Belépés
2019. július 19. péntek | 29. hét | 200. nap | 20:46 | Emília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ifjú zeneművészek nyári akadémiája lesz Debrecenben
Duffek Mihály dékán elmondta: mintegy kétszázan jelentkeztek az idei programra a világ 22 országából, köztük Amerikából, Ausztráliából, Costa Ricáról, Kanadából, Belgiumból, Svájcból, Tajvanról, Vietnámból, Szerbiából, Törökországból, Olaszországból, Németországból és Spanyolországból is érkeznek ifjú muzsikusok.

A vonós, fúvós és ütőhangszerek mesterkurzusain a tehetséges fiatalok intenzív fejlesztő munkát végeznek. Az évről évre visszatérő szakemberek mellett idén először tart kurzust Kiss József oboaművész, a Hochschule für Musik Detmold professzora, Wim van Hasselt, a freiburgi zeneakadémia trombita professzora, valamint Dominique Vleeshouwers, az amszterdami zeneakadémia és a Percussion Friends csoport tanára - sorolta a dékán.

Váradi Judit, az akadémia művészeti igazgatója hozzátette: a világ hangversenytermeit megjárt művészek a rendezvény ideje alatt esténként ingyenes hangversenyeken mutatkoznak be a debreceni közönségnek a zeneművészeti kar Liszt termében.

A Zenés esték a Nagyerdőn című sorozat nyitóhangversenye a nyári akadémia hivatalos megnyitóját követően, július 14-én, pénteken 19 órakor kezdődik. Ebben az időpontban nyílik meg a zeneművészeti karon épületében Szigeti Tamás fotóművész kiállítása is, aki a tavaly megkezdett munkáját folytatva újra ismert zenészek egykori és mai arcképeit hozza el Debrecenbe - ismertette a részleteket a művészeti igazgató.

Elmondta, hogy az idén is megrendezik az akadémiája keretében a Petrovics Emil énekversenyt. Az országban egyedülálló megmérettetésre kizárólag kortárs szerzők műveivel jelentkezhetnek az énekesek. A tavalyi nagy sikerű kurzusát követően újra érkezik a Debrecenből elszármazott, jelenleg Hollandiában élő előadóművész, Dezső Virág, aki a modern mime, tánc, instant kompozíció és zene világát ötvözi mesterkurzusán. Az amszterdami zeneakadémia tanára a mozdulat zeneiségébe vezeti be a fiatalokat.

Az évről évre újjáalakuló Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar is a debreceni nyári akadémia keretében készül nyári turnéjára. A zenekari tagok július 10-én, hétfőn kezdik meg a közös munkát Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányításával. Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Georges Bizet műveiből összeállított műsorukat elsőként július 23-án a Kölcsey Központban hallgathatja meg a közönség, a nyári akadémia zárásaként. Másnap, július 24-én Pozsonyban, a Szlovák Rádió nagytermében, július 25-én Galántán, a városi művelődési központban, július 26-án Budapesten, a Városmajorban, 27-én pedig Kismartonban, az Esterházy-kastély Haydn termében lép fel aKodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar - jelezte Váradi Judit.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. július 06. csütörtök, 13:41
Címkék: Duffek Mihály, Costa Ricáról, Kiss József, Musik Detmold, Dominique Vleeshouwers, Percussion Friends,
Kommentek
Koncerteket és óralátogatást is kínál a Zeneakadémia családi napja
A programok délelőtt tizenegy órakor kezdődnek Händel, Vivaldi és Haydn dallamaival a Liszt Ferenc Kamarazenekar tolmácsolásában. A közönség megtekintheti a Kodály mindenkié című dokumentumfilmet, amely a Kodály-módszer nemzetközi térhódításáról szól, alkalmazásának eredményeit foglalja össze. Papp Gábor Zsigmond és Kékesi Attila filmrendezők alkotásában külföldi zenepedagógusok, zeneművészek mesélnek arról, hogyan változtatta meg szemléletüket Kodály filozófiája - közölte a Zeneakadémia szerdán az MTI-vel.

A több teremben párhuzamosan zajló programok között megtalálható Molnár Fanni zenetudomány szakos hallgató Csodagyerekek című ismeretterjesztő előadása, a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium növendékeinek és az Egyházzene Tanszék kórusának, valamint a Doktori Iskola hallgatóinak műsora. A Rendkívüli Tehetségek Képzőjének koncertjén az általános vagy középiskolai tanulmányaikat folytató kiemelkedő kvalitású fiatal zenészek játszanak.

Az Áriák, duettek című
velemenyezd, 2019. február 02. szombat, 21:37
Duplájára nő idén a művészeti középdíjakat elnyerők száma
kultúra napján, Budapesten.

