Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 17:03 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Március 15. - Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat
A díjakat Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át.

Lepsényi István a díjátadón kiemelte: a cselekvő, alkotó és sikereket elérő embereket köszöntik, akik a jelen technológiai ökoszisztémájának főszereplői, kreatív műszaki alkotók, kiemelkedő feltalálók, tudósok.

Kifejtette, a kormány mindig megkülönböztetett figyelemmel tekintett az innovációra, ami az Irinyi-terv egyik eleme, a kormány programjában kiemelt a kis- és középvállalkozások (kkv) ösztönzése a szabadalmak növelése érdekében, és az egyetemek kutatás-fejlesztési (k+f) eredményeinek hasznosítása. Magyarország csak akkor lehet önálló és emelkedő nemzet a világpiaci versenyben, ha a kutatás, a fejlesztés, és az innováció a gazdaságstratégia, az oktatáspolitika, és a közgondolkodás középpontjában van - mondta.

A díjat 1996-os alapítása óta több mint százan vehették át.

Luszcz Viktor, az elismeréseket adományozó SZTNH elnöke azt hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalom eljövetelével a piacgazdaságban minden korábbinál nagyobb jelentősége van az innovációnak. Az innovációnak kulcsszerepe van abban, hogy az ország sikeresen tudjon megjelenni a külpiacokon, a képzett munkaerő az országban maradjon, és hazatérjen - mondta.

Aláhúzta, a magyar fejlesztésű technológiák csak akkor lehetnek piacilag sikeresek, hozhatnak több exportot, GDP-t, magasabb béreket, ha azokat Magyarországon és a külpiacokon szabadalmak, vagy más szellemi tulajdonjogok védik. Hozzátette: az olyan innovációs folyamatnak, amit nem véd szabadalom, nincs gazdasági jelentősége.

A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként.

A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák annak, aki közéleti tevékenységével, életművével jelentősen hozzájárult a magyar szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.

A 2018-ban díjat kapott Juhász Márton a Now Technologies Zrt. alapítója. Fejlesztése a kerekesszék-irányító rendszer, amivel a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával tudják vezérelni a közlekedésüket, illetve a kommunikációjukat.

Kemény Lajos egyetemi tanár tudományos munkássága a bőr immunrendszerére irányul.

Láng László mezőgazdasági genetikai szakmérnök közreműködésével nemesített búzafajtákat termelik az ország búza vetésterületének több mint felén.

Volk Balázs szakterülete az originális és a generikus gyógyszerkutatás, jelentős szabadalmi portfólióval rendelkező kutató.

Gazda István a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója, a modern fizika tantárgy tanára, a fizikatörténet kutatója.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 13:12
Címkék: Jedlik Ányos-díjakat, Lepsényi István, Nemzetgazdasági Minisztérium, Luszcz Viktor, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Jedlik Ányos-díjat,
Kommentek
Március 15 - Átadták a Jedlik Ányos díjakat
Az elismeréseket Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át - közölte az SZTNH az MTI-vel szerdán.

A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adományozzák minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréséért.

A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - korábbi nevén Magyar Szabadalmi Hivatal - elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.

A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente ítélik oda azon közéleti személyeknek, akik tevékenységükkel és életművükkel nagyban hozzájárultak a magyar szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a klasszikus
velemenyezd, 2016. március 16. szerda, 13:32
Átadták a Jedlik Ányos díjakat
Az elismeréseket Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át. Az elnök köszöntőjében elmondta, hogy idén huszadik alkalommal adják át a Jedlik Ányos-díjakat.

Emlékeztetett: idén tavasszal lesz 120 éve, hogy elfogadták az első magyar önálló szabadalmi törvényt, majd 1896-ban létrejött a hivatal jogelődje.

