az év, különböző szakaiban, sokféle divatos, vagy érdekesnek ígérkező táplálkozási elméletet, a gyakorlatban önmagamon, az ez irányú tapasztalataimat egy másik cikkben írtam le, melynek elérhetőségét lent találod.

Miután megismertem és megtanultam a testem jelzéseit megfigyelni, kiértékelni, a Csung Jüan Csikung (chi-kung, qigong) segítségével, egészen alaposan és finom jelzéseket is könnyedén felismerve, arra a sokaknak talán nem is meglepő következtetésre jutottam:

A természet tudja a legjobban, hogy mire van szüksége a szervezetünknek.

Persze csak a szervezetünk után. A szervezeted jelzéseit neked is érdemes megismerni, megfigyelni, megfogadni. Erről a témáról készülőben van a tapasztalataim gyüjteménye.

A természet részéről, a gondoskodás több szinten is fellelheted, kíváncsi megfigyelőként.

Az évszakok váltakozásának ciklikussága

adja az egyik könnyen megfigyelhető aspektusát a teljesség igénye nélkül:

- Tavasszal kibújnak a zöld levelek, virágok, rügyek, ezek tisztító méregtelenítő hatásuk révén segítenek a tavaszi fáradság leküzdésében, a téli hidegben bőséges energiát adó ételek után a szervezet fokozott méregtelenítésében, ekkor aktuális a tojás (a természetben a madarak ekkor adják), a kecske teje, a természetes körülmények közt tartott kecskétől.

- A nyári könnyű gyümölcsök hűtik a szervezetet a hőségben, sok vizet tartalmaznak, mely ellensúlyozza a környezet tüzét, könnyű az emészthetőségük kevesebb energiát adnak, mivel a szervezetünknek is kevesebb energiára van szüksége a téli hidegekhez képest. A kecske még ad tejet, télen már nem fog. Ez is alátámasztja a félretenyésztett tehén tejének problematikáját. A hús ilyenkor megterheli, lelassítja a szervezetünket, ezért neked is kevesebbet érdemes fogyasztani belőle, bőségesen van friss növényi táplálék.

- Őszre megérnek a gabonák, a tartalmasabb gyümölcsök, majd az olajos magvak, melyek már télire is eltehetőek, nagyobb energiatartalmuk révén segítik a szervezet téli felkészülését és eltarthatóak, ráadásul a tél folyamán is biztosítják az energia utánpótlást. Ősszel érnek a C vitaminban gazdagabb savanykásabb gyümölcsök is, szintén részben télire. Az őszi időszak termései ugyanúgy mint az évszak átmenetet képeznek a nyári és a téli táplálékok közt.

- Télen az ősszel gyűjtött olajos magvak gabonákat, hüvelyeseket adja a természet a könnyű tárolhatóságuk és nagyobb energiatartalmuk révén. A húsevés ideje is ekkor jöhet el,persze ha a szervezeted kívánja.

A földön észak déli irányba a hidegebb éghajlati övezetekből, a melegebbek felé haladva szintén megfigyelhetjük, a külömbségeket, természet gondosságában.

Az északi övezetek természet adta terményei, táplálékaisokkal inkább hasonlítanak a mi őszi és téli táplálékainkhoz, a szélsőséget az eszkimókat vizsgálva látjuk, hogy ők egészségesen élnek a zsíros húsokon, mivel a szervezetüknek rengeteg energiára van szüksége a hideg elleni harcban, a rövid nyári időszakban ők is hozzájutnak kevesebb növényi táplálékhoz.

Ha délre megyünk tovább teremnek a mi könnyű nyári gyümölcseinkhez hasonló ételek. A alacsonyabb kalóriatartalmú, könnyebben emészthető hűsítő hatású ételeket, adja a természet.

Ugyanez, megfigyelhető a magas hegyvidékeken is, a tengerszinttől távolodva nemcsak az időjárás, hanem a természet adta ételek is változnak.

