Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 18:03 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Vakcinaszállítmányt adott át Grezsa István az ukrán Vöröskeresztnek a kárpátaljai Csapon
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos Olekszij Petrov, Kárpátalja megye kormányzója és Buhajla József ungvári főkonzul jelenlétében, a csapi határátkelőhelyen megtartott eseményen elmondta, az ötéves magyar kormányprogram keretében 141 millió forint értékben ötkomponensű - diftéria, szamárköhögés, tetanusz, influenza és gyermekbénulás elleni - védőoltások újabb szállítmánya érkezett meg pénteken a térségbe.

Az elmúlt három évben összesen mintegy 80 ezer ampulla érkezett adományként Kárpátaljára - emlékeztetett a miniszteri biztos. Grezsa István elmondta, a program kezdetekor még nem tudhatták, hogy kanyarójárvány tör ki a térségben, de ugyanúgy senki sem gondolta, hogy Covid-járvány terjed el a világon, amely jelenleg Ukrajnát is sújtja.

Megerősíti a program a helyességét az a tény - folytatta -, hogy a koronavírus-járvány azokban az országokban volt gyengébb, ahol magas a gyermekkori átoltottsági arány. Grezsa István hangsúlyozta, a programból még két év van hátra, ezért arra kérte a kormányzót, hogy összesítsék az idei és jövő évi kárpátaljai vakcinaigényeiket, a magyar kormány pedig készen áll az igények kielégítésére.

A csütörtöki kijevi magyar-ukrán kormányközi vegyes bizottsági ülésre utalva Grezsa István örömét fejezte ki, hogy mindkét ország vezetése elhatározta az államközi kapcsolatok javítását, ami sokat segíthet a Kárpátalja és Magyarország közötti együttműködésben.

Az átadáson Olekszij Petrov arról beszélt, hogy a most megkapott, Ukrajnában engedéllyel rendelkező vakcinákat arányosan osztják majd szét a megye egészségügyi intézményei között, a szülők kérése alapján a gyerekek ingyen kaphatják meg ezeket a védőoltásokat.

Kárpátalja kormányzója a bizottsági ülésre utalva emlékeztetett, az ülésen napirendre vették a térség fejlesztését, valamint tárgyalások folytak a közös határátkelők a tranzitforgalom előtti megnyitásáról és a záhony-csapi Tisza-híd felújításáról is.

A mostani gyógyszerszállítmányt megelőzően a magyar kormány 2017 elején 5 ezer adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni oltóanyagot, 2018 elején 8 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagot adományozott a kárpátaljai Vöröskereszt részére. 2018 májusában 21 600 adag Pentaxim oltóanyagot, továbbá 15 ezer adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni vakcinát adtak át a Vöröskeresztnek.

Magyarország legutóbb 2018 novemberében 10 376 adag négy komponensű, kombinált diftéria, tetanusz, pertusszisz és járványos gyermekbénulás elleni oltóanyaggal támogatta legnagyobb szomszédját.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 17:22
Címkék: Grezsa István, Olekszij Petrov, Buhajla József, ukrán Vöröskeresztnek, kárpátaljai Csapon, csapi határátkelőhelyen,
Kommentek
Trianon 100 - Babacsomagokat osztott a Katolikus Karitász a határon túl
Katolikus Karitász országos igazgatója szerint nagy szükség van a kapcsolattartásra az anyaország és a külhoni magyarság között, és a Katolikus Karitász mindent megtesz azért, hogy segítse a szórványban élő magyarokat, és ehhez különböző programokat szerveznek, például az orvosmissziót vagy a beiskolázási programokat. "Erősítjük mi is ezt a kapcsolatot, és az állam részéről is nagy törekvés van arra, hogy ez a kapcsolat szoros legyen és megmaradjon, és ezáltal ők is megmaradjanak" - tette hozzá.

Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, aki szintén jelen volt az átadáson, kiemelte, hogy "Trianon száz éve a 21. században semmiképpen sem csak a múltról szól, hanem elsősorban a jövőről". Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy tisztelegni kell a sok-sok veszteségen átesett határon túli magyarok előtt, de békejobbot kell nyújtani az itt élő népeknek is annak érdekében,
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 11:41
Szili: a kárpátaljai magyar sajtó fontos szerepet játszik a nemzeti összetartozás erősítésében
mindannyiunk számára, hogy közösségeink érdekeit szem előtt tartó párbeszéd keretében, valamennyi szomszédunkkal jó kapcsolatot ápolva és együttműködve biztosítsuk a külhoni nemzetrészeinknek intézményeik működését".

Rámutatott, hogy a kormány kiemelt célja a külhoni magyar közösségek szülőföldön való boldogulásának segítése, ezért idén is folytatja a határon túli családok támogatását és a magyar közösségek gazdasági megerősítését.

Tolmácsolta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos üdvözletét, majd átadta a nemzetpolitikai államtitkárság oklevelét a lapnak a kárpátaljai magyar média megmaradásáért végzett elévülhetetlen érdemei elismeréseként.

A rendezvényen jelen volt Kalmár Ferenc, a külgazdasági és külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa is,
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:55
Grezsa: a Katolikus Karitász orvosmissziója a magyarság megmaradását is szolgálja
Grezsa István ismertette: a misszió eddig huszonkétszer járt Kárpátalján, tavaly hiánypótló nőgyógyászati szűrést is biztosítottak az ott élő magyaroknak.

Az elmúlt évtized egyik célja a Kárpát-medencei magyarok egy közösségbe formálása volt, ezért nem szabad hagyni, hogy Kárpátalja leszakadjon az ukrán gazdasági és társadalmi viszonyok miatt - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy Magyarország a rossz államközi kapcsolatok ellenére az élet minden területén jelen van Ukrajnában, és azt bizonyítja, hogy megbízható, jó partnere az országnak. Magyarország abban érdekelt, hogy helyreálljon a két ország közötti jó kapcsolat, és ezáltal szülőföldön tudja tartani az ott élő magyarokat - tette hozzá.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója arról beszélt, hogy idén második alkalommal tértek vissza Munkácsra, ahol százharminc gyereket és száz felnőttet vizsgáltak meg. A felnőttek közül ötvenen nőgyógyászati szűrést is kértek - mondta. Hozzátette: a szombati látogatásra bőrgyógyászt is vittek,
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 14:13
Grezsa: kultúrtörténeti és banktörténeti jelentőségű Munkácson az OTP bankfiók megnyitása
Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a Magyar Házak Kárpátalján program keretében vásárolták meg az egykori Osztrák-Magyar Bank épületét, ahol a fiók nyílik. Itt működik majd a Munkácsy Mihály Kulturális Központ is a felújítás után, ami várhatóan idén év végéig befejeződik. A rekonstrukció első eleme az OTP bankfiók ideköltözése.

Kitért arra, a Magyar Házak Kárpátalján programban kormányhatározat alapján több ingatlant vásárolt a magyar kormány Kárpátalján, volt amelyet egyházak, civil szervezetek tulajdonolnak. A program további elemei közé sorolta, hogy a szlovák-lengyel határ közelében a kárpátaljai magyar nagycsaládosoknak vásároltak egy panziót. Rahón a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságának megmaradását szolgáló, magyar állami támogatással épült első kárpátaljai Magyar Házat létesítettek, a katolikus plébániára emeletráépítéssel. Jelenleg
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 15:51
Fodó Sándor kárpátaljai politikusról elnevezett közösségi házat adott át Grezsa István Visken
A kárpátaljai magyar politikus szülőházában kialakított közösségi és kulturális központot avató beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, minden vidéknek vannak emblematikus alakjai, akik nyomán meg lehet érezni egy vidék lelkiségét. Így ha valaki Tamási Áron műveit olvassa, akkor be tud pillantani a székelység életébe anélkül, hogy oda eljutna. Fodó Sándor ilyen alakja a kárpátaljai magyarságnak, aki képes volt nagy gondolatokat álmodni - tette hozzá, felidézve Németh László mondását, amely szerint "nagy gondolat szüli a nagy embert".

A miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy Fodó Sándornak ungvári egyetemi tanárként a múlt század hetvenes éveinek elején volt bátorsága ahhoz, hogy kihasználva a szovjet kommunizmus falában megjelent apró rést, kiálljon az elvei és a kárpátaljai magyarság közösségi érdekei mellett. Jelentős részben
velemenyezd, 2019. december 18. szerda, 17:01
Gulyás Gergely: a kárpátaljai magyarság sokszorosan bebizonyította, van jövője szülőföldjén
Isten az igaz ügyet nem hagyja el - zárta beszédét a miniszter.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere köszöntőjében azt emelte ki, hogy Rákóczi Ferenc talapzattal együtt több mint hat méter magas szobra, Győrfi Lajos, Püspökladányban élő szobrász alkotása a város új jelképe, zarándokhely lesz. Felállítása a Rákóczi emlékévben megerősíti a helyi közösséget, és nem gyengíti Ukrajnát - húzta alá. Köszönetet mondott a szobrászművész mellett a magyar kormánynak a szoborállításhoz nyújtott támogatásért, Grezsa István miniszteri biztosnak a kezdeményezés megvalósításában vállalt közreműködésért.

Brenzovics László, a szoborállítást Beregszász polgármesteri hivatalával közösen kezdeményező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke beszédében elmondta: II. Rákóczi Ferenc lovas szobrának a felállításával a beregszásziak 126 éves álma valósult meg, hiszen a város lakossága ennyi évvel ezelőtt indított gyűjtést a nagyságos fejedelem alakjának köztéri megörökítésére, de a történelemnek a
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 15:01
Magyar kormánytámogatással felújított családorvosi rendelőt adtak át magyar politikusok Kárpátalján
családorvosi rendelők korszerűsítésének programját, amelynek keretében 27 ilyen egészségügyi intézmény újult és újul meg a magyarlakta és vegyes ajkú településeken, közülük 11 a Beregszászi járásban.

Az egészségügyi dolgozók szerepének fontosságát hangsúlyozva a NÖB elnöke köszönetet mondott Milyó Erikának, a zápszonyi rendelő orvosának, akit 2016-ban az év Kárpát-medencei családorvosává választottak, azért, hogy a nehézségeket vállalva szülőföldjén gondoskodik két település lakóinak az egészségéről.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszédében úgy fogalmazott: a 21. század igényeinek megfelelően felújított kétszintes családorvosi rendelő átadása az adventi időszakban - a többi kárpátaljai beruházással együtt - reményt ad a kárpátaljai magyarságnak, hogy érdemes magyarnak lenni és megmaradni a szülőföldön a többi nemzetiséggel békében élve, az évszázados
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 20:07
Képek, videók
797_-_Ancient_Greece_V ase
kathyvp
2018. augusztus 25. szombat, 16:19
Grétsy László
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 17:57
ősz gréten10015_8.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:24
ősz gréten10015_7.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:24
ősz gréten10015_6.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:23
ősz gréten10015_5.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:22
ősz gréten10015_4.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:20
ősz gréten10015_3.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:19
ősz gréten10015_2.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:18
ősz gréten10015.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:16
gretna green.png
chillik
2017. augusztus 21. hétfő, 15:31
magyar vöröskereszt.jpg
sarkadykati
2014. június 09. hétfő, 17:15
magyar vöröskereszt.jpg
snbela44
2014. június 01. vasárnap, 17:54
Vöröskeresztes rajzpályáz
bekefiiskola
2012. július 14. szombat, 22:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.