Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 03:13 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szép estét kívánok mindenkinek!érdekesség
Az örök élet iránti vágy emberemlékezet óta fűt minket, az alkimisták a Bölcsek Kövét próbálták előállítani, míg a lovagok a Szent Grált keresték.

Az Édenkert közepén az tudás fája mellett (amiről Éva anyánk szakította le az almát) állt az örök élet fája is, amiről idő hiányában már nem evett az első emberpár. A vágy azonban azóta is ott él bennünk, hogy elkerüljük az öregséget és a betegséget. Ezért hát azóta is szorgosan kutatunk a csodaszer után, ami meg tudná akadályozni a test hanyatlását. Bár az elmúlt évszázadok során sokan állították, hogy megtalálták a megoldást, az út, amit mutatnak, sajnos ritkán követhető.

Ambrózia - az istenek eledele
Minden mitológiában hallhatatlanok az istenek - de kevesen veszik a fáradságot, hogy elmagyarázzák, mi ennek az oka. Az ókori görögök azonban elárulták a titkot: az istenek ambróziát fogyasztanak óriási mennyiségben, egy mézízű italt, melyet galambok viszek fel az Olimposzra. A nemes nedű forrása Amalthea, a csodakecske, akinek bűvös szarvából bármilyen étel és ital előbukkan, amit csak kívánni lehet. Az ambrózia igazi csodaszer, mert nem csak örök életet ad, és megfiatalít, de képes minden betegséget meggyógyítani, eltünteti a sebhelyeket, és szépségessé is tesz.

Nem csoda, hogy az évszázadok során több halandó is megkívánta, ám az istenek kegyetlenül szigorúan büntették a tolvajlási kísérleteket. Bár Tantalosz nem magának, hanem az egész emberiségnek akart juttatni az ambróziából, ez nem számított enyhítő körülménynek. Büntetésül egy sekély vizű medencében kell élnie, feje fölött szőlőfürtökkel, ami első pillantásra nem tűnik olyan nagy kegyetlenségnek, ám ha lehajol, hogy igyon, a víz eltűnik, és ha felnyúl a szőlőért, hogy leszakítson egy szem gyümölcsöt, azok elérhetetlenül magasba kerülnek. Innen ered a "tantaloszi kínok" kifejezés, mert Tantalosz, bár látja az enyhülést hozó vizet és ennivalót, soha nem érheti el őket.

Néha azonban egy-egy halandó kiérdemelte az ambrózia áldását: így lett Heraklész halhatatlanná, és Achilles sebezhetetlensége is onnan ered, hogy istennő anyja ambróziával kente be csecsemőként.
A fiatalság kútja - ami visszafordítja az időt
Évezredek óta tartja magát a legenda, hogy létezik valahol egy mágikus erejű forrás, amiben ha megfürdik az ember, fiatalon és egészségesen ugrik ki belőle. A benn töltött időre persze vigyázni kell, ha túlságosan elkényelmesedik valaki, megtörténhet, hogy végül csecsemőként kell újrakezdenie az életét. Olyan hatalmas ereje van ennek a víznek, hogy egyetlen cseppje is képes bármilyen betegséget meggyógyítani - még a magyar népmesékben is gyakori szereplő az "élet vize", aminek a felkutatására az öreg királyok gyakran elküldik három gyermeküket.

Hérodotosz úgy vélte, hogy Etiópiában van ez a csodaforrás, Nagy Sándor Perzsiában keresgélte a halála előtt, a keresztes lovagok pedig Jeruzsálemben. Volt azonban egy szerencsés fickó, aki rátalált, méghozzá Puerto Rico első kormányzója. Ezzel a forrással csak az a baj, hogy bár a mai napig megvan, vagy kifogyott belőle a hatóanyag, vagy a kormányzó túlzott a hatását illetően, mert a "fiatalság forrása" néven ismert fürdőben azóta sem változott ismét kisgyermekké senki.

Bölcsek köve - nem csak aranyat lehet vele csinálni
Paracelsus szerint a bölcsek köve vörös, mint a rubin, kristályosan kemény, de mégis puha, mint a viasz. Képes minden fémet arannyá változtatni, ami ráadásul finomabb, mint a bányászott változat, és kissé vörösesebb a színe.