A filmművészeknek adható Balázs Béla-díjat idén 8 fő, a fotóművészeknek járó Balogh Rudolf-díjat 4 fő, a bábművészek munkásságát elismerő Blattner Géza-díjat 2 fő, a zeneszerzés területén kiosztott Erkel Ferenc-díjat 4 fő, az iparművészeknek járó Ferenczy Noémi-díjat pedig 10 fő veheti majd át. A táncművészek Harangozó Gyula-díját 6 fő, a cirkuszművészek Hortobágyi Károly-díját 2 fő, a színházművészek Jászai Mari-díját és az irodalmárok József Attila-díját 16-16 fő, a zeneművészek Liszt Ferenc-díját 10 fő, az írói életműért járó Márai Sándor-díjat pedig 2 fő kaphatja. A népművészek között kiosztott Martin György-díjat 8 fő, képzőművészeknek járó Munkácsy Mihály-díjat 14 fő, a kortárs művészek elismerésére szolgáló Németh Lajos-díjat 2 fő, a zenetudósok Szabolcsi Bence-díját 2 fő, az újságírók Táncsics Mihály-díját 6 fő, a népművészet ifjú mestere díjat 10 fő, a könnyűzenei Máté Péter-díjat 6 fő, a közművelődésben dolgozók Bánffy Miklós-díját 6 fő, az amatőr művészek járó
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 14:02
Cigányprímásoknak tartanak mesterkurzust a Cziffra-fesztiválon
A Cziffra György Fesztivál számára kiemelten fontos a fiatal generáció, ezért rendhagyó módon nemcsak hangversenyeket rendez, hanem mesterkurzust szervez és díjakat ad át, így is támogatva és elismerve a legtehetségesebb fiatal zeneművészeket.

Sárközi Lajos prímás a műsorban elmondta: a kávéházi cigányzenét középpontjába állító kurzus célja, hogy megőrizzék "ezt a gyönyörű kultúrát". Hozzátette, hogy a prímás mesterkurzusra nemcsak roma származású zenészek jelentkezését várják, szívesen fogadnak bárkit, így akár határon túli zenészeket is.

Sárközi Lajos közlése szerint a mesterkurzusra január 18-ig lehet jelentkezni a Cziffra-fesztivál honlapján. A részvétel ingyenes és nincs korhatárhoz kötve a jelentkezés.
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 17:51
Bach Bridges címmel rendeznek fesztivált a Budapest Music Centerben
A nyitókoncert első része Finnország északi csücskéről, a Hiljaisuus Festivaaliról érkezik Budapestre. Az előadás akrobatikával társítja a régizenét és kortárs zenét, a cirkusz- és zeneművészek közösen találnak új kifejezésformákat. A második részben Miroslav Petkov trombitás és Dimitar Bodurov zongoraművész produkciójához a Budapesti Fesztiválzenekar és az Amszterdami Concertgebouw Zenekar tagjai csatlakoznak.

A Casablanca világhírű rendezője, Kertész Mihály ritkán látható műve az 1923-as Der Junge Medardus című némafilm, amely Bonaparte Napóleon történetét meséli el. A filmet öt évvel később a terjesztő kérésére jelentősen átdolgozva, Gloire címmel mutatták be Franciaországban, így a Napóleon-ellenes film az eredeti szándékkal szemben a hadvezért dicsőítő eposszá alakulhatott át. Didier Benetti zeneszerző új kísérőzenét komponált a némafilmhez, amely élő előadásban hangzik el a vetítésen. A Gloire a korzikai Sorru in Musica Fesztiválról érkezik a BMC Koncerttermébe október 4-én.

A Ladies
velemenyezd, 2018. szeptember 29. szombat, 12:31
Az operaház zenekarának művészei is koncerteznek a zene világnapján
Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975 óta ünnepelik világszerte október 1-jén a zene világnapját. Az opera öt éve Big B(r)andje 16 órától szórakoztatja az érdeklődőket. Idén az Operaház korszerűsítése miatt Ybl Miklós másik emblematikus fővárosi alkotása, a bazilika előtti Szent István téren lép fel az operai fúvósegyüttes, amelynek műsorán népszerű operamelódiák - köztük az Aida, A bűvös vadász, a Carmen vagy a Gianni Schicchi részletei - rézfúvós feldolgozásban hallhatók magyar zeneművészek és zeneszerzők áthangszerelésében.

A Király Tibor trombitaművész vezette és Szennai Kálmán által dirigált formáció különlegessége, hogy a hagyományos big band felállásban megszokott, de az Operaházban nem használatos szaxofonok helyett kürtök szólalnak meg benne.

A zene világnapján a zenekar művészei a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében is fellépnek. A Müpa által szervezett Tenor3 gálán a legendás Pavarotti-Domingo-Carreras-trió nyomdokaiba a "9 C-s tenorként" is emlegetett, texasi születésű René
velemenyezd, 2018. szeptember 29. szombat, 09:10
Nyugdíj-kiegészítő támogatást vezet be az Előadóművészi Jogvédő Iroda
Az új támogatás bevezetésével az egyesület azoknak az elismert előadóművészeknek kíván segítséget nyújtani, akik rendkívül alacsony nyugdíjuk mellé semmilyen más juttatásban nem részesülnek. A havonta folyósított összeg több száz művész életét teheti könnyebbé - közölte az EJI hétfőn az MTI-vel.