Mindenki, akikicsit elgondolkodik és kipróbálja fentieket, azt követően kétkedve áll az ezerféle táplálkozási tanácsadás és rendszer előtt és a boltok polcai, az eltorzult téli nyári hús, tej fogyasztás, a téli banánevés, eleve a hazai trópusi-gyümölcs fogyasztás előtt, ennyire egyszerű, és mégis milyen távoli figyelni, tanulmányozni kell a természetet, és benne az embert, saját magunkat és csodákat veszünk észre magunk körül.

Számomra a Csung Jüan Csikung ennek a tanulmányozásnak és kutatásnak újabb elképesztő dimenzióit nyitotta meg, mely mindenki számára elérhetőek és megtapasztalhatóak. Ez a tanulmányozás az egyik aspektus amiért: A Csung Jüan Csikung, (chi-kung, qigong) az élet egyszerű tudománya. Van több is.

Biztatlak, próbáld ki a természet rendje szerinti táplálkozást, ismerd meg a tested jelzéseit önmagadat a világunkat, meglátod megéri.


lenke1964, 2015. szeptember 14. hétfő, 10:16
Címkék: Csung Jüan Csikung, természet éves, természet tudja, divatcikkek jönnek, testem reakcióit, utóbbi több,
Kommentek
Regenor életmód
eredménye.

Mi lehet manapság a fő problémaforrás?
Sajnos, sok olyan anyagot fogyasztunk, amelyek tartósítószereket tartalmaznak, rengeteg a készétel a menünkben, a nyers táplálék helyett az úgynevezett feldolgozott élelmiszer. Tény, hogy gyakran veszünk magunkhoz olyan eledelt, amelyek az indokoltnál több cukrot, finomított szénhidrátot tartalmaznak. S az is lehet, hogy a mértékkel van gond, hiszen ezeket mértéktelenül fogyasztjuk. Tudományos körökben is elfogadott nézet, hogy a modern kor táplálkozása erősen túlterheli a kiválasztószerveket, hosszabb távon csökkentve a természetes regeneráció esélyét, így sok esetben a szervezetnek már nincs válasza. Mindehhez hozzájárul a mozgásszegény életmód, a stressz, a pihenés hiánya, amik csak fokozhatják az előbb-utóbb kialakuló gondokat, tüneteket. Manapság tipikusak azok a betegségek, melyek alapjai a rossz emésztés, az anyagcsere-zavar, a túlsúly.

Hogyan lehet jó válasz a Reg-Enor?
Újra hangsúlyozzuk: egy kúra, tehát egy rendszer,
faciendum, 2019. augusztus 21. szerda, 20:35
Regenor-MSM-C-vitamin
földre. A földön a növények az MSM-et a gyökerükön keresztül veszik fel és koncentrálják. Az MSM és a benne található kén beépül a növény struktúrájába. A növény anyagcseréje során visszakerülnek a kénvegyületek a tengerbe.

Miért van szükségünk MSM-re?
MSM VEGYULET
Az MSM és a hozzá kapcsolódó vegyületek 85%-át teszik ki az élő szervezetben található kénnek. Sok kutató úgy vélekedik, hogy a kén súlyosan elhanyagolt ásványi tápanyag, ami elengedhetetlen szerepet játszik az emberi táplálkozásban. Majdnem mindenki a mai modern társadalomban MSM hiányos, és az idő előrehaladtával ez a hiány csak fokozódik. Az MSM legnagyobb előfordulása a tejben van, természetes előfordulása a friss gyümölcsben, zöldségben, tengeri élőlényekben, húsban. A baj az, hogy a melegítés és feldolgozás csökkenti az MSM tartalmat. A hagyma, fokhagyma, spárga, káposzta, kelbimbó magas kéntartalmú ételek, még több van a pirospaprikában és a tojásban. Az ételfeldolgozás, mint mosás főzés szintén csökkenti az MSM
faciendum, 2019. augusztus 21. szerda, 20:27
Regenor-zöld kávébab és zöld tea
anyagcsere fokozásához, a zsírok felszívódásának gátlásához, az energiaszint növeléséhez.

