Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 03:11 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Eltörölték első fokon azt a bírságot, amelyet Funarra róttak ki, mert a lovak nyelvének nevezte a magyart
Gheorghe Funar független jelöltként indult 2014-ben a romániai elnökválasztáson, és a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában szerepelt meghívottként Tánczos Barnával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorával együtt. Miután Tánczos románul és magyarul is köszöntötte a nézőket, Funar arra kérte a műsorvezetőt, utasítsa rendre a szenátort.

"Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem" - jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A politikust Tánczos Barna panaszolta be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD). A CNCD 2015 márciusában úgy döntött, Funar kijelentése "etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört", és nem járul hozzá "az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához". Ezért a testület úgy határozott, Funarnak 2000 lejes (150 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

Funar megtámadta a bíróságon a döntést, s ötévi pereskedés után a kolozsvári táblabíróság múlt héten a panaszos javára döntött, arra kötelezve az alpereseket - a CNCD-t, illetve Tánczos Barnát -, hogy fizessék ki Funar 300 lejes perköltségét. A pénteken hozott ítélet 15 napon belül megfellebbezhető.

Gheorghe Funar 1992 és 2004 között volt Kolozsvár polgármestere, a 2014-es elnökválasztáson a voksok 0,47 százalékát szerezte meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 12:21
Címkék: Gheorghe Funar, Tánczos Barnával, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Miután Tánczos, Tánczos Barna, Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál,
Kommentek
Dacian Ciolos szélsőséges szervezetekben kifejtett fiatalkori tevékenységéről cikkezik egy kolozsvári hetilap
közölt önéletrajzában. A lap állítása szerint Dacian Ciolos kolozsvári egyetemi hallgatóként a szélsőségesen nacionalista Vatra Romaneasca szervezet tagja volt. A marosvásárhelyi magyarellenes pogrom kirobbantásában kulcsszerepet játszó ultranacionalista szervezet ifjúsági tagozatában, a Junimea Vatra Romaneascában 1993-ban a kolozsvári szervezet elnökhelyettesi tisztségéig emelkedett a ranglétrán.

Azt követően, hogy 1994-ben a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen szerzett diplomát, a Gheorghe Funar vezette kolozsvári polgármesteri hivatalban helyezkedett el a mezőgazdasági osztályon. A lap szerint az ultranacionalista Román Nemzeti Egységpárt 1995-ben alapította meg az ifjúsági szervezetét, amelynek Dacian Ciolos volt az első elnöke. Az év szeptemberében ő szervezte meg az ifjúsági szervezet Kolozsváron tartott első országos tanácskozását. Ezt követően azonban Ciolos Franciaországba távozott, ahol Rennesben, majd Montpellierben tanult.

A volt miniszterelnök írásban válaszolt a lap
velemenyezd, 2018. december 08. szombat, 18:58
Elégedetlenséget váltott ki Kolozsváron egy szélsőséges nézeteiről ismert hivatalnok osztályvezetői kinevezése
Az ügy kapcsán az RMDSZ Mikó Imre Jogvédő Szolgálata a Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult, és peres úton is próbálkozik a kinevezés hatálytalanításával, civil kezdeményezők pedig petíciót címeztek Emil Boc polgármesternek, és ehhez internetes aláírásgyűjtést indítottak.

Ioan Vasile Tene több mint két évtizede dolgozik hivatalnokként a kolozsvári városházán, májusban egyedüli jelöltként versenyvizsgázott az osztályvezetői tisztségre, amelyet június 22-én el is nyert, és a helyi sajtóban közölt tiltakozások ellenére a polgármester június 30-án kinevezte az osztályvezetői tisztségbe. A hivatalnok a városházi munkája mellett a szélsőségesen nacionalista hangvételű Napocanews.ro portál publicistájaként tevékenykedik, és többször is felszólalt az Új Jobboldal nevű, szélsőségesen nacionalista szervezet március 15-én szervezett Avram Iancu-felvonulásain.

Amint a közösségi hálón közzétett felvételek tanúsítják, 2015-ben és 2016-ban mondott beszédében is azt kifogásolta, hogy a kolozsvári
velemenyezd, 2017. július 13. csütörtök, 16:14
Potápi Árpád János: ezen a héten Kolozsvár az egész magyar nemzet fővárosa
A politikus a hétfői megnyitógálá úgy vélte, a magyar napok hozzájárultak ahhoz, hogy a kolozsvári magyarság jövőt építsen magának, és a városban lakó magyarok büszkén vállalják identitásukat.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszöntésében azt hangsúlyozta, hogy a kolozsvári magyarság a magyargyűlölő Gheorghe Funar polgármester városvezetése után a magyar napok által nyerte vissza önbizalma jelentős részét.

Megjegyezte: a kultúra akkor köti össze a románokat és a magyarokat, ha kölcsönös tisztelet övezi a két nép kultúráját. Úgy vélte, a kölcsönös tisztelet tekintetében van még tennivaló. Példaként a Kolozsvár bejárataitól még mindig hiányzó román-magyar-német helységnévtáblát említette.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke kijelentette: Kolozsvár fel nem adható város, nélküle "beroggyan" az a képzeletbeli híd, mely a jelentős magyar lakossággal bíró Partiumot és Székelyföldet köti össze.