Bár az aranycsinálás nagyon is vonzó tulajdonsága a kőnek, még ennél is fontosabb, hogy segítségével el lehet készíteni az örök élet elixírjét is, bár van, aki szerint már maga a kő birtoklása is örök életet garantál. Nem meglepő, hogy évszázadok óta rengetegen próbálták elkészíteni ezt a csodás anyagot, és a legendák szerint többeknek sikerült is. Közéjük tartozott Cagliostro és Saint Germain gróf is, akik saját bevallásuk szerint nemcsak gazdagságukat, de több száz évig tartó életüket is a kőnek köszönhették.

Bár ma a tudomány azt állítja, hogy az alkimisták módszereivel nem lehet aranyat csinálni, kísérleteikből kétségtelenül sokat profitált a kémia tudománya, hiszen ők voltak azok, akik felfedezték például a foszfort és a porcelánt is.

Tévútra pedig az vihette ezeket a középkori tudósokat, hogy szó szerint próbálták értelmezni elődjeik spirituális irományait. Merthogy ma úgy vélik a történészek, hogy az alkimista könyvek valójában a lélek fejlődéséről szólnak, az aranyat és az örök életet pedig szimbolikusan, a teljes megvilágosodás felé vezető lépcsőfokokként kell értelmezni.
A Szent Grál - a kerekasztal lovagjai is keresték
Minden idők legkeresettebb kincse a Szent Grál, amiből Krisztus ivott az utolsó vacsorán, és amibe egyik tanítványa, Arimathiai József felfogta az úr vérét, miután a kereszten oldalba döfte Longinusz lándzsája. A legendák szerint a kétszeresen is szent kelyhet aztán ez a tanítvány vette magához, és vele volt akkor is, amikor börtönbe zárták. A vád az volt ellene, hogy ellopta Jézus testét. Hogy hamarabb vallomásra bírják, sem enni, sem inni nem kapott - de a kehelyben csodás módon mindig volt enni- és innivaló, így életben maradt, és 12 követőjével együtt egészen Angliáig menekült, ahol elkészítette az utolsó vacsora asztalának pontos mását (amit később kerekasztalnak neveztek), és elrejtette a csodás tárgyat a Halászkirály kastélyába. Artúr király lovagjai azonban nemcsak azért keresték, mert a legendák szerint örök életet és fiatalságot ad annak, aki iszik belőle, hanem mert ez a kereszténység legfontosabb relikviája, amit illő helyre akartak tenni.

Egyesek szerint egyszerű fa-, vagy agyagkelyhet kell keresni, de van olyan legenda is, amely szerint smaragdból csiszolták, méghozzá nem is akármilyenből, hanem abból, ami a Mennyek országában eredetileg Lucifer koronáját díszítette és akkor esett ki, amikor az Úr letaszította a lázadó angyalt a pokolba.
Bár a Szent Grál keresése a mai napig tart, a középkorban legalább tucatnyi templomban állították, hogy a birtokukban van. Ha pedig valaki manapság szeretné megnézni, csak egy repülőjegyre van szüksége, mert Spanyolországban, Huesca városában őriznek egy agátkőből faragott kelyhet, amit 2006-ban maga XVI. Benedek nyilvánított az eredeti Szent Grálnak.

A sátánnal kötött alku - Dorian Gray is így maradt fiatal
Évszázados mítosz, hogy ha eladja az ember a lelkét a sátánnak, cserébe nemcsak gazdagságot vagy hatalmat kívánhat, de akár olyan extrém dolgokat is, mint az örök fiatalság vagy az örök élet. Ezt a legendát öltöztette modern formába Oscar Wilde, akinek főhőse, Dorian Gray azt kívánja tökéletes szépségű portréját látva, bárcsak örökké ilyen fiatal és üde maradhatna, és inkább a kép öregedne meg helyette. Kívánsága valóra válik, és a következő 18 évben egyetlen percet sem öregszik, jóllehet egyre mélyebbre süllyed a gonoszságba és az erkölcsi fertőbe egy gazdag lord pártfogása alatt, akit - nem meglepő módon - sokan az ördöggel azonosítanak.