Zöld kávé
A zöld kávé koffeintartalma energikussá tesz, antioxidáns-tartalma pedig segíti a szervezet méregtelenítését. Zöld kávé fogyasztása már néhány héten belül látványos fogyást indít el, akár anélkül, hogy valaki változtatna megszokott életvitelén vagy étkezési szokásain. A zöld kávé fő hatóanyaga, a klorogénsav az étkezést követően lelassítja a glükóz (cukor) felszívódását, és elősegíti, hogy a táplálkozás során bevitt felesleges mennyiségű szénhidrátok ne raktározódjanak el zsír formájában, illetve a már elraktározódott zsírt energiaforrásként használja fel a szervezet. A zöld kávé a zsírsejtek méretét is csökkenti, így kiválóan javíthatja a zsír-izom arányt, és segít elérni az ideális testtömeg indexet. Felpörgeti a lassú anyagcserét, meggátolja a zsírok felszívódását, és serkenti az emésztést.

Zöld tea
A benne levő flavonoidok serkentik a máj működését, a kimerültség, fáradtság
faciendum, 2019. augusztus 21. szerda, 20:25
Regenor
kutatást végeztek a York University Scholl of Medicine kutatói New-Yorkban, amit a Biochem Biophys Commun. 2003. augusztusi számában közöltek. Az olajfalevél-kivonat gátolta a HIV-1 vírust, és nem volt toxikus hatással az egészséges sejtekre nézve. Az olajfalevél-kivonat gátolja az akut fertőzést és a HIV-1 sejtek közötti transzmissziót ( átörökítést) és megakadályozza a HIV-1 replikációját. A célsejtekben toxikus hatás nem volt kimutatható.

SZÍV ÉS ÉRRENDSZER

A mediterrán országok táplálkozási szokásai, a sok gyümölcs, zöldség és az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz természetes antioxidánsokat. Ezek mindennapos fogyasztása összefüggésben van a szívkoszorúér betegségek előfordulásának alacsony számával. Az olajfalevél-kivonat aktív hatóanyagának nagyon érdekes, figyelemreméltó hatása van a kardiovaszkuláris rendszerre (pl. javítja a koronáriás erek véráramlását, csökkenti a vérnyomást és a szabálytalan szívműködés előfordulását) és a vér alkotórészeire (trombociták), ami
faciendum, 2019. augusztus 21. szerda, 20:20
Szép napot mindenkinek!
Tizenöt deka parizer vagy kilenc deka sonka Esetleg három tojást vesz a manus, vagy hét deka trappistát, fél liter tejet, ezt önmaga eldöntheti, együtt már nem megy.

Negyvennyolc forintja van gyümölcsre, ebből egy almára futja, hetvennyolc pénze van zöldségre. Ebből fél kiló krumplira telik, másra nem nagyon, a paradicsom már nem fér bele. Ezekkel végezve negyvenegy forintja marad édességre, ebből vehet mondjuk egy lejárt szavatosságú sportszeletet. Ez viszont kár belé, ha az egészséges táplálkozás prófétái vagyunk. És itt a vége a megveszekedett költekezésnek. Ha ezeket szép nyugodalmasan összeadogatjuk, akkor máris előttünk áll a minőségi éhezés klasszikus esete.
Csak csöndben elmerengek, hogy a huszonegyedik században, Európa közepén ennek feltétlenül így kell-e lennie. (Nem.) Mert ilyen kondíciókkal a magyar proletár élete nem sokban különbözik a rabszolgáétól, akit úgy tartottak a gazdái, hogy dolgozni azért tudjon, más meg nem volt érdekes.

Igaza volt Spenglernek a
kirscha, 2019. augusztus 19. hétfő, 10:03
Jó tudni - az egészségünkért
megőrzésében.

A K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, és a máj. A szervezet számára szükséges K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában a táplálékkal készen visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik a jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével, ez a K2-vitamin. Ebből következik, hogy vegyes táplálkozás és egészséges bélflóra esetén a szervezet ellátottsága kielégítő.

