Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 11:59 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Olasz államfő: komoly klímapolitikára van szüksége Olaszországnak
Sergio Mattarella kijelentette, nincs vesztegetnivaló idő, Olaszországnak a globális éghajlatváltozással szemben minél gyorsabb és minél komolyabb klímapolitikával kell válaszolnia..

Livornóban hétfőn a kárfelmérés, valamint a lakóházakat és üzleteket beborító sár- és törmelék eltakarítása zajlott. A város térségében továbbra is narancssárga, vagyis közepes riasztás érvényes. Az iskolák hétfőn zárva tartottak. A két eltűnt személy, egy férfi és egy nő holttestét a tengerben keresik, nem kizárt ugyanis, hogy a vihar okozta ár magával sodorta őket egészen a tengerig. Filippo Nogarin livornói polgármester úgy nyilatkozott, semmilyen előzetes értesítést nem kaptak a rendkívüli vihar érkezéséről, amely vasárnap hajnalban váratlanul csapott le a városra. A meteorológiai előrejelzések a vihart a szomszédos Liguria tartományban várták, ahol riasztást rendeltek el,az azonban Liguriát megkerülve Toszkánát sújtotta.

Livornó lakosai emlékeztettek, hogy hasonló vihar 1990-ben söpört végig a városon, és pontosan ugyanilyen károkat okozott, de azóta a hatóságok semmit nem tettek amegelőzés érdekében.

A vihar következményeit a helyszínen felmérő Gian Carlo Galletti környezetvédelmi miniszter azt mondta, "a klímaváltozás lépésváltást sürget". Bejelentette, hogy hamarosan európai meteorológiai intézetet nyitnak Bolognában, amely a most tucatnyi olaszországi meteorológiai központ munkáját egyesítiaz előrejelzések pontosságát segítve. Hozzátette, ezen túl azonban az olasz városoknak is tenniük kell a megelőzésért a folyómedrek és a csatornahálózatok tisztításával.Enrico Rossi Toscana tartományi elnöke szerint Olaszországban alábecsülik az időjárási riasztásokat, mivel a rosszidő ma már nem "egyszerű" vihart jelent, hanem olyan meteorológiai jelenséget, amelyre a lakosságnak fel kell készülnie.

A vihar az éjszaka folyamán Toszkánából Campania tartományig vonult, ahol Nápoly térségében szintén jelentős károkat és földomlást okozott. A vihar vízzel árasztotta el a szicíliai Palermót is. A rosszidő miatt a sziget több városában elhalasztották a tanévnyitást.

Tizenegy olasz tartományban érvényes még a narancssárga riasztás, amely az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia Giulia és Veneto tartományban egészen kedd estig érvényben marad az itt várt viharok miatt.

Olasz klímaszakértők szerint az egyre gyakoribb trópusi viharokat a túlzottan felmelegedett olasz tengerek okozzák. A Tirrén-tenger hőmérséklete idén nyáron meghaladta a 30 Celsius fokot, ezért már nyáron jelezték, hogy ez "végletes" időjarási jelenségekhez vezethet az ősz folyamán. Majdnem négy hónap szárazság után Itáliát heves viharok sújtják.

Az olasz környezetvédelmi szervezetek adatai szerint az utóbbi három évben Itáliát több mint száz "rendkívüli" vihar és ezt követő áradás sújtotta, amelyek 7,6 milliárd euró kárt okoztak. 2000 óta több mint 200-an haltak meg az olaszországi rosszidőben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. szeptember 11. hétfő, 17:36
Címkék: Sergio Mattarella, Filippo Nogarin, Gian Carlo Galletti, Enrico Rossi Toscana, Toszkánából Campania, Friuli-Venezia Giulia,
Kommentek
Politológus: a néppárt lesz a meghatározó az új osztrák kormányban
A szakértő elmondta: Ausztriában csaknem száz napig elhúzódó kormányalakítás után jutott egyezségre a néppárt az Osztrák Zöld Párttal. Az új kormánykoalícióban a zöldek az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) váltják a néppárt mellett.