Mint a közlemény emlékeztet, a rangos, elismert előadóművészek közül is sokan kerülnek nehéz anyagi helyzetbe idős korukban. Közülük egyeseken segít a Magyar Művészeti Akadémia vagy az illetékes miniszter által adományozható művészjáradék, akik azonban nem kaptak magas állami, szakmai kitüntetést, azok gyakran nehéz öregkornak néznek elébe.

Ezen a helyzeten segít az Előadóművészi Jogvédő Iroda azzal, hogy a szolidaritás jegyében a nyugellátásból kiszorult előadóművészek számára nyugdíj-kiegészítést nyújt; a juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, azt tehát a művészek maguk termelik meg - tájékoztatott az EJI.

Mint a kommüniké emlékeztet, az egyesület a befolyt jogdíjak 10 százalékát fordítja
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 16:32
135 éve született Kodály Zoltán zeneszerző, zenetudós
párhuzamosan kell fejlődnie, állandó egyensúlyban. Mihelyt egyik elmarad vagy előreszalad, baj van. ... Az első két pontra a szolfézs és a vele kapcsolt, összefonódott összhangzattan és formatan tanít. Szükséges kiegészítés: mennél sokoldalúbb gyakorlati zenei tevékenység: kamarazene, karéneklés nélkül senkiből sem lesz jó zenész.

A második világháborút követően Kodály meghatározó szerepet vállalt az ország szellemi újjáépítésében. Számos közéleti feladatot kapott: a Magyar Művészeti Tanács és Zeneművészek Szabad Szervezetének elnökévé választották, s kinevezték a Zeneművészeti Főiskola igazgatósági tanácsának elnökévé. Az 1945-ös választásokat követően az alakuló Nemzetgyűlés, mint kiemelkedő közéleti szereplőt kilenc másik személlyel együtt külön törvény alapján meghívta képviselőnek a parlamentbe, amit el is fogadott. 1946 és 1949 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tisztségét töltötte be, 1956-ban a Magyar Értelmiség Forradalmi Tanácsa elnökévé választották.

1947-ben a
ronix, 2017. december 16. szombat, 21:02
Zeneipari érdekszövetség alakult
A szövetség az idén immár ötödik alkalommal megrendezett Music Hungary konferenciából nőtt ki. A zenei oktatástól egészen a technikai szabályokig az ott megvitatott kérdések központi szerve lesz, amely véleményformáló és a döntéshozók felé a szakma érdekeit képviseli - mondta két alapító szervezet, a Sziget Kft. és az Etalon Produkció képviseletében Tóth Tibor.

Mint elhangzott, a Music Hungary Szövetség azért jött létre, hogy a populáris zenei életben a teljes szakma által támogatott és professzionális módon kidolgozott elemzések, javaslatok, tervek kerüljenek az asztalra. Tóth Tibor az MTI-nek hangsúlyozta: segíteni szeretnének a kultúrpolitikának a fontos kérdésekben, a döntések előkészítésében.

A szövetség céljai között szerepel a magyar zene részarányának növelése a hazai piacon, a Nemzeti Kulturális Alap könnyűzenei támogatása fenntarthatóságának biztosítása, az iparági szereplők szerepének növelése a támogatási programok végrehajtásában, a hazai zenészek egzisztenciális, jogi és
velemenyezd, 2017. november 30. csütörtök, 13:42
Képek, videók
Liszt Zenemüvészeti Egyet
farkas1945
2011. március 02. szerda, 17:17
Zeneművészeti Szakközépis
nottino
2007. november 04. vasárnap, 11:02
Petőfi Sándor Debrecenben
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
havazás Debrecenben 1
taltos1
2016. december 14. szerda, 22:50
Debrecenben
orban47
2015. augusztus 29. szombat, 19:11
Péterem Debrecenben
orban47
2014. július 29. kedd, 14:40
b_ingyen_wifi_debrecen ben
tinka1951
2013. június 30. vasárnap, 09:23
4 Szobrok Debrecenben, a
lovaszmarika
2013. február 28. csütörtök, 16:29
Aquapónia debrecenben.jpg
sarkadykati
2012. március 24. szombat, 03:42
Petőfi Debrecenben
bodajne
2012. február 10. péntek, 07:08
Debrecenben hüsölve.jpg
tikopapa100
2011. szeptember 24. szombat, 11:16
Ricardo Antonio Chavira
kazikanyuszi
2015. július 22. szerda, 18:49
ricardo800.jpg
konoksag
2008. szeptember 30. kedd, 06:44
Ricardo
verus12
2008. augusztus 07. csütörtök, 03:35
Ricardo.jpg
captainbodlair
2008. június 17. kedd, 15:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.