Belépés
2019. július 24. szerda | 30. hét | 205. nap | 07:10 | Kinga, Kincső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Vasárnapi pihenőnap - A Kúria szerint nem hitelesíthető a népszavazási kérdés
A Kúria kedden - az internetes oldalán közzétett végzés szerint - megváltoztatta az NVB határozatát, amelyben az novemberben hitelesítette a vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdést.

A népszavazási kérdést Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély nyújtotta be október 20-án, közvetlenül azt követően, hogy a Kúria elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Ezután nyílt meg a lehetőség új kezdeményezések benyújtására a témában, Simonné Gercsényi Gabriella fél perccel "előzte meg" Harangozó Tamást, az MSZP frakcióvezető-helyettesét.

A kérdés úgy hangzott:"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a kérdést elutasította, mert ahhoz nem volt benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak. A kezdeményező október 30-án ismét benyújtotta kérdését, immáron az aláírásgyűjtő ívet is csatolva.

Az NVB többsége november 13-án hitelesítette a kérdést, azonban a hitelesítő határozat ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A Kúria ezt bírálta el kedden és megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem alapos.

A Kúria szerint el kellett dönteni, hogy ha a szervező nyújtott ugyan be kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet, viszont nem nyújtott be üres aláírásgyűjtő ívet (amely egy esetleges jövőbeli hitelesítés esetén hitelesítési záradékkal ellátható), azt pótolhatta-e az ismételt benyújtás során. A Kúria szerint a beadványozó az ismételt benyújtás során pótolhatta az aláírásgyűjtő ívvel kapcsolatos hiányosságot.

A testület szerint azonban a kérdés nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt azt, hogy a válaszadó támogatja a hatályos jogszabályi környezetet, azaz a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva, azaz ha valaki úgy dönt, hogy nyitva tart, akkor azt megteheti.

A Kúria szerint ugyanakkor ha a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, a kérdésből az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartani vasárnap és nincs lehetőség, arra, hogy zárva tarthassanak. Azon túl, hogy ez az értelmezés továbbmutat az Alaptörvényben foglalt jogok, mint a vállalkozáshoz való jog, cselekvési autonómia érvényesülésének problémája felé, a választópolgári egyértelműség szempontjából kifogásolható - jegyezte meg a Kúria.

Előállhat így egy olyan helyzet, hogy az "igen" szavazatok többségét lehet úgy értelmezni, hogy a kiskereskedelmi üzletek nyitva tarthatnak - de döntéstől függően zárva is tarthatnak -, míg a "nem" szavazatok esetén aggály fogalmazódik meg a zárva tartás lehetőségét illetően. A kérdésre adott válaszok értelmezésének tehát van egy olyan olvasata is, hogy akár az "igen", akár a "nem" szavazatok kerülnek többségbe, a törvény által bevezetett jelenlegi megoldás (a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma) nem támogatható - összegezte a Kúria.

A bíróság szerint így a kérdéssel kapcsolatban az is felmerül, hogy nem tartalmaz reális döntési alternatívát azon túl, hogy a választópolgári egyértelműség követelményének nem felel meg. A kérdés kizárja azt, hogy a választópolgár egyértelműen ki tudja fejezni akaratát "igen" vagy "nem" szavazattal, és ilyen bizonytalan tartalmú kérdés népszavazásra nem tehető fel.

A Kúria szerint ráadásul a kérdés megtévesztő is: a kérdésből első olvasatban az a következtetés adódik, hogy a kiskereskedelmi üzletek nem tarthatnak zárva és azért kezdeményezik a népszavazást, hogy zárva tarthassanak, holott a hatályos szabályozás ezzel épp ellentétes, a kiskereskedelmi üzleteknek - a törvény szerinti kivételekkel - zárva kell tartani.

A Kúria ezek alapján a kérdés hitelesítését megtagadta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. február 23. kedd, 12:31
Címkék: Simonné Gercsényi Gabriella, Harangozó Tamást, Egyetért-e Ön, Pálffy Ilona, Nemzeti Választási Iroda, népszavazási kérdés,
Kommentek
Kúria: lehet népszavazást tartani a 3-as metró akadálymentesítéséről
kérdés a választópolgárok és a döntéshozó számára is egyértelmű: a választópolgároknak arról kell dönteniük, kívánják-e, hogy a metrófelújítás során teljes körű akadálymentesítés történjen az összes állomáson, a döntéshozónak pedig arról, hogy - miként az akadálymentesítés mértékéről eddig is döntött - az akadálymentesítés teljes körű legyen.