Kiszelly Zoltán szerint a kormányalakítás során a zöldeknek kellett engedniük a választásokon hat százalékponttal erősödő néppárttal szemben. Hozzátette: sok pontot sikerült megtartani az előző kormányban szereplő Szabadságpárt szigorú bevándorlási politikájából - például a kiutazási központok megtartását, valamint a kitoloncolás előtti védőőrizetet.

A zöldek a klímapolitikára próbálnak összpontosítani, ezt szimbolikusan azzal érik el, hogy az energiaszektort, a közlekedést és a környezetvédelmet egy szuperminisztérium alá rendelték, zöld miniszterrel, de kapnak egy "felügyelőt", egy néppárti államtitkárt - mondta.
velemenyezd, 2020. január 02. csütörtök, 09:20
Elemző: az új uniós vezetők megszólalásaikban az európai értékekre és a közös klímapolitikára helyezték a hangs
Az új vezetők beszédeiben leginkább a közös klímapolitika került szóba, illetve az európai értékeket, a demokráciát és a jogállamiságot védő eszményeket hangsúlyozták - közölte Palóc André.

Mint elmondta, az európai lakosok úgy gondolják, hogy migráció valódi probléma és az unió nem kezelte eddig megfelelően, a vezetők mégis csak "szőrmentén" érintették ezt a kérdést.

Palóc André kitért arra is, hogy az az európai elit, amely meghatározhatta az unió irányát és sorsát, most egy kicsit súlyát vesztette.
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 21:52
Ismét tízezrek tüntettek a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért Brüsszelben
A demonstrálók ambiciózus klímapolitikára, a levegőminőség javítására és a megújuló energiaforrások fokozott használatára szólítottak fel.

Az elmúlt hetekben a mostani már a negyedik hasonló tüntetés a belga fővárosban, az előző tiltakozás csütörtökön volt, azon 35 ezer fiatal vett részt.

"Az emberiség a valaha volt legnagyobb kihívással néz szembe. Nyomást kell gyakorolni a vezetőkre, s annyiszor fogunk utcára vonulni, ahányszor csak szükséges" - mondta az egyik szervező a Le Soir című helyi napilapnak.

A mozgalom célja annak biztosítása, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.
velemenyezd, 2019. január 27. vasárnap, 17:45
Klímaegyezmény - WHO: a párizsi megállapodás végrehajtása évente egymillió életet menthet
világszervezet szorgalmazza továbbá, hogy a párizsi megállapodásban szereplő, az egészség felmérésére és védelmére vonatkozó kötelezettségvállalások tükröződjenek a nemzeti és globális szintű megvalósítási mechanizmusokban, a gazdasági és költségvetési politikában.

Ebben a vonatkozásban egyébként kedden Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke megerősítette: a 2020 utáni, mintegy 1,2 billió eurónyi kiadásokkal számoló európai uniós költségvetési keret 25 százalékát a klímapolitikára szánják.

A WHO azt is ajánlja jelentésében, hogy a felvázolt célok érdekében sor kerüljön "a városok és a nemzetek feletti kormányzás szerepének elősegítésére", a civil társadalom és az egészségügyi szakemberek mobilizációjára.

A december 14-ig tartó COP24-en a 2015-ben elfogadott párizsi egyezmény részletes megvalósítási tervéről egyeztetnek a résztvevők. A klímaegyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 13:01
Klímaegyezmény - A Világbank megduplázná a klímapolitikára szánt támogatást
Georgiewa az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésén vesz részt Katowicében. Nyilatkozatában arra reagált, hogy António Guterres, az ENSZ főtitkára a klímacsúcs megnyitóján nagyobb, "ambiciózusabb" erőfeszítésre hívta fel az ENSZ tagállamait.

A Világbank"megduplázza erőfeszítését", hogy az ENSZ-tagállamok ambiciózus lépéseket tehessenek a klímavédelem érdekében - közölte Georgijewa.

Az említett 200 milliárd dollárból 100 milliárdot a közszférában eszközölt beruházások közvetlen támogatására szánnák, ezen belül mintegy 50 milliárd dollárt a "klímaváltozásokhoz való alkalmazkodásra" irányozzák elő - mondta el.