Az évek telnek, de mindenki megdöbbenésére Dorian Gray testén, arcán sem az alkohol, sem a kábítószer, sem az éjszakai lumpolás nem hagy nyomot. Ám a következmények nélküli élet kiöli belőle az erkölcsi tartást is: amikor festő barátja véletlenül rábukkan a szörnyűségesen torzzá öregedett festményre, egy vita hevében egyszerűen megöli korábbi barátját. A kép és az önimádat bűnös hálójából Dorian Gray végül csak úgy tud elmenekülni, hogy magát a festményt is megöli, mert rádöbben, hogy az ember lelkén nyomot hagynak a bűnök akkor is, ha ezt mások nem látják, és képtelen együtt élni szörnyeteggé változott önmagával.

Sohaország - ha valaki nem akar felnőni
A szabad lelkű, rosszcsont gyerek J.M. Barrie meséje szerint azért szökött el otthonról Sohaországba, mert a szülei azt akarták, hogy ha felnő, legyen bankár, mint az apja. Péter azonban gyerek akart maradni, és elszökött a felelősség elől. Azóta Sohaországban tölti örökké tartó gyermekkorát az elveszett fiúkkal, hableányok, kalózok és indiánok között.

Kevesen tudják, de Pán Péter karakterét az író saját bátyjáról mintázta, aki egyetlen nappal a 14. születésnapja előtt korcsolya balesetben meghalt, és a család sokat beszélt arról, hogy a tragédia miatt David soha nem fog megöregedni vagy felnőni.

Nagyot fordul az időjárás

Az örök gyerekkor iránti vágyhoz azonban kellett a 20. század, ahol gyereknek lenni valódi öröm volt - a korábban ugyanis nem létezett az a fajta kivételezett, gondtalan gyermekkor, amit manapság olyan nagyra tartunk. Alig egy évszázada a gyereket még kicsi felnőttként kezelték, akit meg kell szelídíteni a veleszületett vadságból, és egészen pici korától kezdve nagyjából ugyanazt várták el tőle, mint a felnőttektől, még a munka mennyiségét tekintve is.

Barrie azonban olyan zseniálisan megérezte a kor változó szellemét, hogy Pán Péter nemcsak kulturális ikonná vált, de pszichológiai rendellenességet is neveztek el róla: a Pán Péter-szindróma olyan fiatalokat (főleg férfiakat) érint, akik nem akarnak felnőni és felelősséget vállalni a tetteikért.

kirscha, 2018. szeptember 11. kedd, 20:48
Címkék: Bölcsek Kövét, Szent Grált, Nagy Sándor Perzsiában, Puerto Rico, Saint Germain, Szent Grál,
Kommentek
Koronavírus - Babos Tímea: állítólag törlik a füves pályás szezont is
"Íme mai edzésem színhelye, a lépcső" - mondta az M1 aktuális csatornának küldött keddi videoüzenetében. "Az elmúlt időszak nem volt egyszerű, és a következő sem lesz az, de ez nyilván mindenkinek így van. Érdekesen alakult ez a pár hét, nagyon sok minden változott, de örülök, hogy ennyi időt lehetek itthon."

A világranglistán 100. játékos közölte, tudomása szerint a napokban fogják bejelenteni, hogy lesz-e júniusban füves pályás szezon.

"A pletykák szerint törölni fogják az egészet, benne Wimbledonnal, ami egy újabb hónapot jelent verseny nélkül" - jelentette ki a 26 éves soproni teniszező, majd rátért a jelenlegi elfoglaltságaira. "Megtaláltam azt, amire máskor kevesebb időm van, például a főzést, sokat vagyok a családdal, fejlesztem magam, online tanfolyamokat nézegetek, a francia tudásomat javítom. Át fogjuk vészelni ezt is, Magyarország nagyon jól csinálja, az emberek odafigyelnek, és ez maradjon is így" - tette hozzá Babos Tímea.
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 17:43
Országos tisztifőorvos: minden elhunytnak krónikus alapbetegsége volt
csoportba tartozott - közölte.

A tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon is közzétették a halálos áldozatok listáját, koruk, nemük és krónikus alapbetegségeik feltüntetésével.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy van ok az örömre is, hiszen már 37-en távoztak gyógyultan az intézményekből.

Hangsúlyozta, a következő időszakban jelentősen növekedni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma, minden gyanús esetet kivizsgálnak.

A tisztifőorvos köszönetet mondott mindenkinek, a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók mellett azoknak is, akik a kijárási korlátozás szabályait betartva segítenek a fertőzési lánc megszakításában, a járványgörbe laposításában. Külön köszönetet mondott azoknak, akiknek a korábbi életmódjukból adódóan fokozottan nehéz otthon maradniuk, ezt mégis megteszik. Példaként említette a sportolókat, művészeket.