Ajánlott bevitel

Az ajánlások eltérőek a férfiak és a nők esetében. Egy felnőtt férfinak naponta 120 mcg K-vitaminra van szüksége egy nap, míg a nőknek csupán 90 mcg-ra. A sötétzöld leveles zöldségekben igen sok a K-vitamin, de a brokkoliban, a kelbimbóban, a kelkáposztában is nagy mennyiségben találjuk meg. Felszívódásához nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk olajokat, például
pacsakute, 2019. augusztus 16. péntek, 22:11
A cink gyógyhatásairól
(ólom és a kadmium) lerakódását és hatékony segítséget nyújt a szervezet méregtelenítésében. Lassítja az időskori makuladegeneráció lefolyását.

Segítséget nyújt megfázás, vírusos influenza, vagy baktériumos fertőzések megelőzésében, a kezelési idő lerövidítésében és a tünetek enyhítésében.

A cink fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiség bevitele gyerekek, idősek és betegek számára egyaránt.

Cinkhiányt az egyoldalú táplálkozás (vegetáriánusoknál nagyobb a kockázata) vagy felszívódási zavarok is okozhatják mint például: tartós hasmenés, túlzott alkoholfogyasztás, vagy Crohn-betegség. Gyermekeknél lassú növekedés, krónikus hiány esetén fejlődésbeli elmaradás tapasztalható. A szükségesnél kisebb mennyiség bevitele csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és gyakoribbá válnak a vírusos megbetegedések. A bőr szárazzá és repedezetté válik, ekcéma alakulhat ki. A haj és a köröm egészségtelen megjelenésű lesz. A
pacsakute, 2019. augusztus 15. csütörtök, 18:19
A hosszú élet titkai
Vajon egészséges leszek, ha megélem azt a kort?" - kavarognak a kíváncsiságok a fejekben.
Louise Signore mindezen kérdésekre választ is kapott, sőt már 100-nál több gyertyát is elfújhatott a szülinapi tortáin, ugyanis az idős asszony egész pontosan 107 esztendős.

Ha valaki megéri, hogy ilyen hosszú ideig a Földön éljen mindig mennek a találgatások, hogy vajon mi lehet a hosszú életének a titka? Louise most erre is választ ad, méghozzá nem is akármilyet. Nem az egészséges táplálkozást, vagy a nem dohányzást nevezi meg hosszú élete titkául, hanem azt, egész élete során nem házasodott meg.

A humoros válasz egyből az internetezők egyik kedvenc szállóigéjévé vált, de természetesen nem csak ennyiben rejlik Louise 107 éve. Családja kivételes genetikai állománnyal van megáldva, ugyanis testvére most lett 102 esztendős. Ennek ellenére Louise mindig is azt hangoztatja, hogy a házasság óriási stresszel jár, és az egyedüllét sokkal nyugisabb életet kínál.

Louise 107 éve
lovaszmarika, 2019. augusztus 11. vasárnap, 16:12
Képek, videók
táplálkozás.jpg
kicsoda57
2015. október 23. péntek, 23:34
Növényi táplálkozás
sanci81
2015. október 22. csütörtök, 17:26
Ha a táplálkozás....jpg
pacsakute
2013. június 28. péntek, 16:58
táplálkozási piramis.jpg
sarkadykati
2012. október 17. szerda, 10:48
Táplálkozási piramis
pacsakute
2012. szeptember 30. vasárnap, 10:15
Egészséges táplálkozás tá
pacsakute
2012. szeptember 30. vasárnap, 10:08
táplálkozási piramis.jpg
zsuzso3
2010. február 16. kedd, 23:22
taplalkozas_fekvo.jpg
oswald_andras
2009. szeptember 22. kedd, 18:43
Táplálkozási piramis
sarkadykati
2009. április 04. szombat, 07:54
Táplálkozás.jpg
charlotteani
2009. január 13. kedd, 22:45
Táplálkozás
qqts
2006. június 15. csütörtök, 09:57
1csíkos.jpg
durcimarcika
2019. március 30. szombat, 20:20
Két csík
eva6
2019. március 13. szerda, 15:56
CSIKOS1.jpg
mamucika
2018. június 30. szombat, 20:47
2CSIK.jpg
mamucika
2018. június 30. szombat, 20:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.