Az FVB hitelesítő határozata ellen jogorvoslatot nyújtottak be a Kúriára, ebben a többi között arra hivatkoztak, hogy a kérdés nem egyértelmű, ezért nem hitelesíthető.

A Kúria kedden azonban a felülvizsgálati kérelmet elutasította és helybenhagyta az FVB határozatát.

A bíróság szerint a kérdés nem ütközik a választópolgári egyértelműség követelményébe, egyféleképpen értelmezhető, megfelel a magyar nyelv nyelvtani szabályainak, a választópolgárok pedig átláthatják a kérdés lényegét, jelentőségét. A kérdés megfelel a jogalkotói egyértelműség követelményének is, egyértelmű, hogy egy eredményes népszavazás esetén mi az elérendő szabályozási eredmény, a
velemenyezd, 2018. január 30. kedd, 11:51
Vizes vb - Hatodik a 4x100 méteres vegyes gyorsváltó
A váltó első tagja, Kozma Dominik 48.12 másodpercet úszott, nagyszerű ideje azonban a FINA-szabályok miatt nem hitelesíthető országos csúcsként,mivel vegyes stafétában született.

A számot az amerikaiak nyerték világcsúccsal.

Eredmények:

4x100 m vegyes gyorsváltó, világbajnok:

--------------------------------------- Egyesült Államok (Caeleb Remel Dressel, Nathan Adrian, Mallory Comerford, Simone Manuel) 3:19.60 perc - világcsúcs2. Hollandia (Ben Schwietert, Kyle Stolk, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo) 3:21.813. Kanada (Yuri Kisil, Javier Acevedo, Chantal Van Landeghem, Penny Oleksiak) 3:23.55..6. MAGYARORSZÁG (Kozma Dominik, Bohus Richárd, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn) 3:25.02
velemenyezd, 2017. július 29. szombat, 20:04
Paksi bővítés - A Kúria szerint sem hitelesíthető az LMP népszavazási kérdése
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 18-án tagadta meg a Ferenczi István, az LMP országos elnökségi tagja által benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését. A kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy új atomerőművi blokk csak akkor kaphasson létesítési engedélyt, ha az azzal együttesen számított magyarországi teljes villamosenergia-termelő kapacitás legalább egyharmada megújuló energiaforrás hasznosításával működik?"

Az NVB többsége az elutasításnál arra hivatkozott, hogy a kérdés nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget érint, ebben pedig nem lehet népszavazást tartani az alaptörvény szerint. Emellett a bizottság szerint megtévesztő is a kérdés, mert a népszavazás eredménye csak három évig kötelező az Országgyűlésre.

A Kúria kedden elbírálta az NVB határozata ellen benyújtott jogorvoslatot és helybenhagyta a hitelesítést megtagadó döntést. Mint írták, a bíróság egyetértett az NVB álláspontjával abban, hogy a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközése miatt tiltott tárgykört
velemenyezd, 2017. június 27. kedd, 14:02
Paksi bővítés - Megtagadta Hadházy Ákos népszavazási kérdéseinek hitelesítését az NVB
Hadházy Ákos kérdéseiben a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó teljes iratanyag, valamint a bővítés árát megalapozó összes tételes beárazott költségvetés minősítésének a feloldását kezdeményezte, magánszemélyként.

Hadházy Ákos első kérdése úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben oldja fel a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó teljes iratanyag minősítését?" Az NVB többsége úgy ítélte meg, a kérdés nem hitelesíthető, mert tiltott tárgykörbe ütközik, ugyanis közvetlen összefüggésben van a paksi erőmű bővítéséről szóló egyezménnyel.

Az egyezményben ugyanis a felek vállalták, hogy az egymásnak átadott adatok tekintetében titoktartásra kötelezettek. Emellett a kérdés a bizottság többsége szerint nem egyértelmű, mivel azt a látszatot kelti, hogy az iratokat a minősített adatok védelméről szóló törvény alapján minősítették titkosnak, miközben a kérdéssel elérni kívánt cél egy másik, a paksi beruházásról szóló törvény hatályon kívül helyezésével lenne elérhető.

A
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 17:34
Külföldi egyetemek - Nem hitelesítette a Momentum CEU-val kapcsolatos népszavazási kérdéseit az NVB
bizottság elnöke a kérdés hitelesítését javasolta, a tagok azonban 7:4 arányban a hitelesítés megtagadására szavaztak, mert úgy látták, a kérdés nem egyértelmű választópolgári szempontból, emellett az alaptörvény módosítására irányul azzal, hogy a magyarországi felsőoktatási egyetemeket hátrányosan érintő jog megalkotására kötelezné az Országgyűlést. Patyi András felhívta a tagok figyelmét arra, a kérdés egy korábbi, öt évig hatályban lévő állapotot állítana vissza, így ha a bizottság szerint nem hitelesíthető, akkor tulajdonképpen azt mondja a bizottság, hogy a korábbi szabályozás alkotmányellenes volt.