Gergely Balázs, a magyar napok
velemenyezd, 2016. augusztus 15. hétfő, 20:53
Két erdélyi város visszavételére készülnek a magyarok
Reális esélye van annak, hogy 16 év után Marosvásárhelynek magyar polgármestere legyen, bár egyelőre semmi sem dőlt még el. A vasárnapi romániai helyhatósági választások már alapvetően az őszi parlamenti megmérettetés előtti erőfelmérőnek számítanak. Elemzők a szociáldemokraták győzelmét jósolják.
A Liberális Mozgalom (PML) jelöltje, Liviu Alexa azt ígérte, bohócokat alkalmaz majd köztisztviselőnek, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott független, Octavian Buzoianu pedig a
Gheorghe Funar által hangoztatott metróötletet húzta elő
a kolozsvári választási kampányban. A hivatalban lévő besztercei polgármester sípályát, aquaparkot, nyári szánkózási helyet akart. Bár rengeteg vicces ígéretet tesznek a jelöltek a választási kampányban, minket most leginkább a magyarok érdekelnek.
Egy település, három azonos név
Három ugyanolyan nevű (Vasile Cepoi) polgármesterjelölt indul a Dragaseni nevezetű településen. A három jelölt közül a hivatalban levő városvezető azzal
vicus54, 2016. június 05. vasárnap, 16:58
Több mint százezer euróért kelt el Bukarestben egy Avram Iancunak tulajdonított zászló
beszállt, de az érchegységi önkormányzat nem tudott 15 ezer eurónál többet ajánlani a román nemzeti hősként tisztelt szabadságharcos zászlajáért. A jelképet végül egy interneten licitáló üzletember, az idei bukaresti főpolgármester-választáson induló Adrian Thiess vásárolta meg, mint mondta, nem magának, hanem azért, hogy - egy állagmegőrző kezelést követően - közszemlére bocsássa.

A Mediafax hírügynökség felidézte: Vadim Tudor még életében értékesíteni akarta a zászlót, de ezt a pártelnökséget vitató Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester peres úton megakadályozta, arra hivatkozva, hogy a zászlót egy magánszemély adományozta a Nagy-Románia Pártnak és az nem Vadim Tudor magántulajdona. A mostani árverést az tette lehetővé, hogy Funar a pártalapító halála után visszavonta keresetét.

Daniel Barbu akkori kulturális miniszter a 2013-as jogvita idején nem zárta ki, hogy valamelyik állami intézmény vásárolja meg a zászlót, ha bebizonyosodik, hogy a 19. századi tárgyi emlék valóban Avram Iancué volt,
velemenyezd, 2016. február 04. csütörtök, 13:00
Meghalt Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt alapítója
A szívelégtelenségben szenvedő politikust 65 éves korában, hétfőn érte a halál.

A volt kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu egyik "udvari költőjeként" ismert Vadim Tudor 1990-ben a Romania Mare (Nagy Románia) hetilap főszerkesztőjeként nacionalista kirohanásokkal és az újjáalakult történelmi pártok ostorozásával tett szert országos hírnévre, majd népszerűségét kamatoztatva megalapította a populista, rendcsináló és nacionalista jelszavakat hangoztató Nagy Románia Pártot.

1992 és 2008 között szenátorként és a PRM elnökeként vett részt a román politikai életben, 2009-től 2014-ig európai parlamenti képviselő volt. Miután 2008-ban már nem jutott be a bukaresti parlamentbe, Vadim Tudor 2009-ben meghívta a PRM EP-listájára Gigi Becalit, a juhpásztorból lett médiamágnást, aki a Steaua futballcsapat szponzoraként elnyert népszerűségével segített megszerezni a PRM-nek a brüsszeli képviselethez szükséges szavazatszámot.

Többször megpályázta a román államelnöki tisztséget: a legnagyobb
velemenyezd, 2015. szeptember 14. hétfő, 20:45
Megbírságolták Funart, amiért a "lovak nyelvének" nevezte a magyart
hatóságnál.

Funar a műsorvezetőtől kérte, hogy utasítsa rendre az RMDSZ szenátorát, miután Tánczos Barna románul és magyarul is köszöntötte a nézőket.

"Közölje a jobboldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...) és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem" - jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A CNCD úgy értékelte, hogy Funar kijelentése "etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört" és nem járul hozzá "az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához". A CNCD határozata ellen a megbírságolt politikus a közigazgatási bíróságon fellebbezhet.

Gheorghe Funar, aki a Nagy Románia Párt (PRM) elnökének tekinti magát, azért indult függetlenként a tavalyi elnökválasztások, mert a pártelnökségről jogvita van közte és a PRM-t alapító Corneliu
velemenyezd, 2015. március 19. csütörtök, 14:52
Képek, videók
Gheorge Zamfir
gyulla
2007. szeptember 26. szerda, 06:31
30.ARANY barnával png..pn
hegyesne
2013. június 20. csütörtök, 03:35
30.ARANY barnával .gif
hegyesne
2013. június 20. csütörtök, 03:35
zöld barnával.jpg
zsokaoldala
2012. április 04. szerda, 20:39
Mamával és Barnával
bbemes
2010. szeptember 23. csütörtök, 21:35
1 rózsaszinű 3 barnával
agabor4
2010. július 23. péntek, 09:35
Barnával
homerkiller
2008. november 01. szombat, 17:56
Barnával
szokeeszti
2007. október 23. kedd, 16:35
Barnával
balikotilla
2007. augusztus 24. péntek, 10:13
Templomos szoci.demokratá
furaila
2016. november 08. kedd, 14:09
Demokrata információ.jpg
eva_gyulai
2016. január 04. hétfő, 02:18
MTV demokrata szempont
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:30
Tánczos Katalin.jpg
lilagondolatok
2014. augusztus 07. csütörtök, 11:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.