Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 04:00 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Japán stílusú képek kiállítása Esztergomban
A japán kifejezés jelentése: a lebegő, tünékeny világ képe. Az ukiyo-e 17. és 19. század között virágzó művészeti stílus volt. Mesterei fametszeteken és festményeken, misztikus, utánozhatatlan színátmeneteket felvonultató alkotásokban ábrázolták a világot és hatottak az európai művészekre - írta a kiállítás katalógusában Dénes Mirjam művészettörténész, a művek egyik bírálója.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora kiemelte, a művészeti stílust idéző művek elkészítésére a pályázatot a Duna Múzeum a japán kultúra iránti figyelem felkeltése érdekében írta ki. A felhívásra 968 mű érkezett, a zsűri 60 művész alkotását válogatta be a kiállítás katalógusába, a tárlaton 37 mű szerepel.

A pályaművek túlnyomó többsége figuratív és sok mű inkább témaválasztásával idézi a lebegő világot. Számos alkotás él az ukiyo-e által népszerűvé vált szalagszerű képarányokkal, a csonkolt képkivágással, merész diagonálisokkal, elhagyással, sűrítéssel vagy dekoratív halmozással.

A művészettörténész hozzátette, az ukiyo-e a fogyasztói kultúra termékeként, és a mai japán képregény őseként is megközelíthető. A látogató minden kiállított műben felismerhet egy-egy, az ukiyo-étól kölcsönzött vonást.

A megnyitón jelen volt Sato Kuni japán nagykövet asszony és Josinobu Abe, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója, mivel a kiállítás létrejöttét az esztergomi autógyár támogatta. A képek augusztus 23-ig tekinthetők meg a Duna Múzeum Közép Európai Galériájában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 17:39
Címkék: Dénes Mirjam, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, Duna Múzeum, Sato Kuni, Josinobu Abe, Magyar Suzuki Zrt,
Kommentek
Pünkösdi kulturális fesztivált rendeznek Esztergomban
A rendezvény idén minden eddiginél több családi programot kínál. Ebben az évben a bábszínház kerül középpontba, több interaktív, faragott figurákkal eljátszott előadáson szórakozhat majd a közönség.

A nagyszínpadon az alternatív rockot játszó Magashegyi Underground mellett fellép a Follow the Flow, a hip-hop, a future bass stílusok jegyében alkotó Zion Refresh és a '30-as évek francia swingjét játszó Créme de la pop.

A Comedium Corsón feltörekvő hazai formációkkal is megismerkedhetnek a látogatók. A kulturális kavalkád kínálatát standard és temperamentumosabb latin táncok előadása színesíti, amelyet a Mindszenty téren láthatnak az érdeklődők.

A gyerekszigeten a kézműves foglalkozásokkal és ügyességi játékokkal hangszeres bábjátékkal, zsonglőr játszóházzal is készülnek a szervezők. A mini étterem a család minden tagja számára élményeket kínál, a gyermekek készítik el azokat az ételeket, amelyeket a szülők szeretnének elfogyasztani.

A Szalézi Udvarban kismotor-, dekázó- és
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 13:21
Rekordévet zárt tavaly az Euronics
A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat árbevétele meghaladta a 74 milliárd forintot, ami 20 százalékos növekedés a 2017-eshez képest.

Közölték, a tavalyi év teljesítménye azért is kiemelkedő, mert mindezt úgy érte el az Euronics, hogy közben egymilliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat: 700 millió forintot költöttek a bolthálózat fejlesztésére, illetve 300 millió forintot fordítottak az IT és egyéb műszaki jellegű fejlesztésekre.

A beruházások az idén is folytatódnak, most elsősorban a logisztikára fókuszálnak, példaként említették, hogy 14 000 négyzetméteresre bővítik az áruház logisztikai központját, illetve 400 millió forintot költenek raktártechnikára: új csomagolóállomást állítanak üzembe, és a fenntarthatóság jegyében teljesen átállnak a vonalkód alapú, papírmentes raktári munkára.

Arról is beszámoltak, hogy tovább terjeszkedik az áruházlánc, idén tavasszal nyitottak üzletet Cegléden, nyitnak egy új boltot a fővárosban is majd szeptemberben, eközben Esztergomban
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 15:52
Kuminetz Géza a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új rektora
Az új rektor kinevezését az MKPK döntése után a Szentszék megerősítette, és az állami jogszabályoknak megfelelően a köztársasági elnök is kinevezte.

Kuminetz Géza Nagyatádon született 1959. szeptember 14-én - olvasható a MKPK közleményében. Teológiai tanulmányait 1983-ban kezdte Esztergomban, majd Budapesten a Központi Szemináriumban folytatta. 1988-ban szentelték pappá. Teológiai doktorátusát a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián szerezte 1989-ben. Posztgraduális tanulmányait Rómában, a Pápai Magyar Intézet növendékeként a Pápai Gergely Egyetemen végezte el 1989 és 1991 között.

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára volt 1991-től, 1994 és 1996 között főigazgató-helyettes, 1996 és 1998 között pedig tanulmányi igazgató ugyanott. 1996 és 2002 között nyilvános rendkívüli tanár a PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézetében, 2003 és 2006 között az intézet vezetője.

A PKKE Hittudományi Karának dékánja volt 2006 és 2010, valamint 2012 és 2014 között, 2009 és 2015 között a Központi
velemenyezd, 2019. május 31. péntek, 13:55
Esztergomban lakossági fórumon tiltakoztak a Párkányba tervezett hulladékkezelő ellen
Romanek Etelka (Fidesz-KNDP) polgármester elmondta, 2017-ben értesültek a hulladékfeldolgozó létesítésének tervéről. A képviselőtestület, a kistérség és Komárom-Esztergom megye közgyűlése is tiltakozott ellene, mert az uralkodó széljárás Esztergomba sodorná a szennyező anyagokat.