Müller Cecília szerint fontos, hogy a bezártságban mindenki megtalálja azt az elfoglaltságot, amelyben örömét leli, a rossz
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 13:22
Képmás Zenekar is csatlakozott a „MARADJ OTTHON!”
A Képmás Zenekar is csatlakozott a ,,MARADJ OTTHON!" kampányhoz
Továbbra is sok zenész, művész, sportoló kampányol az otthonmaradás mellett. Ennek fontosságára hívja fel a figyelmet a Képmás Zenekar is, akik számos egyházmegyei rendezvényünkön teljesítettek már zenei szolgálatot.
A videóban az együttes énekese, Bolega László és fia énekel. Zenéjük mellett egy üzenetet is megfogalmaztak az olvasóknak:
,,Nemcsak kenyérrel él az ember, a lelkünk gondozására is igen nagy szükségünk van.
Különösen a mostani, sok lemondást, bizonytalanságot, félelmet és sokaknak nagy nehézséget vagy tragédiát hordozó időszakban.
A közösségi együttlét hiánya is fokozódó terheket jelenthet mindenkinek.
De segíthet ez az időszak a kis örömök értékelésében, az eddig idő hiányában elhanyagolt dolgaink rendbe tételében, és az eddigi pörgőbb életünk lecsillapodása után hátha a lelkünk is utolér bennünket. Jó lelkiállapotban pedig sok mindenre képesek lehetünk!"
Öröm-hír
maroka, 2020. március 31. kedd, 12:23
3. Titkok, melyeket nem vihetek magammal a sírba
PERCÉBEN EZT MÉG MOST IS!
1996-ban olvashattam először arról, hogy milyen sokan meghaltak ekkor. ,,csak" Pesterzsébeten! Képen látható az 1956-OS FORRADALOM PESTERZSÉBETI HŐSEI ÉS ÁLDOZATAINAK névsora.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=832050&aid=276520&htr=1
Megjelent a PESTERZSÉBET és SOROKSÁR (akkori XX. kerület) c. önkormányzati lapjában, Ó. KOVÁCS ATTILA szerkesztésében, aki külön emlékszámot szentelt 1996-ban az októberi évfordulóra.
Azt is IDEJE LENNE MEGTUDNIA MINDENKINEK, hogy valójában a Varsói Szerződés tagállamainak hadseregei - szerződés szerint - csakis akkor vonulhattak be egy másik országba, ha azt a vezetőik kifejezetten kérik.

Így történt ez 1956-ban is. Az a HEGEDÜS ANDRÁS (Bóna Imre nagybátyánk, Hegedüs Etelka féltestvére) aki 1955-1956-ban Magyarország miniszterelnöke volt, ezt meg is tette.
Mint ahogy 1994. március 16-án a következő tanúvallomást tette az 1956. október 25-i, katonai sortűzzel kapcsolatban az
furaila, 2020. március 31. kedd, 09:21
Koronavírus - Magyar Nemzet - A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája
Orbán Viktor kormányfő a gazdasági kamarák, valamint a jegybank és a vállalkozói érdekképviseletek vezetőivel folytatott videókonferenciáján jelentette be, hogy a kormány napokon belül bemutatja Magyarország történetének legnagyobb válságkezelési, a gazdaság újraindítását szolgáló akciótervét. A célokat segíti az idei költségvetés radikális átalakítása és a már készülő jövő évi büdzsé. A költségvetést hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez és az év végéig előre jelzett változásokhoz, teljesen új büdzsét készíteni ugyanakkor nincs értelme, mivel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem lehet tudni, mi történik a közeljövőben - idézte a lap a miniszterelnököt.