A február végén budapesti székhellyel létrehozott Visegrádi Szabadalmi Intézet segít abban, hogy a részt vevő országok szabadalmi bejelentői saját anyanyelvükön, olcsóbban, gyorsabban indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést - mondta.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem professzora, az MTA elnökségi tagja ismertette: a Jedlik Ányos nevéhez kötődő számos találmány között van az elektromotor, a dinamó, a galvánelem, vagy a szódavíz. Munkássága arra világít rá, hogy mindannyiunknak óriási a felelőssége a tehetségek megtalálásában, gondozásában, és nyomon követésében, mert enélkül elkallódnak - mondta. A Jedlik-díj jó példát mutat, követendő
velemenyezd, 2015. március 12. csütörtök, 13:21
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat
Az elismeréseket Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át. Az elnök köszöntőjében elmondta: a szakmai elismerést 1996-ban alapította az ipari és kereskedelmi miniszter a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében. Hozzátette, hogy nemcsak 1996-ban választották a magyar tudóst névadóul, hanem 2013-ban az ország első szellemi tulajdonvédelmi stratégiájának névadója is ő lett.

Barsiné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kar elnöke az ünnepségen hangsúlyozta, hogy a Jedlik-terv a 2013 és 2016 közötti időszakra szóló szellemi tulajdon védelmi nemzeti stratégia, amely az iparjogvédelemre, a szerzői jogra és a szellemi tulajdont védő intézményrendszerekre épül.

A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódóan adományozzák minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréséért. A Honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente ítélik oda azon
velemenyezd, 2014. március 11. kedd, 15:33
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat
Az elismeréseket szerdán Budapesten adta át Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke. Az ünnepségen köszöntőt mondott Dudits Dénes, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.

A Jedlik Ányos-díjakat minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként adják át. A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente ítélik oda azon személyek számára, akik közéleti tevékenységükkel és életművükkel nagyban hozzájárultak a magyar szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez - közölte az SZTNH az MTI-vel.

Jedlik Ányos-díjjal ismerték el Bacher Vilmos gyémántokleveles jogász, a Bacher Ügyvédi Iroda ügyvéd tagjának munkáját. "A szakember több mint fél évszázados ügyvédi munkásságát végigkísérte a szellemi alkotások joga, a szellemi tulajdon védelme" - emeli ki a laudáció. Bacher Vilmos a magyar iparjogvédelmi kodifikációban több évtizeden keresztül vállalt részt tevékenyen,
velemenyezd, 2013. március 13. szerda, 12:12
Átadták a 2012-es Jedlik Ányos-díjakat
Hivatal elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumának évében a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére. A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák azon kiemelkedő személyiségeknek, akik közéleti tevékenységükkel, életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez. A díjakat március 15. alkalmával adják át.

Jedlik Ányos-díjban részesült Csiszár István okleveles villamosmérnök, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyugalmazott gazdaságfejlesztési vezetője, aki az Országos Találmányi Hivatallal együttműködve évekig szervezett találmányi kiállításokat, iparjogvédelmi tájékoztatást és képzést. Jelenleg a nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Díj pályázatának szervezője, számos szakmai kiadvány szerzője és szerkesztője.

Ugyancsak Jedlik Ányos-díjjal ismerték el
velemenyezd, 2012. március 13. kedd, 11:02
Képek, videók
Oscar-díjak.jpg
farkas1945
2013. február 27. szerda, 11:26
az Oscar-díjak otthona
mecsery
2012. január 03. kedd, 19:15
kiállításra díjak
bobci
2011. december 25. vasárnap, 20:08
a díjak egyben
bobci
2011. december 25. vasárnap, 19:26
Strasser fajtaklub díjak
bobci
2011. december 25. vasárnap, 19:21
díjak dísztyúk kiállításr
bobci
2011. december 25. vasárnap, 19:18
fogathajtási díjak.jpg
agica2004
2011. május 23. hétfő, 12:55
kerekek a díjak
lovaszmarika
2011. április 04. hétfő, 15:26
Grammy-díjak.png
farkas1945
2011. január 31. hétfő, 11:25
Bszög íjászvers.női díjak
bobci
2010. november 01. hétfő, 19:32
Dijak9.jpg
furjesarpad
2008. február 24. vasárnap, 12:51
Dijak8.jpg
furjesarpad
2008. február 24. vasárnap, 12:50
Jedlik Czuczor Győrben
1951anna
2013. augusztus 01. csütörtök, 06:05
Jedlik és Czuczor Győrben
dnemethk
2010. szeptember 10. péntek, 18:18
Jedlik Ányos híd, Győr
tocsek48
2010. április 10. szombat, 13:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.