A negyedik kérdés hitelesítését - amely azt célozta, hogy a Central European University a 2017. április 4-én hatályos szabályozás szerinti feltételekkel működhessen Magyarország területén - az NVB egyhangú döntéssel tagadta meg, mert úgy látta, a kérdés nem csak az Országgyűlés által megalkotott szabályok módosítására terjed ki, márpedig népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben
velemenyezd, 2017. május 09. kedd, 16:54
Újabb népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg az NVB
korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?"), amely az elévülési idő meghosszabbítását célozza az NVB hitelesített, hét kérdésben viszont megtagadta ezt.

Az NVB egyhangú döntéssel nem hitelesítette azt a kérdést, amely úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények alsó büntetési tétele hivatalos személy által történő elkövetés esetén öt év szabadságvesztés legyen?" Az NVB egyértelműségi problémákat látott a kérdésnél, és nem tartotta hitelesíthetőnek azért sem, mert a büntetésnek igazodnia kell a bűncselekmény tárgyi súlyához, márpedig van olyan korrupciós bűncselekmény, amelynél a büntetés felső határa is alatta van ennek az ötéves, tervezett alsó határnak.

Ugyancsak egyhangú döntéssel tagadták meg annak a kérdésnek a hitelesítését, amely úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények vonatkozásában a feljelentés elutasításával szemben a feljelentő bírósághoz fellebbezhessen?" Az NVB szerint egy érvényes,
velemenyezd, 2017. május 02. kedd, 17:33
Olimpia 2024 - Nem vették át az aláírásgyűjtő íveket, nem lesz budapesti népszavazás
kerül sor.

Erdélyi Katalin Krisztina szeptember 6-án, magánszemélyként benyújtott másik országos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 5-én nem hitelesítette. Abban a kezdeményezésben a kérdés az alábbi volt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?" A testület akkor 9:2 arányban úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert a törvény hatályon kívül helyezése az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdést érint, a már létrehozott és létrehozandó szervezetek tekintetében. A kérdés emellett az NVB szerint nem felel meg a választópolgári egyértelműségnek sem, mert azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené.

A 2024-es olimpia megrendezéséért Budapest mellett Los Angeles és Párizs verseng. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő szeptemberben,
velemenyezd, 2016. november 25. péntek, 15:12
Az NVB nem hitelesítette az olimpiáról szóló népszavazási kérdést
szervezetalakítási kérdésekről rendelkezik, létrehoz például egy központi hivatalt Olimpiai Megvalósíthatósági Hatóság elnevezéssel - amelynek már rendelkezett a jogállásáról, költségvetéséről -, valamint például az Olimpiai védnökök testületét.

Emellett - mint mondta - vizsgálni kell azt is, hogy a törvény érinti az olimpiai jelkép használatáról szóló nemzetközi egyezményt is, az alaptörvény szerint viszont nem lehet nemzetközi szerződésről népszavazást tartani. Azt is felvetette, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mivel a törvény szól az illetékmentességről és adókedvezményekről is, és így ugyancsak tiltott tárgykörbe tartozhat.

Rádi Péter választott tag felvetette, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, mivel azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené, és megakadályozná az olimpia rendezését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény hatályon kívül helyezése nem jelenti a pályázat visszavonását is, mert a törvény nem
velemenyezd, 2016. október 05. szerda, 19:02
Képek, videók
Népszavazási törvény mani
furaila
2013. október 26. szombat, 17:11
Gercse
joepestrol
2008. szeptember 01. hétfő, 10:50
A vén harangozó 01.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:25
A vén harangozó 02.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:25
A vén harangozó 03.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:24
A vén harangozó 04.jpg
chillik
2018. április 21. szombat, 05:24
harangozo ildi.jpg
zsokica45
2018. január 06. szombat, 19:04
A tavi torony harangozója
chillik
2017. március 24. péntek, 12:31
Öszi harangozó 01.jpg
chillik
2017. február 18. szombat, 06:27
Öszi harangozó 02.jpg
chillik
2017. február 18. szombat, 06:26
Öszi harangozó 03.jpg
chillik
2017. február 18. szombat, 06:25
A harangozó.jpg
chillik
2016. január 03. vasárnap, 12:42
harangozót3.jpg
maroka
2015. szeptember 09. szerda, 21:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.