Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 08:23 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Játékfilmet készítenek a csehek Emil Zátopekről, a legendás atlétáról
A filmet a jövő év folyamán fogják forgatni különböző csehországi és európai helyszíneken. A forgatás egyebek között azért is húzódik el, mert a filmeseknek meg kell várniuk a helsinki olimpiai stadion rekonstrukciójának befejezését.

Zátopek első olimpiai aranyát 1948-ban Londonban a 10 kilométeres távfutásban szerezte meg.

"A forgatást áprilisban kezdjük, és egész évben dolgozni fogunk, mert minden évszakot - tavasz, nyár, ősz, tél - meg akarunk örökíteni" - fejtette ki a rendező. "Megvárjuk a helsinki stadion felújítását. Szeretnénk a lehető legautentikusabban feleleveníteni az olimpia hangulatát" - mutatott rá Ondrícek. Megjegyezte: cseh mértékkel mérve aránylag drága filmről van szó, de nemzetközi mérce szerint a film így is "nagyon olcsó" lesz.

A rendező korhű alkotást akar készíteni, ezért az összes szereplő korabeli ruházatban fog szerepelni, és a helyszínek is a lehetőségek szerint mindig az eredetiek lesznek. "Nem volt könnyű a korabeli sportfelszerelések beszerzése, és az akkori helyszíneket is át kell alakítani, mert ma már másképpen néznek ki, mint régen" - jegyezte meg Ondrícek.

Emil Zátopekett Václav Neuzil, feleségét, Dana Zátopkovát pedig Martha Issová fogja alakítani.

David Ondrícek a legendás cseh távfutó, a négyszeres olimpiai bajnok élete és sportkarrierje jó ismerőjének számít. Néhány éve sikeres dokumentumfilmet készített Zátopekről, amelyhez nagyon sok korabeli levéltári anyagot és archív filmanyagot áttanulmányozott.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 12:51
Címkék: Emil Zátopekről, Emil Zátopekett Václav Neuzil, Dana Zátopkovát, Martha Issová, David Ondrícek, csehek Emil,
Kommentek
XX. Század Múzeum helyett ’56-os emlékszoba?
Március 15. Nemzeti Ünnepünk másnapján két '56-os dolgot olvastam, kaptam. Az egyiket a Kisalföld megyei napilapban megjelent A laktanyát már feladta a város c. cikkben, ,, ... arról ... tárgyaltak, hogy egy emlékszobát alakítanak ki az új iskolában." (Árvay István pm.)

XX. Század Múzeum helyett '56-os emlékszoba?

A másik hírt úgy telefonálták meg: A halálügyész meg a többiek címmel az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz eseményeit megjelenítő játékfilmet forgatnak a közeljövőben.

Hol? A leégett határőrlaktanyában? Vagy majd a romjain? Esetleg megvárják, míg elkészül az Árvay István pm. szerint Európa legnagyobb piarista iskolája?
azenujsagom, 2019. március 17. vasárnap, 07:07
A magyar kultúra napja - Zsigmond Dezső filmrendező vette át a Kölcsey-emlékplakettet
fogadták, velük beszélgetve évszázadokat repülhetett vissza az időben.

"A táj mindig is a földi paradicsomot jelentette, folyóival, mezővel, erdőivel, a határon túli és mégis közeli erdőivel" - mondta a filmrendező.

Hozzátette, Szatmárban születtek meg a témájukban nem ide kötődő filmek forgatókönyvei is, innen szervezték forgatásaikat Erdélybe és a Gyimesekbe, hogy ott találjanak újabb és újabb dokumentumtémákat.

Zsigmond Dezső 1956-ban született Gyöngyösön. Számtalan dokumentumfilmet és játékfilmet készített, játékfilmjeiért a Magyar Filmszemlék rendezői és forgatókönyvírói elismerései mellett jelentős díjakat kapott több nemzetközi filmfesztiválon is. Dokumentumfilmjeinek nemzetközi elismerései közül kiemelkedik a Közép-Európa legjobb dokumentumfilmje díj, amelyet a 2005-ben készített Csigavár című alkotásért vehetett át.

2005-ben megkapta a Magyar Művészetért Díjat, egy évvel később Balázs Béla-díjjal ismerték el. Legújabb játékfilmjét, a Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült
velemenyezd, 2019. január 20. vasárnap, 14:01
A magyar kultúra napja - Változatos programok Győr-Moson-Sopron megyében
Győrben ezúttal is egy héten át minden nap lesznek programok. A Magyar kultúra hetének nyitányaként hétfőn a József Attila Művelődési Házban Generációk találkozása címmel nyílik kiállítás. A Győri Ipartestület művészeti-kézműves szakosztályának tárlata február 21-ig tekinthető meg. A Rómer-házban aznap vetítik az Egy nap című magyar játékfilmet, amelyet Szilágyi Zsófia rendezett.

Január 22. és 27. között Winter Pop-Up elnevezéssel fiatal iparművészek és designerek mutatkoznak be a Nefelejcs közben, a Pinnyédi Művelődési házban pedig Czinka Pannától Kis Grófóig címmel a magyar cigányzene történetéről tart előadás Tóth Péter szociológus.