Georgiewa felidézte: 2015 óta a Világbank már megkétszerezte a klímaváltozásokkal kapcsolatos támogatási keretet, mely 2017-ben 20 milliárd dollárt ért el.

A hétfőn megnyitott, december 14-ig tartó katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 14:06
FM: egyre nagyobb szerepet kapnak a bioetanol-gyárak a gabonaágazat fejlődésében
Nagy István elmondta: a bioetanol-gyártás piacot jelent a gazdálkodóknak, növeli a vidéki foglalkoztatást, emeli a magyar hozzáadott értéket, valamint jelentősen hozzájárul az agrárexporthoz és egyenleghez. Mindemellett a gyártás során kiváló minőségű, magas fehérjetartalmú gabonatörköly is képződik, ami nagyon jól hasznosítható az állattenyésztésben, ezzel is csökkentve a GMO-tartalmú szója importját - tette hozzá.

A gazdák számára a bioetanol-gyárak kiszámítható, megbízható és jövedelmező piacot jelentenek, mivel évről évre nagyobb mennyiségben vásárolnak fel kukoricát - szögezte le. Nagy István arról is beszélt, hogy a gyárak az előállított bioetanol nagy részét exportálják, Magyarország pedig Franciaország után az Európai Unió második legnagyobb nettó exportőre etanolból 2012 óta. A bioetanol-export dinamikusan, 2012 óta több mint kétszeresére bővült az elmúlt években, értéke 2016-ban 296 millió euró volt.

Az államtitkár aláhúzta: a gazdasági környezet kedvező a gabonaágazat és a
velemenyezd, 2017. április 04. kedd, 18:44
NFM: új szemléletű klímapolitikára kell átállni
Szabó Zsolt közölte: az új elképzelések egyik fontos sarkköve, hogy a kibocsátást olyan mértékben kell csökkenteni az egész világon, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a két Celsius fokot. A fosszilis alapú gazdaságról el kell mozdulni a klímabarát gazdaság irányába, és erősíteni kell az éghajlatváltozást mérséklő folyamatokat. Erre a célra mintegy 100 milliárd dollárt szeretnének mozgósítani a fejlett országok - mondta.

Az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamit a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára megjegyezte: Magyarország már 2013-ban elérte, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása a múlt század kilencvenes éveihez képest a 36 százalékkal csökkent.

Szabó Zsolt kitért arra: az unió által e területen 2020-ra vállalt, a klímaváltozás csökkentése érdekében tett felajánlások - amelyeket Magyarország is támogat - a világon a legambiciózusabbak. Arról van szó, hogy 20 százalékkal mérsékli az EU a káros anyagok kibocsátását, ugyanilyen mértékben takarít meg energiát,
velemenyezd, 2015. november 23. hétfő, 14:42
Képek, videók
Velence Olaszország.jpg
pacsakute
2020. január 18. szombat, 23:37
Olaszországban . jpg.jpg
pacsakute
2019. május 15. szerda, 09:17
szentkép_olaszország02 17.
maroka
2018. február 19. hétfő, 08:51
híd-Olaszország.jpg
agica2004
2017. április 18. kedd, 19:34
Sirmione vár, Olaszország
pacsakute
2017. március 26. vasárnap, 20:16
Az olaszországi buszbales
irmus
2017. január 22. vasárnap, 15:50
Olaszországi nyaralás ! 0
eva0817
2016. október 05. szerda, 07:52
Olaszországi nyaralás ! 1
eva0817
2016. október 05. szerda, 07:50
sergio.jpg
charlotteani
2018. február 25. vasárnap, 23:07
f1-monaco-sergio-perez 20
agica2004
2017. szeptember 14. csütörtök, 21:11
Sergio Ramos Sp..jpg
agica2004
2014. október 05. vasárnap, 16:28
Sergio Romero Argentína.j
agica2004
2014. július 01. kedd, 15:40
Sergio Ramos Spanyol.jpg
agica2004
2014. július 01. kedd, 15:39
Pininfarina -Sergio Conce
farkas1945
2013. június 06. csütörtök, 10:04
Sergio_Lopez_1.jpg
kondacsistvanne
2012. október 30. kedd, 20:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.