A lakossági fórumot az Agrárminisztérium szervezte, mivel Magyarország jelezte, hogy a tervezett beruházás miatt hatásviselő félnek tekinti magát, és az országhatáron átterjedő hatások miatt nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárást kezdeményez.

Orbán Hunor, az Agrárminisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának főosztályvezetője ismertette, a minisztérium a szakértői konzultáció és a nyilvános fórum információinak figyelembe vételével alakítja ki a Green Park Sturovo projektre vonatkozó végső álláspontot, amelyet az Espooi egyezmény értelmében az engedélyező szlovák hatóságnak figyelembe kell vennie.

Németh Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértője szerint a tervezett eljárás elavult, a műszaki
velemenyezd, 2019. május 30. csütörtök, 22:18
Bemutatták a Szalkai-kódex hasonmás kiadását Esztergomban
Az esztergomi gyűjteményben őrzött kötet fakszimile kiadása az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár és a Sárospataki Római Katolikus Gyűjtemény közös gondozásában jelent meg. Az egykori érsek a jegyzeteket a sárospataki plébániai iskola tanulójaként készítette - mondta el a könyvtár igazgatója az MTI-nek.

Szalai Katalin hozzátette, a papír kézirat hat egybekötött egysége a sárospataki iskolában oktatott tudományágak ismeretanyagát tartalmazza, így egyedülálló forrás az iskola- és pedagógiatörténet, a zenetudomány és a csillagászati kutatások szempontjából.

Az 522 oldalból álló kötet különlegessége, hogy azon kevés kódexek közé tartozik, mely már a Mohácsot megelőző időben a könyvtár állományában volt. A török 1543-ban foglalta el Esztergomot, a kódex a megszállás elől menekülőkkel Nagyszombatba került, majd a visszaköltözés után mai őrzőhelyére.

Sarbak Gábor, a magyarországi világi és egyházi könyvtárakban őrzött kódexek és kódextöredékek kutatója az MTI-nek elmondta, hogy a
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 19:59
Jövő szombaton rendezik az Emlékhelyek napját
Radnainé Fogarasi Katalin a város polgármesterével tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy éppen hat éve jött létre a NÖRI és négy éve hívták életre az Emlékhelyek napját. Hangsúlyozta: az országos programsorozat célja megmutatni, hogy "milyen fantasztikus történelmünk és milyen fantasztikus emlékeink vannak".

Közölte, hogy az idei országos megnyitó Esztergomban lesz, sok rendezvény ingyenes vagy kedvezményes áron lesz látogatható.

A főigazgató a budapesti programok közül kiemelte a Fiumei úti sírkert záróeseményét, amelyen Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar ad ingyenes szabadtéri koncertet, valamint a Rákoskeresztúri új köztemető látogatóközpontjában rendezendő kerekasztal beszélgetést, ahol Susa Éva antropológus, igazságügyi főtanácsos mesél Boldog Sándor István szalézi szerzetes földi maradványainak megtalálásáról, azonosításáról. Felhívta a figyelmet, hogy az Emlékhelyek napján adják át a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjét, ahol a hagyományoknak
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 12:11
Esztergomban mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros ....
Esztergomban mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros virágvasárnap.
.........
Április 14-én, virágvasárnap megkezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Az ünnepen Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk.
Esztergomban Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét; beszéde:
- Krisztusban Kedves Testvérek!
Hallottuk Jézus szenvedésének drámai történetét Szent Lukács írása szerint. Ennek a történetnek a nyitánya Jézus imádsága az Olajfák hegyén. Ebben az imádságban mintegy összesűrűsödnek azok az események, amelyek majd ténylegesen is lejátszódnak a következő napok során. Az Üdvözítő magányosan imádkozik, tanítványait is kéri, hogy imádkozzanak vele, de ők elalszanak. Látja maga előtt, átérzi a rá váró szenvedést, a megaláztatást, a fizikai fájdalmat. Verejtékének cseppjei, mint megannyi vércsepp hullanak a
maroka, 2019. április 14. vasárnap, 16:02
Képek, videók
Esztergomban
orban47
2017. április 07. péntek, 16:22
Helyijáratok Esztergomban
nacsa66
2012. július 21. szombat, 19:50
Babits ház Esztergomban
dnemethk
2011. július 02. szombat, 01:53
Esztergomban, Markosszal
orban47
2011. június 27. hétfő, 17:48
Esztergomban fagyiztunk..
koteleslajosne
2011. május 24. kedd, 15:21
Esztergomban a Bazilikába
rozaliacsiko
2008. szeptember 22. hétfő, 14:28
Esztergomban
lcsucsu
2008. június 08. vasárnap, 07:30
Dia- Dió Esztergomban 200
dnemethk
2008. január 28. hétfő, 15:16
Mírjam barátnőmtől
eva6
2018. augusztus 17. péntek, 18:24
Mírjam barátnőmtól a face
eva6
2018. augusztus 01. szerda, 18:06
liszt ferenc művészeti eg
maroka
2018. szeptember 21. péntek, 10:11
Duna Múzeum
gyujtemenyek
2008. május 20. kedd, 13:40
Zikcene, zakcene, satöbbi
chillik
2016. december 02. péntek, 04:31
sophie_marceau_satoshi _sa
charlotteani
2016. május 12. csütörtök, 14:15
Találkozás sátora
dandej
2014. május 28. szerda, 08:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.