Kedden, a magyar kultúra napján a városi ünnepséget 17 órától tartják a Richter teremben, ahol idén is átadják a Győr Művészetéért és a Győr Közművelődéséért díjakat. Az ünnepi műsorban fellép a Győri Filharmonikus Zenekar.

Január 22. és 24. között három alkalommal játsszák a Győri Nemzeti Színházban a Két úr szolgája című komédiát. Január 23-án kortárs
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 17:12
Az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját
A közlemény szerint a filmfesztivál idei válogatásában 65 játékfilmet vonultatott fel a közép- és kelet-európai régió filmjeiből. A díjakról filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri döntött, Fliegauf Bence elnökségével.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor programjában készítette el alkotását, főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A film női alkotócsapata - Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek - arra vállalkozott, hogy bemutassa egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét.

A közlemény kitér arra is, hogy hat európai elsőfilmes, köztük Szilágyi Zsófia alkotása szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között. Az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért. A győztest az EFA több mint 3500 fős tagsága választja ki decemberben.

A filmalap az Egy
velemenyezd, 2018. október 20. szombat, 15:53
Oscar-díj - A Napszállta a hivatalos magyar nevezés
kormánybiztos - mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezője és Szabó Gábor operatőr vett részt.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő évi, 91. Oscar-díjakra az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

Az Oscar-díjra nevezett alkotások közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 24-én kerül majd sor Los Angelesben.

A filmalap közleményében emlékeztet arra, hogy a Napszállta világpremierje nagy siker volt a velencei filmfesztivál versenyprogramjában, ahol elnyerte a FIPRESCI, a nemzetközi filmkritikusok szövetsége zsűrijének a díját. Az észak-amerikai premier a torontói filmfesztiválon volt a hétvégén, amelyet további vetítések követnek. Nemes Jeles László új filmjét
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 10:21
Könyv alakban Sára Sándor két megvalósulatlan forgatókönyve
"Nem megszokott, hogy a forgatókönyvek megjelenjenek, bár előfordul. Ezek a kötetek nyilvánvalóan nem fognak kiváltani általános érdeklődést, de egy szűkebb kör számára, akik a filmmel foglalkoznak, filmklubokba járnak, filmet tanítanak, érdekesek lehetnek ezek a könyvek" - mondta Sára Sándor az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című szombat délelőtti műsorában.

Mint kifejtette, ami nem valósult meg, az ugyanúgy része egy alkotó munkásságának, mint ami megvalósult.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Magyar Művészeti Akadémia közös könyvsorozatában most megjelent kötetben Sára Sándor és Dobai Péter közös munkája, a Dear India, illetve a Kardos Istvánnal együtt készült Transzszibériai álom olvasható. A Dear India Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőnő életét dolgozza fel, a Transzszibériai álom pedig egy tragikus gulágtörténetet idéz fel.

Az irodalmi szöveg alapján készült Dear India azért nem valósulhatott meg, mert nem volt rá elég pénz. Indiai-magyar koprodukcióban dolgoztunk rajta,
velemenyezd, 2018. szeptember 08. szombat, 12:31
Társadalmi és lélektani témájú filmekre fókuszál idén a Szemrevaló fesztivál
A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület filmjeinek legjavát eredeti nyelven, magyar felirattal a közönségnek - közölték a szervezők az MTI-vel.

A vígjáték mellett romantikus roadmovie, gengszterfilm és több dokumentumfilm is lesz a kínálatban, és idén először egy rövidfilm-válogatás is látható lesz.

A seregszemlét szeptember 27-én Az állam Fritz Bauer ellen című film rendezőjének új alkotása, az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal elismert, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom nyitja, amelyben két NDK-s gimnazista fiú tudomást szerez az 1956-os magyar forradalomról és ráveszik az osztályukat, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat a magyar szabadságharcosok mellett.

A filmnapok egyik megindító alkotása az osztrák rendező, Adrian Goiginger saját gyerekkori élményein alapuló A lehetséges világok legjobbika című filmje lesz, amely a hétéves
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 10:51
Képek, videók
emilia névv.jpg
zsokica45
2018. július 20. péntek, 16:33
emil névb.jpg
zsokica45
2018. június 01. péntek, 16:41
emil név.jpg
zsokica45
2018. június 01. péntek, 16:41
Árvai Emil: Csendre vágyo
dandej
2018. április 25. szerda, 09:34
Árvai Emil Csendre vágyom
dandej
2018. március 18. vasárnap, 21:23
szaszkó emilia..jpg
zsokica45
2018. február 07. szerda, 18:20
Március 10. Emil
rushlilly
2018. január 27. szombat, 12:03
Emilia 01.jpg
chillik
2017. december 23. szombat, 06:21
Emilia 02.jpg
chillik
2017. december 23. szombat, 06:18
Emilia 03.jpg
chillik
2017. december 23. szombat, 06:18
Emilia 04.jpg
chillik
2017. december 23. szombat, 06:17
Tonk Emil.jpg
bbbarbara
2017. december 08. péntek, 21:18
csehek2808.jpg
maroka
2010. augusztus 08. vasárnap, 18:27
csehek808.jpg
maroka
2010. augusztus 08. vasárnap, 18:26
Csehek1.jpg
skorpiolilike
2009. december 21. hétfő, 13:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.