A lap kitért arra is, hogy ezzel egy időben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) átfogó, a munkahelyek megvédését és a hazai vállalkozásokat előnyben részesítő válságkezelésre tett részletes javaslatokat. A szervezet úgy látja, az állami szerepvállalás dominanciája mellett a vállalkozásoknak, vagyis a munkaadóknak és
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 09:12
Búcsút int ma ismét egy hónap nekünk elköszön március
Búcsút int ma ismét egy hónap nekünk elköszön március,
de nyomában máris is itt van április !
Egy hónap ami jót is adott, egy hónap ami könnyeket is elő csalogatott!
De április reményekben gazdag lesz ha szívünkben ott van a boldogság!
Reményt hoz, mosolygós napot!
Csak hidd el hogy minden rendben lesz!
Mert ahogy az éjjelt a nappal váltja fel csendben apró pici léptekkel, a fájó szívre enyhülést hoz, ha mindig van egy aprócska mosoly!
Nézz körbe, megújul napról napra minden ahogy mi is!
Hiszen lehet tegnap nem sikerült semmi, de új nap jött, benne új remények!
Örülj mindennek, örülj a madarak énekének!
Örülj egy pici gyermek ölelésének !

Csodaszép pillanatot mindenkinek!
Lona
koszegimarika, 2020. március 31. kedd, 08:41
A FINA új időpontot keres a jövő évi vizes világbajnokságnak
A FINA hétfői közleménye üdvözölte a NOB döntését, és azt, hogy ilyen hamar tiszta helyzetet teremtettek a többi sportág számára az új időpont (2021. július 23.-augusztus 8.) kijelölésével.

"A példa nélküli helyzetre rendkívül gyorsan és profin reagáltak a NOB-nál és a tokiói szervezőbizottságban lévő barátaink. A legjobbat kívánjuk mindenkinek, aki segít majd a vizes sportágak versenyeinek minél sikeresebb lebonyolításában jövő nyáron" - idézi a közlemény Julio C. Maglionét, a FINA elnökét.

A szervezet közölte, az új dátum fényében megkezdik a tárgyalásokat a szervezőkkel, a sportolókkal, edzőkkel, a nemzeti szövetségekkel, a televíziós társaságokkal és a szponzorokkal arról, mikor rendezzék meg az eredetileg 2021. július 16. és augusztus 1. közé kiírt fukuokai vizes világbajnokságot.

Korábban az atlétikai szövetség (WA) azt közölte, 2022-re keres új időpontot a világbajnokságnak, amelynek 2021-ben az Oregon állambeli Eugene adna otthont.
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 15:53
Az atlétikai szövetség 2022-re keres új időpontot a világbajnokságnak
A WA közölte: támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését, mert a koronavírus-járvány miatti egyéves halasztás megfelelő időt biztosít a versenyzőknek az edzések újrakezdésére és a felkészülésre.

"Ebben a helyzetben mindenkinek rugalmasnak és kompromisszumra késznek kell lennie, ezért megkezdjük az egyeztetést az oregoni szervezőkkel, hogy 2022-re új dátumot találjunk" - áll a WA közleményében.

A nemzetközi szövetség a 2022-es Nemzetközösségi Játékok és az Európa-bajnokságok rendezőivel is tárgyal majd. Az idei szabadtéri Eb-nek augusztusban Párizs, míg a 2022-esnek München adna otthont.

Az amerikai világbajnokság után 2023-ban Budapest lesz a szabadtéri vb házigazdája.
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 14:53
Képek, videók
Egyszer mindenkinek nyíln
menusgabor
2019. június 13. csütörtök, 20:04
Nem sok mindenkinek megy.
alvaro-hopihe
2018. szeptember 26. szerda, 08:09
A mesére mindenkinek szük
irmus
2018. július 30. hétfő, 14:02
Mindenkinek szüksége van
anna4459
2018. július 05. csütörtök, 19:47
Mindenkinek szép napot :)
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:49
Bölcs napot mindenkinek!
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:19
Mindenkinek Nagyon szépen
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 10:12
0 jó éjt mindenkinek.png
lovaszmarika
2018. április 16. hétfő, 15:03
szep_hetveget_mindenki nek
vorosrozsa66
2018. április 07. szombat, 14:10
Húsvétra Mindenkinek.gif
borigit
2018. április 05. csütörtök, 12:28
napkeleti bölcsek0106.gif
maroka
2019. január 06. vasárnap, 14:51
Mikor bölcsek a pártfogói
sanci81
2018. július 05. csütörtök, 18:42
Három királyok-bölcsek
dandej
2017. december 27. szerda, 07:28
Bölcsek köve - kép.jpg
anci-ani
2017. március 03. péntek, 16:37
Napkeleti Bölcsek
sanci81
2017. február 04. szombat, 17:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.